Lykynlammen frisbeegolfrata

Tiedote 5.12.2022:

Näin talven tultua Lykynlammen rata on laitettu talviteloille eli väylät #1 ja #20 on purettu ja rata on suljettuna pelaamiselta hiihtokauden ajan. Suuri kiitos kaikille pelaajille tästä kaudesta ja nähdään Lykyllä jälleen keväällä lumien lähdettyä.

t. Joen Liitokiekko ry


Tiedote 13.9.2022:

Lykynlammen rata kärsi mittavia tuhoja myrskyssä lauantaina 6.8.2022 eli puita kaatui ja tämän hetken tietojen (13.9.) mukaan vaarallisimmat ja pahimmat kohdat on nyt kaupungin toimesta raivattu, joten radalla sopii taas pelata aina lumien tuloon ja hiihtokauden alkuun asti. Todennäköisesti joitakin muutoksia/hienosäätöjä väyliin tehdään kaudelle 2023.

t. Joen Liitokiekko ry


Tiedote 7.6.2020: Lykynlammen radalle on nyt talkoiltu pelikuntoon ns. ”PRO”-layout (20 väylää, par 69) – yhteenveto muutoksista/tilanteesta:

 • Siirtymien minimoimiseksi väylänumerointi on muuttunut eli hiihtostadionilla sijaitsee väylä #1 (entinen #A) ja sen jälkeen pelataan väylä #2 (entinen #10), jne.
 • Vanhat väylät #11 ja #12 poistuivat ainakin väliaikaisesti pois käytöstä ja niiden tilalla pelataan seuraavat uudet väylät:
  • Väylä #3 (par 4 / 132 m): Entisen väylän #11 tiiltä ylös ja oikealle rinteeseen – tästä on helppo sitten siirtyä väylälle #4 (entinen #13). Väylän alussa on mando, joka kierretään vasemmalta.
  • Väylä #14 (par 3 / 88 m): Sijaitsee väylien #13 (entinen #4) ja #15 (entinen #5) välissä. Tii löytyy n. 30 metrin päästä väylän #13 korista metsän laidasta. Väylällä on OB koko matkan vasemmalla (tolpitus).
 • Ajantasainen ratakartta ja väyläopasteet löytyvät alempaa tältä sivulta.
 • Metrixistä löytyy uusi layout PRO-20 (2020) (kuvauksessa myös väylien säännöt kirjallisessa muodossa).
 • UDisciin uusi layout on ilmoitettu 7.6. ja se ilmestyikin sinne jo samana päivänä.
 • Frisbeegolfradat.fi -sivustolle uutisoidaan tämä tiedote, muut tiedot päivitetään mahdollisesti myöhemmin kesän aikana.
 • Muuta huomioitavaa:
  • Laminoidut uudet väyläopasteet (ja kartta + tämä tiedote ilmoitustaululle) kiinnitetään väylille keskiviikkona 10.6.
  • Muistathan aina, että ruuhka-aikoina kaikki kierrokset kaikilla radoilla tulee aloittaa aina väylältä #1 – ryhmäkoko max 4-5 pelaajaa ja hitaammat ryhmät päästävät aina nopeammat ohitse. Roskat viedään tietenkin aina roskikseen – Lykynlammelta ne löytyvät ulkoilumajan edustalta.
  • Joen Liitokiekon kilpailuiden aikana rata on suljettu muilta pelaajilta – JLK:n kalenterista löydät kaikki kilpailut ja muut tapahtumat: https://www.joenliitokiekko.com/kalenteri/

Hyviä heittoja!

t. Joen Liitokiekko ryYhteenveto radasta

Lykynlammen 18-väyläinen rata on tällä hetkellä selkeästi Joensuun radoista vaativin niin pelillisesti kuin fyysisestikin. Alueen maasto tarjoaa sekä kumpuilevaa metsäpohjaa että tasaisempaa avointa kenttää. Rata jakautuu selkeästi etu- ja takalenkkiin symmetrisesti Lykynlammen majan sijaitessa keskellä lenkkejä. Etuysillä pelaajat pääsevät heittämään kovaa, sillä näiden yhdeksän väylän keskimitta on hulppeat 162 metriä. Mukaan mahtuu myös 376-metrinen hirviö, jossa vain kovakätisimmät heittäjät pääsevät yrittämään birdietä. Samalla osiolla testataan myös pelaajan henkistä kanttia vain 77-metrisellä suoralla mandoväylällä, jossa on pystyttävä heittämään erittäin tarkasti 43 metriä kolmemetriseen triplamandoon ottaakseen alle par-lukemaa osoittavan väylätuloksen.

