Viikkokisat

Viimeisin päivitys: 2.6.2022 (Korostettu ”Ennen kilpailua” kohdassa Metrix-infoihin perehtymistä, koska pelaajakokouksia ei nykyisin viikkokisoissa ole. Lisäksi nykyään viikkokisoissa tulokset kirjataan pelkästään Metrixiin ja ennakkoilmoittautuminen Metrixin kautta on pakollista.)

”Pelin henki / Spirit of the Game: Frisbeegolfissa kilpaillaan pääsääntöisesti ilman ulkopuolista valvontaa, kuten tuomareita. Laji perustuu yksilöiden rehellisyyteen, toisten huomioon ottamiseen ja sääntöjen noudattamiseen. Kaikkien pelaajien edellytetään käyttäytyvän kohteliaasti, urheilullisesti ja kunnioittavasti toisia pelaajia kohtaan riippumatta siitä, kuinka kilpailuhenkisiä he ovat. Tämä on frisbeegolfin hengen mukaista.”

Joen Liitokiekon viikkokisat ovat mahtava tilaisuus tutustua muihin lajin harrastajiin, kokeilla kilpapelaamista tai ihan vain treenata! Kisoja pelataan läpi vuoden Utran radalla ja kesä- ja syyssarjojen aikaan myös Lykynlammella ja Kontiorannassa sekä välillä muuallakin (Paihola, Liperi, ym.). Kesäaikaan (huhtikuun lopulta elokuulle) viikkokisoja pelataan tiistaisin ja muina vuodenaikoina sunnuntaisin. Päivät ja aloitusajat sekä kisaradan voit tarkistaa helpoiten Disc Golf Metrixistä ja JLK:n kalenterista. Viikkokisat ovat kaikille avoimet ja ilmaiset. Mutta luonnollisesti seuraan liittymistäkin kannattaa harkita, lisätietoa jäsenyydestä ja jäseneduista löytyy täältä.

Käytämme tulosten kirjaamiseen Disc Golf Metrixiä. Rekisteröidy siis Metrixiin ennen ensimmäisiin kisoihisi osallistumista ja lisäksi myös ennakkoilmoittautuminen Metrixin kautta on viikkokisoissa pakollista. Disc Golf Metrix -rekisteröitymiseen ei vaadita seurajäsenyyttä, eikä se myöskään maksa mitään – tärkeää on kuitenkin käyttää rekisteröitymisessä sellaista sähköpostiosoitetta, jota säännöllisesti seuraat – näin mahdolliset kilpailunjohtajan viestit eivät jää huomaamatta.

HUOM! Toisinaan viikkokisat voivat tulla täyteen (max 72 tai 80 pelaajaa), joten suosittelemme ilmoittautumista ajoissa Disc Golf Metrixissä. Lisäksi viikkokisaan rekisteröityminen tulee aina muistaa perua, jos et pääsekään mukaan – näin kilpailuun saadaan pelaajia jonosta tilalle. Vuodesta 2022 alkaen viikkokisoissa on myös noudatettu ns. ”karenssikäytäntöä” eli peruuttamatta jättämisestä seuraa karenssi seuraavaan viikkokisaan.
HUOM! Ongelmatilanteissa kysy apua Metrix Suomi -Facebook-ryhmässä tai JLK:n foorumilla.

Ennen kilpailua

Huom! Tällä hetkellä (2020 toukokuusta alkaen):

 • Viikkokisoissa ei pidetä pelaajakokouksia, vaan pelaajat menevät lähtöväylilleen omaan tahtiin.
 • Kaikki kilpailuinformaatio löytyy kootusti viikkokisasarjan Metrix INFO-sivulta, esim. Kesä-sarja 2022 ja tarvittaessa kilpailukohtaiset erityisasiat löytyvät ko. viikkokisan uutisista ja tärkeimmistä huomioitavista asioista myös lähetetään pelaajille Metrix-viesti.
 • Jokaisella viikkokisalla on myös päivystävä TD (kilpailunjohtaja), jonka tavoittaa tarvittaessa puhelimella ennen/kesken/jälkeen kierroksen. Päivystävän TD:n yhteystiedot löytyvät kunkin viikkokisasivun lopusta.

