Mastereiden SM-esikisa heitettiin Lykynlammella

Kisan voittajat: Mika Laukkanen, Toni Parkkinen, Heini Lindroos, Riikka Rautiainen, Miika Voutilainen, Esko Jokinen, Maco Moilanen ja Teija Härkönen

Sunnuntaina 20.8. kisattiin Joensuussa. Master Layout Challenge -kisa. Kyseessä oli yhden kierroksen (18-väylää) C-tier -tason ”Trophy only” -kilpailu Lykynlammen frisbeegolfradan Mastereiden SM-kisalayoutilla. Radan väylät olivat normaalista poiketen hieman eri järjestyksessä ja kaksi väylää olivat täysin uusia. Kisaan osallistui yhteensä 52 heittäjää 8 eri sarjassa. Sääksi oli lupailtu kovaa sadetta ja tuulta, mutta loppujen lopuksi kisa saatiin heitettyä vain muutamien sadekuurojen säestämänä.

Discmania      LaserMedia

Yhteislähdön myötä sijoitukset voivat muuttua nopeaan tahtiin, koska kilpailijat heittävät helpot/vaikeat väylät eri aikaan, mutta avoimessa luokassa näytti jo heti alkuun siltä, että kaksi heittäjää erottuu muusta joukosta.

Sammy Pylkki (Joen Liitokiekko) aloitti kisan #2 väylältä ja heitti viiden ensimmäisen väylän aikana kolme birdietä. Sillä irtosi johtoasema, kun väylältä #15 aloittanut Miika Voutilainen (Joen Liitokiekko) seurasi kahdella birdiellä perässä. Kolmannen birdien jälkeen Sammy heitti kuitenkin 11 par-tulosta putkeen ja ennen kahta viimeistä väylää hän oli edelleen tuloksessa -3. Miika oli puolestaan päässyt kierroksen puolivälin jälkeen hyvään iskuun ja otti 4 birdietä viiden väylän aikana, nousten tuloksella -6 johtoon. Neljän viimeisen väylän aikana Miikalle kuitenkin kolme bogia ja tulokseksi jäi -3. Tässä vaiheessa Sammyllä oli jäljellä vielä väylät #18 ja #1, jotka molemmat olivat uusia, kisoihin varta vasten tehdyt. #18 väylällä Sammy oli pienoisissa vaikeuksissa, mutta sai OB-heitosta huolimatta pelattua väylän par-tulokseen. Viimeiselle väylällä tilanne oli se, että voitto irtoaisi birdiellä ja jatkoväylille lähdettäisiin par-tuloksella. Sammyn avaus liiteli n. 9 metriin, mutta putti meni kokonaan ohi korista ja kun vielä 5 metrinen par-putti osui rautoihin, niin kävikin niin, että Sammylle bogie ja Miikalle voitto heiton erolla.

Kolmannesta sijasta käytiin taistelua Samu Kesosen (Joen Liitokiekko) ja Jesse Kempaksen (Joen Liitokiekko) välillä. Samu heitti totuttuun tapaan varmasti ja piti tuloksen parin tuntumassa koko kierroksen ajan. Jesse otti puolestaan alkuun paljon plussaa, mutta onnistui jälkimmäisellä puoliskolla nostamaan tasoaan ja pääsi lopulta heiton päähän Samusta +1 tuloksella. Samulle siis kolmossija par-tuloksella.

Pro Master 40+ -luokassa käytiin tiukkaa taistelua voitosta, kun kolmen kärki mahtui lopulta 3 heiton sisään toisistaan. Kierroksen ensimmäinen puolisko mentiin Markus Hyttisen (Deep In The Forest, Kuopio) johdossa +2 tuloksella. Tapio Virnes (Joroisten Urheilijat) ja Mika Laukkanen (Joen Liitokiekko) seurasivat kuitenkin parin heiton päässä takana. Mikan heitto alkoi toisella puoliskolla pikku hiljaa lämmetä. Hän sai väylille #1-4 kolme birdietä ja kun viimeiset viisi väylää menivät par-tulokseen, niin lopputulokseksi merkittiin +1. Se riitti lopulta voittoon, koska Markus sai loppuväylillään yhden bogien ja yhden birdien, jääden kokonaistuloksessa +2:een. Tapio pystyi hieman parantamaan tulostaan, mutta kun viimeisiltä väyliltä tuli pelkkää paria, niin lopputulos jäi +3:een ja sillä kisan kolmossija.

