Mastereiden SM-kisat heitettiin Lykynlammen frisbeegolfradalla

Mastereiden SM-kisat heitettiin Lykynlammen frisbeegolfradalla
© SFL / Urmas Saks

Kautta aikain ensimmäiset Mastereiden SM-kisat heitettiin perjantaina käyntiin Joensuun Lykynlammen frisbeegolfradan Master SM -layoutilla. Ensimmäinen kilpailupäivä pelattiin hienossa kesäisessä säässä, mutta luonnollisesti varsin kova puuskittainen etelätuuli aiheutti pelaajille omat haasteensa etenkin “Lykyn” radan avoimilla osuuksilla.


1. kilpailupäivä

MP40-luokassa Piippo keulassa ja hienoja kierroksia useita

Odotetusti MP40-luokassa nähtiin päivän kovimmat kierrostulokset, kun kärkiviisikko pelasi radan ihannetulokseen 63 heittoa tai paremmin. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailua johtaa yksi luokan ennakkosuosikeista eli Team Hippoa (Helsinki) edustava Ville Piippo tuloksella 60 (-3) heittoa ja toisella sijalla on tuloksen 61 (-2) heittänyt Tuomas Kaukomaa (Talin Tallaajat). Kolmannen sijan tässä kilpailuluokassa jakavat ensimmäisen kierroksen jälkeen Sami Poimala (Talin Tallaajat), puolustava Suomen mestari Teemu Holappa (Oulun Bogitikat) sekä isäntäseuran, Joen Liitokiekon, Mika Laukkanen – kolmikon tulos 63 (E) heittoa.

MP50-luokassa Moilanen kärjessä – Sandholm ja Vesala seuraavat

MP50-luokassa päivän kovimman tuloksen – 64 (+1) – heitti Joroisten Urheilijoiden Maco Moilanen, mutta näin kilpailun alkuvaiheissa luokan kärki on vielä todella tasainen. Heiton päässä Moilasesta seuraa Padasjoen Frisbeegolfin Janne Sandholm (65, +2) ja kolmatta sijaa pitää hallussaan tuore EM-pronssimitalisti ja kolme viimeisintä tämä luokan Suomen mestaruutta voittanut, Talin Tallaajien, Kari Vesala (66, +3). Mainittakoon myös, että Sandholm vastasi kenties myös päivän näyttävimmästä yksittäisestä suorituksesta, kun hän heitti “hole-in-onen” Lykynlammen 80-metrisellä #13-väylällä.

MP60- ja MP70-luokissa on tasaista

Ennakkoon tasaiseksi povatussa MP60-luokassa nähtiin Lykynlammen tuulissa päivän aikana todella tasaista vääntöä kärkitiloista – vähiten heittoja (75, +12) kierroksella käytti lopulta FBG Forssan Ari Salminen. Salmisen takana heti heiton päästä löytyy kuitenkin kolme pelaajaa tuloksessa 76 (+13) tuoreen EM-hopeamitalistin Markku Tohnin (Nokian Frisbeeseura) johdolla – huomisen kärkikortin täydentävät Oulun Frisbeeseuran Eero Savilaakso ja Joroisten Urheilijoiden Esko Jokinen.

Legendojen, SM-kilpailuissa uudessa, MP70-luokassa kilpailuun starttasi kolme pelaajaa. Ja tässä päivän ensimmäisenä kierrokselleen lähteneessä ryhmässä pelattiin todella taisissa merkeissä koko kierroksen ajan ja lopulta luokan kaikki kolme pelaajaa päätyivät tuloksissa vain yhden heiton sisään. EIF Discgolfin Göran Nordström ja Disc Golf Hyvinkään Ossi Kataja pitävät ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen kärkipaikkaa tuloksella 90 (+27) heittoa, mutta vain heiton perässä seuraa Järvenpään Frisbeegolfin Keijo Koskelainen (91, +28).

