Tietoa frisbeegolfista

tarinalaakso2016_01

Frisbeegolf on nopeasti suosiotaan kasvattanut laji, joka keksittiin 1960-luvulla Amerikassa. Suomesta ratoja löytyy jo noin 1000 ja harrastajia Suomen frisbeegolfliitto (SFL) arvioi Suomessa olevan nykyään jo yli 300 000 – tarkempia tilastoja ja lukuja lajista löytyy SFL:n sivuilta. Joensuusta ratoja löytyy kymmenen: KirkkopuistoKarsikkoUtra, Lykynlampi, Niittylahti, Eno, Uimaharju, Tuupovaara, Kiihtelysvaara ja Hammaslahti. Joensuun Pilkonpuistosta löytyy lisäksi frisbeegolfin harjoittelualue ja kaiken kaikkiaan Pohjois-Karjalassa frisbeegolfratoja on lukuisia.

PELIN TARKOITUS

Frisbeegolfissa tarkoituksena on heittää frisbeegolfkiekko maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Peliväylä aloitetaan heittämällä avausheitto. Seuraava heitto suoritetaan aina siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Väylä on pelattu loppuun kunnes kiekko on maalikorissa. Kun väylä on pelattu loppuun, siirrytään seuraavalle väylälle.

FRISBEEGOLFRATA

Frisbeegolfrataan kuuluu yleensä 9 tai 18 väylää. Pelin on voittanut se pelaaja, joka on kiertänyt koko radan vähimmillä heitoilla. Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat viidestäkymmenestä metristä aina kolmeensataan metriin. Frisbeegolfradat ovat yleensä puistomaisessa ja pinnanmuodoltaan vaihtelevassa maastossa, joka tarjoaa luonnollisa esteitä kiekon lennolle. Luonnolliset esteet ovat olennainen osa frisbeegolfia eikä pelaaja saa muuttaa niitä helpottaakseen väylän pelaamista. Hyvällä frisbeegolfradalla on puita, pensaita, vesiesteitä ja korkeuseroja.

KIEKOT

Väylän aikana kiekkoa on tapana vaihtaa pelitilanteen mukaan. Aloitusheitto heitetään yleensä teräväreunaisella draiverilla, joka parhaimmillaan lentää yli 150 metriä. Jatkoheittoon käytetään yleensä lähestymisfrisbeetä, joka on pyöreäreunaisempi kuin draiveri. Lähestymisfrisbeetä käytetään yleensä alle 100 metrin heittoihin. Korin läheisyydessä käytetään putteria, joka jää maalikoriin helpommin kuin draiverit ja lähestymisfrisbeet. Kiekkoja on tapana vaihtaa myös peliväylän muodon mukaan. Niin oikealle kaartuviin kuin vasemmalle kaartuviin, mataliin tai korkeisiin väyliin käytetään yleensä erilaisia kiekkoja. Frisbeegolfissa käytetään pelitilanteen ja väylän mukaan erilaisia heittotapoja. Tutuksi tulee yleisimmän rystyheiton lisäksi kämmenheitot, esteiden ylitse heitettävät upsit ja esteiden alitse heitettävät rollerit.

Tekstin lähde: Suomen frisbeegolfliitto, https://frisbeegolfliitto.fi/aloittelijat/

  • Laji on edullinen, koska jo parilla kympillä saa kiekot eikä ratojen pelaaminen tavallisesti maksa mitään.
  • Lajia voi harrastaa milloin tahansa, koska radat sijaitsevat julkisissa puistoissa ja metsissä.
  • Säännöt ovat periaatteessa helpot: Varovaisuutta noudattaen heitetään mahdollisimman vähillä heitoilla kiekko koriin.
  • Radalle voi tulla omana itsenään, kunhan ottaa muut pelaajat ja ulkoilijat huomioon.
  • Laji sopii myös lapsille, koska heille löytyy keveitä kiekkoja.
  • Lajiin tutustujan tarvitse olla huippu-urheilija saadakseen onnistumisen elämyksiä.
  • Enemmän haasteita haluavalle löytyy kilpailutoimintaa sekä satoja ratoja jo pelkästään Suomesta pelattavaksi.
  • Frisbeegolfin viralliset säännöt löydät Suomen frisbeegolfliiton sivuilta.

