Pohjois-Karjalan avoimet 2024 heitettiin 149 pelaajan voimin – Juuso Timosesta avoimen luokan uusi mestari

Pohjois-Karjalan avoimet 2024 heitettiin 149 pelaajan voimin – Juuso Timosesta avoimen luokan uusi mestari
Lykynlammen #1-väylä (Gold-kori) valmiina PKA-viikon koitoksiin – radalla pelattiin eri kilpailuita viisi päivää putkeen – suuri kiitos Powergripille yhteistyöstä!

Kesäkuun alussa (7.-9.6.2024) pelattuun, Joen Liitokiekon (JLK) järjestämään, Pohjois-Karjalan avoimet 2024 sponsored by Powergrip -kilpailuun (PKA) osallistui yhteensä 149 pelaajaa yhdeksässä eri kilpailuluokassa. Kilpailun A-lohkossa (avoin luokka, MPO) kilpailua käytiin kolmen päivän ajan kierros per päivä tahdilla perjantaista sunnuntaihin ja tänä vuonna avoimen luokan kaikki kierrokset heitettiin Suomen haastavimpiin frisbeegolfratoihin lukeutuvan Lykynlammen frisbeegolfradan Gold-layoutilla. B-lohkon (FPO, Masterit) ja C-lohkon (amatöörit ja juniorit) kilpailu puolestaan pelattiin tuttuun tapaan kaksipäiväisenä ja nämä lohkot pelasivat kaksi kierrosta Utran frisbeegolfradan PKA-layoutilla ja yhden kierroksen tämän kauden uutuudella eli Lykynlammen Diamond-layoutilla.

Tero Jaatisen putti torstain parigolfissa Lykynlammen #17-väylällä. Täksi kaudeksi muutoksia kokenut väylä on nykyisin yksi vaikeimmista Gold-layoutilla. Kuva: Sammy Pylkki
Hirvetkin piipahtivat kilpailua katsomassa lauantaiaamuna Lykynlammella. Kuva: Juho Ahveninen

Ennen kisaviikonloppua ja vielä osin perjantainakin erittäin lämmin ja tyyni sää tarjosi kilpailuun valmistautuneille pelaajille suorastaan ns. ”tuloskelit”, mutta viikonlopuksi sääennusteet lupailivat sadekuuroja ja kovaa tuulta. Onneksi kuitenkin lauantaina ukkoskuuro ylsi Joensuuhun asti vasta sen jälkeen kun päivän viimeinen kierros ”Lykyllä” oli juuri päättynyt. Ja lopulta sunnuntaikin päästiin pelaamaan ihan mukavassa puolipilvisessä säässä, mutta voimistuneet tuulet toivat toki omat lisähaasteensa ja -mausteensa pelaamiseen etenkin Lykynlammen lentokentän puolen avoimilla väylillä. Seuraavassa katsausta kilpailutapahtumiin ja lopputuloksiin kilpailuluokittain.

Ruoho oli mintissä Utran Ahdinpuiston kilpailuväylillä – kuvassa PKA-layoutin #10-väylä perjantain parigolfin aikaan. Kuva: Marko Vatanen
Tätäkin Utran klassikkoväylää (#7) raivailtiin JLK:n voimin kisaviikolla – kiitokset Joensuun kaupungin liikuntatoimelle ratojen kunnossapitotyön tukemisesta! Kuva: Miika Voutilainen

Juuso Timosesta avoimen luokan uusi mestari

Avoimen MPO-luokan kärkikamppailusta povattiin ennakolta erittäin tasaväkistä, sillä kilpailussa oli mukana useita kovia vierailevia tähtiä sekä kaikki JLK:n avoimen luokan parhaat pelaajat. Ja kilpailu etenikin alusta loppuun saakka varsin tasaisissa ja jännittävissä merkeissä, sillä koko kilpailun ajan kärkiviisikko mahtui käytännössä vain noin 4-6 heiton sisälle toisistaan. Perjantain ensimmäisellä kierroksella kovinta tahtia tuloksella 58 (-6) pitivät Vuorelan Veikkojen Oskari Anttila sekä JLK:n Eemi Pantsari ja Konsta Vanhanen. Lauantaina puolilta päivin jatkettiin toisen kierroksen merkeissä ja nousun finaalikierroksen kärkikorttiin tekivät hienoilla kierroksillaan Linnan Mando DG:n Juuso Timonen (2. kierros 58, -6) ja JLK:n Sammy Pylkki (2. kierros 61, -3).

