Pohjois-Karjalan avoimet 2017: Suurempana kuin koskaan

Kisaan osallistui yhteensä 115 heittäjää, 7 eri sarjassa. ©Mikko Makkonen

Joen Liitokiekko ry järjesti 8.-9.7. Pohjois-Karjalan tähän mennessä suurimman frisbeegolfkilpailun, kun neljännettä kertaa Joensuussa pelattu Pohjois-Karjalan avoimet laajeni kaksipäiväiseksi – lauantain osalta myös kahden lohkon ja kahden radan – kilpailuksi. Lauantain kaksi ensimmäistä kilpailukierrosta pelattiin yhteislähdöin kahdessa eri lohkossa Lykynlammen ja Utran frisbeegolfradoilla ja sunnuntaina kilpailu huipentui väliaikalähdöillä pelattavaan finaalikierrokseen Lykynlammella. Myös kilpailuluokkien määrää kasvoi entisestään, kun kilpailuun osallistui 115 pelaajaa seitsemässä eri kilpailuluokassa ja edustettuina oli Joen Liitokiekon lisäksi peräti 21 eri frisbeegolfseuraa ympäri Suomen, kaukaisimmat kilpailijat saapuvat Joensuuhun aina Helsingistä, Tammisaaresta, Porista, Kokkolasta ja Rovaniemeltä asti. Kisat saatiin järjestettyä ongelmitta ja pelillisestikin tuloksiin voi olla tyytyväinen, koska Joen Liitokiekolle tuli kolme sarjavoittoa ja yhteensä kymmenen top 3 -sijoitusta.

Avointen sarjojen yhteiskuva
Seniori- ja juniorisarjojen yhteiskuva

Avoin sarja

Avoimen sarjan välienselvittely oli kokonaisuudessaan varmasti yksi tapahtumarikkaimista frisbeegolfkisoista, joka Pohjois-Karjalassa on nähty. Johto vaihtui tiuhaan tahtiin ja erot kärkiheittäjien välillä olivat pienet. Koska kisa oli kolmen kierroksen mittainen, niin tasaisella suorittamisella selvisi pitkälle.

Ensimmäinen kierros pelattiin Lykynlammen radalla ja heti tuli selväksi, että aiempi rataennätys (-4) on kisaajien käsissä paperia. Sammy Pylkki selvitti kierroksen 57 heittolla (-5) ja sai sillä johtopaikan, sekä rataennätyksen itselleen (video kierroksesta). Heiton päässä hengitti kuitenkin Mika Laukkanen (-4) ja hänen perässään Aku Salakka (-3). Kierros oli tasainen, sillä yli pari kymmentä heittäjää oli alle kymmenen heittoa kärkeä perässä.

Toinen kierros Utran radalla tarjosi dramatiikkaa. Kärjessä pelannut Sammy Pylkki joutui heittämään kakkosväylällä kymmenen heittoa (par 4) ennen kuin kiekko löytyi korista. Tämä sekoitti hänen peliään sen verran paljon, että kierroksen lopputulos oli +7 ja hän tippui käytännössä pois voittotaistelusta. Myös Mika Laukkanen joutui päästämään heittäjiä ohitseen par-tuloksen myötä. Aku Salakan tulos -2 riitti pitämään hänet viimeisen kierroksen kärkiryhmässä ja ehkäpä hiukan yllättäen kärkeen yhteistuloksella -6 nousi lieksalaislähtöinen Henri Honkanen, kun hän heitti Utran radan tulokseen -4. Kärkiryhmään nousivat myös Tero Jaatinen (yhteistulos -5) ja Julius Paakkinen (yhteistulos -4). Viimeiselle kierrokselle lähdettiin todella jännittävistä asemista, koska 15 heittäjää oli vain kuuden heiton erolla toisistaan, joten vaikealla Lykynlammen radalla isotkin nousut olisivat mahdollisia.

Avoimen kakkosryhmä lähdössä viimeiselle kierrokselle. Ykkösryhmä odottelee takana vielä vuoroaan. ©Mikko Makkonen

Kolmas kierros  osoittautui fyysisesti ja ehkäpä myös henkisesti raskaaksi, koska kaikki sarjat mukaanlukien nähtiin vain yksi alle par-tulos. Kierros lähti kärkiryhmän osalta takkuisesti liikkeelle ja melko pian kakkosryhmässä pelanneet Mika Laukkanen, Miika Voutilainen, Tuomo Auravuo ja Toni Jaatinen olivat tuloksissa tulleet tasoihin ja pian myös ohikin. Kierroksen puolivälissä Aku Salakka ja Julius Paakkinen taistelivat vielä top 3 -sijoituksista, mutta Tero Jaatinen ja Henri Honkanen eivät pystyneet vastaamaan kärjen menoon.

