Juankoskella KevätTouria valloittamassa

juankoski2016-05

Juankoskella kisattiin 1.5. Veikkojen KevätTourin 1/3 osakilpailu. Kaksi kertaa kierretty 18-väyläinen rata oli kosteudestaan huolimatta saatu hyvään kuntoon ja kun keväinen sää oli vielä suotuisa, niin heittofiilis oli katossa. Joen Liitokiekosta kisaan lähti huimat 31 heittäjää, eli yli kolmannes osallistujista (81 kpl) oli seuramme jäseniä. Tälläkään kertaa Juankoskelta ei tarvinnut lähteä tyhjin käsin.

Avoin sarja osoittautui lopulta yhden miehen showksi, kun Vuorelan Veikkojen Jesse Nieminen heitti hurjaksi yhteistulokseksi -24 ja voitti kisan kahdeksan heiton erolla seuraavaan. Viime vuotiseen tapaan Joen Liitokiekon Miika Voutilainen selviytyi kisassa toiseksi ja tulokseksi kirjattiin -16. Muut JLK:n kisaajat eivät tällä kertaa päässeet palkinnoille. Seuraavaksi paras oli Jesse Kempas (-6) kahdeksannella sijallaan. Kisassa nähtiin myös yksi holari, kun Sammy Pylkki heitti 7.väylällä kiekon avausheitolla koriin.

Seniorit-40 sarjassa kisan voitosta käytiin tiukkaa kamppailua molempien kierrosten ajan. Olli Arola oli ensimmäisen kierroksen jälkeen jaetulla kolmossijalla, vain yhden heiton kärjestä. Toinen kierros muutti hieman järjestystä, mutta Olli sai pidettyä sijoituksensa -3 yhteistuloksella. Unto Toivanen nousi vielä täydentämään hyvää JLK panosta neljännellä sijallaan (-2). Voittoon heitti Vuorelan Veikkojen Mika Niskanen (-6).

Juniorit-18 sarjassa ylivoimaiseen voittoon pelasi DIFF:n Mikael Räsänen (-11), mutta sen jälkeen oli tiukempaa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Julius Paakkinen ja Arttu Ruusila olivat hyvissä asemissa kamppaillakseen palkintosijoista. Artun toinen kierros ei valitettavasti sujunut yhtä hyvin kuin ensimmäinen, mutta Julius sitä vastoin paransi entisestään ja se palkittiin hienolla kakkossijalla (yhteistulos -4). Eroa kolmanteen sijaan kertyi lopulta kuusi heittoa.

MA3-sarjassa JLK:n lippua heilutti parhaiten Tero Tumanoff, kun hän kahdella tasaisella kierroksella heitti yhteistulokseksi +2 ja sijoittui sillä viimeiselle palkintosijalle eli viidenneksi. Teemu Pietarinen ja Sami Leppänen jäivät hengittämään muutaman heiton päähän. Sarjan voitti selvällä erolla seuraaviin Vuorelan Veikkojen Mikko Laitinen (-12).

Lähialueen seuraava SFL-kisa on Joensuun kevätkisa +WGE, joka järjestetään (14.5.) ja heti seuraavaana päivänä on Veikkojen KevätTourin toinen osakilpailu (Iisalmen Paloisvuoren radalla).

Henkilökohtaiset raportit

Miika Voutilainen

Kisan teemana oli välttää virheitä, pysyä väylillä ja ottaa birdiet, kun niihin oli mahdollisuus. Suunnitelma sujui muutamaa poikkeusta lukuunottamatta niin kuin pitikin, joten palkintona siitä kakkossija. Ensimmäisen kierroksen viimeisellä väylällä lähdin ahnehtimaan muutamaa lisämetriä (täysin turhaan) ja siitä palkinnoksi kisan ainut bogie ja tonnin ratingkierrokseen menetys. Kierros alkoi kahdeksalla perättäisellä birdiellä, mutta en valitettavasti osannut hyödyntää tilannetta -9 parempaan kierrostulokseen.  Birdiet tulivat kuitenkin sieltä mistä pääosin pitikin, joten pitää olla erittäin tyytyväinen.

