Linnoitus Open 2015 – tuulten riepoteltavana

linnoitusopen2015
Kuvaaja: Jani Hotakainen

Lauantaina 9.5.2015 pelattiin Lappeenrannan linnoituksessa suureen suosioon noussut Linnoitus Open 2015.  Veden ympäröimä linnoistusalue tarjosi hienon ympäristön frisbeegolfin pelaamiseen erilaisten pinnan muotojen ja esteiden muodossa. 18-väyläinen rata oli kasattu kisaa varten ja sitä oli hieman vaikeutettu edellisvuosista. Kilpailuun osallistui 72 kisaajaa ympäri Suomea ja myös Joen Liitokiekko oli ensimmäistä kertaa edustettuna. Miika Voutilainen, Iiro Hämäläinen, Sammy Pylkki ja Heikki Pippuri olivat metsästämässä Pohjois-Karjalaan menestystä.

Kisan teemana oli tuuli. Parhaimmillaan 10 metriä sekunnissa puhaltaneet tuulenpuuskat vaikeuttivat varsinkin ensimmäisellä kierroksella heittämistä. Kova tuuli oli myös toisella kierroksella, mutta välillä oli havaittavissa hieman tyynempiäkin hetkiä.

Itse kisa sujui Joen Liitokiekon osalta mainiosti. Miika (+2) oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kolmantena, kolme heittoa kärjestä ja Iiro (+5) kuudentena kuusi heittoa kärjestä. Sammy (+9) oli vielä iskuasemissa sijalle 14. ja Heikki (+13) oli ensimmäisessä isossa kisassaan pelannut itsensä tasaiseen keskikastiin. Toisella kierroksella koko nelikko paransi suorituksiaan ja sen myötä Miika ja Iiro selvisivät kisassa palkinnoille.

Miika (+2 & -3) oli toisen kierroksen jälkeen jaetulla ykkössijalla Jukka Keskisaaren kanssa, joten kisan voitto ratkaistiin jatkoväylillä. Ratkaisu tuli kuitenkin jo heti ensimmäisellä väylällä (väylä 10.) Keskisaaren eduksi. Iiro (+5 & +1) puolestaan nousi kolmen pelaajan CTP-kisan myötä viidenneksi. Sammyn (+9 & +5) neljän heiton parannus ensimmäiseen kierrokseen ei riittänyt nostamaan sijoitusta, joten tuloksena oli 16.sija. Heikkikin (+13 & +11) paransi tulostaan ja nousi sen avulla pykälän, sijalle 29.

Henkilökohtaiset raportit

Miika Voutilainen, Avoin, 2/48

Ennen kisaa tehty lämmittely antoi jo hyvän kuvan siitä kuinka haastavasta radasta on kyse. Siihen kun lisätään vielä järkyttävän kova tuuli, niin soppa on valmis. Koska olosuhteet olivat vaikeat, niin oma tavoite oli vain pelata varmaa peliä, ilman suurempia katastrofeja. Tietyllä tavalla tämä onnistuikin, sillä nopealla katsauksella näyttäisi siltä, että otin koko kisassa vähiten plussaa (5 bogia) ja yhtään bogia suurempaa ei korttiin tarvinnut kirjata.

Ensimmäinen kierros oli puhdasta par:in pelaamista, sillä koko kierroksella taisin olla vain pari kertaa todellisella birdie-putilla. Ja kierroksen ainut birdeäkin tuli vasta viimeisellä (11.) väylällä, kun tuuli oli väliaikaisesti ehtinyt vaimentua. Liiallinen varoivaisuus avaus ja puttauspelissä takasivat kuitenkin sen, että tuloksella +2 lähdin toiselle kierrokselle kärkikortissa, kolme heittoa ykkössijasta.

Toinen kierros lähti ensimmäisen tavoin vaisusti liikkeelle. Avaukset olivat liian varovaisia ja se kostautui heti kolmosväylällä, kun kiekko feidasi outtiin. Heti nelosväylällä otin birdiellä vahingon takaisin, mutta kutosväylän aivokuolemaputti vastatuuleen takasi sen, että 13 metrin putista tuli 26 metrin lähestyminen, kun kiekko rollasi korin viereisen rinteen alas. Bogista sisuuntuneena heitin seuraavalla 100m väylällä Firebirdin vastatuuleen upsilla kolmeen metriin ja palasin takaisin par-tulokseen. Tästä sain hyvän draivin päälle ja seuraavaan viiteen väylään sain 3 birdietä. Varsinkin väylän 12. avaus jäi lämmittämään mieltä, kun sain n. 126 metrin avauksen kolmeen metriin korista.

