Joen Liitokiekon sekajoukkue voitti joukkuefrisbeegolfin SM-kultaa

Joen Liitokiekon sekajoukkue voitti joukkuefrisbeegolfin SM-kultaa
Joen Liitokiekon joukkueessa heittivät Tero Jaatinen (kapteeni), Jenni Karppinen, Toni Jaatinen ja Eemi Pantsari. Kisassa toiseksi tuli Ähtärin Urheilijat ja kolmanneksi Frisbeekotkat.

Vuodesta 2014 asti Joen Liitokiekko on osallistunut joukkuefrisbeegolfin SM-kisoihin ja useita kertoja avoimessa ja sekaluokassa (sekajoukkueeseen tulee kuulua vähintään yksi nainen ja yksi juniori/yli 40v.) ovat SM-mitalit jääneet vain muutamien heittojen päähän. Tänä vuonna kisat järjestettiin 19.-20.6. Siilinjärven Tarinalaakson uudella ja vanhalla radalla, joten väylät olivat JLK:n heittäjille tutut. Kisaan saatiin avoimeen- ja sekaluokkaan joukkueet, mutta koska avoimen luokan taso on vuosi vuodelta noussut, niin päätettiin panostaa tänä vuonna sekaluokan joukkueeseen.

Sekajoukkueen (Tero Jaatinen (kapteeni), Jenni Karppinen, Toni Jaatinen ja Eemi Pantsari) oli ennen kisaa rankattu ratingin perusteella kolmanneksi, joten toiveissa oli, että joukkue olisi taistelemassa finaalipäivänä mitaleista. Alkukauden hyvät kisasuoritukset tukivat mitalihaaveita.

Jenni Karppinen voitti viime vuonna amatöörien SM-kultaa ja siirtyi tälle kaudelle edustamaan Joen Liitokiekkoa. Kuva: SFL/Risto Airaksinen

Ensimmäisellä kierroksella heitettiin koko joukkueen voimin Tough Alternative -kierros New Course -radalla. Kierrokselta oli saaliina eniten birdietä (6 kpl), mutta muutamalla väylällä oli sen verran vaikeuksia, että kierros jäi plussan puolelle (+2). Vaikeasta pelimuodosta johtuen muillakin joukkueilla oli omat haasteensa, jonka myötä JLK lähti toiselle kierrokselle jaetulta kolmannelta sijalta, kaksi heittoa kärkestä jääneenä.

Toni Jaatinen on viime vuosien aikana murtautunut Suomen heittäjien eliittiin. Tonin vahvuuksiin kuuluu mm. todella monipuolinen heittovalikoima. Kuva: SFL/Risto Airaksinen.

Toinen kierros heitettiin pareittain Max 2 Best shot -pelimuodolla Old Course -radalla ja tässä oli nähtävillä, että yksi joukkueen menestyksen salaisuuksista oli tasaisuus. Molemmat parit (Tero/Jenni, -10) (Toni/Eemi, -9) jäivät muutamia heittoja kierroksen parhaista tuloksista, mutta koska monilla joukkueilla toinen pareista oli selkeästi heikompi, niin kokonaistilanteessa Joen Liitokiekko oli ensimmäisen kisapäivän päättyessä jaetulla kärkisijalla.

Kolmas kierros oli pareittain Modified Alternate -pelimuodolla New Course -radalla. Niin kuin toisella kierroksella, niin tässäkin jäätiin jälkeen hieman kierroksen parhaista tuloksista, mutta kun molemmat parit (Tero/Eemi & Toni/Jenni) heittivät tulokseen -3, niin kokonaistuloksissa ei tapahtunut suuria muutoksia. Finaalikierrokseen lähdettiin jaetulta toiselta sijalta ja matkaa kultaan oli vain kaksi heittoa.

Joukkueen kapteenilla Tero Jaatisella oli ennestään palkintokaapissa amatöörien SM-hopeaa vuodelta 2017. Kuva: SFL/Risto Airaksinen

Finaalikierrokselle JLK lähti kakkosryhmässä, joten kärjessä Frisbeekotkat ja JLK:n kanssa tasoissa ollut Ähtärin Urheilijat joutuivat seuraamaan olan takaa oltiinko takaa tulossa ohi. Pelimuotona oli koko joukkueen Best Alternate -pelimuoto, joka tiesi selvästi pakkaselle meneviä tuloksia. JLK:n kierros lähti yskähdellen liikkeelle, kun avausväyliltä #3 & #4 jouduttiin tyytymään par-tuloksiin. Tämän jälkeen kuitenkin heittäminen alkoi sujua ja birdietä alkoi virrata. Kierroksen edetessä alkoi käydä selväksi, että mitaleista kamppailee vain kolme joukkuetta, ainoastaan järjestys oli epäselvä.

Eemi Pantsari on osoittanut kuuluvansa Itä-Suomen parhaimpiin heittäjiin. Jännityksellä odotamme mihin Eemi pystyy tämän vuoden junioreiden SM-kisoissa. Kuva: SFL/Risto Airaksinen.

