Viikkokisat

”Pelin henki / Spirit of the Game: Frisbeegolfissa kilpaillaan pääsääntöisesti ilman ulkopuolista valvontaa, kuten tuomareita. Laji perustuu yksilöiden rehellisyyteen, toisten huomioon ottamiseen ja sääntöjen noudattamiseen. Kaikkien pelaajien edellytetään käyttäytyvän kohteliaasti, urheilullisesti ja kunnioittavasti toisia pelaajia kohtaan riippumatta siitä, kuinka kilpailuhenkisiä he ovat. Tämä on frisbeegolfin hengen mukaista.”

Joen Liitokiekon viikkokisat ovat mahtava tilaisuus tutustua muihin lajin harrastajiin, kokeilla kilpapelaamista tai ihan vain treenata! Kisoja pelataan läpi vuoden Utran radalla ja kesä- ja syyssarjojen aikaan myös Lykynlammella ja Kontiorannassa. Kesäaikaan (huhtikuun lopulta elokuulle) viikkokisoja pelataan tiistaisin ja muina vuodenaikoina sunnuntaisin. Päivät ja aloitusajat sekä kisaradan voit tarkistaa helpoiten Disc Golf Metrixistä ja JLK:n kalenterista. Viikkokisat ovat kaikille avoimet ja ilmaiset.

Käytämme tulosten kirjaamiseen Disc Golf Metrixiä. Toivomme, että rekisteröidyt Metrixiin ennen ensimmäisiin kisoihisi osallistumista ja ilmoittaudut kilpailuihin ennakkoon, näin helpotat kilpailujärjestäjien työmäärää. Disc Golf Metrix -rekisteröitymiseen ei vaadita seuran jäsenyyttä tai mitään muutakaan.

HUOM! Toisinaan viikkokisat voivat tulla täyteen (max 72 pelaajaa), joten suosittelemme ilmoittautumista ennakkoon Disc Golf Metrixissä. Kisan täyttyessä ennakkoon ilmoittautuminen paikan päällä ei ole enää mahdollista.
HUOM! Ongelmatilanteissa kysy apua Metrix Suomi -Facebook-ryhmässä tai JLK:n foorumilla.

Ennen kilpailua

Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin. Kesäaikaan paikalla täytyy olla viimeistään klo 17:45 ja talvella klo 10:45. Ajat on kirjattuna jokaisen kisan kohdalla myös Metrixiin. Vaikka olisit jo ilmoittautunut ennakkoon, joudut paikan päällä vielä vahvistamaan ilmoittautumisesi erilliseen listaan. Lista löytyy ”kisatoimistosta” (Utrassa hiekkakentän päädyn katokselta, Lykyllä stadionin nurkalta ja Konalla parkkipaikalta), mistä yleensä löytyy myös TD (Tournament Director, kilpailunjohtaja). TD myös vastailee aina mielellään kilpailua koskeviin kysymyksiin.

Kilpailun kulku

Kilpailu aloitetaan aina pelaajakokouksella. Kokouksessa TD kertoo rataan liittyvät asiat, kuten mahdolliset poikkeussäännöt ja lisäkilpailut. Kokouksen päätteeksi kerrotaan kierroksen aloitusaika ja huudetaan Disc Golf Metrixissä julkaistu ryhmäjako. Ryhmän ensimmäisenä huudettu pelaaja hakee myös tuloskorttikansion ja kynän. Viikkokisojen ryhmät arvotaan, mutta katsomme aina ettei vahingossa muodostu ryhmää, joka sisältää pelkkiä ensikertalaisia.

Kilpailussa noudatetaan PDGA:n virallisia sääntöjä ja kilpailuopasta. Emme oleta sääntöjen täyttä osaamista, ei tässä kuitenkaan missään SM-kisoissa olla, vaan viikkokisat ovat nimenomaan se oikea paikka sääntöasioiden harjoitteluun. Ryhmälle on hyvä mainita, jos olet ensimmäistä kertaa mukana, he kertovat säännöistä lisää etenkin erikoistilanteiden kohdalle sattuessa. Tärkeimmät säännöt ja muut kilpailun aikaiset käytännöt oppii kyllä nopeasti kisan edetessä.

Muutamia yleissääntöjä:

 • Markkerin/minikiekon käyttö on pakollista tietyissä sääntöjen vaatimissa tilanteissa (peliä jatketaan aiemmin heitetyllä kiekolla, päädyttiin OB:lle/puuhun/tilapäiseen veteen, jne.). Vinkki: Kurkkupurkin kansi tai vaikka jääkiekko käyvät hyvin markkerista.
 • Tulee myös olla tarkkana sen suhteen, että mistä heitetään. Koria lähimmän tukipisteen tulee kiekon irrotessa kädestä olla heittopaikalla – näin silloinkin kun otetaan vauhtia väyläheittoon keskellä metsää. Heittopaikan (lie) sääntöjenmukainen määritelmä: ”Pelialustalla, merkkauskiekon (merkkauskiekko = aiemmin heitetty kiekko tai markkeri/minikiekko) takana oleva paikka, johon pelaaja asettuu sääntöjenmukaiseen heittoasentoon. Heittopaikka on 20 cm leveä ja 30 cm pitkä suorakaiteenmuotoinen alue pelilinjalla suoraan merkkauskiekon takareunasta taaksepäin. Väylän ensimmäisen heiton heittopaikka on avauspaikka. Myös drop zone on heittopaikka.”
 • Ketjujen kilautusta kiekolla ei hyväksytä putiksi, kiekon on irrottava kädestä ja oltava korissa/ketjuissa pysähtyneenä.
 • 10 metristä tai sitä lähempää koria suoritettuja heittoja (eli putteja) ei saa astua yli.
 • On hyvien tapojen mukaista hakea oman onnistuneen putin jälkeen kiekko välittömästi pois korista.
 • Heittovuoro on aina kauimpana korista olevalla pelaajalla ja muiden pelaajien tulee tällöin pysytellä heittovuorossa olevan pelaajan takana ja/tai riittävän sivulla poissa näkökentästä.
 • Heittojen aikana ollaan myös hiljaa ja lisäksi kannattaa varmistaa, että puhelin on äänettömällä.
 • Yksi ryhmän jäsenistä toimii vuorollaan kirjurina ja kirjaa oman tuloksen lisäksi myös muiden tulokset kortteihin sekä ilmoittaa tämän jälkeen seuraavan väylän avausheittojärjestyksen. Kirjuria vaihdetaan 4-5 väylän välein, jokainen kirjaa siis vähintään 4 väylän tulokset.
  • Tuloskorttien järjestys kansiossa on kirjausjärjestys ja ryhmän aloitusväylän heittojärjestys. Avausjärjestys myöhemmillä väylillä määräytyy edellisen väylän tulosten perusteella siten, että edellisellä väylällä parhaan tuloksen saanut heittää ensin. Tasatulokset ratkaistaan tarkastelemalla väylätuloksia taaksepäin, kunnes järjestys selviää.
  • Kun väylä on pelattu loppuun, kutsuu kirjaaja pelaajia nimeltä. Kutsuttu pelaaja ilmoittaa tuloksensa selkeästi ja kuuluvasti siten, että kirjaaja ja ryhmän muut jäsenet kuulevat sen. Kirjaaja merkitsee tuloksen tuloskorttiin ja toistaa tuloksen ääneen siten, että kaikki ryhmän pelaajat kuulevat sen.
  • Ensikertalaisen ei tarvitse toimia kirjurina ensimmäisenä, näin hän ehtii oppia kirjauskäytännöt ennen omaa vuoroaan.
  • Huom! JLK:n viikkokisoissa noudatetaan toistaiseksi voimassa olevaa käytäntöä, jossa riittää pelkät sähköiset tuloskirjaukset Disc Golf Metrixiin – paperikortit ovat ryhmillä mukana varmuuden vuoksi, mutta niitä TD:t lukevat vain sitten jos sähköiset kirjaukset uupuvat.
 • Alkoholipitoisten juomien nauttiminen kisan aikana on ehdottomasti kielletty!
 • Ja roskat kuuluvat aina roskikseen, jne. Lajietikettiä tulee toki noudattaa aina myös kilpailujen ulkopuolellakin!

Kun kaikki väylät on pelattu, jokainen laskee oman kierrostuloksensa ja merkitsee sen tuloskorttiin. Huomaa, että kierroksen kokonaistulos merkitään korttiin aina kaikkien väylätulosten yhteistuloksena, joten pelkät ”plussat ja miinukset” eivät siis kelpaa. Puhelimen laskinta voi käyttää apuna ja ryhmän muita pelaajia kannattaa pyytää tarkastamaan tulos, sillä väärästä tai uupuvasta kierrostuloksesta lisätään tulokseen kaksi rangaistusheittoa. Ryhmä palauttaa kaikki kortit kerralla ”kisatoimistoon”.

Kilpailun jälkeen

Tuloskorttien palauttamisen jälkeen voi poistua paikalta, mitään velvoitteita pelaajalla ei enää ole. On kuitenkin varsin kohteliasta jäädä odottamaan tulosten julkistamista, joka tapahtuu heti viimeisen ryhmän saavuttua paikalle. Mikäli jonkin kilpailuluokan ensimmäisellä sijalla on tasatuloksia, niin Joen Liitokiekon viikkokisoissa voittaja ratkotaan yleensä CTP-kilpailulla (Closest To Pin, ”lähimpänä tolppaa”). SFL-kisoissa mentäisiin hakemaan aina voittajaa sääntöjen mukaisesti ratkaisupelistä/jatkoväyliltä (SD, Sudden Death), mutta näin toimitaan viikkokisoissa vain jos kaikki tasatulokseen päätyneet pelaajat näin haluavat. Vahvistetut tulokset (ja viikkokisasarjapisteet) ilmestyvät Metrixiin seuraavan 1-5 tunnin aikana.

Tervetuloa pelaamaan!

kisakansiot

 

Vastaa

Top