Pro Master 50+ -luokassa nähtiin kahden Mastereiden SM-kisaan osallistuvan heittäjän välienselvittely. Viime vuoden SM-pronssimitalisti Maco Moilanen (Joroisten Urheilijat) kamppaili tiukasti voitosta Ilkka Moilanen (Vuorelan Veikot) kanssa. Ilkalla oli kierroksen puolivälin paikkeilla jo neljän heiton johto, mutta kierroksen loppupuoliskolla hän heitti viisi bogia kuuden väylän aikana. Samaan aikaan Maco paransi suoritustaan muutamalla birdiellä  ja nousi lopulta kolmen heiton voittoon +2 tuloksella. Ilkka joutui tyytymään +5:een. Kolmannesta sijasta ei saatu selvyyttä, sillä Antero Saarelainen (Vuorelan Veikot) ja Jouni Hiltunen (Joen Liitokiekko) heittävät molemmat tuloksen +13.

Pro Master 60+ -luokassa vuoden 2016 Suomen Mestari Esko Jokinen (Joroisten Urheilijat) kävi hakemassa tuntumaa SM-kisalayouttiin +7 tuloksella. Kierrokseen mahtui kunnioitettavat 4 birdietä. Kari Tanskanen (Joen Liitokiekko) oli toinen +16 tuloksella.

Recreational (MA3) -amatööriluokassa oli yhteensä 15 heittäjää, mutta voittajasta ei jäänyt lopulta epäselvyyttä. Toni Parkkisen (Joen Liitokiekko) +4 tuloksella voitto irtosi kuuden heiton erolla seuraavaan. Top 3 -sijoista käytiin sitten tiukempaa kamppailua, kun viiden heiton sisällä oli yhteensä 10 heittäjää. Parhaiten hermonsa hallitsi Ville Pietarila (Joen Liitokiekko) +10 tuloksella. Kolmanneksi tuli heiton jääneenä Antti Kukkonen (Joen Liitokiekko). Huomioitavaa oli se, että Miika Martikainen (Joen Liitokiekko) heitti kisassa holarin väylälle #1 (112m) ja se oli samalla hänen toinen kisaholarinsa tälle viikolle.

Naisten luokissa osallistujia oli tällä kertaa hieman vähemmän. Pro Open Women -luokassa Teija Härkönen (Joroisten Urheilijat) sooloili voittoon +13 tuloksella. Recreational Women (FA3) -luokassa Riikka Rautiainen (Joen Liitokiekko) teki samoin heittäen +22 tuloksen. Pro Master Women 40+ -luokassa voitosta käytiin kamppailua Heini Lindroosin (Joen Liitokiekko) ja Minna Gröhnin (Joen Liitokiekko) välillä. Heini otti heti kierroksen alussa pienen johtoaseman ja pystyi ylläpitämään sen loppuun asti. Heinille voitto +19 tuloksella ja Minna toinen +23:lla.

Kisassa käytiin seuraavat oheiskilpailut:

• Väylällä #1 Discmania -CTP-kisa – kiekkopalkinto! >> Anssi Liimatta (1,295 m)
  • Väylällä #13 InnovaStore -CTP-kisa – lahjakortti! >> Juho Anttila (3,06 m)
  • Lisäksi Discmania -extra-CTP-kisa stadionilla tulostarkistuksia odotellessa – heitot vuoron perään n. 50 metrin ”väylällä” (1 heitto per pelaaja) – kiekkopalkinto! >> Heini Lindroos
  • Kaikista holareista Discmania-kiekkopalkinto (pois lukien extra-CTP, jossa myös koriin heitetyt mittaillaan)! >> Väylällä #1 nähtiin hieno holari, heittäjänä Miika Martikainen!
  • Arvonnassa Discmania -kiekot voittivat: Janne Heikkinen, Ari Saastamoinen ja Markus Hyttinen