Puolivälin jälkeen näytti monen väylän ajan siltä, että Mika Laukkanen ja Miika Voutilainen taistelisivat kahdestaan kisan voitosta. Loppukierroksen aikana muut kisaajat pääsivät kuitenkin hiipimään yhä lähemmäs. Toni Jaatinen onnistui takaa-ajajista parhaiten ja loppukirin myötä viimeiselle väylälle lähdettin seuraavassa tilanteessa: Miika (-5), Mika (-4) & Toni (-4). Viimeisellä väylällä Mika lähti hakemaan riskillä onnistumista ja hänen avauksensa lensi metsän puolelle. Mika joutui lopulta tyytymään bogiin ja kun Toni selvisi par-tuloksella, niin Toni nousi kakkoseksi ja Mika jätettiin kolmanneksi. Miika sai ujutettua viimeisen lähestymisensä metsän puolelta korin alle, joten par-tuloksella Miikalle heiton erolla avoimen voitto. Ja kun vielä Aku Salakka upotti viimeisellä väylällä pitkän birdie-putin, niin neljä ensimmäisestä sijaa meni Joen Liitokiekolle.

2. Mika Laukkanen, 1. Miika Voutilainen, 3. Toni Jaatinen ©Mikko Makkonen

Seniorit-40

MPM-sarjan voittotaistelu muodostui alusta asti kahden heittäjän kamppailuksi, kun JLK:n Ville Nivalainen lähti haastamaan ennakkosuosikin Puska Puttaajien Sami Väisäsen. MPM pelasi ensimmäisen kierroksen Utran radalla, joten tässä tapauksessa tulokset löytyvät toisen kierroksen kohdalta. Utrassa Ville oli erittäin hyvällä pelipäällä ja paukutti sinne -6 tuloksen, joka sivusi kaikki sarjat huomioon ottaen koko kisan parasta Utran kierrosta. Sami heitti kolme heittoa heikommin ja kolmantena ollut Juho Vuotila jäi viisi heittoa.

Sami Väisänen vastasi koko kisan parhaasta kokonaistuloksesta. ©Mikko Makkonen

Lykynlammen kierroksella Sami ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan paukutti todella kovan -4 tuloksen. Kun Ville ja kumppanit jäivät johtotuloksesta vähintään kahdeksan heittoa, niin johtomarginaali oli yhtäkkiä jo viisi heittoa. Villen kakkossija oli myös melko selkeä, kun kolmentena ollut Marko Hakkarainen oli jäänyt Villestä kuusi heittoa.

Kolmas kierros Lykynlammella ei tuonut muutosta kahteen ensimmäiseen sijoitukseen. Sami Väisänen heitti vakuuttavaan voittoon yhteistuloksella -6, joka oli samalla koko kisan paras tulos. Ville Nivalaiselle kakkossija +1 tuloksella ja kolmas sija jaettiin Mika Niskasen, Markus Hyttisen ja Marko Hakkaraisen kesken (+13)

2. Ville Nivalainen, 1. Sami Väisänen ©Mikko Makkonen
3. Marko Hakkarainen, 3. Mika Niskanen, 3. Markus Hyttinen, 1. Sami Väisänen, 2. Ville Nivalainen

Juniorit-18

Junioreiden sarjassa nähtiin tasokkaita suorituksia ja tasaista vääntöä voitosta. Heidän kisansa alkoi myös Utran radalta, jossa JLK:n Samu Kesonen (-3) ja WDG:n Niko Liikkanen (-1) karkasivat muilta selkeään johtoon. Toisella kierroksella Lykynlammen radalla nähtiin hienoa suorittamista, kun Samu pelasi kierroksen par-tulokseen ja kasvatti johtoaan viiteen heittoon, kun Nikon tulos oli +3. JLK:n Joonatan Paakkinen osoitti olevan hyvässä vireessä, sillä hänkin heitti kierroksen par-tulokseen ja nousi sen myötä kolmannelle sijalle.

Kolmas ja viimeinen kierros Lykynlammella oli kärjeltä laadukasta tekemistä. Samu pelasi koko kierroksen erittäin järkevästi ja vältti isommat virheet. Vaikka Niko heitti hyvän +1 tuloksen, niin Samun voitto ei ollut missään vaiheessa uhattuna, sillä yhden birdien ja bogien myötä Samu pelasi kierroksen par-tulokseen ja voitti kisan yhteistuloksella -3. Tasokkaasta tekemisesti kertoo se, että Samu olisi tuloksellaan ollut taistelemassa avoimen sarjan voitosta ja ollut lopulta jaettu kolmas.