Naisten FP40- ja FP50-luokissa kärkiheittäjät pienellä karkumatkalla seuraaviin

FP40-luokan naisista Lykynlammen vaativan radan selvitti kilpailuiden avauspäivänä parhaiten Kouvolan Lentävien Lautasten Riitta Savolainen tuloksella 79 (+16) heittoa. Neljän heiton päässä Savolaisesta sijalla kaksi on Järvenpään Frisbeegolfin Nina Rajala (83, +20) ja kolmantena Hämeenlinnan Discaajien Tiina Pohjalainen (26, +23) – Joen Liitokiekon Minna Gröhn (87, +24) täydentää kärkinelikon.

Naisten FP50-luokan Suomen mestaruuksista pelataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Luokan ennakkosuosikki, viime vuoden FP40-luokan pronssimitalisti, Hangon Hyrskyjen Kirsi Kaikkonen pelasi ensimmäisellä kierroksella itsensä seitsemän heiton karkumatkalle tuloksen ollessa 82 (+19) heittoa. Seuraavilla sijoilla on tasaisempaa, sillä Nummelan Frisbeeseuran Riina Kotamäki on tuloksessa 89 (+26) heittoa ja parin heiton päässä seuraa Lohjan Liitokiekkoilijoiden Virva Pääskysmäki (91, +28).


2. kilpailupäivä

Mastereiden SM-kisojen toisen kilpailupäivän aamu valkeni kosteissa olosuhteissa, kun koko päiväksi oli luvattu vesisadetta. Onneksi vettä ei tullut koko aikaa, mutta kova puuskittainen etelätuuli hankaloitti 1.kisapäivän tavoin avoimilla väylillä heittämistä.

Valokuvia: Galleria #1Galleria #2 & Galleria #3


Naisten FP40 -luokassa neljä heittäjää erottui muista

Kouvolan Lentävien Lautasten Riitta Savolainen lähti toiselle kierrokselle neljän heiton johtoasemasta ja heti kierroksen alussa alkoi näyttää siltä, että voittokamppailuun Riitalle ei löydy enää kunnolla haastajia. Tuulisten loppuväylien jälkeen Riitan tuloskortissa oli lukema 75 (+12), jolla hän kasvatti kokonaiseron kahdeksaan heittoon Järvenpään Frisbeegolfin Nina Rajalaan. Nina heitti toisen kierroksen tulokseen 79 (+16) ja jätti kolmanneksi nousseen Talin Tallaajien Kristiina Sylmanin (79, +16) kuuden heiton päähän ennen viimeistä kierrosta. Neljänneksi tippunut Hämeenlinnan Discaajien Tiina Pohjalainen (84, +21) on vielä hyvissä asemissa pronssitaistelua ajatellen, koska hän on vain kaksi heittoa Kristiinaa jäljessä. On todennäköistä, että mitalit jaetaan näiden neljän heittäjän kesken, koska viidentänä oleva Oulun Frisbeeseuran Susanna Saar on jo 14 heittoa jäljessä kolmossijaa.

Kokonaistilanne 2/3 kierroksen jälkeen (top5):
1. Riitta Savolainen +28
2. Nina Rajala +36
3. Kristiina Sylman  +42
4. Tiina Pohjalainen +44
5. Susanna Saar +56

Kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


MP40 -luokassa jännitys säilyy viimeiseen kisapäivään

Toinen kierros loi jännittävät asetelmat viimeiselle kierrokselle, kun kuuden heiton sisälle jäi yhteensä yhdeksän heittäjää. Heiton johdossa kierrokselle lähtenyt Team Hippoa (Helsinki) edustava Ville Piippo aloitti vahvasti, mutta tuuliset loppuväylät aiheuttivat sen verran vaikeuksia, että hän tippui viiden viimeisen väylän aikana johtoasemasta jaetulle kolmannelle sijalle 68 (+5) -kierroksella. Toiselta sijalta päivään lähtenyt Talin Tallaajien Tuomas Kaukomaa pelasi puolestaan tasaisen kierroksen (64, +1) ja nousi sillä lopulta kahden heiton johtoasemaan.

