Pohjois-Karjalan avoimien 10-vuotisjuhlakilpailussa 167 pelaajaa ja monta uutta voittajaa

Pohjois-Karjalan avoimien 10-vuotisjuhlakilpailussa 167 pelaajaa ja monta uutta voittajaa
Sää oli PKA:n juhlakilpailussa lopulta varsin mainio. Kuvassa Lykynlammen #1 (Gold) finaalipäivän aamuna – kohta mennään!

Pohjois-Karjalan avoimet 2023 10-vuotisjuhlakilpailu sponsored by Discraftstore.fi -kilpailuun (9.6.-11.6.) osallistui 167 pelaajaa kymmenessä eri kilpailuluokassa. Ensimmäistä kertaa PKA:ssa oli käytössä kolme eri lohkoa ja myös kolme eri rataa (Lykynlampi, Utra ja Kontioranta) ja niillä myös yhteensä neljä eri layoutia, sillä täksi kaudeksi Lykynlammen frisbeegolfradalle valmistui pelattavaksi kaksi uutta kiinteää layoutia – erittäin haastava Gold (18 väylää, par 64) sekä hieman ”helpompi” Blue (20 väylää, par 69).

Lykynlammen uudella Gold-layoutilla täytyy heittää tarkasti – kuvassa #6-väylä sunnuntaiaamuna 11.6.2023.

Avoimen luokan (MPO) osalta kilpailua käytiin A-lohkossa myös ensimmäistä kertaa kolmen päivän ajan kierros per päivä tahdilla ja lohko B (FPO ja masterit) ja lohko C (amatöörit ja juniorit) pelasivat perinteiseen tapaan kolme kisakierrosta lauantain ja sunnuntain aikana. Ennen viikonloppua sää oli varsin vaihteleva ja etenkin torstaina melkoisen kolea (n. + 8 astetta), mutta onneksi perjantaista alkaen keli muuttui kesäisempään suuntaan ja kilpailu päästiin pelaamaan läpi melko lailla optimaalisissa olosuhteissa – joskin sunnuntaina ”Lykylle” tyypilliset kovat ja osin puuskittaiset tuulet toivat varmasti omat haasteensa heittämiseen avoimilla väylillä. Seuraavassa katsausta kilpailutapahtumiin ja lopputuloksiin kilpailuluokittain.

Avoimessa luokassa Pakarinen karkasi ylivoimaiseen voittoon

Avoimen MPO-luokan kilpailu käynnistyi perjantaina illalla yhteislähdöllä pelatulla 1. kierroksella Lykynlammen Gold -layoutilla ja rata oli odotetun haastava, sillä vain kahdeksan pelaajan tulos oli lopulta par (64) tai parempi. Kovinta tahtia avauskierroksella piti Arttu Räsänen (Deep In The Forest), joka heitti layoutin uudeksi viralliseksi rataennätykseksi komean 59 (-5) heiton tuloksen (lopullinen kierrosrating 1031). Kärjessä oli kuitenkin tasaista, sillä kahden heiton sisällä Räsäsestä seurasi Joen Liitokiekon kolmikko Samu Kesonen (-4), Konsta Vanhanen (-3) ja kahden viime vuoden voittaja Tero Jaatinen (-3).

Arttu Räsänen (DIF) esitti loistavia otteita kilpailun kahdella ensimmäisellä kierroksella. Harmillisesti lopulta ikävä sormivamma johti keskeytykseen sunnuntaina. (© Mikko Makkonen)

Kontiorannan Tournament -layotilla lauantaina pelatulla 2. kierroksella koko kärkikortti piti edelleen Räsäsen johdolla hyvää tahtia yllä, mutta Jaatisen tilalle finaalikierroksen kärkikorttiin nousi
kierroksen kovimman 55 (-9) heiton tuloksen tehtaillut Kasperi Pakarinen (Deep In The Forest).

Sunnuntain finaaliin (Lykynlampi Gold) lähdettiin erittäin jännittävistä asemista, sillä koko neljän kärki starttasi matkaan vain yhden heiton välein toisistaan. Vakuuttavinta tahtia heti kierroksen alusta alkaen – kymmenen väylää viisi alle – piti Pakarinen. Ja kun muilta ryhmän pelaajilta ei vastaavaa rytmiä löytynyt, niin Pakarisen rataennätystä (-5) sivunnut kierros siivitti hänet näin ylivoimaiseen voittoon yhteistuloksella 176 (-16) heittoa.

Avoimen luokan uusi mestari Kasperi Pakarinen (DIF) nousi lauantaina heiton päähän kärjestä ja oli lopulta sunnuntaina omaa luokkaansa – kuvassa sunnuntain draivi väylällä #17. (© Jukka Heikkinen)

Muista podiumsijoista käytiin kuitenkin tasainen kamppailu viimeisille väylille asti ja lopulta Kesonen ja Vanhanen jakoivat toisen sijan (184, -8). Kärkikuusikkoon ylsivät juhlakilpailussa myös lisäksi Jaatinen (T4, -7), JLK:n Eemi Pantsari (T4, -7) sekä kuudennen sijan yhteistuloksella -4 jakaneet Juuso Herranen (Vuorelan Veikot), Samu Åström (Jyväskylän Liitokiekkoilijat) ja Juho Ikonen (Joroisten Urheilijat). Yhdeksänneksi heitti Linnan Mando DG:n juniori-ikäinen Juuso Timonen (-3) ja kärkikymmenikön täydensi hurjalla nousullaan (1. kierroksen jälkeen sija T29) Willimiehen DG:n Jarkko Timperi (-2).

