Tietoa frisbeegolfista

tarinalaakso2016_01

Frisbeegolf on nopeasti suosiotaan kasvattanut laji, joka keksittiin 1960-luvulla Amerikassa. Suomesta ratoja löytyy jo yli 600 ja pelaajia Suomen frisbeegolfliitto arvioi Suomessa olevan jo noin 100 000. Joensuusta ratoja löytyy seitsemän: KirkkopuistoKarsikkoUtra, LykynlampiHammaslahti, Niittylahti ja Uimaharju.

PELIN TARKOITUS

Frisbeegolfissa tarkoituksena on heittää frisbeegolfkiekko maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Peliväylä aloitetaan heittämällä avausheitto. Seuraava heitto suoritetaan aina siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Väylä on pelattu loppuun kunnes kiekko on maalikorissa. Kun väylä on pelattu loppuun, siirrytään seuraavalle väylälle.

FRISBEEGOLFRATA

Frisbeegolfrataan kuuluu yleensä 9 tai 18 väylää. Pelin on voittanut se pelaaja, joka on kiertänyt koko radan vähimmillä heitoilla. Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat viidestäkymmenestä metristä aina kolmeensataan metriin. Frisbeegolfradat ovat yleensä puistomaisessa ja pinnanmuodoltaan vaihtelevassa maastossa, joka tarjoaa luonnollisa esteitä kiekon lennolle. Luonnolliset esteet ovat olennainen osa frisbeegolfia eikä pelaaja saa muuttaa niitä helpottaakseen väylän pelaamista. Hyvällä frisbeegolfradalla on puita, pensaita, vesiesteitä ja korkeuseroja.

KIEKOT

Väylän aikana kiekkoa on tapana vaihtaa pelitilanteen mukaan. Aloitusheitto heitetään yleensä teräväreunaisella draiverilla, joka parhaimmillaan lentää yli 150 metriä. Jatkoheittoon käytetään yleensä lähestymisfrisbeetä, joka on pyöreäreunaisempi kuin draiveri. Lähestymisfrisbeetä käytetään yleensä alle 100 metrin heittoihin. Korin läheisyydessä käytetään putteria, joka jää maalikoriin helpommin kuin draiverit ja lähestymisfrisbeet. Kiekkoja on tapana vaihtaa myös peliväylän muodon mukaan. Niin oikealle kaartuviin kuin vasemmalle kaartuviin, mataliin tai korkeisiin väyliin käytetään yleensä erilaisia kiekkoja. Frisbeegolfissa käytetään pelitilanteen ja väylän mukaan erilaisia heittotapoja. Tutuksi tulee yleisimmän rystyheiton lisäksi kämmenheitot, esteiden ylitse heitettävät upsit ja esteiden alitse heitettävät rollerit.

Tekstin lähde: Suomen frisbeegolfliitto, http://frisbeegolfliitto.fi/aloittelijat/

 • Laji on edullinen, koska jo parilla kympillä saa kiekot eikä ratojen pelaaminen tavallisesti maksa mitään.
 • Lajia voi harrastaa milloin tahansa, koska radat sijaitsevat julkisissa puistoissa ja metsissä.
 • Säännöt ovat periaatteessa helpot: Varovaisuutta noudattaen heitetään mahdollisimman vähillä heitoilla kiekko koriin.
 • Radalle voi tulla omana itsenään, kunhan ottaa muut pelaajat ja ulkoilijat huomioon.
 • Laji sopii myös lapsille, koska heille löytyy keveitä kiekkoja.
 • Lajiin tutustujan tarvitse olla huippu-urheilija saadakseen onnistumisen elämyksiä.
 • Enemmän haasteita haluavalle löytyy kilpailutoimintaa sekä satoja ratoja jo pelkästään Suomesta pelattavaksi.
 • Frisbeegolfin viralliset säännöt löydät Suomen frisbeegolfliiton sivuilta: https://frisbeegolfliitto.fi/wp-content/uploads/2018/03/Frisbeegolfin-säännöt-ja-kilpailuopas.pdf

Radat Joensuussa

Joensuusta löytyy tällä hetkellä seitsemän frisbeegolfrataa:


Radat muualla Suomessa

Suomesta löytyy yli 600 frisbeegolfrataa, joista lähes kaikki ovat ilmaisia. Ratojen hakua varten on perustettu sivusto, jossa paikalliset toimijat voivat kertoa oman alueensa radoista.