Alla oleva kursivoitu teksti on ”ajalta ennen koronaa”.

Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin. Kesäaikaan paikalla täytyy olla viimeistään klo 17:45 ja talvella klo 10:45. Ajat on kirjattuna jokaisen kisan kohdalla myös Metrixiin. Vaikka olisit jo ilmoittautunut ennakkoon, joudut paikan päällä vielä vahvistamaan ilmoittautumisesi erilliseen listaan. Lista löytyy ”kisatoimistosta” (Utrassa hiekkakentän päädyn katokselta, Lykyllä stadionin nurkalta ja Konalla parkkipaikalta), mistä yleensä löytyy myös TD (Tournament Director, kilpailunjohtaja). TD myös vastailee aina mielellään kilpailua koskeviin kysymyksiin.

Kilpailu aloitetaan aina pelaajakokouksella. Kokouksessa TD kertoo rataan liittyvät asiat, kuten mahdolliset poikkeussäännöt ja lisäkilpailut. Kokouksen päätteeksi kerrotaan kierroksen aloitusaika ja huudetaan Disc Golf Metrixissä julkaistu ryhmäjako. Viikkokisojen ryhmät arvotaan, mutta katsomme aina ettei vahingossa muodostu ryhmää, joka sisältää pelkkiä ensikertalaisia.

Kilpailun kulku

Kilpailussa noudatetaan PDGA:n virallisia sääntöjä ja kilpailuopasta. Emme oleta sääntöjen täyttä osaamista, ei tässä kuitenkaan missään SM-kisoissa olla, vaan viikkokisat ovat nimenomaan se oikea paikka sääntöasioiden harjoitteluun. Ryhmälle on hyvä mainita, jos olet ensimmäistä kertaa mukana, he kertovat säännöistä lisää etenkin erikoistilanteiden kohdalle sattuessa. Tärkeimmät säännöt ja muut kilpailun aikaiset käytännöt oppii kyllä nopeasti kisan edetessä.

Muutamia yleissääntöjä:

 • Markkerin/minikiekon käyttö on pakollista tietyissä sääntöjen vaatimissa tilanteissa (peliä jatketaan aiemmin heitetyllä kiekolla, päädyttiin OB:lle/puuhun/tilapäiseen veteen, jne.). Vinkki: Kurkkupurkin kansi tai vaikka jääkiekko käyvät hyvin markkerista.
 • Tulee myös olla tarkkana sen suhteen, että mistä heitetään. Koria lähimmän tukipisteen tulee kiekon irrotessa kädestä olla heittopaikalla – näin silloinkin kun otetaan vauhtia väyläheittoon keskellä metsää. Heittopaikan (lie) sääntöjenmukainen määritelmä: ”Pelialustalla, merkkauskiekon (merkkauskiekko = aiemmin heitetty kiekko tai markkeri/minikiekko) takana oleva paikka, johon pelaaja asettuu sääntöjenmukaiseen heittoasentoon. Heittopaikka on 20 cm leveä ja 30 cm pitkä suorakaiteenmuotoinen alue pelilinjalla suoraan merkkauskiekon takareunasta taaksepäin. Väylän ensimmäisen heiton heittopaikka on avauspaikka. Myös drop zone on heittopaikka.”
 • Ketjujen kilautusta kiekolla ei hyväksytä putiksi, kiekon on irrottava kädestä ja oltava korissa/ketjuissa pysähtyneenä. Korin katolle päätynyt kiekko ei ole korissa, vaan tällöin seuraava heittopaikka merkitään maahan minillä.
 • 10 metristä tai sitä lähempää koria suoritettuja heittoja (eli putteja) ei saa astua yli.
 • On hyvien tapojen mukaista hakea oman onnistuneen putin jälkeen kiekko välittömästi pois korista.
 • Heittovuoro on aina kauimpana korista olevalla pelaajalla ja muiden pelaajien tulee tällöin pysytellä heittovuorossa olevan pelaajan takana ja/tai riittävän sivulla poissa näkökentästä.
 • Heittojen aikana ollaan myös hiljaa ja lisäksi kannattaa varmistaa, että puhelin on äänettömällä.
 • Yksi ryhmän jäsenistä toimii vuorollaan kirjurina ja kirjaa oman tuloksen lisäksi myös muiden tulokset Metrixiin sekä ilmoittaa tämän jälkeen seuraavan väylän avausheittojärjestyksen. Kirjuria voi ihan hyvin Metrix-aikanakin vaihtaa 4-5 väylän välein eli tällöin jokainen kirjaa siis vähintään 4 väylän tulokset (nykyisin kuitenkin yleensä sama vapaaehtoinen pelaaja kirjaa koko kierroksen Metrixiin).
  • Ryhmän pelaajien järjestys Metrixissä on ryhmän aloitusväylän heittojärjestys. Avausjärjestys myöhemmillä väylillä määräytyy edellisen väylän tulosten perusteella siten, että edellisellä väylällä parhaan tuloksen saanut heittää ensin. Tasatulokset ratkaistaan tarkastelemalla väylätuloksia taaksepäin, kunnes järjestys selviää.
  • Kun väylä on pelattu loppuun, kutsuu kirjaaja pelaajia nimeltä. Kutsuttu pelaaja ilmoittaa tuloksensa selkeästi ja kuuluvasti siten, että kirjaaja ja ryhmän muut jäsenet kuulevat sen. Kirjaaja merkitsee tuloksen Metrixiin ja toistaa tuloksen ääneen siten, että kaikki ryhmän pelaajat kuulevat sen.
  • Ensikertalaisen ei tarvitse toimia kirjurina ensimmäisenä (/koko kierroksella), näin hän ehtii oppia kirjauskäytännöt ennen omaa vuoroaan.
  • Huom! JLK:n viikkokisoissa noudatetaan toistaiseksi voimassa olevaa käytäntöä, jossa riittää pelkät sähköiset tuloskirjaukset Disc Golf Metrixiin – paperikortit ovat todennäköisesti viikkokisoissa mennyttä aikaa.
 • Alkoholipitoisten juomien nauttiminen kisan aikana on ehdottomasti kielletty!
 • Tupakointia ei ole viikkokisoissa kielletty, mutta tämän tulee tapahtua siirtymillä väylien välillä tai väylän vapautumista odotellessa sivummalla tiistä – savun ei tule antaa häiritä muita pelaajia. Tumppeja ei saa koskaan heittää maahan eli käytä esim. ”taskutuhkista”.
 • Ja roskat kuuluvat aina roskikseen, jne. Lajietikettiä tulee toki noudattaa aina myös kilpailujen ulkopuolellakin!

Kun kaikki väylät on pelattu, jokainen tarkistaa oman kierrostuloksensa ja sen jälkeen sen voi allekirjoittaa Metrixissä (- ei pakollista viikkokisoissa). Huom! Mikäli kirjatuissa tuloksissa huomataan kierroksen jälkeen virheitä, niin niitä saa korjata vain koko ryhmän luvalla ja koko ryhmän läsnäollessa, kun on ensin yhdessä muisteltu ko. väylä läpi ja lisäksi näistä tilanteista kannattaa kierroksen jälkeen mainita myös TD:lle. Kaikista tuloskirjauksista jää Metrixiin myös logi, joten huijaamisesta jää lopulta aina kiinni.

Kilpailun jälkeen

Kierroksen jälkeen voi poistua paikalta, mitään velvoitteita pelaajalla ei enää ole. Toki mikäli jonkin kilpailuluokan ensimmäisellä sijalla on tasatuloksia, niin Joen Liitokiekon viikkokisoissa voittaja ratkotaan yleensä CTP-kilpailulla (Closest To Pin, ”lähimpänä tolppaa”). SFL-kisoissa mentäisiin hakemaan aina voittajaa sääntöjen mukaisesti ratkaisupelistä/jatkoväyliltä (SD, Sudden Death), mutta näin toimitaan viikkokisoissa vain jos kaikki tasatulokseen päätyneet pelaajat näin haluavat. Lopputulokset ja viikkokisasarjapisteet (sekä mahdollinen tasoituskisan tuloslista) ilmestyvät Metrixiin heti kun kaikki ovat kierroksensa pelanneet.

Tervetuloa JLK:n viikkokisoihin!

kisakansiot

 

Vastaa