MPO (vasemmalta oikealle): T2. Konsta Vanhanen 1. Kasperi Pakarinen T2. Samu Kesonen
JLK:n Samu Kesonen pelasi hienon kilpailun ja sijoitus oli lopulta jaettu toinen. (© Mikko Makkonen)
Nostopirkko Konan kutoselta JLK:n Konsta Vanhaselle – sijoitus lopulta komeasti T2. (© Mikko Makkonen)
Sunnuntain jahtikortti Lykyn väylällä #15 – kisaviikon maanantaina uusittu mandoportti on paljon entistä tukevampi, selkeämpi ja tyylikkäämpi. (© Jukka Heikkinen)
Avoimen luokan kärkikortti ja yleisö ovat edenneet kilpailun viimeiselle väylälle. (© Jukka Heikkinen)

Rautiainen uusi mestari naisten avoimessa luokassa

Naisten avoimen FPO-luokan kilpailu oli tänä vuonna kahden JLK:n pelaajan välinen mittelö ja lopulta ennakkosuosikki Riikka Rautiainen piti pintansa ja heitti ensimmäiseen avoimen luokan PKA-voittoonsa yhteistuloksella 237 (+34) heittoa. Toiseksi sijoittui ensimmäistä kilpailukauttaan pelaava Saila Martikainen (266, +63).

FPO (vasemmalta oikealle): 2. Saila Martikainen 1. Riikka Rautiainen

Master-luokissa kolme uutta mestaria

PKA:n B-lohkossa kilpailua käytiin neljässä mastereiden (40+) kilpailuluokassa yhteensä 43 pelaajan voimin.

MP40-luokassa johtopaikan nappasi jo ensimmäisellä kierroksella Utran PKA-layoutin mainiosti 59 (-8) heitolla selvittänyt SFG Salon Jani Löija. Ja kun hyvä heittovire jatkui seuraavillakin kierroksilla, niin Löijan uran ensimmäinen PKA-voitto kirjattiin lopulta lukemin 191 (-12) heittoa. Hyvän finaalikierroksen loppukirin esittänyt JLK:n kaksikko Niko Lehtonen (196, -7) ja Teemu Pietarinen (197, -6) veivät toisen ja kolmannen sijan.

MP40 (vasemmalta oikealle): 2. Niko Lehtonen 1. Jani Löija 3. Teemu Pietarinen

FP40-luokassa puolestaan neljättä kertaa PKA:ssa kilpailuillut Saarijärven Frisbaajien Heidi Könssi pelasi luokan kovimman tuloksen jokaisella kierroksella ja vei näin ensimmäisen PKA-mestaruutensa ylivoimaisesti tuloksella 246 (+43) heittoa. Toiselle sijalle heitti JLK:n Heini Lindroos (254, +51) ja kolmannen sijan jakoivat tuloksella 254 (+61) JLK:n Minna Gröhn ja Saarijärven Frisbaajien Paula Hiironen, mutta muistopalkinnosta pelatun ratkaisupelin vei Gröhn ensimmäisellä jatkoväylällä.

FP40 (vasemmalta oikealle): 2. Heini Lindroos 1. Heidi Könssi T3. Minna Gröhn

MP50-luokassa voitosta käytiin tasainen vääntö aina viimeisille Utran väylille asti ja lopulta puolustava mestari Sami Väisänen (Puska Puttaajat) uusi voittonsa yhteistuloksella 201 (-2). Toiseksi vain pari heittoa jääneenä sijoittui JLK:n Ilmari Tapio (203, E) ja kärkikolmikon täydensi Linnan Mando DG:n Janne T. Toivanen (208, +5).

MP50 (vasemmalta oikealle): 2. Ilmari Tapio 1. Sami Väisänen 3. Janne T. Toivanen

MP60-luokassa Tero Koivu (Puska Puttaajat) pelasi Utrassa erittäin hienon finaalikierroksen (62, -5) ja karkasi näin ensimmäiseen PKA-mestaruuteensa yhteistuloksella 210 (+7). Toiselle sijalle heitti JLK:n Unto Toivanen (218, +15) ja kolmanneksi Vuorelan Veikkojen Esko Jokinen (220, +17).

MP60 (vasemmalta oikealle): 2. Unto Toivanen 1. Tero Koivu 3. Esko Jokinen

Juhlakisassa mukana myös 41 amatööriä ja 31 junioria

PKA:n C-lohkossa kilpailua käytiin tänä vuonna myös kahdessa amatööriluokassa sekä kahdessa junioriluokassa yhteensä peräti 72 pelaajan voimin.