Kierrokset koostuivat pääosin upsiheitoista ja puteista. Upsiheitoilla pysyin hyvin väylällä, joten pystyin välttämään suuremmat ongelmat (jostakin syystä upsit lentelivät 5-10m normaalia pitemmälle) ja keskittymään birdie-putteihin tai nostopareihin. Valitettavasti puttipeli oli jälleen liian varovaista ja yli 7 metrin puteista puuttui halu onnistua. Onnekseni birdie-paikat olivat yleensä alle 7 metrissä, joten pystyin hyvällä prosentilla tekemään tulosta. Paremmalla puttipelillä tulos olisi voinut olla viitisen heittoa parempi, mutta ei sekään olisi uhannut Niemisen Jessen hirmuvirettä.

Positiivistä oli myös se, että ensimmäisellä kierroksella rystyheittäminen oli toimivaa ja kiekot lensivät sinne minne pitikin. Tosin takapakkia tuli heti toisen kierroksen alussa, kun kiekko jäi avauksessa käteen ja lensi ihan väärään suuntaan. Tämän jälkeen rystyistä hävisi luotto täysin ja jopa lyhyehköt lähestymiset tuottivat suuria vaikeuksia. Onneksi seuraava kisa Paloisvuorella sopii paremmin oikealle kädelleni kuin vasemmalle.

Tero Tumanoff

Tavoitteet kisaan lähtiessä oli pelata fiksua peliä omilla vahvuuksilla rataa haastaen ja saada pari ehjää kierrosta. Juankosken radalla on useita lyhyitä väyliä, joista tulisi ottaa birdie korttiin, mutta vastaavasti pitkiä par3-väyliä joissa omalla taitotasolla on paras heittää avaus väylädraiverilla tai midarilla keskelle ja yrittää pistää lähäri milliin, jos toivoo pysyvästä par-kannassa.

SFL pakotti tänä vuonna hankkimaan PDGA-kilpailulisenssin ja nyt sitten lasketaan rating kaikilta kisakierroksilta. Tavoitetaso on pelata yli 900 kierroksia, niitä on viime vuosina pari jo heitetty. Pelisuunnitelman onnistuessa sijoittuminen palkinnoille omassa MA3-sarjassa pitäisi olla mahdollista. Paljon riippuu, miten kovassa tikissä peliseura on.

Eka kierros meni kokonaisuutena hyvin. Melkolailla pelisuunnitelman mukaisesti meni sen 17 väylää. Viisi pirkkoo, kolme bogia ja sitten se yks tripla. Ykkösväylässä avasin rystyheitolla noin neljänteen koivuun oikealla, josta CD2 kimposi vasemmalle koivikkoon. Ei riittänyt rohkeus hyppyputille metsästä ulos, koska väli oli kovin kapea. Yritin heittää polvelta rystyheiton korille päin, osuin puuhun, mutta pääsin ulos koivikosta. Koitin seiftata R-Pro Dartilla korin alle ja ottaa varman bogin, kun olin siinä vaiheessa kierrosta miinuksella ja tyytyväinen fiksuun peliini. Seiftaus 16 metristä jäi noin 7 metriä vajaaksi! Siitä putti ohi laitteesta, paluuputti rautoihin ja nostotripla. Hetken aikaa korpesi miestä ja mietitytti tekemisen laatu. Oli kierroksella kuitenkin enimmäkseen onnistuneita suorituksia. Putit vaan ei koko päivänä osuneet kovin hyvin yli 5 metristä. Ekan kierroksen jälkeen jaettu 4. sija, tulos 58 (+1).