Kolmannesta palkintosijasta käytiin tiukkaa taistelua, sillä JLK:n Niklas Meriläinen oli ottanut kierroksen aikana Joonatanin kiinni ja loppukierroksen ajan he vuorottelivat kolmannella sijalla. Viimeisen väylän jälkeen tilanne oli tasan, joten ratkaisua haettiin jatkoväyliltä. Kaksi ensimmäistä väylää eivät tuoneet ratkaisua, mutta kolmas (#9 väylä) ratkaisi tilanteen Joonatanin eduksi, joten hänelle kilpailun kolmas sija.

3. Joonatan Paakkinen, 1. Samu Kesonen, 2. Niko Liikkanen ©Mikko Makkonen

Naiset avoin

Naisten sarjassa kisa alkoi Lykynlammen radalta laadukkaalla tekemisellä. Kaikki pelasivat joko oman ratinginsä tasolla tai yli. Kilpailun ennakkosuosikki RaaKi:n Maija Laitinen otti johtopaikan +6 tuloksella ja JLK:n Henna Rummukainen (+10) ja PP:n Viivi Hytönen seurasivat perässä.

Toinen kierros Utran radalla muutti hieman kärjen järjestystä, kun PiPa:n Jonna Mustonen nousi tuloksella +9 kolmanneksi ja oli vain kolmen heiton päässä Hennan (heitti +10) kakkospaikasta. Maija kasvatti johtoaan kymmeneen heittoon +4 tuloksella.

Kolmas ja ratkaiseva kierros oli Maijan juhlaa, sillä hän heitti upeasti +3 kierroksen ja voitti kisan lopulta 21 heiton erolla. Henna ja Jonna kävivät tiukan taistelun kakkossijasta. Jonna kuroi viimeisten väylien aikana Hennan neljän heiton eron yhteen, mutta kun molemmat heittivät viimeiselle väylälle tuplabogien, niin Henna onnistui pitämään kakkossijan itsellään.

3. Jonna Mustonen, 1. Maija Laitinen, 2. Henna Rummukainen ©Mikko Makkonen

Seniorit-50

Viiskymppiset aloittelivat kisaurakkansa Utran radalta ja vielä ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne oli melko tasainen. Ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt JoU:n Maco Moilanen piti hyvin heittonsa kasassa ja pelasi kierroksen ihannetulokseen. JLK:n Unto Toivanen (+2) ja Olli Arola (+4) tulivat heti perässä. Toinen kierros kierrettiin Lykynlammella ja siellä Maco alkoi repiä eroa muihin, kun hän heitti jälleen ihannetulokseen. TDG:n Esa Juusela alkoi tehdä nousua ja tuli mukaan taistelemaan himmeämmistä mitalleista hyvällä +3 kierroksella.

Kolmas kierros oli voiton osalta muodollisuus, kun Maco lähti kierrokselle 11 heiton johtoasemassa. Hän pelasi varmuuden vuoksi kolmannenkin kierroksen ihannetulokseen ja kasvatti eron seuraavaan lopulta 18 heittoon. Maco olisi tuloksellaan päässyt avoimessa sarjassakin kevyesti palkinnoille. Kakkos- ja kolmossijasta käytiin sitä vastoin kovaa taistelua, kun Olli, Unto ja Esa olivat vain heitoin päässä toisistaan. Kolmikosta Olli selvitti parhaiten viimeisen kierroksen paineet ja nappasi kakkossijan kolmen heiton erolla itselleen. Unto ja Esa tyytyivät jakamaan kolmannen sijan keskenään.

3. Unto Toivanen, 1. Maco Moilainen, 2. Olli Arola ©Mikko Makkonen

Seniorit-60 & Naiset-40

Näissä kahdessa sarjassa oli vain yhdet osallistujat, joten kierroksilla taisteltiin vain itseään vastaan. VV:n Esko Jokinen (Seniorit-60) pelasi varsinkin Utrassa hienon kierroksen (ihannetulokseen) ja olisi ollut seniorit-40 -sarjassa lopputuloksissa kolmas (lopputulos +21). JLK:n Johanna Karjalainen (Naiset-40) pelasi kaikki kierrokset reilusti yli oman ratinginsä. Paras kierros sattui Utran radalle, jossa hän pelasi 171 pistettä yli oman ratinginsä eli noin 19 heittoa paremmin (kierros +13). Takaysin hän pelasi -1:een, joka oli yhtä hyvä tai parempi kuin yli puolella avoimen sarjan pelaajista.