MA3-luokan kärkikamppailu oli varsin tasainen koko kilpailun ajan ja lopulta voittajaksi 203 (E) heiton yhteistuloksella pelasi Johannes Männikkö (Disc Golf Varkaus). Tampereen Frisbeeseuran Tommi Turunen (207, +4) ja FGC Hyrylän Mika Lehtonen (208, +5) nappasivat muut podiumsijat.

MA3 (vasemmalta oikealle): 2. Tommi Turunen 1. Johannes Männikkö 3. Mika Lehtonen

FA3-luokan kaikki pelaajat edustivat JLK:ta ja voiton vei tasaisella esityksellä Elisa Hyttinen (256, +53), toiseksi heitti Asta Iljo (270, +67) ja kolmanneksi Veera Pulkkinen (319, +116).

FA3 (vasemmalta oikealle): 2. Asta Iljo 1. Elisa Hyttinen 3. Veera Pulkkinen

MJ18-luokan kärjessä heitettiin odotetusti useita kovia kierrostuloksia ja voitto lopulta ratkesi toisella jatkoväylällä mainiosti koko viikonlopun pelanneen Vuorelan Veikkojen Jere Kiimalaisen eduksi (194, -9). Saman yhteistuloksen – ja hurjan finaalikierroksen (58, -9) Utrassa – pelannut JLK:n Matti Kukkasniemi oli näin toinen ja kolmossijalle heitti Vuorelan Veikkojen Niko Hyytinen (197, -6).

MJ18 (vasemmalta oikealle): 3. Niko Hyytinen 1. Jere Kiimalainen 2. Matti Kukkasniemi

MJ15-luokan nuorista lupauksista Vuorelan Veikkojen Jerkko Toppinen tyylitteli vakuuttavan voittotuloksen 189 (-14) ja seuraavat podiumsijat menivät Deep In The Forestin Eetu Ruotsalaiselle (200, -3) ja JLK:n Rasmus Mikkoselle (204, +1).

MJ15 (vasemmalta oikealle): 2. Eetu Ruotsalainen 1. Jerkko Toppinen

Oheiskilpailut, arvonnat ja tsempparipelaajat

  • Perinteiseen tapaan kilpailussa järjestettiin oheiskilpailuita sekä arvontaa ja lista voittaneista löytyy täältä.
  • Holareita PKA:ssa ja parigolfeissa ei tällä kertaa heitetty, mutta ehkäpä niitä napsuu sitten runsaasti heinäkuun lopun Susiraja Openissa!
  • TD-osaston valinnat kilpailun tsempparipelaajiksi olivat:
    • Lohko A: Miika Voutilainen (Joen Liitokiekko) – ”Kaikki kymmenen PKA-kilpailua pelannut ja kaksinkertainen mestari (2017, 2015) on kova kilpailija, mutta samalla myös viimeisen päälle herrasmiespelaaja. Vuosien varrella ollut myös erittäin tärkeänä järjestelyapuna mm. kaikessa kilpailun nettisivuihin liittyvässä tekniikassa sekä someuutisoinnissa.”
    • Lohko B: Vesa Peippo (Simpele Disc Golf) – ”Lukuisia kertoja JLK:n järjestämiin kilpailuihin osallistunut simpeleläinen pelaa aina iloisella ilmeellä ja rennolla tekemisen meiningillä.”
    • Lohko C: Jere Hotti (Deep In The Forest) – ”Kierroksilla ja kierrosten ulkopuolella positiivisella asenteella eteenpäin! Ottanut myös hienosti koppia Deep In The Forestin järjestämien kisojen TD-tehtävistä.”
  • Some-/kuvakilpailun – yhteistyössä PKO – voittajaksi kilpailun valittiin Jukka Heikkinen, joka oman sunnuntaiaamun kisakierroksensa jälkeen saapui Utrasta Lykylle valokuvaamaan avoimen luokan loppuratkaisua.
A-lohkon tsempparipelaajaksi valittiin Miika Voutilainen.
B-lohkon tsempparipelaajaksi valittiin Vesa Peippo.

Kuva C-lohkon tsempparista (Jere Hotti) lisätään myöhemmin.

Suuret onnittelut kaikille kilpailussa menestyneille sekä kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja myös hienoille yhteistyökumppaneillemme sekä kaikille kilpailun järjestelyihin kymmenen vuoden aikana osallistuneille vapaaehtoisille!

Nähdään PKA:n merkeissä taas ensi vuonna Pohjois-Karjalan maisemissa!


Valokuvat ja videot:

Sanomalehti Karjalaisen uutisointi (tilaajille):

Linkkejä:

Kilpailun www-sivut >>

Kilpailu PDGA:n sivuilla (tulokset ja PDGA-ratingit) >>

Tulokset (Disc Golf Metrix) >>

Caddy Book >>

Parigolfkilpailut (torstai + perjantai) (Disc Golf Metrix) >>

Kilpailun Facebook -sivu >>

Joen Liitokiekko Instagramissa >>

Joen Liitokiekon Youtube-kanava >>

Pohjois-Karjalan avoimien voittajat, 2014 –  >>


 

SPONSORED BY

Kilpailua tukemassa myös…