Lykynlammen frisbeegolfrata

Tiedote 20.3.2020: Lykynlammen rata on nyt hiihtokauden päätyttyä taas pelattavissa. Lisäväylät #A ja #B talkoillaan kuntoon myöhemmin kevään aikana. t. Joen Liitokiekko ry


Tiedote 31.5.2019: Lykynlammen rata on nyt pelattavissa myös 20-väyläisenä versiona – ratakartta löytyy tästä sekä myös Disc Golf Metrixistä (ratainfojen näkyminen vaatii Metrixiin kirjautumisen).Yhteenveto radasta

Lykynlammen 18-väyläinen rata on tällä hetkellä selkeästi Joensuun radoista vaativin niin pelillisesti kuin fyysisestikin. Alueen maasto tarjoaa sekä kumpuilevaa metsäpohjaa että tasaisempaa avointa kenttää. Rata jakautuu selkeästi etu- ja takalenkkiin symmetrisesti Lykynlammen majan sijaitessa keskellä lenkkejä. Etuysillä pelaajat pääsevät heittämään kovaa, sillä näiden yhdeksän väylän keskimitta on hulppeat 162 metriä. Mukaan mahtuu myös 376-metrinen hirviö, jossa vain kovakätisimmät heittäjät pääsevät yrittämään birdietä. Samalla osiolla testataan myös pelaajan henkistä kanttia vain 77-metrisellä suoralla mandoväylällä, jossa on pystyttävä heittämään erittäin tarkasti 43 metriä kolmemetriseen triplamandoon ottaakseen alle par-lukemaa osoittavan väylätuloksen.

Lue lisää »

Vaikka etuysi onkin haastava, se sisältää oman sisäisen alottelevia heittäjiä palvelevan kuusiväyläisen kierroksen. Väylistä 1-3 ja 7-9 koostuva aloittelijaystävällinen kierros tarjoaa harrastajille tarkoitettujen A-tiipaikkojen lisäksi helpotetut B-tiipaikat. Ratasuunnittelija ja seurahenkilöstö suosittelevatkin tuoreempia lajiin tutustujia ottamaan tuntumaa rataan tämän kierroksen kautta. Takaysi on luonteeltaan erilainen verrattuna etuysiin. Maasto on kumpuilevaa ja korkeuseroja käytetään välillä rajustikin väylissä. Väylien keskimitta 98 metriä voi kuulostaa äkkiseltään lyhyeltä, mutta sekaan mahtuu esimerkiksi 59-metrinen hyzerväylä yhdentoista metrin korkeuserolla, jossa vain kovakätisimmät pystyvät pääsemään korin tuntumaan. Teknisyyttä ja tarkkuutta vaaditaan myös 50-metrisellä vain pari metriä leveällä väylällä, jonka kruunaa noin kahteen ja puoleen metriin nostettu kori erityisen tukkitaideteoksen päällä. Erityismaininnan ansaitsee myös 134-metrinen alamäkiliidättely, jossa tuulten lukeminen nousee korkeaan arvoon.

Kokonaisuudesta on pyritty tekemään haastava ja monipuolinen rata, jossa heittäjä joutuu tekemään pelillisiä valintoja seuraavia heittoja varten. Radan kokonaispar on A-tiiltä pelattuna 62, yhteenlaskettu väylämitta 2 343 metriä ja aikaa kierrokselle kannattaa varata nelihenkiselle harrastajaryhmälle 3-3,5 tuntia.


Kuinka rata sai alkunsa

Lykynlammen frisbeegolfradan rakentaminen alkoi keväällä 2016 Joensuun Ladun yhteydenotosta Joen Liitokiekkoon. Suomen Latu oli aiemmin palkinnut Suomen Frisbeegolfliiton Vuoden Liikuttajana ja tarjoutunut sponsoroimaan muutamia ratahankkeita yhdeksän korin panoksella hakemusten perusteella omien jäsenyhdistystensä kautta.

Lue lisää »

Joen Liitokiekon ja Joensuun Ladun edustajat kirjoittivat yhdessä tuumin Suomen Ladulle hakemuksen, jossa perusteltiin miksi juuri Joensuu olisi hyvä kohde, sen jälkeen kun Joensuun kaupunki oli näyttänyt vihreää valoa frisbeegolfradan pystyttämiselle Lykynlammen alueelle. Hakemuksessa esitellyt perustelut olivat ilmeisen hyviä, sillä Suomen Latu myönsi Joensuun paikallistoimijoille yhdeksän korin paketin. Enemmän frisbeegolfia harrastaneet olivat pelanneet Utran kentän miltei puhki aiempina kesinä niin, että tulokset kentällä alkoivat painua hyvin paljon miinuksille. Tekeminen useamman mielestä tuntui jo hieman itseään toistavalta ja aiemmat kentät eivät vaatineet pitkiä heittoja jättäen näin ollen puutteita harrastusmahdollisuuksiin ja pelaajien kehittymiseen, joten uudelle haastavalle kentälle oli todellakin tarvetta. Toisaalta Joensuun Latu näki tärkeäksi aloittavien heittäjien huomioinnin ratasuunnittelussa.

Seurajohto totesi, että laajemman kenttäprojektin tehokas pyörittäminen moninaisine piirteineen useamman erillisen toimijan välillä olisi suhteellisen suuri ponnistus. Hanke vaatisi erittäin paljon aikaa suunnittelulta, kuntapuolen eri toimijoiden kanssa toimimiselta sekä ratahankkeen yleiseltä koordinoinnilta. Näin ollen järkevimmäksi vaihtoehdoksi nähtiin ratasuunnittelun tilaaminen kokonaisuudessaan paikalliselta frisbeegolftoimijalta, Obsidian Discsilta, jonka henkilöstöllä olisi myös omia sisäisiä intressejä saada alueelle haastava ratakokonaisuus.


 


A-väylät

1A2A3A7A10111213161718

B-väylät

1b2b3b7b


Top