Pohjois-Karjalan avoimet 2018 5-vuotisjuhlakilpailu pelattiin 131 pelaajan voimin

Pohjois-Karjalan avoimet 2018 5-vuotisjuhlakilpailu pelattiin 131 pelaajan voimin

 

Pohjois-Karjalan avoimien 5-vuotisjuhlakilpailu pelattiin viime viikonloppuna (21.-22.7.2018) Lykynlammen ja Kontiorannan frisbeegolfradoilla – kisoissa nähtiin jälleen ennätysmäärä pelaajia kun kisaan starttasi lopulta hienosti 131 pelaajaa. Lisäksi myös perinteisessä Perjantain parigolfissa pelasi mainio määrä pelaajia, kun parigolfiin osallistui peräti 52 paria eli 104 pelaajaa. Tänä vuonna oman jännityksen aiheensa kisaviikonloppuun toi erittäin arvoituksellinen sää. Vaikka hellettä olikin, niin lauantaipäivän aikana riitti sadekuuroja ja Lykynlammella lauantain toisen kierroksen aikana ohi pyyhkäisi myös ukkoskuuron reuna ja hetkellisesti satoi todella rankasti. Onneksi kuitenkin rankkasateet menivät yön aikana ohi ja kilpailu saatiin pelattua onnistuneesti päätökseen sunnuntain aurinkoisessa, vaikkakin tuulisessa, säässä.

Lohko A:n pelaajat yhteiskuvassa Lykynlammella ennen lauantaiaamun 1. kierrosta (© Mikko Makkonen).

MPO-luokka Niemisen näytöstä

Yhtenä ennakkosuosikkina tämän vuoden kilpailuun starttasi kaksinkertainen parifrisbeegolfin suomenmestari ja viime vuoden SM-kisojen viides eli Vuorelan Veikkoja edustava Jesse Nieminen. Ja lauantain ensimmäisellä kierroksella nähtiinkin sitten Niemiseltä aivan maagista peliä – 12 birdietä, 5 paria ja yhden bogin sisältäneen kierroksen tulos oli lopulta 51 (-11) heittoa, mikä on uusi komea Lykynlammen A-radan rataennätys. Niemisen kannoilla erinomaisesti Lykyllä pelasivat myös Lohjan Liitokiekkoilijoiden Johannes Uotila (55, -7) ja Joen Liitokiekon Toni Jaatinen (56, -6).

Lauantain toisella kierroksella Kontiorannassa Nieminen kasvatti 59 (-10) heiton tuloksella johtoaan jääden siis Konalla vain yhden heiton rataennätystä sivuavasta tuloksesta – Uotila ja Jaatinen pitivät myös asemansa kärkikolmikossa. Ja lopulta Niemisen kolmas Pohjois-Karjalan avoimien voitto ei ollut enää uhattuna missään vaiheessa, sillä tuulisessa kelissä sunnuntaina Lykyllä heitetty 54 (-8) tulos oli myös edelleen kovatasoista pelaamista. Kilpailun voitto meni siis näin ollen Niemiselle peräti 18 heiton marginaalilla – kokonaistulos 164 (-29) heittoa. Jaatinen (182, -11) nousi sunnuntain tasaisella kierroksellaan lopulta toiseksi ja Uotila (187, -6) täydensi kärkikolmikon.

Ja kolmikon kannoilla nähtiin myös hyvää peliä ja tasaista kamppailua, sillä Joen Liitokiekon Sammy Pylkki oli lopulta neljäs (vain heitto kolmostilasta) ja heiton välein menivät tulokset myös lopun kärkikahdeksikon osalta kun Willimiehen Disc Golfin nuori Niko Liikkanen ja Puska Puttaajien kokenut Sami Väisänen jakoivat viidennen sijan, seitsemänneksi sijoittui Joen Liitokiekon Tero Jaatinen ja viime vuoden voittaja, Joen Liitokiekon, Miika Voutilainen oli lopulta kahdeksas.

Laitiselle kolmas PKA-voitto naisten avoimessa

Rovaniemeläinen Maija Laitinen, tuore parifrisbeegolfin suomenmestari, haki naisten FPO-luokassa kolmatta PKA-voittoaan. Ja kun etenkin Laitisen lauantain kierrokset (Lykynlampi 70, +8 ja Kontioranta 75, +6) kulkivat vaativilla radoilla erittäin mallikkaasti, niin tämä siivitti hänet lopulta voittoon kokonaistuloksella 219 (+26) heittoa. Erinomaisen viimeisen kierroksen (70, +8) Lykynlammen sunnuntaituulissa pelannut Mikkelin Frisbeegolfin Justine Bitka oli lopulta toinen (225, +32) ja Joen Liitokiekon Henna Rummukainen kolmas (233, +40).