Toisella kierroksella peli pysyi taas melko hyvin par -linjalla. Nelosväylän loistavan avauksen jälkeinen bogisekoilu ja 11 väylän avaus ekaan puuhun olisivat kyllä voineet jäädä pois. Toisen kiessin puolivälin jälkeen huomasi, että ei ole tullut tänä vuonna pelattua kisoja missä tarvii heittää 2×18 väylää, sillä väsymys oli jo isosti tekijänä kierroksen loppupuolella. Samaan tulokseen (+1) pääsin kuitenkin myös toisella kierroksella, sillä irtosi viides sija (viimeinen palkintosija) omassa sarjassa. Kierrosratingit alustavasti 875 ja 871, joten ilman sekoiluja oisi se 900 ollut jo lähellä. Tästä on hyvä jatkaa kautta. Laitetaan vielä putti kuntoon ja toivotaan, että polvet kestää pelata.

Toni Parkkinen

Herätys klo 5:20 ja aamukahvia ja jogurttia koneeseen, jonka jälkeen Makkos Mikon ja Laukkas Mikan haku kyytiin ja kohti Juankoskea. Juankoskella oltiin pikkusta vajaa kaheksan ja lähdettiin kiertämään rataa lämmittelytarkoituksessa, hakien avauksia ja lähäreitä. Avaukset tuntuivat todella nihkeiltä ja jäivät tosi mataliksi, mutta laitoin sen aikaisen aamun piikkiin, joten en jäänyt sitä murehtimaan.

1. Kisakierros, teemalla Yläpanta:

 • Aloitus väylältä 9, poolissa Heikkilän Mikko, Louhelaisen Ismo ja DIF:n Ville Tiainen. Kuten sanottu teemana oli yläpanta, jonka pommittamisen aloitin heti tältä väylältä. Avaus 7:ään metriin ja kops, niin ihana ääni ja nosto par.
 • Väylä 10 ja 11: Avaukset pariin metriin ja pirkot.
 • Väylä 12: Periaatteessa päivän eka fore-heitto ja vasuriinhan se lähti, aika lähelle OB:n reunaa, mutta pelissä. Huonohko lähäri, mutta hyvä n. 10 putti ja par korttiin.
 • Väylä 13: Lähdin pelaamaan paria suoralla heitolla vastarannalle alivakaalla Dessulla. Matala heitto käänti mukavasti yli ja jäi n. seitsemään metriin. Hyvä fiilis ja tunne oli, että JES, nyt saan ysiltä missatun pirkon takas, mutta kuinkas kävikään? Ketjuista pihalle ja nosto par. Tunne ”katossa”.
 • Väylä 14: Avaus jäi oikealle n. 8:aan metriin. Putti sisälle ja pirkko.
 • Väylä 15: Avaus jäi matalaksi ja pysähtyi keskellä olevaan mutalikkoon. Siitä hätäinen lähäri puuhun ja vielä n. 10 matkaa. Putti yläpantaan ja bogia korttiin.
 • Väylä 16: Dessulla antsaa, joka jäi oikealle metsänreunaan, väylän puolelle. Putteri lähäri huonosta asennosta n. kymppin, josta putti keskelle koria.
 • Väylä 17: Ok avaus, noin seiskan pitkäksi. Putti yläpantaan ja nosto par.
 • Väylä 18: Ok avaus antsaa, jäi vähän oikealle. Fore lähäri liian jyrkässä hyssessä suoraan oikealle mörriin. Putti väylälle n. kymppiin ja putti yläpantaan. Bogia korttiin.
 • Väylä1: Avaus aivan karmea alivakaalla Beastilla sormien läpi. Jotenkin se myyrän lailla ryömi vasemmalta, puiden välistä reiluun kymppiin. Putti, arvaatte varmaan mihin? Kyllä! Nosto par.
 • Väylä 2: Hysse rysty vähän liian korkeana jääden koivuosuman jälkeen n. 15-20 metriin. Pirkkoruni yläpannan/katon kautta nostoparille.
 • Väylä 3: Avaus ihan jees ja forella jatkoheitto reiluun kymppiin. Putti sisään ja pirkko korttiin. Hymy.
 • Väylä 4: Rystyavaus vähän liian korkeana aukolle ja näytti, että OB:lla ollaan. Avaus kuitenkin reilusti sisällä. Putteri lähäri pariin metriin ja par.
 • Väylä 5: Tässä vaiheessa tulos oli pakkasella 2:n heiton verran ja fiilikset ihan hyvät. Fore avaus hieman pitkäksi. Onnekseni jatkoheittoon oli hyvä kolo puitten välissä ja pirkko maistui jo suussa. Pyh! Todella luokaton lähäri suoraan puuhun ja puuflipperi oli valmis. Kiekko jäi todella huonoon paikkaan, josta sain seuraavankin puuhun. Loppujen lopuksi pääsin puttaaman bogia ja sekin yläpantaan, joten tuplakorttiin ja hyvästi pakkaset. Tunnelma katossa!!
 • Väylä 6: Huono avaus, mutta väylään mistä lähäri ja par.
 • Väylä 7: Luokaton avaus ja par.
 • Väylä 8: Griplock oikealle koivuviidakkoon. Jatkoheitto koivuun ja seuraava korille ja bogi korttiin.