Juuso Timonen viimeistelee mestaruutensa varmalla putilla. Kuva: Linda Inkinen / Sanomalehti Karjalainen

Sunnuntain finaalikierroksella tuuli oli pykälän kovempaa ja Lykynlammen vaativilla väylillä bogeja ja väliin isompiakin lukuja merkittiin monen pelaajan kortteihin. Kärkikortin pelaajista Timonen onnistui kuitenkin hienosti nappaamaan kierroksella myös viisi birdietä ja karkasi lopulta haastavalla radan loppuosuudella vakuuttavaan voittoon – uuden PKA:n mestarin finaalikierroksen tulos (64, E) oli olosuhteisiin nähden erinomainen ja voittotulos yhteensä 184 (-8) heittoa. Pantsari pystyi lopulta vaikeuksista huolimatta (kierrostulos 69, +5) venymään podiumille ja sijoitus oli lopulta jaettu toinen yhdessä loistavan finaalikierroksen (kierrostulos 62, -2) pelanneen Linnan Mando DG:n Valtteri Rouheen kanssa – kokonaistulos molemmilla oli 188 (-4). Kärkikuusikon täydensivät Vanhanen (4. / 189, -3), JLK:n Aapo Halmeenmäki (5. / 190, -2) sekä Anttila (6. / 192, E).

Eemi Pantsarin avausheitto finaalikierroksella Lykyn ”monsterilla” (Gold #14). Kuva: Linda Inkinen / Sanomalehti Karjalainen
MPO (vasemmalta oikealle): T2. Valtteri Rouhe T2. Eemi Pantsari 1. Juuso Timonen

Rautiainen mestariksi naisten avoimessa luokassa ja kaikissa Master-luokissa uusi voittaja

Naisten avoimessa FPO-luokassa puolustava mestari Riikka Rautiainen heitti kaikki kolme kierrostaan tasaisen varmasti ja voittotulokseksi kirjattiin yhteensä 217 (+31) heittoa. Ja toisella kierroksella Rautiainen myös kirjautti nimiinsä Lykynlammen Diamond-layoutin naisten rataennätyksen (77, +13).

FPO: 1. Riikka Rautiainen

MP40-luokassa tilanne lauantain kahden kierroksen jälkeen oli äärimmäisen tasainen, sillä Linnan Mando DG:n Tuomo Auravuo, Deep In The Forestin Lasse Hirvonen ja JLK:n Miika Voutilainen jakoivat kaikki kärkipaikkaa yhteistuloksessa -6. Sunnuntain finaalikierros eteni etuysin osalta vielä tasaväkisesti, mutta lopulta Auravuo karkasi ensimmäiseen PKA-voittoonsa tuloksella 173 (-13), kun takaysiltä kirjattiin tuloskorttiin komeasti peräti seitsemän birdietä. Hirvonen (175, -11) oli lopulta toinen ja Voutilainen kolmas (178, -8).

MP40 (vasemmalta oikealle): 2. Lasse Hirvonen 1. Tuomo Auravuo 3. Miika Voutilainen

MP50-luokassa JLK:n Jari Kuronen pelasi koko viikonlopun mainiosti ja venyi lopulta jännittävien viimeisten väylien vaiheiden jälkeen voittoon tuloksella 188 (+2) heittoa. JLK:n Pasi Piironen (190, +4) sijoittui toiseksi ja kahden edellisen vuoden voittaja, Puska Puttaajien, Sami Väisänen (192, +6) oli lopulta kolmas.

MP50 (vasemmalta oikealle): 3. Sami Väisänen 1. Jari Kuronen 2. Pasi Piironen

MP60-luokassa kilpailu käytiin JLK:n pelaajien välillä ja lopulta tasaisen kilpailun jälkeen uudeksi mestariksi heitti Juha Matikka (228, +42) ja Terho Vattulainen (231, +45) oli toinen.

MP60 (vasemmalta oikealle): 2. Terho Vattulainen 1. Juha Matikka

Amatööri- ja junioriluokissa pelattiin kovia tuloksia

Amatööri- ja junioriluokista koostuneessa lohko C:ssa oli mukana eniten pelaajia (61) ja etenkin junioriluokissa taso oli melkoinen, sillä useita miinusmerkkisiä kierrostuloksia pelattiin sekä Utrassa että Lykynlammen Diamond-layoutilla.

MA3-luokassa vääntö kärkipaikoista oli erittäin tasaista koko kilpailun ajan ja lopulta voittoon pelasi JLK:n Eero Heikura (189, +3) ja toiseksi sijoittui JLK:n Sami Pohtinen (192, +6). Kolmas sija meni jakoon tuloksella 193 (+7) heittoa JLK:n Aapo Välimäen ja Rovaniemen Rolffareiden Eemil Sallisen kesken – muistopalkinnon jatkoväylien jälkeen vei Välimäki.

MA3 (vasemmalta oikealle): 2. Sami Pohtinen 1. Eero Heikura T3. Aapo Välimäki

FA3-luokan voittoon, toista kertaa peräkkäin, heitti JLK:n Elisa Mustajärvi (242, +56) ja toiseksi pelasi Oulun Frisbeeseuran Veera Pulkkinen (288, +102).