Radat Joensuussa

Joensuusta löytyy tällä hetkellä kymmenen frisbeegolfrataa:

Ja harjoittelualueita seuraavasti:


Radat muualla Suomessa

Suomesta löytyy jo noin 1000 frisbeegolfrataa, joista suurin osa on ilmaisia pelata. Ratojen hakua varten löytyy sivustoja/sovelluksia, joissa paikalliset toimijat voivat kertoa oman alueensa radoista:


Välineet

Välineitä pelaamiseen löytyy paikallisten urheiluliikkeiden lisäksi frisbeegolfiin ja muihin frisbeelajeihin keskittyneistä verkkokaupoista. Jäseneksi -sivulta löydät linkit seuramme jäsenille alennuksia tarjoaviin verkkokauppoihin. Aloittelijoille löytyy valmiita kiekkosettejä, joilla pääsee hyvin tutustumaan lajiin. Myös kauppojen henkilökunnat auttavat kiekkovalinnoissa varmasti. Neuvoa voi kysyä myös seuramme keskustelupalstalta.


Etiketti

Frisbeegolfin harrastaminen ei edellytä lisenssiä tai erillistä lupaa. Useimpien ratojen ollessa ilmaisia, radoilla tapaa monenlaisia ja -tasoisia harrastajia. Jotta harrastaminen sujuisi ongelmitta, on syytä noudattaa oikeaa etikettiä, josta pieni tiivistelmä alla. Tätä on noudatettava, sillä jokainen pelaaja on vastuussa omasta käytöksestään ja toiminnastaan.

Huomioi muut ulkoilualueella liikkujat!

Suurin osa radoista sijaitsee julkisissa puistoissa tai metsissä, joissa on paljon muitakin ulkoilijoita. He eivät välttämättä tunne koko lajia tai tiedä, missä väylät sijaitsevat. He eivät myöskään välttämättä tiedä, miltä tuntuu, jos painava kiekko osuu heihin. Kenenkään ei tarvitse tätä tietääkään, joten varmista aina, ettei edessäsi ole muita ihmisiä kun heität! Aloittelija ei yleensä osaa yhdistää voimaa ja suuntaa heitossaan, joten älä ota koskaan pienintäkään riskiä vahingoittaa muita ihmisiä. Muita ulkoilijoita ja päivänpaistattelijoita voi kohteliaasti pyytää siirtymään väyliltä, mutta muista, että heillä on yhtäläiset oikeudet käyttää aluetta.

Jos kiekko on vaarassa osua toiseen ihmiseen, siitä varoitetaan huutamalla lujaa ääneen fore (”FOOOOR!”). Lisänä voi käyttää myös muita varoitushuutoja (”VARO!”).

Huomioi muut frisbeegolfaajat

Anna edellisen ryhmän pelata väylänsä rauhassa loppuun ennen omaa avausta; kenenkään peliä ei nopeuta edellisen ryhmän hiillostaminen. Vaikka et ihan korille asti avaustasi saisikaan, lähistölle tippuvat frisbeet häiritsevät puttaajia. Lisäksi mahdollinen riski vahingoittaa muita ihmisiä heikentää omaakin peliäsi! Edellä menijöillä on ”etuajo-oikeus”, joten anna heidän tehdä avauksensa ensin myös risteävillä väylillä.

Anna kavereillesi pelirauha. Kun kaverisi on heittämässä, pysy paikallasi ja ole hiljaa. Jotta pelaaminen olisi sujuvaa, pelatkaa enintään viiden hengen ryhmissä. Tätä suuremmat ryhmät pelaavat merkittävästi muita hitaammin, ja tämä aiheuttaa ruuhkautumista, turhautumista ja vaaratilanteita.