Toiseksi yhteistuloksissa nousi puolustava Suomen mestari Teemu Holappa (Oulun Bogitikat), joka heitti kierroksen 64 (+1) -tulokseen. Heiton perässä on Piipon kanssa tasatuloksissa hyvän nousun tehnyt Nummelan Frisbeeseuran Ari Penttala (63, E). Vain heiton päässä kolmosijasta ovat vielä Joen Liitokiekon Mika Laukkanen (66, +3) ja Mikko Makkonen (61, -2).

Kokonaistilanne 2/3 kierroksen jälkeen (top5):
1. Tuomas Kaukomaa -1
2. Teemu Holappa +1
3. Ville Piippo +2
3. Ari Penttala +2
5. Mika Laukkanen +3
5. Mikko Makkonen +3

Kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


Naisten FP50 -luokka Kirsi Kaikkosen hallinnassa

Hangon Hyrskyjen Kirsi Kaikkonen jatkoi siitä mihin ensimmäiselle kierroksella jäi. Ensimmäiset yhdeksän väylää menivät hienosti +2:een, jonka myötä kanssakilpailijat jäivät entisestään jälkeen. Koko kierrokseen meni lopulta 77 (+14) heittoa. Nummelan Frisbeeseuran Riina Kotamäki (85, +22) jäi Kirsistä kahdeksan heittoa lisää, joten kokonaistilanteessa eroa on ratkaisevan oloisesti 15 heittoa. Kakkossijan kohtala on vielä auki, koska Lohjan Liitokiekkoilijoiden Virva Pääskysmäki (88, +25) on kokonaistilanteessa viiden heiton päässä Riinasta.

Kokonaistilanne 2/3 kierroksen jälkeen:
1. Kirsi Kaikkonen +33
2. Riina Kotamäki +48
3. Virva Pääskysmäki +53

Kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


MP50 -luokassa tutut nimet kärjessä

Toisena kilpailupäivänä nähtiin kovatasoisia tuloksia ja myös järjestys meni kärjen osalta hieman uusiksi. Parhaasta kierrostuloksesta vastasi kolme viimeisintä tämän luokan Suomen mestaruutta voittanut, Talin Tallaajien, Kari Vesala, jonka 63 (E) -tulos takasi sen, että hän lähtee huomisen viimeiselle kierrokselle yhden heiton johtoasemassa. Padasjoen Frisbeegolfin Janne Sandholm (65, +2) säilytti puolestaan kakkossijansa tasaisella suorittamisella.  Nummelan Frisbeeseuran Ville Kotamäki (66, +3) heitti myös hyvän kierroksen ja pystyi nousemaan yhden sijoituksen kolmanneksi. Kakkossijaan on matkaa kolme heittoa.

Johtoasemassa toiselle kierrokselle lähtenyt Joroisten Urheilijoiden Maco Moilanen oli ennen viimeisiä väyliä vielä hyvin kärkitaistelussa mukana, mutta #17 väylän triplabogie tiputti hänet neljänneksi. Matkaa pronssille on vain heiton verran. Päivän toiseksi parhaan kierroksen tehnyt Frisbeegolfseura 7k:n (Turku) Marko Rauha (64, +1) on myös vielä hyvin mitalitaistelussa mukana, sillä vain kaksi heittoa erottaa hänet pronssimitalista. Jännittävät hetket siis luvassa finaalipäivänä.

Kokonaistilanne 2/3 kierroksen jälkeen (top 5):
1. Kari Vesala +3
2. Janne Sandholm +4
3. Ville Kotamäki +7
4. Maco Moilanen +8
5. Marko Rauha +9

Kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


MP60 -luokassa tasaista kamppailua

Tasainen kamppailu jatkui myös toisella kierroksella, mutta kolmen kärki pääsi jo hieman irtautumaan muista. Nokian Frisbeeseuran Markku Tohnin 72 (+9) -kierros siivitti hänet kärkipaikalle, mutta heti heiton perässä ovat FBG Forssan Ari Salminen (74, +11) ja Joroisten Urheilijoiden Esko Jokinen (73, +10).  Oulun Frisbeeseuran Eero Savilaaksolla ei pystynyt vastaamaan muiden menoon, joten 80 (+17) -kierrostuloksella hän tippui jaetulta kakkossijalta neljänneksi, seitsemän heittoa mitaleista. Viidentänä on Nummelan Frisbeeseuran Matti Alén (77, +14), mutta hänelläkin on matkaa mitaleille jo kahdeksan heittoa.