FA3 (vasemmalta oikealle): 2. Veera Pulkkinen 1. Elisa Mustajärvi

MJ18-luokan kärjessä heitettiin jälleen monia todella kovia kierrostuloksia ja voitto meni koko viikonlopun ajan erinomaisesti heittäneelle Disc Golf Varkauden Johannes Männikölle (174, -12). Toiseksi parin heiton erolla sijoittui Willimiehen Disc Golfin Juho Juurinen (176, -10) ja myös parin heiton ero tuli seuraavaan sijaan, kun JLK:n Rasmus Mikkonen (178, -8) täydensi kärkikolmikon.

MJ18 (vasemmalta oikealle): 3. Rasmus Mikkonen 1. Johannes Männikkö 2. Juho Juurinen

MJ15-luokan lupaavista junioreista Deep In The Forestin Elias Ovaskainen tyylitteli voittoon erinomaisella yhteistuloksella 175 (-11) ja toiselle sijalle heitti JLK:n Luukas Jeskanen (184, -2). Linnan Mando DG:n pelaajat Samuel Nurmi ja Pietari Tyni jakoivat kolmannen sijan (186, E), mutta muistopalkinnon ratkaisupelin jälkeen nappasi Nurmi.

MJ15 (vasemmalta oikealle): T3. Samuel Nurmi 1. Elias Ovaskainen 2. Luukas Jeskanen

Oheiskilpailut, arvonnat ja tsempparipelaajat

 • Perinteiseen tapaan kilpailussa järjestettiin oheiskilpailuita sekä arvontaa ja lista voittaneista löytyy täältä.
 • Ilman holareita PKA:ssa ja parigolfeissa jäätiin jo toista kertaa peräkkäin, mutta ehkäpä niitä on tiedossa heinäkuun lopun Susiraja Open 2024 sponsored by Clash Discs -kilpailussa!
 • TD-osaston valinnat kilpailun tsempparipelaajiksi olivat:
  • Lohko A: Heikki Mäkelä (Puska Puttaajat) – ”Toista kilpailukauttaan pelaava nuori laukaalainen osallistui ensimmäistä kertaa PKA:iin mainiolla asenteella ja peli-ilmeellä.”
  • Lohko B: Juha Pakarinen (Joen Liitokiekko) – ”Yksi JLK:n aktiivisimmista kisailijoista on aina mukavaa peliseuraa niin viikko- kuin PDGA-kisoissakin.”
  • Lohko C: Kimmo Salminen (Joen Liitokiekko) – ”Hyvällä huumorilla eteenpäin! Ja tekee myös Lieksassa erittäin arvokasta työtä frisbeegolfin harrastusmahdollisuuksien kehittämisen eteen.”
 • Some-/kuvakilpailun – yhteistyössä PKO – voittajaksi valittiin Matti Rautiainen.
A-lohkon tsempparipelaajaksi valittiin Heikki Mäkelä.
B-lohkon tsempparipelaajaksi valittiin Juha Pakarinen.
C-lohkon tsempparipelaajaksi valittiin Kimmo Salminen.

Suuret onnittelut kaikille kilpailussa pärjänneille sekä kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja myös hienoille yhteistyökumppaneillemme sekä kaikille kilpailun järjestelyihin osallistuneille vapaaehtoisille!

Ensi vuonna mennään taas!


Videot:

 • Tämän vuoden kilpailussa JLK:n toimesta kuvattiin MPO-luokan kärkikortin finaalikierros Lykynlammella ja taltioinnit tullaan kesäkuun aikana julkaisemaan JLK:n Youtube-kanavalla – kannattaa siis ottaa kanava seurantaan!
 • Lisäksi Sanomalehti Karjalainen lähetti finaalin suorana kotisohville – tallenne katsottavissa (kts. seuraava kohta).
 • Myös Fribakansa julkaisi juuri kauan odotetun – ja viimein toukokuussa 2024 kuvatun – ”How to birdie every hole” -videonsa Lykynlammelta ja sen Gold-layoutilta, kts. mallisuoritukset tästä.

Sanomalehti Karjalaisen uutisointi (tilaajille):

Linkkejä:

Kilpailun www-sivut >>

Kilpailu PDGA:n sivuilla (tulokset ja PDGA-ratingit) >>

Tulokset (Disc Golf Metrix) >>

Caddy Book >>

Parigolfkilpailut (torstai + perjantai) (Disc Golf Metrix) >>

Joen Liitokiekko Instagramissa >>

Joen Liitokiekon Youtube-kanava >>

Pohjois-Karjalan avoimien voittajat, 2014 –  >>


SPONSORED BY

Kilpailua tukemassa myös…