Kierros: +1 ja fiilikset aika huonot. Grillin kautta puttaamaan ja unohtamaan ne yläpannat.

Toka kierros: Poolissa Pietarisen Teemu, Tumanoffin Tero ja Leppäsen Sami. Nyt piti iskeä ja ottaa ne hassatut pirkot pois ja olla ottamatta bogeja.

 • Väylä 9: Avaus tais olla reilussa vitosessa, mutta eipä sitä. Putti oikealta ohi alaraudan ja ketjujen välistä. Par.
 • Väylä 10: Onneton avaus vasemmalle puuhun ja lähäri korille. Par.
 • Väylä 11: Avaus neljään metriin ja putti koriin, mutta eipä se siellä pysynytkään vaan kiipesi jotenkin korinpohjalta vielä pois. Tunnelma taas katossa. Kolme ”varmaa” pirkkoa jo missattu.
 • Väylä 12: Foreavaus liian hiljasena jääden pariinkymppiin. Lähäri korin suuntaan ja putti laitteesta ulos ja rollit alas järven suuntaan. Sisuuntunut n. kympin putti ylämäkeen ja sisälle.
 • Väylä 13: Seifti ja par.
 • Väylä 14: Avaus näpeistä matalana pariin kymppiin. Par.
 • Väylä 15: Avaus taas näpeistä puoleen väliin väylää. Lähäri liukastuen n. vitoseen, josta alaraudan kautta bogi korttiin. Ja taas ”hymyiltiin”.
 • Väylä 16: Avaus vähän oikealle, josta fore lähäri n. kympin pitkäksi. Putti laitteeseen, mutta bogin sai taas nostaa. Plussalla jo kolmen heiton verran. Uuu jeah!
 • Väylä 17: Avaus Purella yläpantaan ja pirkko korttiin.
 • Väylä 18: Ok avaus, mutta taas liikaa oikealle. Fore jatko ainoaan puuhun mikä väylällä on ja kiekko koivikon laitaan, josta aika huonot jatkomahkut korille. Kolmas heitto väylälle ja paria puttaamaan, mutta ei. Bogi korttiin.
 • Väylä 1: Huono avaus ja par korttiin.
 • Väylä 2: Sama kuin edellä.
 • Väylä 3: Ok avaus ja fore jatkolle mahtavat puitteet. Eipä onnistunut ja par korttiin.
 • Väylä 4: Avaus matalana suoraan vasemmalla, ennen aukkoa olevia puita kohti. Onneksi meni läpi. Lähäri korille ja par.
 • Väylä 5: Nyt en tuplaa ota. Fore avaus mandopuuhun…… putilla yritys päästä mutkan taakse ihan hyvästä aukosta. Suoraan puuhun. Foreneppi todella oudosta asennosta n. kymppiin. Sitten keskityttiin ja ilme oli ollut kuulemma Leppäsen Samin mielestä sen mukainen. Ja pönttöön. Par korttiin.
 • Väylä 6: Kohtalainen vastatuuli ja kiekon arvonta bägistä. Kunnon kippaus ja rolleriksi, mutta tuli kuitenkin väylän vasempaan reunaan, noin kolmeenkymppiin. Hyppyputtilähäri, joka nousi korkeuksiin, kun tukijalka päätti sutia. Par-putti ei tuottanut tulosta, joten bogia korttiin.
 • Väylä 7: Putteriantsa ja nostopirkko.
 • Väylä 8: Taas pienellä griplockilla koivikkoon. Jatkoheitolle oli kuitenkin hyvä väylä ja paukautin lähärin yläpantaan, joten nostopar.

