Kauden tarinoiden avaus

13046144_1727451530834192_1132378555_n

Tarinalaakson kevään avaukseen saatiin Joensuusta suuri kisaporukka jälleen kerran hyppäämään aamulla aikaisin autoihin. Osa lähti ottamaan tuntumaa jo edellisenä päivänä parikilpailun kautta kenttään sekä myöhemmin viimeistelyharjoituksiin paikallisissa olosuhteissa. Kisapäivänä paikalle saapui enemmän ja vähemmän väsyneinä 31 edustajaa. Masterit, juniorit ja amatööriluokan edustajat olivat virittäneet kellonsa jo hyvin aikaisin soimaan kisan alkaessa aamukahdeksalta, kun taas avoimen ja naisten luokkien edustajat saivat köllötellä pidempään aloittaen yhdeltätoista. Olimme siis jälleen kerran mallikkaasti edustettuna sekä määrällisesti suurimpana seurana että laadullisesti jokaisessa luokassa. Osa kisaajista oli mukana ensimmäistä kertaa liiton alaisissa kilpailuissa kun taas osa oli jo kokeneempaa kaartia hakemassa tuntumaa kisakauteen ja antamassa näyttöjä tulevia joukkueSM-paikkojen jakoa varten.

Kaksi kierrosta sisältävä kisa sujui JLK:n osalta hienosti. Kaiken kaikkiaan seitsemän Joen Liitokiekon pelaajaa sijoittui palkinnoille ja muutama jäi niukasti niiden ulkopuolelle.

Avoimessa sarjassa parasta osaamista näytti Mika Laukkanen, joka hyvän toisen kierroksen ansiosta (-5) nousi seitsemän sijaa aina kolmanneksi asti (Kokonaistulos -3).  Hyvää kokonaispanosta täydensi Jesse Kempas, joka -1 tuloksella oli neljäs. Muut palkinnoille päässeet JLK:n pelaajat olivat Miika Voutilainen (8.), Pekka Saastamoinen (14.), Mikko Makkonen (16.) ja Ville Nivalainen (16.). Avoimen sarjan voitti tänä vuonna 16-vuotta täyttävä Kivijärven Antti Kotilainen (-6). Maininnan arvoiset yksittäissuoritukset olivat Pekka Saastamoisen toisen kierroksen eagle väylällä 7. ja ensimmäisellä kierroksella Timo Voutilaisen holari väylällä 12.

13023554_1727452290834116_807459831_n

MA3-sarjassa ainut palkinnoille päässyt JLK:n pelaaja oli Lasse Sissonen (+9) seitsemännellä sijallaan. Lauri Nuutinen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen loistavissa asemissa, vain kaksi heittoa jäljessä kakkossijasta, mutta toisen kierroksen romahdus tiputti hänet kauas kärjestä. Sarjan voitti Kuopion DIFF:n Anssi Korhonen tuloksella -4.

Seniorit-40 sarjassa Ismo Louhelainen ja Unto Toivanen taistelivat tiukasti palkintosijoista, mutta tällä kertaa taistelu ei riittänyt.  Ismo nousi toisen kierroksen myötä viidenneksi, kaksi heittoa palkintosijasta ja Unton sijoitus laski viisi sijaa kahdeksanneksi. Sarjan voitti radan suunnittelija DIFF:n Pertti Tuppurainen.

Juniorit-18 sarjassa palkintosijoista käytiin taisaista kamppailua ja ainoastaan terävin kärki oli omilla lukemillaan. JLK:n Julius Paakkinen oli mukana kamppailemassa viimeisestä palkintosijasta, mutta harmillinen väärin laskettu tulos toisella kierroksella tiputti hänet neljänneltä sijalta seitsemänneksi. Sarjan voitti selkeälle erolla seuraaviin DIFF:n Mikael Räsänen.

Naisten avoimessa sarjassa JLK:n Laura Leppänen paransi ensimmäisen kierroksen tulostaan seitsemän heittoa ja nosti sillä itsensä lopulta jaetulle seitsemännelle sijalle. Sarjan voittoon heitti JyLin Henna Saukko.

13020068_1727451204167558_449185132_n
Mikalle avoimen sarjan kolmossija

Henkilökohtaiset raportit

Mika Laukkanen

Lauantai päivän parikisan voitto Vaakanaisen Samin kanssa antoi toiveta hyvistä kierroksista myös sunnuntaina.