Kun jäljellä oli vielä kuusi väylää, niin taistelu kisan voitosta oli alkanut muuttua mielenkiintoiseksi. Olin nimittäin ottanut kärjessä olleen Jukka Keskisaaren johdon kiinni. Väylillä 15 ja 16 Jukka otti bogiet ja kun itse pelasin ne par:iin, niin olin yhtäkkiä kahden heiton johtoasemassa, kun kaksi väylää oli jäljellä. Väylällä 17. Jukka heitti kiekon korin alle, kun itse olin puolestaan n. 11 metristä. Puttasin kiekon kokonaan ohi laitteesta ja vielä 5 metrin vastatuuliputti kaupan päällisiksi. Se sentäs meni sisään.

Viimeiselle väylälle siis yhden heiton johtoasemassa. Jukan avaus lähti liian matalana ja jäi n. 35 metrin päähän korista. Itsellä avaus lähti myös huonosti ja osui väylän keskellä oleviin oksiin, joista se tippui n. 15 metriä lähemmäksi. Tässä vaiheessa näytti siis vielä hyvälle. Jukka tiedosti tilanteen ja lähti yrittämään lähestymistä suoraan koriin. Ja niinhän siinä kävi, että kiekko osui keskelle koria ja paineet oli hetkessä siirretty minulle. Oma puttiyritys oli luokkaa huono ja lähti sen verran korkealle, että tuuli pääsi alle. Pääsin taas 5 metrin vastatuuliputille, koska alitajuntaisesti näköjään niistä tykkään. Putti kuitenkin sisään ja sudaria odottamaan.

Sudariväylänä toimi 102 metrinen mäen päältä kapeaan ränniin heitettävä numero 10. Väylä, jossa paras strategiani oli heittää kaikki puut ylittävä upsi ja toivoa, ettei sivutuuli tarraa siihen liikaa. Jukka aloitti ja toisti kirurgin tarkasti edellisellä kierroksella heitetyn avauksen, jossa kiekko lensi viiteen metriin korista. Itse latasin kiekon taivaalle, mutta sivutuuli painoi kiekkoa juuri ratkaisevan verran vasemmalle, jolloin se jäi koria ympäröivän kummun taakse. Koria en sieltä nähnyt, joten putti leijaili ohi korista ja kakkossija sinetöityi.

Kaiken kaikkiaan hienot kisat. Kisanäyttämönä linnoitus oli upea paikka, vaikkakin osa väylistä oli melko lähellä toisiaan ja muutamia vaaratilanteitakin tuli vastaan. Järjestelyt toimivat hyvin ja ruokaa ei tarvinnut metsästää kisapaikan ulkopuolelta. Kisa oli myös tuulen puolesta hyvää treenia tulevan viikonlopun Meri-Toppilan kisaa varten. Jospa siellä uskaltaisi jo heittää hiukan pitempiä avauksia.

Iiro Hämäläinen, Avoin, 5/48

Linnoitus Open 2015

Tätä kisaa oli odotettu pitkään ja vihdoin se tuli. Toinen upee viikonloppu friban parissa putkeen, sillä edellinen viikonloppu tuli vietettyä Järvassa. (On muuten mahtava rata!)

Lauantaiaamuna suht aikanen herätys ja paikkoja hieman kolotti, sillä vietin yön meidän Lappeenrannan toimiston lattialla, mutta ei anneta sen häiritä! Kahvia ja ruokaa nassuu ja sit kohti pelipaikkoja.

Ekalla kierroksella keli oli haastava, tuuli oli todella kova. Tuulesta kertoo se, että yhdellä n. 100m väylällä laiton suht uuden kuntosen glow champ Firebirdin hyssekulmas ja se flippas flätiks ja lähti viel puskee oikeelle.