Ilahduttavasti tämän vuoden kilpailussa naispelaajia nähtiin myös kahdessa muussa kilpailuluokassa. Masterikäisten FP40-luokassa voiton nappasi tarkasti heittävä Joen Liitokiekon Minna Gröhn (257, +64), toiselle sijalle heitti Joen Liitokiekon Heini Lindroos (269, +76) ja kolmanneksi Pieksämäen Ohiheittäjien Tuija Venäläinen (293, +100). Amatöörinaisten FA3-luokassa voitto meni Joen Liitokiekon Riikka Rautiaiselle (257, +64) ja toiseksi sijoittui äänekoskelainen Heidi Könssi (279, +86).

Lohko B:n pelaajat yhteiskuvassa Lykynlammella ennen lauantai-iltapäivän 2. kierrosta (© Janne Heikkinen).

Miesten masterluokissa tasaisia kamppailuita

Tämän vuoden PKA:ssa miesten masterluokissa haettiin jo ennakkoasetelmia elokuussa Lykynlammella pelattaviin Mastereiden SM-kilpailuihin ja kaikissa kolmessa luokassa kamppailu voitosta säilyi jännittävänä loppuun asti. Nelikymppisten MP40-luokassa voittoon heitti Deep In The Forestin Markus Hyttinen kokonaistuloksella 199 (+6) heittoa ja muut podiumsijat menivät isäntäseuralle kun Mika Laukkanen (202, +9) oli toinen ja Ville Nivalainen (207, +14) kolmas.

MP50-luokassa koko kärkikolmikko mahtui kolmen heiton sisään voiton ratketessa vasta viimeisellä väylällä. Voittajaksi nousi lopulta Joroisten Urheilijoiden Maco Moilanen (203, +10), Tampereen Frisbeeseuran Mikko Putaja heitti toiseksi (204, +11) ja kolmanneksi pelasi Oulun Frisbeeseuran Ilmari Kurtti (206, +13).

Myös MP60-luokan kilpailu oli loppuun saakka äärimmäisen jännittävä ja tasainen – voittajaksi heitti Joroisten Urheilijoiden Esko Jokinen (208, +15) ja vain heiton jäänyt Nokian Frisbeeseuran Markku Tohni oli toinen (209, +16). Kärkikolmikon täydensi ensimmäistä PDGA-kisakauttaan pelaava Joen Liitokiekon Kari Tanskanen (241, +48).

Miesten MA3-luokka ja MJ18-juniorit

Miesten MA3-luokassa voiton vei tasaisen varmalla pelillään Joen Liitokiekon Toni Parkkinen (200, +7) ja Linnan Mandon Timo Pitko (203, +10) sijoittui toiseksi. Kolmannen sijan jakoivat Joen Liitokiekon Marko Vatanen ja Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden Marko Käyhkö tuloksella 209 (+16) heittoa. Mutta Vataselle meni kuitenkin pronssinen pokaali kilpailun ainoan Sudden Death -ratkaisun jälkeen. Junioreiden MJ18-luokassa nähtiin tällä kertaa vain järjestävän seuran edustusta ja ylivoimaiseen voittoon pelasi Joonatan Paakkinen hienolla 201 (+8) heiton kokonaistuloksella. Miika Martikainen (227, +34) oli toinen ja Veikka Ruusila (229, +36) kolmas.

Lukuisista lauantain aikana käydyistä oheiskilpailuista mainittakoon, että MPO-luokan tulisimman draivin (yhteistyössä Coxsonen Chilisoosit) Lykyn #8-väylällä heitti Olli Pylsy (n. 145 m) ja FPO-luokassa tulisimman draivin linkosi Puska Puttaajien Mira Ekroos (n. 100 m). Kilpailun tsempparipelaajaksi TD-osasto valitsi yksimielisesti Puska Puttaajien Pauli Pottosen – palkinnoksi ”luonnossa liikkujan paras kaveri” eli Kupilkan eräjuoma-astia. Ja nähtiinpä kisoissa myös yksi holarikin, kun Ari Rantala heitti avauksensa koriin Konan kympillä – palkinnoksi tästä InnovaStore -lahjakortti.