Kisan ensimmäinen kierros meni odotuksiin nähden alakanttiin. Avaukset olivat sinne päin, mutta eivät kuitenkaan riittävän lähellä pirkkoputteihin. Kierroksen 4 bogia syntyi 30-40 metristä heitettyjen huonojen lähestymisien ansiosta. Ja kun puttikaan ei ollut parasta mahdollista, niin pirkotkin loisti poissaolollaan.  Kierroksella 2 nostopirkkoa avausten ollessa millissä. Tulos +2

Toinen kierros alkoi myös hapuillen. Kahdella ensimmäisellä väylällä avaukset jäivät reilusti korista ja putti oli aika varovaista. Väylällä 5 avaus puurännin lopussa vasemmalle puunkylkeen, josta kiekko liiteli vielä 30 metriä korin alle. Tämän jälkeen heittoihin tuli rentoutta ja putitkin alkoi osumaan kohtalaisen hyvin. Kierros sujui pirkkoja ja pareja tehden aina väylälle 18 asti. Väylille 18 ja 1 huonot avaukset ja bogit korttiin. Onneksi sain vielä väylältä 2 pirkon aikaiseksi, niin kierros päättyi hyvissä merkeissä. Kierroksen tulokseen -5 olen tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin kisoihin.

Miika Voutilainen


Lähtökohdat kauden ensimmäiseen SFL-kisaan olivat samat mitkä edellisen kauden lopussa. Rystyheitto toimii luotettavasti vain lähestymisissä ja avaukset ovat usein upseja.
Ensimmäinen kierros oli erittäin kaksijakoinen. Alussa tuli heikkoja suorituksia ja sen myötä bogeja joutui kirjaamaan useita.  Kierroksen puoliväliin mennessä pelaaminen alkoi mennä jo parempaan suuntaan, mutta kymppiväylällä avaus epäonnistui täysin ja kiekko lensi jonnekin kauas rinnettä alas ja hävisi sille tielle. Tuplabogie korttiin. Loppuväyliltä sain onnekseni pari birdietä, joten sain pelastettua kierroksen +1:een. Lyhyet väylät joista birdiet olisi pitänyt ottaa jäivät par-tulokseen. Lisäksi puttaaminen oli ihan liian varovaista. Kierroksella pyöri vielä suht kova tuuli, joka vaikutti negatiivisesti omaan suorittamiseen.

Toiselle kierrokselle yksinkertaistin avauspeliä entisestään ja avasin 11 väylää upsilla. Tarkoituksena oli välttää bogeja ja ottaa helpoimmilta väyliltä birdiet. Suunnitelma toimi ihan hyvin, sillä olin pitkän aikaa miinuksella, vaikka puttaaminen oli edelleen vaikeaa. Huonojen puttien myötä tulos jäi pyörimään -2:een ja sitä kesti siihen asti, kun väyliä oli vielä kolme jäljellä. Vihaamassani 18-väylässä avaus ensimmäiseen puuhun ja kiekko mäntyjen keskelle. Pääsin nipin napin pois, mutta jatkoheitto ja putti eivät onnistuneet, joten tuplaa korttiin. Sen jälkeen vielä epäonnistunut lähestyminen ykkösväylällä takasi sen, että tämäkin kierros meni plussalle. Toinen kierros siis +1:een ja sillä jaettu kahdeksas sija.

Huonomminkin olisi voinut toki mennä, joten pitää olla tulokseen tyytyväinen. Ulkopuoliselle oma tekeminen on varmasti tylsän näköistä, kun kiekko laitetaan vain taivaalle ja toivotaan, että se löytyy sieltä 90 metrin kohdilta. Tällä hetkellä suoritusvarmuus ei valitettavasti muuhun riitä, vaikka tekisi mieli yrittää. Jälkeenpäin ajateltuna molemmat kisan tuplabogiet tulivatkin juuri siitä syystä, että lähdin soveltamaan ennalta määritettyä pelikirjaa. Pää pitäisi siis pitää kasassa loppuun asti ja tehdä järkeviä päätöksiä. Treeniä pitäisi selvästi saada paljon enemmän, jos haluaisi taistella kisojen voitosta.

