Mestarin opissa

Mestarin opissa
Vas. Aku Arola, Simon Lizotte ja Olli Arola
Vas. Aku Arola, Simon Lizotte ja Olli Arola
Aku Arola, Simon Lizotte ja Olli Arola

Torstai 30.6 oli varmasti suuri päivä monelle Joensuun fribaajalle, kun Simon Lizotte, yksi maailman kovimmista heittäjistä, saapui kaupunkiin. Päivän kohokohta oli illalla pidetty tekniikkakliniikka, missä Simon antoi vinkkejä tekniikan parantamiseen ja pitkien heittojen saloihin. Paikalla oli myös Antti ”The Hat Guy” Vuento. Kliniikalle osallistui 45 aktiiviharrastajaa Joensuusta ja lähialueilta.

Tapahtuman aluksi koko porukka heitti lämmittelyksi Ring of Fire -nimisen pelin. Tässä kaikki heittivät yhtäaikaa kymmenestä metristä yhden putin koria kohti ja kiekon koriin saaneet jatkoivat toiselle kierrokselle. Peliä jatkettiin kunnes vain yksi henkilö sai putin sisälle. Kuinkas ollakkaan, mestari Simon voitti tämän pelin. Seuraavaksi Simon esitteli taitonsa yhden minuutin puttihaasteessa. Tässä pelissä heitetään mahdollisimman monta puttia koriin minuutissa kymmenestä metristä. Herra tykitti 28 kiekkoa koriin minuutin sisällä ja lupasi Gripin bägin sille, joka heittää kovemman tuloksen illan aikana.

Simon piti kaikille yhteisesti tekniikkaesittelyn ja kertoi asioita, mihin rystyheitoissa tulee kiinnittää huomiota. Ainakin allekirjoittaneelle tässä tulikin jo hyviä vinkkejä oman tekniikan kehittämiseen. Malliksi mies riipaisi muutaman 150 metrisen kaaren. Tästä ryhmä jaettiin kolmeen osaan ja ensimmäiset pääsivät ottamaan vastaan henkilökohtaisia vinkkejä Simonilta. Muut ryhmät kokeilivat odottellessaan minuutin puttihaastetta ja testasivat kättään nopeustutkaan.

Yhden minuutin puttihaastessa heitettiin siis mahdollisimman monta puttia koriin kymmenestä metristä minuutin aikana. Paras systeemi tähän oli, että kaveri lyö heittäjälle lisää kiekkoja käteen sitä mukaa, kun edellinen pino heittäjän kädestä on lähtenyt lentoon. Toinen kaveri kellottaa suoritusta ja huutelee väliaikoja. Aika lähtee liikkeelle siitä, kun ensimmäinen kiekko on irronnut heittäjän kädestä. Peli tuntui yllättävän hyvälle tavalle treenata puttitekniikkaa, koska siinä ei ehdi ajatella tekemistään. Itse sain lentoon lähemmäs 30 kiekkoa minuutin aikana, joista kahdeksan upposi koriin. Käsi tuntui olevan vähän hapoilla suorituksen jälkeen, joten kyllä tämä treenistä kävi. Päivän parhaan suorituksen pelissä teki Toni Parkkinen, hän sai 14 kiekkoa koriin.

Lauri Nuutinen testaa kättään nopeustutkaan.
Lauri Nuutinen testaa kättään nopeustutkaan.

Heittojen lähtönopeutta mittaava nopeustutka oli kovassa käytössä koko illan ajan, jopa ehkä liiankin kovassa, kun näyttö jumittui useampaan kertaan. Kovimmat lukemat rysty- ja kämmenheitoissa olivat yli 110 km/h ja upsilla yli 120 km/h. Tutkan kanssa moni sortui yliyrittämiseen ja kiekkoja karkaili verkon ohi. Päivän lopussa myös Simon näytti mallisuoritusta tutkaan ja lukemat 145 km/h ja 149 km/h vetivät porukan hiljaiseksi.

Simon antoi jokaiselle myös henkilökohtaisia tekniikkavinkkejä. Hän kuvasi yhden heiton suurnopeudella ja sitten heittoa analysoitiin yhdessä. Valitettavasti aikaa yhdelle henkilölle jäi vain muutama minuutti suuren ryhmäkoon vuoksi, miehen kanssa olisi voinut tarinoida tekniikasta tunteja. Kuitenkin ehdin saada pari selkeää kohdetta treenaamiselle ja tästä olen erittäin tyytyväinen, juuri tätä lähdin kliniikalta hakemaan.

Koska Simon on mies, joka tykkää heittää luvattoman pitkiä kaaria, ei hän malttanut olla heittämättä muutamaa kunnon leiskaa. Video puhukoon puolestaan, suosittelen katsomaan koko näytön tilassa, niin kiekkojen osumat näkyvät.

Tein arvion heittojen mitasta Google Earthin avulla, pisimmät olivat yli 200 metrisiä kaaria. Jösses.

Koko tapahtumasta jäi todella hyvä maku, tunnelma oli hyvä alusta loppuun ja kaikilla vaikutti olevan hauskaa. Jokainen sai vielä käteen G-line FD:n kiertueen omalla logolla ja Simonin nimmarin, niin ei voi muuta sanoa kuin, että mie olen ilonen.

Janne Heikkinen, Joen Liitokiekon sihteeri ja opastusvastaava