Joensuusta ennätysmäärä osallistujia SM-kisoihin

sm-kisat2016_01

Frisbeegolfin SM-kisat – Turku Lauste 30.6.-3.7.

Kolme Joen Liitokiekon heittäjää lähti tänä vuonna hakemaan menestystä ja kokemusta frisbeegolfin SM-kisoista. Miika Voutilainen oli kolmatta kertaa kisoissa, Jesse Kempas toista ja Mikko Makkoselle kisat olivat ensimmäiset. Miika ja Jesse pelasivat avoimessa sarjassa, Mikko Master-sarjassa. Kisassa pelattiin neljä kierrosta Lausteen frisbeegolfradalla Kyy2016-layoutilla. Radan par on 63 ja väylien keskipituus 147 metriä. Kolmen kisapäivän jälkeen oli cut, jolla karsittiin parhaat pelaajat sunnuntain kierrokselle. Joensuulaisten kohtaloksi jäi karsiutua sunnuntain kierrokselta. Miika nousi hyvällä viimeisellä kierroksella parhaaksi joensuulaiseksi (sijoitus 58.), Jessen viimeinen kierros tiputti sijoitusta (87.) ja Mikon kisat sujuivat alakanttiin oikeastaan alusta lähtien (32.).

Kisojen tulostaso avoimessa sarjassa oli äärimmäisen kova, sunnuntain kierrokselle pääsemiseen täytyi pelata keskimäärin 975 rating-kierrokset. Itä-Suomeen tuli kuitenkin menestystä, kun naapuriseura Vuorelan Veikkojen Esko Jokinen voitti kultaa yli 60-vuotiaiden sarjassa (ensimmäisissä SM-kisoissan).

sm-kisat2016

sm-kisat2016_02

sm-kisat2016_03

Pelaajien kommentit kisasta.

Minkälaisilla tavoitteilla lähdit kisaan?

Jesse. Tavoitteet oli pelata hyvää tasaista peliä ja välttää suurimmat virheet. Nelos päivälle pääsy oli kyl suurin tavoite. Pari kierrosta onnistui hyvin, pelikirjan mukaan. Kolmos päivälle tavoite oli jättää virheet pois mitä tein aikasemmilla kiesseillä ja pelata ihannetulos, meibi jopa pari alle. Paljompa tiesin. Tahmeeta, huonoja draiveja ja lähäreitä. Kun ei mikään onnistu niin ei silloin vain mitään voi.

Miika. Tavoitteena oli päästä viimeiselle kierrokselle, Oulussa vuonna 2014 se oli hyvin lähellä, mutta viime vuonna Lahdessa jäin tavoitteesta kauas. Turun kisaan lähtiessä tiesin, että tarvitaan venymistä, sillä normaalisuoritus ei tulisi riittämään sunnuntain kierrokselle pääsyyn.

Mikko. Kisaan pääseminen oli pitkäaikainen haave. Oli uskomattoman hienoa päästä haistelemaan ison kilpailun tunnelmaa kilpailijana. Ennen kisaa arvelin, että hyvällä pelillä sunnuntain kierrokselle pääseminen olisi mahdollista.

Mikä kisassa oli hyvää ja mikä ei onnistunut?

Jesse. Kisassa parasta oli fiilis mikä vallitsi kisapaikalla kokoajan ja tottaksi pieni ”kisajännitys” mikä pysyi kokoajan päällä. Vaikutti tekemiseen vain positiivisella tavalla. Puttiin oon tyytyväinen 4/5, eikä isompia mokia tullut. Miinusta annan kyl itselleni kiekkovalinnoista ja huonoista avausheitoista jotka johtivat ob:lla käynteihin ja moniin plussiin tuloksissa.

Miika. Kisa oli nousujohteinen, ensimmäinen kierros oli oikean pelikirjan hakemista ja myös tuuliolosuhteet olivat muuttuneet harjoituskierroksista. Toiselle kierrokselle peli parani huomattavasti, mutta muutamat huonot ratkaisut painoivat tuloksen vielä plussalle. Kolmas kierros oli selkeästi kisan paras, ainoastaan hieman varovaiset ratkaisut estivät pääsyn neljännelle kierrokselle. Kisasta jäi kuitenkin positiivinen fiilis.

Mikko. Pelillisesti oma kisa oli täydellinen floppi. En saanut yhtäkään kierroksista “rullaamaan” kunnolla, ykkösväylää en saanut onnistumaan kertaakaan ja kierroksille ei tullut alkuun tärkeitä onnistumisia. Itseluottamus omiin heittoihin oli aivan hukassa ja tämän vaikeustason radalla se näkyi tuloksissa karmaisevasti. Sama kuin pelaisi Utran pariin. Kierrosteni tuloskeskiarvo oli n. 900 ratingpistettä.

Mitä mieltä Lausteen radasta?

Jesse. Rata oli kyllä varmasti haastavin millä olen koskaan pelannut. Puitteet oli kyl erittäin hyvät, siistit ja selkeet väylät. Tiukat metsäväylät antoivat komeat plussat korttiin joka kiessillä. Avoimet väylät joilla sai painaa hanaa ja hyvin tiukat ob kepitykset tuottivat tuulisessa säässä pieniä ongelmia, välillä meinas jopa hieman männä poijjalla sormi suuhun. Ehdottomasti menee top 3 ratoihin misä oon pelannu.