Kierros +3. Kaiken kaikkiaan kisasta jäi lähinnä mieleen yläpanta ja hvyät poolikaverit molemmilla kierroksilla. Kiitos.

Antti Ylönen

Vuorossa oli rankan kevätkisaputken (viisi kisaa kuudessa päivässä) toinen koitos ja näyttämönä mainio Juankosken frisbeegolfrata – kerrankin myös sää Juankoskella (ja vappuna) oli kohdillaan, sillä yleensähän siellä tuulee tai sataa tai on lunta, kuten toki Talvicupeissa kuuluukin olla… 🙂

Seuraavassa listamuodossa kisan plussia ja miinuksia:

+ Oma vahvuus eli lähestymisheitot toimivat mainiosti, mutta aina toki muutama yksittäinen heitto voisi parempikin olla.
+ Perusputti (10 rinki) toimii kelvollisesti eli ei valittamista – yksi lyhyen matkan (~5 m) turaus taisi tulla ja sekin oli vinorinteestä ja haaralta.
+/- ”Bonusputeissa” (yli 10) oli monta hyvää yritystä ja laiteosumiakin, mutta tällä kertaa jäi kuitenkin bonukset tulematta.
+/- Kämmenheitot mitä tuli heitettyä tilanteen niin vaatiessa olivat enimmäkseen todella hyviä suorituksia, mutta tokan kierroksen vitosväylän bogiin johtaneet foreheittosekoilut laskevat arvosanaa.
+ Erikoismaininta: Tuli myös heitettyä kaksi kappaletta forerollereita (toinen ”normaali” putterilla ja toinen ”cut” Bansheella) parin hankalan paikan lähäriin ja molemmat oli erittäinkin OK suorituksia!
+/- Draivaaminen: On se ”pitkälle” heittäminen vaan todella tuskaista ja vaikeaa. Jo 10-15 metriä lisää toistettavaa tarkkuutta auttaisi monessa kohtaa kummasti eli etenkin pidemmiltä väyliltä olisi helpommin parit napattavissa ja perusväyliltä joitain pirkkojakin. Noh, kesä on tulossa, joten täytyy kesätreeneissä keksiä muutamat tekniikkadetaljit (taas) kohdilleen. Avausheittojen tarkkuus eli tavoiteltuun linjaan osuminen on kuitenkin kohtuullista, joten tarkkojen (lyhkäisten) draivien ja hyvän lähipelin pohjalta on helppo rakennella selkeitä pelikirjoja radalle kuin radalle…

Heti kun aloin yrittämään jotain mitä en osaa tai yrittämään liikaa, niin plussaa napsahti reippaasti eli kisan ainoat katastrofit, ekan kiessin tripla väylältä #16 ja tupla #6:lta, olivat seurausta juuri näistä. Kierrostulokset kisassa olivat 62 (+5) ja 60 (+3) ja niillä päädyttiin ”kolmosdivarin” keskikastiin. Tyytyväinen pitää omaan peliin ja tuloksiin kuitenkin olla sillä jälkimmäinen kiessi oli oma kierrosenkka Juankoskelle ja kisa muutoinkin kokonaisuutena ehjintä ja tasapainoisinta pelaamista kyseisen radan kisoissa tähän mennessä.