Suuret onnittelut kaikille juhlakilpailussa menestyneille sekä kiitokset kaikille pelaajille – ja vuoden päästähän mennään taas – tervetuloa kisoihin! Erityiskiitokset myös kaikille yhteistyökumppaneillemme!

Tämän artikkelin lopun valikoista pääsee luokkakohtaisiin valokuviin sekä pelaajakommentteihin. Toimitus myös pahoittelee mahdollisia virheitä/puutteita pelaajien seuratiedoissa – jospa ensi kaudella Metrix toimisi tältä osin paremmin.


Tunnelmia Lykynlammelta ennen kilpailun ensimmäistä kierrosta:


Pro Open


MPO-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Toni Jaatinen (Joen Liitokiekko), 1. Jesse Nieminen (Vuorelan Veikot), 3. Johannes Uotila (Lohjan Liitokiekkoilijat) (© Mikko Makkonen)


Jesse Niemisen mietteitä kisan jälkeen:

MPO-luokan kärkikortin ja Niemisen matkassa kulki finaalikierroksella myös jonkin verran yleisöä ja kierros myös kuvattiin JLK:n toimesta (© Mikko Makkonen).

Millä odotuksilla lähdit kisaan?
Kauden ensimmäinen PDGA-kilpailu enkä asettanut suuria odotuksia, tarkoitus oli tällä toimia kenraalina ensi viikon SM-kisoille, eli pelata aggressiivisesti, mutta samalla varmasti.

Kerro ensimmäisestä kierroksesta Lykynlammella. Mikä pelin osa-alue oli vahvimmillaan?
Ensimmäisen kierroksen alku oli aika heikko, ja ykkösen bogi sai kyllä heräämään lopullisesti. Sain muutamat hankalat väylät, kuten 2, 4 ja 7 pirkotettua edellispäivän parikisan virheistä oppineena, mikä sitten siivitti hyvään lopputulokseen. Kierros oli kyllä hyvä, mutta ei tuntunut miltään maagiselta peliltä, jota ehkä vähän liikaa hehkutettiinkin.

Missä vaiheessa olit varma kisan voitosta?
Varmaankin viimeisen kierroksen 9 väylän jälkeen. Tiesin, että jos johdon menetän niin se menee etuysillä, joten sieltä kohtuullisesti selvinneenä olin aika varma voitosta.

Onko varusmiespalvelus haitannut harjoittelua?
On, mutta suurimmaksi osaksi vain keväällä ja alkukesästä, nyt olen saanut hyvin heittoja alle vaikka päivät ovatkin venyneet aika pitkiksi välillä.

Mielipiteet PK-avoimien kisaradoista? Kehitysehdotuksia?
Ihan kivat radat, molemmissa on puolensa. Lykyllä muutamaa väylää, kuten 6, 9 ja 11 lähtisin miettimään uudestaan. 6 väylä on vaan tyhmä, huonon maaston takia, heittopaikka siinä voi määrittää väylän lopputuloksen +-2 heittoa. Kontiorannassa voisi vähän radan kuntoa parantaa, sekä korotettu kori väylällä 6 on turha. Ylipäätään korotettuihin koreihin näin muutaman 2 m putin missauksen, joten ehkä niitä voisi hieman madaltaa.

Millä tavoitteilla lähdet tuleviin Tampereen SM-kisoihin?
No en ota suurempia tavoitteita, rata kuitenkin täysin erilainen kuin kumpikaan tämän viikonlopun kisaradoista – tyhmät virheet pois ja omien rajojen tietäminen vie varmaan tällä hetkellä 10 joukkoon. Keskiviikon treenikierros kertoo varmaankin paljon mitä tavoitteita on itselleen järkevä laittaa.

Nieminen Karjalaisen haastattelussa finaalikierroksen jälkeen (© Mikko Makkonen).


Sammy Pylkin (Joen Liitokiekko) mietteitä kisan jälkeen:

Perjantain parikisa kaivelee edelleen takaraivossa ja ajatukset hyvästä heittämisestä tuntuu erittäin toivottomalta. Lämmittelyssäkään ei draivaaminen eikä puttaaminen tunnu hyvältä. Pelaajakokouksen jälkeen kamojen lopullinen kerääminen autosta ja suuntana aloitus väylä #3. Kolme puttia ennen kierrosta väylän #2 koriin seitsemästä metristä ja kaikki keskelle koria ja johan alkoi puttamiseen löytyyn luottoa. Alussa hieman jännitystä ilmassa ja heitot tuntuivat väkinäisiltä. Alun möhellyksien jälkeen isompaa vaihdetta silmään ja iskuvaihdetta koneeseen. Se onnistuikin ja Lykynlammen takaysin pelasin paremmin yksin, mitä pelasimme perjantaina Tonin kanssa. Kierroksesta jäi hyvä maku, koska sain pelattua lopulta ehjän kiettoksen ja tulokseenkin olin tyytyväinen.