Ville Nivalainen

Tarinalaakson kisa täyttyi nopeasti kisakoneen avautuessa, mutta paikalliset järjestäjät reagoivat tehokkaasti tilanteeseen avaten toisen lohkon kilpailijoille. Tämä tarkoitti kuitenkin sitä ettemme päässeet perinteisesti yhteiskuljetuksella Savoon, mutta matka taittui hyvin myös henkilöautoilla. Obsimobiiliin hyppäsivät tällä kertaa itseni lisäksi Heikki, Niko ja Jani matkan alkaessa 7.30 Urheilutalolta, josta pyyhkäistiin Siilinjärvelle huoltsikan aamukahvien kautta lämmittelemään Ahmon kentälle. Pienen heittelyn ja lämpöjen yläselkään ottamisen jälkeen suunnattiin Tarinaharjulle haistelemaan kisafiilistä.

Ensimmäisellä kierroksella sattui pelkkiä tuttuja ryhmään, joista järjestäjäpuolelta TD Janne, Iisalmen Ismo ja Kuopion taksi-Antti. Näistä henkilökohtaisesti hampaankoloon oli aiemmilta tapaamisilta jäänyt Ismolle kaksi häviötä, toinen Huuhanmetsän avajaiskisan sudarirundilta jonka tupelsin kolmen metrin alarautaputtiin ja viime kesän Tarinalaakson avajaiskisan kärkikortissa Ismo ajoi ohi ja heiton tai parin edelle. Revanssin aika. Aloitusväyläksi oli määräytynyt radan viimeinen väylä #18 joka kummitteli mielessä jo edellisenä päivänä jolloin kävin ’viimeistelytreenin’ hiekkakentällä heittämässä Wraithilla annukoita. Vielä ennen kisan alkua sain kokeiltua kaksi kertaa heittoa ja ne tuntuivat olevan ok ja kaartavan korin alapuoliseen monttuun josta helppo kolmonen piti olla taputeltu. Kello tasan, ukko tiille, kiekko antsaan ilman antsaa ja metsään. Helppo nelonen yhden vaikean heiton, yhden pidemmän ja yhden lyhemmän putin jälkeen. Bogialoitus on aina paha.

Ykkösväylä on myös ollut jonkunlainen kivi kengässä kun distanssia ei ole. Takki pois, kiekko kouraan ja hitusen yliyrittämisellä vastatuuleen piiiiitkä kippaus jäätikölle hiekkakummun viereen. Täysin samaan ryteeseen mihin olin myös kerran viime kesänä. Bogi korttiin. Pari väylää pelattiin par-lukemaa heikkojen avausten saattelemana, mutta viimein nelosväylältä korin mitalle heitto neljään metriin josta eka birdie. Hieman lisää itseluottamusta. Seiskalta vasemman laidan ryytämisestä bogi, ysiltä peruspirkko skipillä liian aikaisin väylästä riittävän lähelle koria. Kolmetoistanen normaalisti metsään vasemmalle, ja bogi. Väylään 15 normaali heitto Wraithilla, kippasi oikealle vastatuulessa (kuten ykkösellä) josta seifti korille neljään-viiteen metriin, alarautaputti ja bogi. Harmitti. Kierroksen pahinta mokellusta tuli kuitenkin pitkältä väylältä 17. Avaus vasemmalle taimikkoon, sieltä muutaman kerran lisää vasemmalle taimikkoon, melkein käden hajoittaminen puuosumasta, ja heti tuplabogi. Kierrostulos +5 joka ei tyydyttänyt heikon draivaamisen ja puttaamisen takia. Yllätyksenä Ismo rämpi saman tuloksen, mutta Timo oli heittänyt paremmin. Onneksi oli ruokailu tulossa ja pystyi syömään suruunsa.

Kakkoskierroksella ryhmään saatiin myös yllättäen Mikko ja Heikki. Tuuli oli heikentynyt ykköskierroksesta mutta sateen uhka oli vahvempana koko ajan. Hapot jalkoihin avausväylää etsiessä läpi rinteiden ja puuskutettiin edelliskierroksen bogiväylälle seitsemän. Pari lämmittelyheittoa ja korvien välissä kolkuttavan äänen vastaisesti takatuuleen valitsin G-FD:n tilalle G-Teebird3:n vaikka harjoitusheiton kajautinkin kuusikkoon. Luotto kannatti ja sweetspottiin avaus. Ekaan puuhun lähäri ja harmillinen par. Ehkäpä seuraava väylä sitten.. Jyrkkä alamäki tuplamandon läpi, tai oikeanpuoleiseen mandopuuhun josta piiitkä kimmoke vasemmalle tureeseen. Hetken katselin linjaa ja löysin kuitenkin kapean rännin pienellä toivotaan-faktorilla. Todettuani että se on paras vaihtoehto, FLX Buzzz liitoon muutamaan metriin ja par korttiin. Maistui tuon seikkailun jälkeen. Muutama par, kolmetoistaselta perusbogi ja nelitoistaselta hieman onnekas birdie. Väylään 16 birdie ja 17 bogey. Ykköseltä hieman vasemmalle avauksen jälkeen hankala lähäri taimikosta bogeylle, mutta sentään kakkosväylään korjausbirdie Hempukalla. Päätösväylään 6 vielä hyvä avaus mutta puunapsu loppuvaiheilla ja huono lähäri niin molemmat kierrokset sai lopettaa epäonnistumiseen. Toisen kierroksen tulos kuitenkin +1, johon pystyi olemaan jo tyytyväisempi.