http://frisbeegolfradat.fi/


Välineet

Välineitä pelaamiseen löytyy paikallisten urheiluliikkeiden lisäksi frisbeegolfiin ja muihin frisbeelajeihin keskittyneistä verkkokaupoista. Jäseneksi -sivulta löydät linkit seuramme jäsenille alennuksia tarjoaviin verkkokauppoihin. Aloittelijoille löytyy valmiita kiekkosettejä, joilla pääsee hyvin tutustumaan lajiin. Myös kauppojen henkilökunnat auttavat kiekkovalinnoissa varmasti. Neuvoa voi kysyä myös seuramme keskustelupalstalta.


Etiketti

Frisbeegolfin harrastaminen ei edellytä lisenssiä tai erillistä lupaa. Useimpien ratojen ollessa ilmaisia, radoilla tapaa monenlaisia ja -tasoisia harrastajia. Jotta harrastaminen sujuisi ongelmitta, on syytä noudattaa oikeaa etikettiä, josta pieni tiivistelmä alla. Tätä on noudatettava, sillä jokainen pelaaja on vastuussa omasta käytöksestään ja toiminnastaan.

Huomioi muut puiston käyttäjät!

Suurin osa radoista sijaitsee julkisissa puistoissa, joissa on paljon muitakin ulkoilijoita. He eivät välttämättä tunne koko lajia tai tiedä, missä väylät sijaitsevat. He eivät myöskään välttämättä tiedä, miltä tuntuu, jos painava kiekko osuu heihin. Kenenkään ei tarvitse tätä tietääkään, joten varmista aina, ettei edessäsi ole muita ihmisiä kun heität! Aloittelija ei yleensä osaa yhdistää voimaa ja suuntaa heitossaan, joten älä ota koskaan pienintäkään riskiä vahingoittaa muita ihmisiä. Muita ulkoilijoita ja päivänpaistattelijoita voi kohteliaasti pyytää siirtymään väyliltä, mutta muista, että heillä on yhtäläiset oikeudet käyttää puistoa.

Huomioi muut frisbeegolfaajat

Anna edellisen ryhmän pelata väylänsä rauhassa loppuun ennen omaa avausta; kenenkään peliä ei nopeuta edellisen ryhmän hiillostaminen. Vaikka et ihan korille asti avaustasi saisikaan, lähistölle tippuvat frisbeet häiritsevät puttaajia. Lisäksi mahdollinen riski vahingoittaa muita ihmisiä heikentää omaakin peliäsi! Anna kavereillesi pelirauha. Kun kaverisi on heittämässä, pysy paikallasi ja ole hiljaa. Jotta pelaaminen olisi sujuvaa, pelatkaa enintään viiden hengen ryhmissä. Tätä suuremmat ryhmät pelaavat merkittävästi muita hitaammin, ja tämä aiheuttaa ruuhkautumista, turhautumista ja vaaratilanteita.

Jos takanasi pelaa omaa ryhmääsi nopeampi ryhmä, on kohteliasta päästää se ohi.

Pidä puisto siistinä ja vahingoittumattomana

Roskaaminen puistoissa on kiellettyä. Jokainen kantaa tyhjän pakkauksen siinä missä täydenkin. Radalla olevat puut, pensaat ja muut luontaiset esteet ovat puistossa hyvästä syystä. Älä vahingoita niitä. Mikäli puut ja niiden oksat tulevat heittosi tielle, muista että ne ovat osa lajin viehätystä. Heitä paremmin, niin puut eivät jää tielle. Ylimääräiset siivous- tai ylläpitokustannukset kaupungille voivat tarkoittaa, että korit viedään sinne, missä osataan käyttäytyä.

Kiekkojen merkkaaminen ja löytökiekot

Hankittuaan pelivälineet ne on hyvä merkitä omalla nimellä ja puhelinnumerolla. Näin ollen kadonneen kiekon voi saada takaisin.

Mikäli löydät kiekon:

 • soita siitä löytyvään puhelinnumeroon /
 • palauta kiekko Kirkkopuiston ykkösväylän vieressä olevaan löytökiekkotonkkaan /
 • ilmoita löytyneestä kiekosta Joen Liitokiekon keskustelufoorumilla /
 • kiekon varastaminen on rikos!

Turvallisia ja hauskoja pelihetkiä kaikille!

Säännöt

Top