Miika. Rata oli hieno ja haastava, se sopi yllättävän hyvin omalle heittovalikoimalle. Tulosta pystyi tekemään heittämällä tarkkoja sadan metrin heittoja. Avauksissa hyödynsin paljon upsiheittoa. Tuulen joutui ottamaan avoimilla väylillä erityisen tarkasti huomioon.

Mikko. Kaunis, tuulinen, monipuolinen ja vaikea. Juuri sellainen kuin SM-kisaradan kuuluukin.

Mikä oli kisaviikon kohokohta?

Jesse. Kohokohtia reissulta on kyl muutamiakin. Parasta oli kyl päästä pelaa nää kisat suomen huippujen kanssa, taso oli kyl tänä vuonna todella kova minkä näkee tuloksistakin. Tulo matkalla pysähdyttiin Vihdissä pelaamassa Kaatis. Huhhuh, oli makeeta. Vihreetä nurmee joka suunnassa, trimmattu kuin golf kentillä. Väylät haastavia esim. 1kpl 193m par 3. Arska paisto, sai luukuttaa dessui huolella. Suosittelen kaikkille piipahtamaan siellä. Ja tietysti pitää nostaa kohokohdaks porukka millä liikuttiin/nukuttiin ja piertiin 24/7. Jutut ei välttämättä ollut aina kovin järkeviä mut piru vie et oli hauskaa, tänks Muki(fore)Mikkonen, Juankosken ex-kuningas Jesse (koska Esko määrää nyt) ja MieenossaarystyyMiika ??

Miika.  Ensimmäisellä kierroksella oli mukava pelata Seppo Pajun ja Ilari Tuoman kanssa ison yleisön seuratessa heittoja, vaikka oma heittäminen olisi voinut olla parempaa. Tasoeron huomasi parhaiten siitä kun Seppo latasi oman draivinsa raikuvien aplodien saattelemana, tämän jälkeen kun itse onnistuin omassa heitossani pelikirjan mukaisesti, ympäriltä kuului vain heinäsirkkojen sirinää. Viimeisen kierroksen viiden birdien putki jäi myös mieleen.

Mikko. Kohokohtia oli useita. Menomatkalla Turkuun käytiin pelaamassa Kaatis Vihdissä ja se kokemus painuu kyllä mieleen. Aurinko paistoi, hyvää peliseuraa ja komein rata millä olen pelannut. Pitkiä avoimia, kumpuilevia nurmiväyliä. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Odotetuin hetki oli varmaan se, kun kuuluttaja kuulutti oman nimen ja Joen Liitokiekon kierroksen alussa. Hieno hetki oli myös SM-kisojen kolmannella kierroksella, kun alkukierroksen olin kyntänyt tupla- ja tripla-bogeja, ja sain väylälle #11 kierroksen ensimäisen birdien 12 metrin putilla todella kapeasta puurakosesta. Muut pojat olivat tulleet myös tsemppaamaan omien kierrostensa jälkeen ja JesseK oli lähtenyt mentoriksi ja repunkantajaksi. Muutaman väylän ajan heittäminen lähtikin kulkemaan hienosti ja muistin minkä takia ylipäätäään viihdyn lajin parissa. Matkaseuralle täytyy kyllä antaa täydet pisteet, vaikka oma peli ei kulkenut, nauraa sai joka ilta kämpillä. Mieleen jäi myös Kempaksen poijjaan kanssa tehty facebook live-lähetys Niemisen Jessen finaalikierrokselta. Aivan älyttömän hauskaa oli kuunnella kun Kempas vetäisi selostuksen Mauri Myllymäen tyyliin kuin Jukolan Viestissä -97.

Mitä osa-aluetta pelaamisessasi pitäisi kehittää?

Jesse. Ainahan sitä kehitettävää löytyy. Kaikissa osa-alueissa on paljon vielä tekemistä, ei pärjää Suomen huipuille tällä pelillä. Mut varmaan kisapää, fore ja putti pelistä löytyy heikkoudet joihin pitää keskittyy jatkossa.

Miika.  Rystyheiton tarkkuus ja pituus jäi kauas huippujen tasosta. Myös puttaaminen oli paikka paikoin liian varovaista.

Mikko. Sama laulu kuin ennenkin: draiveripeli. Tuulessa pelaaminen ja avoimilla väylillä heittäminen.

Miten kisakausi jatkuu tästä eteenpäin?

Jesse. Kisakausi jatkuu viikon päästä Pohjois-Karjalan avoimissa, siellä painetaan podiumille (hope so). Sit varmaan Vuorelan 50v kisat käyn painamassa ja katotaan jos syksymmälle vielä jotain reissuu kehittäs.

Miika. Pohjois-Karjalan Avoimet on seuraavana, sen jälkeen Vuorelan SFL-kisat, Outokummun mestaruuden puolustaminen ja Joukkue SM-kisat elokuun alussa Tarinalaaksossa. Tämän jälkeen saatan kilpailla vielä yksittäisissä kilpailuissa Itä-Suomessa.

Mikko. Pohjois-Karjalan Avoimet, Vuorelan SFL-kisa ja Joukkue SM-kisa.