Lue lisää »

Vaikka etuysi onkin haastava, se sisältää oman sisäisen alottelevia heittäjiä palvelevan kuusiväyläisen kierroksen. Väylistä 1-3 ja 7-9 koostuva aloittelijaystävällinen kierros tarjoaa harrastajille tarkoitettujen A-tiipaikkojen lisäksi helpotetut B-tiipaikat. Ratasuunnittelija ja seurahenkilöstö suosittelevatkin tuoreempia lajiin tutustujia ottamaan tuntumaa rataan tämän kierroksen kautta. Takaysi on luonteeltaan erilainen verrattuna etuysiin. Maasto on kumpuilevaa ja korkeuseroja käytetään välillä rajustikin väylissä. Väylien keskimitta 98 metriä voi kuulostaa äkkiseltään lyhyeltä, mutta sekaan mahtuu esimerkiksi 59-metrinen hyzerväylä yhdentoista metrin korkeuserolla, jossa vain kovakätisimmät pystyvät pääsemään korin tuntumaan. Teknisyyttä ja tarkkuutta vaaditaan myös 50-metrisellä vain pari metriä leveällä väylällä, jonka kruunaa noin kahteen ja puoleen metriin nostettu kori erityisen tukkitaideteoksen päällä. Erityismaininnan ansaitsee myös 134-metrinen alamäkiliidättely, jossa tuulten lukeminen nousee korkeaan arvoon.

Kokonaisuudesta on pyritty tekemään haastava ja monipuolinen rata, jossa heittäjä joutuu tekemään pelillisiä valintoja seuraavia heittoja varten. Radan kokonaispar on A-tiiltä pelattuna 62, yhteenlaskettu väylämitta 2 343 metriä ja aikaa kierrokselle kannattaa varata nelihenkiselle harrastajaryhmälle 3-3,5 tuntia.


Kuinka rata sai alkunsa

Lykynlammen frisbeegolfradan rakentaminen alkoi keväällä 2016 Joensuun Ladun yhteydenotosta Joen Liitokiekkoon. Suomen Latu oli aiemmin palkinnut Suomen Frisbeegolfliiton Vuoden Liikuttajana ja tarjoutunut sponsoroimaan muutamia ratahankkeita yhdeksän korin panoksella hakemusten perusteella omien jäsenyhdistystensä kautta.

Lue lisää »

Joen Liitokiekon ja Joensuun Ladun edustajat kirjoittivat yhdessä tuumin Suomen Ladulle hakemuksen, jossa perusteltiin miksi juuri Joensuu olisi hyvä kohde, sen jälkeen kun Joensuun kaupunki oli näyttänyt vihreää valoa frisbeegolfradan pystyttämiselle Lykynlammen alueelle. Hakemuksessa esitellyt perustelut olivat ilmeisen hyviä, sillä Suomen Latu myönsi Joensuun paikallistoimijoille yhdeksän korin paketin. Enemmän frisbeegolfia harrastaneet olivat pelanneet Utran kentän miltei puhki aiempina kesinä niin, että tulokset kentällä alkoivat painua hyvin paljon miinuksille. Tekeminen useamman mielestä tuntui jo hieman itseään toistavalta ja aiemmat kentät eivät vaatineet pitkiä heittoja jättäen näin ollen puutteita harrastusmahdollisuuksiin ja pelaajien kehittymiseen, joten uudelle haastavalle kentälle oli todellakin tarvetta. Toisaalta Joensuun Latu näki tärkeäksi aloittavien heittäjien huomioinnin ratasuunnittelussa.

Seurajohto totesi, että laajemman kenttäprojektin tehokas pyörittäminen moninaisine piirteineen useamman erillisen toimijan välillä olisi suhteellisen suuri ponnistus. Hanke vaatisi erittäin paljon aikaa suunnittelulta, kuntapuolen eri toimijoiden kanssa toimimiselta sekä ratahankkeen yleiseltä koordinoinnilta. Näin ollen järkevimmäksi vaihtoehdoksi nähtiin ratasuunnittelun tilaaminen kokonaisuudessaan paikalliselta frisbeegolftoimijalta, Obsidian Discsilta, jonka henkilöstöllä olisi myös omia sisäisiä intressejä saada alueelle haastava ratakokonaisuus.


 


PRO (20 väylää, par 69)

Lykynlammen PRO-20 ratakartta


Aiemmat ratalayoutit

 • Vuonna 2019 pelattiin ns. ”A-20”-layoutia (18 kiinteää väylää ja lisäväylät A ja B).
 • Ja tätä aiemmin vuosina 2016 – 2018 radalla pelattiin ainakin noin seitsemällä eri layoutilla kun kaikki A-/B-/Master SM -layoutit eri muodoissaan otetaan mukaan laskuihin.


A-väylät

1A2A3A7A10111213161718

B-väylät

1b2b3b7b


Videot

Top