Kokonaisuutena voinee olla tyytyväinen kisaan, sillä jälkikäteen ratingeja tujottaessa arvot osuivat kohdalleen hyvin tarkasti (rating 908, 1.kierros 898, 2.kierros 916, kierroskeskiarvo 907.) eli omalla aiemmalla kisatasolla mentiin. Pienenä miinuksena se että tuntuma heittämiseen on ollut suhteellisen varmaa ja arvio omasta kunnosta oli 920 luokkaa mutta pienistä asioista nuo pari heittoa tulevat. Kisajärjestäjille kiitokset hyvin järjestetystä tapahtumasta! Kolmen tunnin tauko kierrosten välissä toimii vaikka vähän pitkä onkin mutta ehdottomasti oikea päätös oli saada tuplamäärä osallistujia mukaan. Kiitokset myös autokunnalle sekä koko Joen Liitokiekon kisapoppoolle reissusta!

Mikko Makkonen

Kauden ensimmäinen kisa, mutta odotukset omaan heittämiseen kuitenkin melko korkealla. Talvella on harjoiteltu, hyvät yöunet nukuttu, kunnon lämmittelyt alla ja heittäminen ollut varmantuntuista. Ensimmäinen kierros on kuitenkin vuoristorataa. Raakoja virheitä, muutama helppo puttimissi ja väliin taas joku huippuheitto, josta pientä uskoa tekemiseen. Ja sitten taas bogia korttiin. Tuskastumista omiin turauksiin ja sitten yliyrittämistä ja epävarmuutta. Pelistä nauttiminen loistaa poissaolollaan.

Toinen kierros melko hyvin liikkeelle ja pikkupakkasilla mennään, mutta jostain syystä edes onnistumiset eivät aiheuta hyvänolon tunnetta. Olosuhteet ovat ihan kelvolliset, heittoseura erinomaista, mutta ei vaan lähde. Ilotonta, väkinäistä suorittamista, josta palkinnoksi kierroksen loppuun pari bogeyta, joilla toisen kierroksen tulos painuu plussan puolelle. Erittäin virkamiesmäinen suoritus. Leimasin kellokortin, laitoin kravatin kaulaan ja kiristin liian kireälle. Pelistä puuttui ilo, oivallus ja uskallus.

Antti Ylönen

Sunnuntaina aamuyöstä tuli herättyä kahvin- ja puuronkeittoon jo klo 3:15 ja sitten pirteänä kello 4:30 startattiin ”tilava perheauto” täynnä porukkaa ja bägejä kohti kohdetta eli Siilinjärven Tarinalaakson mainiota rataa ja Kauden avaus -kisaa.

Sen kummempia tavoitteita reissuun ei sinällään ollut muuta kuin, että nautitaan lajista ja koetetaan pelata omalla tasolla eli arviolta about noin +10 heiton nurkille per kiessi. Ja jos tämän raportin tiivistäisi, niin se menisi niin, että: ”Eka kierros pelattiin hieman alakanttiin ja toka yläkanttiin, eli keskimäärin omalla perustasolla siis.” Mutta avataan tätä nyt kuitenkin hieman seuraavassa.

Kierros 1: Tulos 72 (+14)

Lyhyehköjä, varsin tehtävissä olevia (~5-7 m), putteja taidettiin turata 5 kpl (jos siis aletaan ammattilaisten silmin laskimella laskemaan), minkä seurauksena korttiin kertyi +7 extraa. Ikävin huti oli missattu par-putti väylällä #8, missä osuma näytti olevan varsin ”vahva”, mutta niin vain kiekko kampesi itsensä ulos ja rollasi iloisesti kauas monttuun ja seurauksena tuplabogi. Toinen rotkoon rollaus tapahtui sitten väylällä #14 missä koetettiin seivata par n. 7-metrisellä ylämäkiputilla haaralta puun takaa, mutta ujoksi alarautaanhan se jäi…

