Popup Challenge -kisakausi avattiin 25.3.2016 Linnunlahdella

pop-up-linnunlahti_02

Popup-radat tarjoavat normaalista poikkeavaa haastetta heittämiseen aktiivipelaajille. Jokaisella radalla pelaaja on ensimmäistä kertaa kiertäessään uudessa tilanteessa arvioimassa etäisyyksiä, tuulia ja korkeuseroja, mutta yleensä muutaman kerran rataa pelattuaan harrastajien pelikirjat vakiintuvat ja uutta arviointia heitoille ei tarvitse tehdä tuttuja ratoja kiertäessä. Popup-rata pakottaa jokaisen noiden arvioiden tekemiseen ’puhtaalta pöydältä’ tuntemattomalla ja harjoittelemattomalla radalla. Samalla kaikille tuntematon rata asettaa kilpailijat tasapuoliseen asemaan, jossa vain ja ainoastaan aiempi harjoittelu ja tuntemus omista heitoista auttaa valitsemaan jokaiseen tilanteeseen sopivan tavan lähestyä koria.

pop-up-linnunlahti_03

Vuoden 2015 puolella popuppeja kerettiin pelaamaan vain yksi, mutta siitä saadun positiivisen palautteen pohjalta ajateltiin vuodelle 2016 järjestyvän mahdollisesti joka kuukausi uusi rata eri alueille tai ainakin erilaisilla layouteilla. Kevään ensimmäinen Popup Challenge järjestettiin Joensuun Linnunlahdella laululavan välittömässä ympäristössä. Itse ratasuunnittelu tapahtui kahden päivän aikana, jolloin huomattiin hyvien hankiaisten vielä kantavan, jonka johdosta kisa kutsuttiin koolle alle viikon varoitusajalla. Kisapäivä osui vielä pääsiäisen alkuun, joten epäilyksiä osallistujamääristä oli heti alkuunsa jos väki olisikin matkoilla pitkän viikonlopun takia.

pop-up-linnunlahti_06

Alueeksi valitussa paikassa on myös latuja jonkinmoinen määrä, joten myös vapaapäivänä hiihtäjien määrä voisi olla suuri ja odotusajat pitkiä. Kuitenkin päätös alueesta tehtiin siitä syystä, että kesäaikaan aluetta tuskin voisi käyttää yhtä laajamittaisesti, sillä kävelijät, jalkapalloilijat ja muut alueen käyttäjät eivät rajaudu tietyille alueille yhtä hyvin kuin hiihtäjät hiihtourille. Parissa päivässä kuitenkin osallistujamäärä kipusi korkealle ja lopulta edellispäivän iltana oltiin ihannemäärässä 36 ilmoittautunutta, eli 4 henkeä jokaiselle väylälle. Jo tuossa vaiheessa rata/kisasuunnittelijat Ville Nivalainen ja Miika Voutilainen olivat hymyssä suin osallistujamäärän lämmittäessä mieltä.

pop-up-linnunlahti_13

Yhdeksältä eri jäseneltä oltiin saatu kannettavat korit lainaan ratatoteutukseen, joten rata oli mahdollista toteuttaa hieman erilaisiin korimalleihin. Kisa-aamuna paikalle löysi suurin osa, vain parin kisaajan jäädessä pois. Tuulikin oli yltynyt hieman edellispäivästä antaen omat mausteensa kilpailuun. Pieni toive tuulesta olikin järjestäjien puolesta, sillä Joensuussa ei kiinteillä radoilla juuri kunnon tuulissa pääse treenailemaan, ja nyt tätä toivottua vaihtelua saatiinkin erilaisten väylien lisäksi. Kaikki palaset olivat siis kohdallaan!

pop-up-linnunlahti_12

pop-up-linnunlahti_11

Kisaa pelattiin 9-väyläisiä kierroksia kahteen kertaan kiertäen ja laskettiin summat kierrostuloksista. Erot olivat suhteellisen pieniä ja avoimessa sarjassa kolme heittäjää (Sammy Pylkki, Miika Voutilainen ja Heikki Pippuri) olivat päätyneet samaan tulokseen (54, -2) kahden kierroksen jälkeen. Kisan voitto ratkaistiin tällä kertaa CTP-kilpailuna, jossa pisimmän korren ja lyhimmän etäisyyden kiinnitetystä pisteestä vei Sammy Pylkki.

pop-up-linnunlahti_01

Mastereissa kisa oli totutun tiukkaa, ja kaikki viisi master-sarjan miestä mahtuivat kahdeksan heiton sisään. Vähimmällä määrällä heittoja (63, +7) suoritti Olli ’Teemies’ Arola, jota seurasivat yhden heiton päässä Urmas Saks, ja kahden heiton päässä Juhani Rautiainen. Naisten sarjaan saatiin kaksi osallistujaa, ja tiukan kamppailun jälkeen Laura Leppänen vei naisten sarjan (83, +27) muutaman heiton erolla Johanna Karjalaiseen. Juniorisarjassa tällä kertaa oli vain yksi osallistuja, toisen peruessa ilmoittautumisensa edellisenä iltana. Näin ollen Miska Luoman oli helppo varmistaa (71, +15) juniorisarjan voitto.

pop-up-linnunlahti_04

Kisat pyörähtivät oikein mukavasti näin järjestäjien näkökulmasta, ja muiltakaan alueen käyttäjiltä ei poikkipuolisia sanoja kuultu. Kisaajat spottailivat kaikki väylät erinomaisesti, joten eri lajien yhteentörmäyksiltä vältyttiin kuten pitikin. Väyläsuunnitteluun voinee olla suhteellisen tyytyväinen, sillä lähtökohtana oli saada mukaan erilaisia väyliä, joissa korostuivat erikseen teknisempi heittäminen, sekä toisaalla heittopituus ja -tarkkuus. Ehkä pienenä miinuksena jos oikein itsekriittinen haluaa suunnittelun suhteen olla niin yksittäinen pitkä par3-väylä (#3) oli hieman liian pitkä väylä kisapäivän tuulelle, joka käytännössä esti birdiemahdollisuudet väylästä. Toisaalta tuuli aiheutti väylään haluttua erottelevuutta par-bogey -akselille, joten voinee sanoa ettei tämäkään ollut ongelma.

Kaikenkaikkiaan kisoista jäi hyvä ja lämmin fiilis pääsiäisviikonloppuun. Toivotaan että popuppeja saadaan lisää piakkoin ja väki kehittyy laajalla rintamalla entistä paremmiksi pelaajiksi lajissa.

Kiitokset vielä kerran kaikille osallistujille, korien lainaajille ja Andylle tuloskorttien ja ’caddie bookin’ tulostuksista.

Ville & Miika