Kun kaikilla joukkueilla oli jäljellä enää kaksi väylää, niin tilanne oli äärimmäisen tasainen. Ähtärin Urheilijat johti yhdellä heitolla ja JLK oli Frisbeekotkien kanssa tasoissa. Erona oli se, että meikäläisillä jäljellä olivat väylät #1 & #2, kun taas ykkösryhmällä väylät #18 & #19. Tilanteeseen tuli heti väylällä #18 muutos, kun Ähtäri oli ottanut sinne bogeyn ja Frisbeekotkat par:n. JLK heitti puolestaan  #1 väylälle par ja #2 väylällä Tero Jaatinen oli avannut kiekon korin alle, jonka myötä viimeiseltä väylältä tuloskorttiin merkittiin birdie. Näin ollen JLK siirtyi väliaikaisesti kisan johtoon ennen ykkösryhmän viimeistä väylää.  Väylällä #19 Frisbeekotkat oli pelannut par-tuloksen, joten JLK:lle varmistui hopea. Jäljellä oli vielä Ähtärin Urheilijat, jonka avaukset olivat karanneet metsän puolelle n. 30 metriä korista. Mutta kuin ihmeen kaupalla kiekko oli onnistuttu heittämään tiheästä metsästä aina koriin asti, joten birdien myötä Ähtäri tuli tasoihin ja SM-kullan kohtaloa lähdettiin selvittämään Sudden death -kisasta.

Sudden Death heitettiin New Course -radalla #9-väylästä alkaen ja pelimuotona oli Tough Alternative. NBDG oli paikan päällä kuvaamassa avoimen luokan kärkikorttia ja tallensi myös sekaluokan ratkaisun hetket:

Kuten videolta oli nähtävissä, niin ratkaisu saatiin jo ensimmäisen jatkoväylän jälkeen. Tavoitimme joukkueen kapteeni Tero Jaatisen kisan jälkeen ja tässä hänen mietteitään:

Perinteinen kysymys, miltä nyt tuntuu?

– On tää pirun siistii. Koko joukkue pelasi koko viikonlopun kaikki kierrokset hyvin, eikä ollut mitään isoja ongelmia. Jännäkshän meni tuo loppu, mutta hyvä näin, kun kallistui meidän puolelle.

Mitkä olivat joukkueen vahvuudet viikonlopun aikana?

–  Tasaisuus ja varmuus. Kaikki pelasivat varmaa peliä koko ajan ja neljä tasaista ja hyvää kierrosta. Tässä lopputulos.

Jos olitte tasaisia, niin oliko teillä heikkouksia?

– Heikkouksia? Ei. Ei mitään isompia. Tietysti muutamia ongelmia siellä täällä, mutta milloinkas niitä ei tulisi neljän kierroksen kisassa.

Tarvitsiko joukkueen jäseniä motivoida missään vaiheessa maksimisuorituksiin?

– Ei tarvinnut niin kuin motivoida yhtään koko viikonlopun aikana. Kaikilla oli hauskaa siellä ja siltä kantilta peli pysyi rentona ja homma luisti niin kuin piti.

Missä vaiheessa katsoitte viimeisellä kierroksella tuloksia?

– Meikä seurasi koko ajan, niin kuin aina. Eemi halusi katsoa jossain vaiheessa, mutta se loppui ehkä pienoisen jännityksen myötä, kun väyliä oli viitisen jäljellä. Toni ja Jenni halusivat kuulla tulokset vasta toka vikalla väylällä.

Millä tavalla meni viimeinen väylä?

– Viimeinen väylä. Mikäs se olikaan? Kakkonen. Jennillä lipsahti vasemmalle ja kiekko jäi mäen alkuun. Sitten mie kävin tuuppasemassa perusheiton, minkä heitän aina sille väylälle ja sitten se menikin nostolle, jonka Eemi kävi tiputtamassa koriin.

Minkälainen fiilis oli ennen sudarin alkua?

– Oli aistittavissa joukkueen sisällä jonkin sortin jännitystä, jopa melkein paniikkia.

Missä vaiheessa alkoi näyttää siltä, että kultaa tulee?

– Ekan heiton jälkeen ei tietysti voinut vielä sanoa mitään, siinä oli semmoset baanat mistä oli mahdollista päästä korille. Mutta sitten toiset heitot kikkas sinne vasemmalle metsään, niin siinä vaiheessa se rupes olemaan silleen, että no ehkä se on tässä, jos eivät taas tee jotain monsteripelastusta (ja eikä ollutkaan mikään huono haku). Siinä sitten riitti, että Eemi ja Toni puttasivat nostolle ja meikä kävi siivoilemassa pois.

Joukkueen arvosana 1-10 kisasta?

Kymmenen. Lopputulos kertoo varmaan kaiken.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Joen Liitokiekko Ry (@joenliitokiekko) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Joen Liitokiekko Ry (@joenliitokiekko) jakama julkaisuJoen Liitokiekolla avoimen luokan joukkueessa heittivät Sammy Pylkki (kapteeni), Samu Kesonen, Ville Vikström ja Miika Voutilainen. Heillä kisan lähtökohdat olivat hiukan erilaiset, sillä joukkue oli rankattu sijalle 14/18.

Kaiken kaikkiaan joukkue jäi tavoitteistaan sijoittuen sijalle 16. Joukkue heitti pääosin omalla tasollaan, mutta mm. vaikeudet puttigreenillä tiputtivat heidät pois tasaisesta keskikastista.

Avoimen luokan joukkue: Sammy Pylkki (kapteeni), Samu Kesonen, Miika Voutilainen ja Ville Vikström.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Joen Liitokiekko Ry (@joenliitokiekko) jakama julkaisu