Kaiken kaikkiaan ei kierroksen synkkyyttä (peräti 6 tuplabogia) voi kyllä lopulta laittaa täysin putinkaan piikkiin, sillä kyllä monta todella hyvääkin puttia meni säkkiin ihan keskelle ja luottoa sinällään tekemiseen griinillä talvitreenien jälkeen on. Eli muutamat lähärit ja muutamat avaukset ois voinut heittää paremmin eli ”sinnepäin” harvoin riittää mihinkään, ”eihän missatut putit ihan aina rollaa”, jne. Kaiken kaikkiaan tämä oli kyllä varsin tapahtumarikas kierros hyvässä ja pahassa eli hankala sanoa yksiselitteisesti mitä oikein tapahtui, joten nyt siis vain kävi näin…

Kierros 2: Tulos 64 (+6)

Tämä kierros oli sitten taas omaan tasoon nähden oikeastaan ihan nappisuoritus eli pelikirjanmukaiset bogit kirjattiin vaikeisiin väyliin #1, #17 ja #18 (tämä tosin vaikeimman kautta taistellen sillä väylän pelikirjassa on edelleen epäselvyyksiä) ja lisäksi kiintiöpirkko neljän metrin putilla otettiin väylältä #16. Perusbogilainen napsahti väylään #4, kun avaus oli jossain vasemmalla (Pro Leopard ei kääntänytkään suoraksi/yli eli heikko draivi siis) kuusen takana, mistä foreannukkaputterineppi päätyi noin ysiin, josta kuitenkin yritettiin, mutta pää sanoi ei (rotko korin takana). Musta hetki koettiin heti kierroksen alkupuolella (aloitus oli #11:sta) väylällä #13, kun avaus heitettiin maahan 20 metriä tiistä, toka heitto siitä hermostuneena suoraan metsään, jne. jne. – joten triplabogi sitten siitä. Tästä kierroksesta jäi kuitenkin lopulta erittäin hyvät fiilikset, sillä paketti oli kaikilta osin täysin kasassa n. 15/18 väylän ajan ja kierros päättyi hienosti kuuteen peräkkäiseen par:iin. Varsin helppoa ja mukavaahan se on pelata kun avaukset ja lähärit on juuri siellä missä about pitää ja kun kaikki ne putit uppoaa mitä jää tehtäviksi…

Kaiken kaikkiaan mukava reissu oli tämä kauden avauskisa, joten tästä on hyvä jatkaa kisakautta eteenpäin. Kiitokset vielä loppuun kaikille heittuekavereille – meininki oli kohdillaan! Ja hatunnosto jälleen kerran Vuorelan Veikoille hyvin järjestetystä kilpailusta livetulospalveluineen – hyvä veto oli myös laajentaa kisa kahteen pooliin ja 144 pelaajaan – näin pääsi mahdollisimman moni avaamaan kisakautensa jo huhtikuun puolella.

JLK – sijoitukset

Avoin

03/61  Mika Laukkanen (-3)
04/61  Jesse Kempas (-1)
08/61  Miika Voutilainen (+2)
14/61   Pekka Saastamoinen (+6)
16/61  Mikko Makkonen (+6)
16/61  Ville Nivalainen (+6)
24/61  Iiro Hämäläinen (+8)
24/61  Mikko Heikkilä (+8)
24/61  Tuomo Heiskanen (+8)
24/61  Timo Voutilainen (+8)
42/61  Sami Vaakanainen (+15)
46/61  Niko Leinonen (+16)
48/61  Heikki Pippuri (+18)
52/61  Jani Turunen (+20)
58/61  Jouko Vilén (+26)

Juniorit-18

07/18  Julius Paakkinen (+9)
15/18  Arttu Ruusila (+18)
16/18  Veikka Ruusila (+30)
18/18  Joosep Saks (+44)

MA3 (Rating alle 900)

07/35  Lasse Sissonen (+9)
22/35  Lauri Nuutinen (+18)
26/35  Antti Ylönen (+20)
27/35 Vesa Tiitta (+21)
29/35 Marko Pettersson (+22)
29/35 Janne Heikkinen (+22)
33/35 Juho Pakarinen (+29)

Seniorit-40 

05/16   Ismo Louhelainen (+9)
08/16  Unto Toivanen (+11)
11/16  Olli Arola (+19)
14/16  Urmas Saks (+30)

Naiset avoin

7/9  Laura Leppänen (+57)

13020240_1727451687500843_594659091_n