Tulos 59 (-3)
Alustava rating 984
Sijoitus 4.

Toiselle kierrokselle lähdettiin ajamaan 2. ja 3. sijaa kiinni. Alku ei kuiteenkaan antanut mitään saumaa kärjen kiinniottamiseen. Alku tökki todella pahasti ja yhdeksän väylän jälkeen tulos oli surkea +6. #10-väylän tiillä ajatus viimevuotisesta sulamisesta toisella kierroksella kyseisissä kisoissa. Päätin, että tänä vuonna pelataan viimeinen kierros vähintään chasecardissa. Sipulin kuorien kerääminen Kontiorannan metsistä kannatti, sillä viimeiset 11 väylää: 8 birdietä, 2 paria ja 1 bogi. Kierrokseen olin lopulta tyytyväinen, miten sai itsensä syvästä suosta ylös ja taisteltua tuloksen pakkasen puolelle.

Tulos 68 (-1)
Alustava rating 930
Sijoitus 8.

Sunnuntaina hieman unessa saavuttiin Lykylle, edellisenä yönä oltuani töissä. Kierros alkoi vasta 13.20 joten heräämään ja lämmittelemään kerkesi hyvin. Jo ennen kierrosta fiilikset olivat korkealla ja lähdin taistelemaan 4:sta sijasta, koska kärkikolmikko oli pelannut varmaa peliä edellisenä päivänä ja olivat seitsemän heiton päässä. Yhtenä tavoitteenani oli voittaa oma seurakaveri Tero Jaatinen, koska tähän mennessä en ole pystynyt yhdessäkään liitonalaisessa kilpailussa voittamaan Teroa. Kierros lähti hyvin käyntiin, viiden väylän jälkeen hiemaan miinuksella kierros ja Tero otettu kiinni. Kuitenkin #6 väylä ja sen tuulet tuottivat kierroksen ja koko viikonlopun hirveimmän kokemuksen. Kolme 120-150m heittoa ja jokainen out of bounds. Seitsemäs heitto lähti noin 40 m korista ja epäonnistui jääden 10 m vajaaksi. Putti ohi ja 9 korttiin. Kuitenkin heti seuraavalla iskettiin takasin kun painettiin triplamandosta läpi ja otettiin pöröä korttiin. Kierros lähtikin kulkemaan ihan hyvällä tavalla ja muutamia pöröjä tuli napattua. Lopulta kierroksen jälkeen saikin jännittää viimeiseen asti, kun kärkikortissa oli sattunut ja tapahtunut ja olin parhaillaan vain yhden heiton päässä 3. sijasta. Kuitenkin harmittava yhden heiton ero jäi lopulta 3. sijaan.

Tulos 61 (-1)
Alustava rating 977
Sijoitus 4.

Kuitenkin kokonaisuuteen tyytyväinen. Kisat kasvatti jokaisella kierroksella henkistä pelaamista ja hermojen koettelemuksia oli jokaisella kierroksella, mutta jokaisella kierroksella pystyin jättämään huonot heitot pois ajatuksista ja sain lopulta koottua pelin kasaan ja pystyin pelaamaan kisat reilusti yli oman tason.


Samu Kesosen (Joen Liitokiekko) mietteitä kisan jälkeen:

Pohjois-Karjalan avoimet 2018 on saatu pelattua. Sijoitus 11/49 kolmen kierroksen kisan jälkeen miesten avoimessa luokassa. Oma pelini lähti hyvin käytiin Lykynlammelta -2 tuloksella (rating 975), joka oli oma henkilökohtainen ennätyskierros Lykylle. Ensimmäisen kierroksen jälkeen oltiin kisassa viidennellä sijalla. Toisen kierroksen pääsin pelaamaan kotiradalle Kontiorantaan. Kierros oli muuten ihan hyvää peliä kierroksen loppupuolelle asti, mutta lopussa väsymys alkoi painamaan jolloin kierrostulos jäi ihannetulokseen eli nollaan (rating 922). Kontiorannan kierroksen jälkeen sijoitus tippui sijaan yhdeksän. Finaalikierros pelattiin taas Lykynlammella ja tuulisissa olosuhteissa. Kierros oli hiukan vuoristorataa, ja kierrostulos jäi +4:ään (rating 936). Lopputulos +2 ja rating keskiarvo 944. Loppusijoitukseen olen tyytyväinen ja tästä on hyvä jatkaa ensi viikolla Siilinjärven kisaan. Kiitokset järjestäjille onnistuneesta kisasta.