Kierros alko väylältä 16. josta tuli otettu aika hölmö bogi, sain sen onneks kuitattua takas heti väylällä 18. Kakkosväylältä tuli kierroksen toinen pirkko, joka jäikin sitten ainoaksi. 5. Väylällä tuli tehtyä äärettömän tyhmät mokat, joka sitten kostautu aikalailla ja korttiin 7. (+4). Muuten kierros meni sitten ilman hienompia onnistumisia tai epäonnistumisia ja lopputulos oli 61 (+5) jolla heltis jaettu 6. sija.

Toiselle kierrokselle lähdettiin chase cardissa. Kierroksesta ei nyt oikein ole mitään ihmeempää kerrottavaa, samaa tasaista puurtamista ilman hyviä onnistumisia tai karmeita epäonnistumisia (paitsi pari griplockia). Pari pirkkoo, kolme bogia ja kortissa 57 (+1), sillä oltiinkin sitten jaetulla 5. sijalla ja edessä oli CTP-kisa väylällä 10.

Toista kertaa pääsi lyhyen kisauran aikana heittämään yleisön eteen, ja onhan se mukavaa, tuo vähän lisää jännitystä touhuun. Ei se heitto lähtenyt ihan niinku piti, mutta silti voitto tuli ja 5. sija Joensuuhun.

Hieno päivä ja hieno skaba. Ens vuonna sit varmaan uudestaan.

Sammy Pylkki, Avoin, 16/48

Aikainen herätys ei ollut itselle mitään herkkua. Yökahvit nassuun ja kohti sovittua lähtöpaikkaa, josta Miika nappas kyytiin ja lähdettiin kohti seuraavaa tapaamis paikkaa. Kello 5.15 lähdettiin Heikin kyydillä kohti Lappeenrannan Linnoitusta. Tavoitteena pelata ehjä kisa ja sijoittua 20 parhaan joukkoon.

Perillä oltiin noin kahdeksan aikaan ja autosta noustessa tuntui, kun olisi istunut autossa kaksi viikkoa putkeen, jalat totaalisen tönköt. Linnoituksen maisemia ihaillessa etsimme väylät ja reenasimme käytännössä kaikki väylät. Jo muutaman ekan reeni väylän aika itselle valkeni, kuinka haastava kisasta tulee voimakkaan tuulen takia. NOTE FOR SELF: Älä heitä Tiippari3:sta hyssessä vastatuuleen, kippaa varmasti 60m outtiin.

Itse kisaan:

Aloitus 15 väylätä: Varma avaus noin 20 metriin, ja siit tarkoituksena oli lähestyä muurin takana olevaa koria kevyellä upsilla. Tuuli otti upsiin ja kiekko karkasi 10 metriä sivuun. Ensimmäinen putti vastatuuleen eikä toivoakaan että menisi sisään. Toinen putti viidestä metristä sisään ja bogey korttiin. Kisa on alkanu!
16 väylä: Avaus Eaglellä ohi mandon. Dropparilta lähestymisyritys korille, mutta toisin kävi, kiekko karkasi kädestä ja tuloksena oli noin 12 metriä (noin 50m dropparilta korille) pitkä heitto. Kraitilla seuraavaksi vastatuuleen varma 40 metrinen lähäri ja kiekko kahteen metriin. Ja taas bogey.
17: Kevyt antsa Tiipari3:lla neljä metriä pitkäksi. Puttaus vastatulleen jännitti todella paljon. varsinkin, kun mallatessa kiekko otti tuleen erittäin voimakkaasti, mutta lopulta pirkko korttiin ja peli rullaamaan.
18. Avaus pienessä hyssessä jälleen muutaman metrin pitkäksi. LEVEÄ haara putti muutaman oksan välistä sisään. Toinen pirkko.
1: Fore jälleen 4-6m pitkäksi. Varma putti sisään ja kolmas perättäinen PIRKKO!
2: OB aivan korin takana, sai heittämään seiftin, mutta seifti jäi vajaaksi ja 8-10m puttiin ei ollut rahkeita joten päädyin seiftaamaan korin alle ja par korttiin.
3: Yli 100m ja noin 30 metriä alas. Avaus epäonnistui ja lähestymiseen jäi lähes 70metriä. Tiiparilla lähäri 4metriin ja putti ketjuista ulos.
4: Kova hysse
jonka tuuli osti lähes 30 metriin ilmaan ja kiekko kaarsi noin 40 metriä korin sivulle. Lähäri kymmeneen metriin. Siitä kevyt lähestyminen muurin päällä olevalle korille. Seuraavalla sisään.
5: Täydellinen avaus 20 senttimetrin päähän ob:sta. Jatko heitto kippas yli ja toisella yrittämällä 8 metriin saarekkeeseen. Putti alarautaan ja tripla korttiin.
6: Avauksessa täydellinen horjahtaminen kun maa petti alta ja avaus ja noin 30 metriä vajaaksi. Antsa puttia korille, mutta tuuli nosti kiekon liian ylös ja kiekko liisi korin yli puskaan. Puskasta 4 metrin putti ketjusta ulos ja bogeytä korttiin.
7: Bossilla sadan metrin hysse 10 metriin korista. Putti 2 metriin ja par
8: Valkyriellä oli tarkoitus avata pienessä antsassa mäellä olevalle korille. Kippi ja kiekko kaarsi rinteeseen. Lähäri metriin ja par korttiin.
9: Leopardilla rolleria, joka jäi 15 vajaaksi. Putti ketjuihin ja nostolle.
10. Tiipari3 kippasi yli ja vaike lähäri jäi 12 metriä vajaaksi ja kaksi puttia = Bogey
11. Kämmen avaus ohi mandon ja dropparilta jatko epäonnistui. Iirolle toiseen pooliin kiroaminen kun ei mee 5 metriset putit sisään. Putti noin 12 metrissä hallitussa antsassa ja korin pohjalle.
12. Epäonnistunut avaus, totaalinen blackout ennen lähäri ja lähäri 20 metriä korin ohi. Bogey korttiin.
13. Liian isolla antsalla ja kiekko ensimmäiseen puskaan. Noin 80 metrin lähäri kämmeneltä korin tuntumaan, mutta putti vaikeus jatkuu ja nelosta korttiin.
14. Lähes täydellinen antsa liidätys mahdollisimman pitkälle. Kuitenkin kiekko oli jollain ihmeen kaupalla joutunut rappusten alle ja jatko heitto 60 metriä korin sivulle, josta kämmen lähäri 2 metriin ja putti sisään.

Eka kiessi takana ja +9 kortissa.

Toinen kierros:

Aloitus väylältä 4: Avaus 12 metriin, josta lähestyminen muurin päälle. Lopulta kiekko löytyi 7 metrin päästä korin takaa muurin takaa, josta ylöspäin lähes pystysuoraan puttaus ketjusta ulos.
5: Avaus OB:lle ja lähäri alatolppaan.
6: Eaglen hyssepommi puuhun, jonka jälkeen upsi ylämäkeen pusikkoon. Hallittu tiputusputti pusikon yli korille.
7: Bossi lähes 40 metriä pitkäksi, josta totaalinen hyssepommi 20 senttiä korista.
8: Avaus mäen päälle 25 metriin ja kahdella putilla koriin.
9: Lähes samankaltaista suorittamista kuin ensimmäisellä kierroksella.
10: Hyssepommia Eaglella, mutta kiekko karkasi kädestä ja lähti liian aikaisin kaartamaan. Kiekko oli menossa kohti 11 väylää, kun se osui oksaan ja käänsi kiekon antsaa. Osuma vajaan metrin päähön korista josta skipit 10 metriin. Kympistä Dartti sisään ja pirkko korttiin.
11. Ekalta kierrokselta oppineena, avaus Dartilla kevyessä antsassa kuuteen seittemään metriin, josta pirkko sisään.
12. Liian suuri antsa avaus ja kiekko liian oikealle. Lähestyminen lampputolppaan, josta seuraavalla korin alle.
13. Antsalla 15 metriin, josta antsaliidätys putti korin alle.
14. Tiukka antsapommi, hyssepommi, upsi ja kiekko oli kahdessa metrissä. Taas oltiin selvitty par tulokseen ehkä kisojen haastavimmalla väylällä.
15. Täydellinen hysse 30 metriin, josta lähestyminen vastatuuleen ja pitkälle putille. Kiekko ohi koko laitteen ja bogey korttiin.
16. Hyssellä ns. sweet spottiin josta tarkoitus oli lähestyä koria hyssellä. Kiekko karkasi kädestä ja tuloksena OB ja bogey.
17. Avaus tällä kertaa 20 metriä vajaaksi ja par.
18. Lähes sama kuin edellisellä väylällä, kuitenkin ensimmäisessä putissa noin 20 metristä oli yritys, kun antsaliidätys tippui korin katolle.
1. Avaus puuhun ja kaksi huono puttia = Bogey
2. Atlas pienillä skipeillä alle 4 metriin ja pirkkoa korttiin.
3. Viimeinen väylä. Jouduttiin odottamaan noin 15 minuuttia ennen kuin päästiin avaamaan ja se näkyi. Täydellisen löysä avaus ja kiekko jälleen 70 metriä korista lähestyminen 15 metriä korin oikeelle, josta kaksi puttia, jolla päätettiin omat kisat.