Kokonaistilanne 2/3 kierroksen jälkeen (top5):
1. Markku Tohni +22
2. Ari Salminen +23
2. Esko Jokinen +23
4. Eero Savilaakso +30
5. Matti Alén +31

Kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


MP70 -luokassa alkoi syntymään eroja

Ensimmäinen kierros oli erittäin tasainen, mutta toisen kierroksen myötä nähtiin jo hieman eroja, kun Disc Golf Hyvinkään Ossi Kataja (90, +27) heitti itsensä johtopaikalle. Tasatilanteesta lähtenyt EIF Discgolfin Göran Nordström joutui tyytymään tulokseen 94 (+31), joten eroa viimeiselle kierrokselle jäi neljä heittoa. Järvenpään Frisbeegolfin Keijo Koskelaisella (99, +36) oli tällä kertaa hieman vaikeampi kierros, joten kirittävää kakkossijaan jäi kuusi heittoa.

Kokonaistilanne 2/3 kierroksen jälkeen:
1. Ossi Kataja +54
2. Göran Nordström +58
3. Keijo Koskelainen +64

Kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


3.kilpailupäivä

Mastereiden SM-kisat 2018 on saatu onnellisesti päätökseen. Olosuhteet olivat aiempia päiviä helpommat, koska vettä ei satanut ja tuuli ei ollut yhtä voimakasta. Monessa luokassa saatiin mitalisteja jännittää loppuun saakka.


Miesten MP40 -luokka

Erittäin tasainen MP40 -luokka tarjosi jännitystä viimeiselle väylälle asti. Puolustava Suomen mestari Teemu Holappa (Oulun Bogitikat) lähti viimeiselle kierrokselle kahden heiton takaa-ajoasemasta, mutta kärjessä lähteneen Talin Tallaajien Tuomas Kaukomaan tuplabogie ensimmäiselle väylälle tasoitti peliä. Alkuväylillä johtoasema vaihtui useaan otteeseen ja takaakin alkoi nousta uhkaajia. Holappa jatkoi kuitenkin vakuuttavaa menoa ja väylän #8 tuplabogiesta huolimatta pelasi loppukierroksen varmasti ja kisan parhaimmalla kierrostuloksella (57, -6) varmisti itselleen toisen peräkkäisen MP40 -luokan SM-kullan. Team Hippoa (Helsinki) edustava Ville Piippo heitti myös hyvän finaalikierroksen (59, -4) ja nousi SM-hopealle kolme heittoa Holapalle jääneenä.

Kolmannen sijan suhteen nähtiin dramatiikkaa viimeisellä väylällä. Joen Liitokiekon Mikko Makkonen oli vielä viimeisellä väylällä kiinni pronssissa, mutta hänen epäonnekseen kiekko pyöri korilta kaksi kertaa mäkeä alas ja hän joutui tyytymään neljänteen sijaan. Myös kisaa johtaneella Kaukomaalla oli viimeisellä väylällä mahdollisuudet pronssiin, mutta kymmenen metrinen birdie-putti ei osunut koriin. Lopulta kolmanneksi nousi hiukan yllättäen kymmenenneltä sijalta kierrokselle lähtenyt Oulun Frisbeeseuran Jari Härö. Hänen 60 (-3) -kierroksensa riitti lopulta heiton erolla SM-pronssille.Lopputulokset (top 3):

1. Teemu Holappa 184 (-5)
2. Ville Piippo 187 (-2)
3. Jari Härö 192 (+3)

3. kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


Naisten FP40 -luokka

Finaalipäivään lähdettiin naisten FP40-luokassa Riitta Savolaisen (Kouvolan Lentävät Lautaset) pitäessä kärkipaikkaa peräti kahdeksan heiton erolla Nina Rajalaan (Järvenpään Frisbeegolf). Rajalan heitto kulki sunnuntaina mainiosti ja ennen viittä viimeistä vaativaa väylää hän oli jo puolittanut eron keulaan – lisäksi myös Talin Tallaajien Kristiina Sylman pelasi radan alkuosuuden tasatahtia Savolaisen kanssa, varmistaen käytännössä näin jo pronssitilan.