Pro Open Women

FPO-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Justine Bitka (Mikkelin Frisbeegolf), 1. Maija Laitinen (Raanujärven Kiekko), 3. Henna Rummukainen (Joen Liitokiekko) (© Antti Ylönen)

Pro Master 40+

MP40-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Mika Laukkanen (Joen Liitokiekko), 1. Markus Hyttinen (Deep In The Forest), 3. Ville Nivalainen (Joen Liitokiekko) (© Antti Ylönen)

Pro Master Women 40+

FP40-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Heini Lindroos (Joen Liitokiekko), 1. Minna Gröhn (Joen Liitokiekko), 3. Tuija Venäläinen (Pieksämäen Ohiheittäjät) (© Antti Ylönen)

Pro Master 50+

MP50-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Mikko Putaja (Tampereen Frisbeeseura), 1. Maco Moilanen (Joroisten Urheilijat), 3. Ilmari Kurtti (Oulun Frisbeeseura) (© Antti Ylönen)


Maco Moilasen mietteitä kisan jälkeen:

Kisa oli tiukkaa alusta asti ja sitä ei helpottanut mun olkapäävamma. Sain kuitenkin viimeisen kierroksen loppuun melkein Mikon kiinni (olin 1 heiton jäljessä). Avasin hyvin viimeisellä väylällä ja Mikolta lipsui, joten mulla iskun paikka. Mikko jatkoi huonoja heittoja ja pääsin 10 m vastatuuliputille par tulokseen. Mikko seiftasi viidennen heiton korin alle ja mun putti yläraudan kautta sisään. Tuli toooosi tyhjentynyt olo ja sitä kautta huojentunut, vammoista huolimatta mestaruus mulle 1 heiton erolla.

Pro Master 60+

MP60-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Markku Tohni (Nokian Frisbeeseura), 1. Esko Jokinen (Joroisten Urheilijat), 3. Kari Tanskanen (Joen Liitokiekko) (© Antti Ylönen)

Recreational (MA3)

MA3-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Timo Pitko (Linnan Mando), 1. Toni Parkkinen (Joen Liitokiekko), 3. Marko Vatanen (Joen Liitokiekko) (© Antti Ylönen)


Toni Parkkisen mietteitä kisan jälkeen:

Kisaviikonloppu meni itseltä melko nappiin. Launtaina sivusin omia ennätyksiä ensin Kontiorannassa aamulla ja sitten päivällä Lykynlammella. Sunnuntaina lähdin pelaamaan aika varmaa peliä ilman riskejä, mikä meinasi kostautua Lykynlammen takalenkillä, mutta onneksi ”haastajatkin” hukkasivat heittoja päivän mittaan kovan tuulen vuoksi ja voitto tuli kolmen heiton erolla. Ensimmäinen SFL-kisavoitto siitä siis palkintona. Ja mikä parasta, koti juhlakisat ja kauden pääkisa samalla.

Recreational Women

FA3-luokan kärkikaksikko (vasemmalta oikealle): 2. Heidi Könssi (Äänekoski), 1. Riikka Rautiainen (Joen Liitokiekko) (© Antti Ylönen)

Junior ≤ 18

MJ18-luokan kärkikolmikko (vasemmalta oikealle): 2. Miika Martikainen (Joen Liitokiekko), 1. Joonatan Paakkinen (Joen Liitokiekko), 3. Veikka Ruusila (Joen Liitokiekko) (© Antti Ylönen)


Kuvia kilpailusta

MPO-luokan ratkaisuhetket sunnuntaina Lykynlammen #18-väylällä – Johannes Uotila heittovuorossa (© Mikko Makkonen).

Lohko A:n pelaajakokous lauantaina Kontiorannassa Ampumahiihtostadionin hienoissa tiloissa – etualalla apu-TD:t (vasemmalta oikealle) Ismo Louhelainen ja Juuso Nenonen (© Mikko Makkonen).

Lykynlammen #6 on Suomen pisin väylä ja varmaankin tuulisella kelillä myös yksi vaikeimmista (© Mikko Makkonen).

MPO-luokan voittajan Jesse Niemisen viimeinen lähestymisheitto Lykynlammen väylällä #18 (© Mikko Makkonen).


Yhteistyössä…