Koko kierrros +5

Nopea yhteenveto: Ensimmäisen kierroksen kiekkovalinnat haastavia, koska keli oli tuulesta johtuen vaikea ja ei ollut kokemusta vastaavasta. Myös harmillista oli ensimmäisen kierroksen oman poolin ns. heikko taso omaan tasoon nähden ja en saanut omaa peliä kuntoon, koska ei ollut kirittäjää. Toiselle kierrokselle oli oltiin otettu oppia, millä kiekolla kannattaa heittää missäkin tilanteessa. Ja toisella kierroksella omassa poolissa oli saman tasoisia pelaajia, jotka loivat omilla suorituksillaan minulle hieman paineita, ja taisteltiin kuitenkin samoista sijoista. Lopulta pää kesti kovan ja tiukan taistelun oman poolin sisällä ja oma tulos parani ekalta kierrokselta niin voi olla tyytyväinen.

Heikki Pippuri, Avoin, 29/48

Ensimmäiset viralliset kisat tässä vaiheessa jo takana niin koitetaan nyt jotain runoilla lauantain kisasta.

Matkaan lähdettiin joensuusta Miikan ja Sammyn kanssa lauantaina klo 05.15 jotta kerittiin tutustua rataan ennen kisaa ja heittää parit avaukset lähes jokaiselle väylälle. Tämä osottautui todella hyödylliseksi, jotta sai edes jonkinlaista tuntumaa rataan ja tuulisiin olosuhteisiin. Suuria odotuksia en itselle asettanut vähän reilun vuoden heitto kokemuksella. Vaatimattomasti kunhan en ollut viimeinen niin sehän riitti.

Ensimmäisen kierroksen alussa oli havaittavissa pientä jännitystä ensimmäisillä väylillä joka kuitenkin hellitti muutaman heiton jälkeen. Puttaaminen tuntuu olevan oma akilleen kantapää kun ei meinaa saada edes kolmen metrin putteja sisään. Ensimmäisellä kierroksella ainakin 5kpl alle vitosen puttia joko ohi tai rautoihin ja toisella kierroksella ainakin 7kpl samanlaisia räpellyksiä.

Vaikka avaukset ja lähestymiset olisi kuinka hyviä, niin vaikeaa on pelaaminen kun puttaaminen on näin hakusessa. Muutamia aloittelijan virheitä mahtui matkaan mitä jälkeenpäin oli helppo miettiä, että miksi en heittänyt toisin. Positiivistä oli huomata rystykäden avausten kehittyminen kilpailun aikana, kun aikaisemmin on suurinosa avauksista tullut aina heitettyä kämmeneltä, jos vaan vähänkään on ollut mahdollista. Myös toiselle kierrokselle asetettu vähintään yhtä hyvän tuloksen pelaaminen mitä ensimmäisellä kierroksella täyttyi hyvin, kun kierrosten tulokset olivat +13 ja +11.

Kaikenkaikkiaan kisasta jäi todella hyvä fiilis ainutlaatuisen radan, haastavien olosuhteiden ja leppoisan tunnelman ansiosta. Ison kiitoksen voikin antaa kisan järjestäjille!

linnake-open2015
Väylä 10.

linnake-open2015-02
Miika & Heikki

linnoitus-open2015-03
Avoimen palkitut