Seniorit-60: 1. Esko Jokinen ©Mikko Makkonen
Naiset-40: 1. Johanna Karjalainen ©Mikko Makkonen

Alla video Sammy Pylkin ensimmäisestä kierroksesta, joka oli samalla uusi Lykynlammen A-radan rataennätys (-5).


Henkilökohtaiset raportit:

Olli Arola, Seniorit-50

Arvioin omaa tasoani krispiikolffarina paitsi ratingilla, myös Utran kierrostuloksella +-2.
Rating on 866 ja Utran taso 64 heittoa +-2.

Kisan aloitus Utrassa. Jokisen Esko kirittäjänä on aina hyvästä. Sekä etu- että takaysit tulokseen +2… ainoa pirkku väylälle 3. Kaikille potentiaalisille birdie-väylille joko rollia tai jotain muuta ohjelmaa, viimeistään putin pettäen. Joo, kierros omalla tasolla 64 heittoa, ratig 873 eli hitusen nostava.
Kokkolan mies ja kilpailukortit kyytiin ja Lykylle.

Kierros 2. Lykynlampi, Maco 4- ja Unski 2-heittoa edellä.
Vaikeaa, vaikeaa, vaikeaa. Taistellen PAReja, säälittävää puttaamista, jotenkin tahmeaa kaikilta osin. Toki mukaan mahtui muutama onnistuminenkin, muttei mitään sellaista joka olisi jäänyt erityisesti mieleen. Lopputulos +7, kun enkka Lykylle on +5. Rating oli 888 joka oli kokonaisuus huomioon ottaen iloinen yllätys.
Illalla saunomista ja makkarointia Lykyllä, roipumaan ja osottamaan klo 12:10 alkavaa finaalikierrosta.

Finaaliin sijalta 2., jo 11 heittoa jäljessä mestari-Macoa. Unski ja Esa J. Huohotti niskaan vain yhden heiton perässä… jännitti.
Yllättävä jännitys näkyi bogina kolmelta ensimmäiseltä väylältä, huonoja avauksia, jännittynyttä puttaamista…tärinää. Esa oli jo parhaimmillaan jo 2 heittoa edellä vain 4:n väylän jälkeen. Oma peli alkoi kuitenkin rauhoittua samalla, kun Esa ja Unski alkoivat haparoida. Väylän #14 avaus milliin antoi rauhallisen fiiliksen loppuväylille. En tiennyt kokonaistilannetta ja kun tuloksia laskettaessa ilmeni kisan tavoitteen täyttyminen eli sija 2. Olin todella tyytyväinen. Lopputulos oli taas +7, ratingin ollessa yllättävän hyvä 892.

Hieno ja tiukka taistelu hyvällä fiiliksellä päättyi tällä kertaa näin.


Olli Arola ja #1 väylän avaus. ©Mikko Makkonen

Teemu Pietarinen, Avoin

Nonni. Kisat kisailtu. Arjen alakynnessä ponnistelu näkyi heti aamulla peiliin katsottaessa, mut vahva luotto, että kyl se siitä. Ei se siitä. Lauantai meni selkeesti alle oman tason ja hyvin harvassa oli heitot missä sain piirrettyä edes heittolinjan suunnitelmaa mielessäni. Suoritukset sen mukaisia. Sellainen muistiinpano myös itelle, että älä aja raivaussahalla kisaa edeltävänä päivänä. Jää pieni tärinä käsiin. Sinnikkäästi silti ryömittiin lauantai läpi. Toisaalta tavoite täyttyi. Sunnuntaina ristiäiset niin piti olla ajoissa kotona.

Sunnuntaille rennoin ottein matkaan, vaikka väsy painoi. Suorittaminen selkeesti parempaa. Alkoi taas heittolinjat piirtyä ilmaan ja siellä täällä niihin jopa osui. Erityisesti fore-pelaaminen oli aika hyvää. Rystydraivissa oli ongelmia ja tais melkein kaikki bogit johtua rystyheitoista. Kuitenkin ihan fiilis, koska sai pelistä taas otetta kolmannelle kiesille, joka yleensä se missä ei niin enää irtoa.

Nyt ajatukset ens viikonloppuun ja katsomaan Petos silmiin.


Teemu ja kämmenavaus ©Mikko Makkonen

Kisan TD Antti Ylönen ja muu kisaorganisaatio saivat hienosti vietyä läpi Pohjois-Karjalan suurimmin frisbeegolfkilpailun.
#6 väylällä nähtiin kisan aikana vain kaksi birdietä. ©Mikko Makkonen