Viimeisillä väylillä käytiin vielä lopuksi Savolaisen ja Rajalan kesken todella jännittävä kamppailu mestaruudesta eron kutistuttua jo kahteen heittoon ennen kahta viimeistä väylää – lopulta kuitenkin ratkaisuhetkillä Savolainen pysyi Rajalan kyydissä ja näin Savolaiselle vuoden 2018 Suomen mestaruus yhteistuloksella 232 (+43) heittoa. Rajalan mainio 72 (+9) heiton finaalikierros varmisti hänelle SM-hopean (yhteistulos 234, +45) ja Sylman vei SM-pronssin (248, +59). Järjestävän seuran heittäjistä ensimmäisistä SM-kisoistaan suoriutui parhaiten Minna Gröhn – sijoitus lopulta jaettu 7. (275, +86).


Lopputulokset (top 3):
1. Riitta Savolainen 232 (+43)
2. Nina Rajala 234 (+45)
3. Kristiina Sylman  248 (+59)

3.kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


Miesten MP50 -luokka

Viimeiselle kierrokselle lähtiessä kaikki oli vielä mitalien osalta auki. Talin Tallaajien Kari Vesala johti heiton erolla, mutta takaa pystyi nousemaan mitaleille monikin heittäjä. Kierros lähti käyntiin tasaisissa merkeissä, mutta puolivälissä Vesalan pahimmat kilpailijat alkoivat pikku hiljaa jäädä jälkeen. Loppuväylät sujuivat Vesalalta tasaisen varmasti, joten loppujen lopuksi mestaruus tuli viiden heiton erolla seuraaviin. Hopeasta käytiin sitten erittäin tasaista taistelua. Parhaiten finaalikierroksella onnistui Nummelan Frisbeeseuran Jouni Leskinen, joka nousi kakkosryhmästä 63 (E) -kierroksen myötä jaetulle kakkossijalle. Leskinen lopetti kierroksensa kahteen birdieen, joista viimeisen väylän putti oli n. 10 metrinen. Jaetulle toiselle sijalle selvisi myös  Padasjoen Frisbeegolfin Janne Sandholm. Hän pelasi neljä viimeistä väylää par-tulokseen ja sen myötä onnistui pitämään muut takanaan. Nummelan Frisbeeseuran Ville Kotamäki oli vielä viimeisellä väylällä tasatilanteessa Leskisen ja Sandholmin kanssa, mutta OB-heitto ja ohi mennyt kymmenen metrinen putti tiputtivat hänet niukasti mitaleilta.

Lopputulokset (top 3):
1. Kari Vesala 195 (+6)
2. Jouni Leskinen 200 (+11)
2. Janne Sandholm 200 (+11)

3. kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


Naisten FP50 -luokka

FP50-luokan naisista Hangon Hyrskyjen Kirsi Kaikkonen oli kahden kierroksen jälkeen karannut jo käytännössä tavoittamattomaan 15 heiton johtoasemaan, jonka hän myös hienosti finaalikierroksella piti. Kaikkosen sunnuntain erinomainen 76 (+13) heiton kierros toi hänelle lopulta ensimmäisen koskaan ratkaistun FP50-luokan Suomen mestaruuden yhteistuloksella 235 (+46) heittoa. Hopeaa nappasi Nummelan Frisbeeseuran Riina Kotamäki yhteistuloksella 261 (+72) heittoa ja pronssille heitti Lohjan Liitokiekkoilijoiden Virva Pääskysmäki (270, +81).Lopputulokset (top 3):

