Frisbeegolfin EM-kisoihin valmistautuvan Toni Jaatisen haastattelu

Frisbeegolfin EM-kisoihin valmistautuvan Toni Jaatisen haastattelu

Joen Liitokiekon Toni Jaatinen valittiin edustamaan Suomea  11.-14.8. Tšekin Konopištěessä järjestettäviin frisbeegolfin EM-kisoihin. Samalla Tonista tuli ensimmäinen JLK:n heittäjä, joka on päässyt edustamaan Suomea arvokisoihin. Mediatiimi haastatteli Tonia kisojen kynnyksellä.

– – – – – –

Toni Jaatinen

  • Syntymävuosi: 1991
  • PDGA-voitot Avoimessa: 5
  • Yhteistyökumppanit: Obsidian Discs ja Painotalo Tarrapaita

– – – – – –

Onnittelut kutsusta Suomen maajoukkueeseen Tšekeissä pelattaviin EM-kisoihin! Tarvitsiko osallistumispäätöstä miettiä pitkään ja millä fiiliksillä ja tavoitteilla arvokisoihin?

Kiitos! Osallistumista ehdin miettiä pari päivää ja sitten aloinkin jo varaamaan lentoja ja hotellia. Lähipiirin tuki oli tärkeä osa päätöstä. Rennoin mielin pelaamaan ja tavoitteena on pelata yksi heitto kerrallaan rohkeasti ja omiin taitoihin luottaen.

– – – – – –

Missä, milloin ja miten frisbeegolfura aikoinaan alkoi ja missä vaiheessa siitä tuli tavoitteellisempaa urheilua?

Lieksan keskustan 9-väyläisellä puistoradalla pelattiin Teron, Samin, Honkasen Henrin ja muiden lieksalaisten kanssa ensimmäiset vuodet. Aloitin lajin vuosien 2011-2012 tienoilla ja ensimmäiset PDGA-kisat pelasin vuonna 2016. Kilpailtu ollaan velipoikien kanssa aina mm. yleisurheilussa ja pallopeleissä. Frisbeegolfissa viehättää rataa vastaan pelaaminen ja erilaisten heittotyylien soveltaminen. Tavoitteellista frisbeegolfista tuli kun aloin pärjätä avoimessa sarjassa. Palkinnoille pääseminen on kivaa, mutta tärkeämpää on että pystyy kehittymään pelaajana ja pelaamaan kisoissa omalla taitotasollaan tai sen ylärajoilla.

– – – – – –

Mitä kaikkea ja miten paljon kuuluu harjoitusohjelmaan talvikaudella ja mitä kilpailukaudella?

Talvikauden harjoittelu koostui salitreeneistä vaimon kanssa ja lajitreeneistä kuplahallissa. Talvikierroksia tuli hyvin vähän – tosin Äänekoskella on todella hieno talvirata. Salitreeneissä oli monipuolisia liikkeitä esim. käsipainoilla ja kuminauhoilla. Liikkuvuusharjoitteet kepillä ja rullaukset on myös kivoja. Lajitreeneissä pääpaino oli putteriheitot kaikkiin mahdollisiin heittokulmiin rystyllä ja forella ja puttitreenissä.

Kilpailukaudella heittotreenejä tulee aika vähän. Draivitreeniä tulee samalla kun tekee pelikirjaa kisoihin. Tykkään käydä sekä isommissa että pienemmissä kisoissa, ja pikkukisoissa saa myös hyvää mentaalitreeniä. Yritän välttää liiallista kovaa heittämistä ja panostaa kehonhuoltoon ja puttiin.

– – – – – –

Mitkä ovat pelaajana: Vahvuudet? Kehityskohteet?

Vahvuuksia ovat monipuolinen heittoarsenaali (fore, rysty, upsit) ja pelikirja (”radanlukutaito”). Kehittyä haluaisin rystydistancessa ja siinä, miten saisin pidettyä loukkaantumiset kurissa ja kehon heittokunnossa.

– – – – – –

Mitkä ovat uran kohokohdat ja parhaat saavutukset tähän mennessä ja millaisia tavoitteita on loppukaudelle ja tuleville vuosille?

Kohokohdat EM-kisoihin pääseminen, tuhannen pisteen ratingin saavuttaminen ja joukkuefrisbeegolfin Suomenmestaruus. Tavoitteena kehittää pelin kaikkia osa-alueita ja panostaa ensi talvena ja keväänä sellaiseen treeniin, että keho kestää paljon kisoja. Tavoitteena myös nauttia kisaamisesta ja haastaa Suomen kärkipelaajia aina kun mahdollista.

– – – – – –

Bägin tärkein kiekko jokaisella ”osastolla”? Perustelut?

Puttiputteri: Soft X Ringer GT. Matala profiili, kestää tuulta, ei liikaa liitoa.
Heittoputteri: Rubber Blend Zone. Suorat kovat foreheitot sataan metriin asti.
Midari: Prime Justice. Hyvä pito ja ylivakaa. Lentää nätisti myös vastatuuleen.
Väylädraiveri: Tournament Ahti. Kontrollidraiveri. Ei liian ylivakaa.
Pituusdraiveri: Tournament War Horse. Saa heittää kovaa, sopii hyvin käteen rystylle ja forelle.
Kikkakiekko:  Splinter hyvä talvella, märällä kelillä ja tuulessa. Z flx Machete superylivakaa, esim. forella flex-heitot.

– – – – – –

Valmennat/mentoroit myös nuoria pelaajia. Miten tämä sai alkunsa ja miten on sujunut? Tavoitteet valmentajana ja voiko sinulta pyytää myös tekniikkaopastusta kenttätreeniin ja/tai kommentoitko heittovideoita?

Jyväskylässä jonkin verran junnutreenejä pitänyt ja koulujen frisbeekerhoja ohjannut. Jyväskylässä tavattiin myös Talvensolien kanssa ja muutaman kauden ajan nyt mentoroinut Sinnaa. Sinnan kanssa ollaan pelattu myös sekapariSM-kisoja. Pidän mielelläni tekniikkatreeniä. Saa tulla kysymään!

– – – – – –

Pro-tip” eli vinkki frisbeegolfharrastajille?

Opettele sekä rysty että fore! Treenaa alivakailla kiekoilla ja heitä rohkeasti myös ”heikompaa” heittoasi esim. viikkokisa- tai casual-kierroksilla. Virheistä oppii 😊

– – – – – –