Jos takanasi pelaa omaa ryhmääsi nopeampi ryhmä, on kohteliasta päästää se ohi.

Etenkin ruuhka-aikoina kierrokset tulee aloittaa aina väylältä #1 jonotusjärjestyksessä. Mikäli radalla on ns. ”jonotuslaatikko”, niin käytä sitä.

Pidä rata siistinä ja vahingoittumattomana

Roskaaminen radoilla on kiellettyä. Laita roskat roskakoreihin tai vie ne mukanasi pois, jotta puistot ja metsät pysyvät siisteinä jatkossakin. Radalla olevat puut, pensaat ja muut luontaiset esteet ovat puistossa hyvästä syystä. Älä vahingoita puita ja pensaita. Mikäli puut ja niiden oksat tulevat heittosi tielle, muista että ne ovat osa lajin viehätystä. Heitä paremmin, niin puut eivät jää tielle. Ylimääräiset siivous- tai ylläpitokustannukset kaupungille tai rataa ylläpitävälle seuralle voivat tarkoittaa, että korit viedään sinne, missä osataan käyttäytyä.

Usein radan ylläpidosta vastaa paikallinen frisbeegolfseura – liittymällä seuraan tuet osaltasi ratojen ylläpitoa ja kehitystä alueella.

Kiekkojen merkkaaminen ja löytökiekot

Hankittuaan pelivälineet ne on hyvä merkitä omalla nimellä ja puhelinnumerolla. Näin ollen kadonneen kiekon voi saada takaisin.

Mikäli löydät kiekon:

Turvallisia ja hauskoja pelihetkiä kaikille!

Talvietiketti

Ja koska talvellakin frisbeegolfia pelataan, niin tällöin tulee erityisesti huomioida seuraavat asiat.

Kunnioita ja arvosta radan talviylläpitäjien työtä ja auta heitä parhaasi mukaan

  • Mikäli radan tiipaikoilla on pressut (kuten esim. Joensuussa Utrassa) – ÄLÄ HEITÄ PRESSUN PÄÄLTÄ VAAN TOIMI SEURAAVIEN OHJEIDEN MUKAAN:
    1. Puhdista pressu.
    2. Nosta pressu pois.
    3. Putsaa tiiltä lumet.
    4. Suorita heittosi.
    5. SULJE PRESSU.
  • Mikäli pressuja ei ole ja tiipaikkoja pidetään muutoin säännöllisesti puhtaana lumesta ja jäästä (kuten esim. Joensuussa Kirkkopuistossa ja Karsikossa) – muista seuraavaa:
    • HARJAA/LAPIOI LUMISATEEN JÄLKEEN TIIT PUHTAAKSI LUMESTA, jos olet lumisateen jälkeen ensimmäisenä pelaamassa.
    • Mikäli sinulla ei ole harjaa/lapiota mukana, niin ÄLÄ TALLO LUMIA TIILLE, vaan heitä tällöin tiin takaa tai sen vierestä.

Anna hiihtäjille hiihtorauha ja älä kävele laduilla

  • Mikäli radan alueella harrastetaan muutakin talviurheilua (hiihtoa, luistelua, pulkkailua, jne.), niin varo muita liikkujia ja anna heille tilaa harrastaa.
  • Laduilla ei tule kävellä ja pulkkailuun käytetyt väylät on jätettävä pelaamatta (kuten esim. Kirkkopuiston #1).
  • Muistathan myös, että osa radoista on suljettuna pelaamiselta talven hiihtokauden ajan (kuten esim. Joensuussa Lykynlampi ja Niittylahti).

Lahjanaruista

  • Kiekkoihin teipatut narut auttavat kiekkojen löytämisessä höttöisestä lumihangesta ja ryhmäkaverit etenkin viikkokisoissa arvostavat tätä suuresti.
  • Ja mikäli naru irtoaa kiekosta, niin ÄLÄ JÄTÄ NARUA LUONTOON, vaan kerää se talteen ja vie roskikseen – kiitos!