1. Kirsi Kaikkonen 235 (+46)
2. Riina Kotamäki 261 (+72)
3. Virva Pääskysmäki 270 (+81)

3, kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


Miesten MP60 -luokka

Viimeiselle kierrokselle lähdettiin Nokian Frisbeeseuran Markku Tohnin heiton johtoasemassa ja heti alusta asti oli nähtävissä, että Tohni ei halua jättää ratkaisua viimeisille väylille. Vahvalla pelillä ja 71 (+8) -kierrostuloksella Tohnille SM-kultaa lopulta kuuden heiton erolla. Hopeasta käytiin kovaa taistelua  Joroisten Urheilijoiden Esko Jokisen ja FBG Forssan Ari Salmisen välillä. Tasainen väännön ratkaisu tuli lopulta väylillä #15 – #17, kun Jokinen pääsi niillä kolmen heiton karkumatkalle. Kun viimeinen väylä ei tuonut muutosta tilanteeseen, niin Jokiselle SM-hopeaa ja Salmiselle SM-pronssia.Lopputulokset (top 3):

1. Markku Tohni 219 (+30)
2. Esko Jokinen 225 (+36)
3. Ari Salminen 227 (+38)

3. kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


Miesten MP70 -luokka

Ensimmäistä kertaa ratkottiin Suomen mestaruudet myös miesten MP70-luokassa – Lykynlammen rata oli varmasti seitsenkymppisille vaativa, mutta toisaalta kierros per päivä -tahti varmasti myös auttoi kilpailu-urakan läpiviennissä. Disc Golf Hyvinkään Ossi Katajan ja EIF Discgolfin Göran Nordström kesken nähtiin myös viikonlopun aikana varsin tasainen kamppailu mestaruudesta. Sunnuntain finaalikierroksella Kataja heitti kuitenkin hienosti koko luokan parhaan kierrostuloksen (84, +21), mikä toi hänelle SM-kultaa yhteistuloksella 264 (+75). Nordström pelasi SM-hopealle (272, +83) ja SM-pronssia vei Järvenpään Frisbeegolfin Keijo Koskelainen (286, +97).Lopputulokset (top 3):

1. Ossi Kataja 264 (+75)
2. Göran Nordström 272 (+83)
3. Keijo Koskelainen 286 (+97)

3. kierroksen väyläkohtaiset tulokset »


Joen Liitokiekolta, Joensuun kaupungilta ja Suomen Frisbeegolfliitolta suuret onnittelut kaikille näissä ensimmäisissä Mastereiden SM-kisoissa menestyneille! Kiitokset myös kaikille kilpailun pelaajille, yleisölle sekä yhteistyökumppaneille!


Joen Liitokiekon heittäjät:

Joen Liitokiekolla oli kisassa mukana neljä heittäjää. Miesten 40+ -luokassa heittivät Mikko Makkonen ja Mika Laukkanen. Molemmat olivat upeasti kahden päivän jälkeen viidennellä sijalla, vain heiton päästä pronssimitalista. Mika sijoittui lopulta jaetulle kymmenelle sijalle. Mikko puolestaan oli erittäin lähellä SM-pronssia, mutta viimeisen väylän kiekon pyörimiset pudottivat hänet neljänneksi. Naisten 40+ -luokassa heittivät puolestaan Minna Gröhn ja Johanna Karjalainen. Minna oli ensimmäisen päivän jälkeen hienosti neljäntenä, mutta valitettavasti tipahti kärjen vauhdista toisella kierroksella. Lopputuloksissa Minna oli kuitenkin hienosti seitsemäs. Johanna paransi tulostaan kierros kierrokselta ja sijoittui lopulta kahdenneksitoista.


Videoita

Linkkejä:

Kilpailun www-sivut >>

Kilpailu PDGA:n sivuilla (tulokset ja PDGA-ratingit) >>

Väyläkohtaiset tulokset (Disc Golf Metrix) >>

Caddy Book (pdf) >>

Valokuvia kilpailusta löytyy Suomen frisbeegolfliiton valokuvapankissa >>