Ja sellainen fiilis myös jäi, että draivia kehittämällä ja ehjällä fiksulla pelaamisella ois kierrostulos Juankoskella kenties painettavissa heiton tai pari pakkasen puolelle. Katsotaan siis vuoden päästä, että missä mennään… 🙂

Avoimessa luokassa nähtiin Juankoskella myös mallia maailmanluokan pelaamisesta kun Niemisen Jesse hurjasteli molemmat kierrokset tulokseen -12! Onnittelut voitosta ja tervetuloa kesällä Pohjois-Karjalan avoimiin, mikäli vain kisakalenteriin sopii… 🙂

Kiitokset myös Veikoille kisasta ja heittuekavereille vappupäivän kierroksista. Seuraavaksi on sitten omassa SFL-kisakalenterissa vuorossa kotikisat eli ”stressaavaa” Utran rataa lähdetään jälleen kerran haastamaan 14.5.

Janne Heikkinen

On se tollaseen metallihäkkyrään osuminen viidestä metristä vaan niin vaikeeta. Tulikin sitten idea järjestää JLK:n puttikoulu, kun saarnat kierrosten jälkeen oli aikalailla samat joka ukolla metrimäärän vaihdellessa kahdesta seitsemään. Mutta molemmilla kierroksilla onnistunut järven ylitys, tästä suorituksesta voi aina olla ylpeä. Käteen kisasta jäi vuoden ekat auringon poltot, joten muistakaa käyttää aurinkorasvaa lapset!

juankoski2016-05_avoin

Avoin: Miika Voutilainen (2.), Jesse Nieminen (1.), Jani Saukko (3.) ja Ismo Jääskeläinen (3.)

juankoski2016-05_masters
Seniorit-40: Marko Hakkarainen (2.), Mika Niskanen (1.) ja Olli Arola (3.)

juankoski2016-05_juniorit
Juniorit-18: Julius Paakkinen (2.), Mikael Räsänen (1.) ja Arttu Räsänen (3.)


 

JLK – sijoitukset

Avoin

02/29  Miika Voutilainen (-16)
08/29  Jesse Kempas (-6)
12/29  Iiro Hämäläinen (-5)
13/29  Mika Laukkanen (-4)
13/29  Ville Nivalainen (-4)
16/29  Mikko Makkonen (-2)
17/29  Mikko Heikkilä (-1)
22/29  Sammy Pylkki (+3)

Juniorit-18

02/12  Julius Paakkinen (-4)
9/12  Arttu Ruusila (+10)
10/12  Miska Luoma (+22)
12/12  DNF

Seniorit-40 

03/17  Olli Arola (-3)
04/17  Unto Toivanen (-2)
09/17  Juhani Rautiainen (+9)
12/17  Ismo Louhelainen (+14)
13/17 Urmas Saks (+19)
15/17 Markku Penttonen (+20)
17/17 Tomi Varpalahti (+41)

MA3 (Rating alle 900)

05/20  Tero Tumanoff (+2)
06/20  Teemu Pietarinen (+3)
08/20  Sami Leppänen (+4)
08/20  Toni Parkkinen (+4)
10/20   Heikki Pippuri (+7)
11/20   Antti Ylönen (+8)
11/20   Lauri Nuutinen (+8)
14/20  Janne Heikkinen (+9)
15/20  Ville Pietarila (+10)
18/20  Lasse Sissonen (+14)
19/20  Juho Pakarinen (+19)
20/20  Aku Arola (+23)