Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Keskustelua Frisbeegolfista
Andy
Viestit: 2615
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 04 Tammi 2013, 08:08

Ei ollut tätä aihetta ennestään, joten tulipahan nyt avattua. Eli tänne voi laitella sääntöjä koskevia kysymyksiä tai muuta asiaan liittyvää.

-----

Aloitetaan tällä:

- Eli sääntömuutoksia tuli vuodelle 2013 ja yhteenveto muutoksista löytyy mm. täältä: http://www.pdga.com/rules
- Ja koko sääntökirja - versio 2013 - englanniksi täältä: http://www.pdga.com/files/documents/pdg ... v-2013.pdf

Näin pikaisesti luettuna "isoin muutos" (?) lienee tuo mandosääntö (pykälä 804.02 - kohdat C ja D) eli jos mitään erikseen määriteltyä ja merkattua dropparia ei ole, niin sakon kera jatketaan edellisestä paikasta (eli mitään "metri taakse max viisi sivulle" -menettelyä ei enää ole).
Viimeksi muokannut Andy, 28 Elo 2014, 16:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Miika V
Viestit: 1031
Liittynyt: 03 Touko 2012, 21:57

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Miika V » 04 Tammi 2013, 17:21

Andy kirjoitti:eli jos mitään erikseen määriteltyä ja merkattua dropparia ei ole, niin sakon kera jatketaan edellisestä paikasta (eli mitään "metri taakse max viisi sivulle" -menettelyä ei enää ole).
A throw that has missed the mandatory results in a one-throw penalty. The next throw shall be made from the drop zone, as designated for that mandatory.
If no drop zone has been designated, the player shall play from the previous lie.
Niinhän tuo näyttäisi olevan. Pitäisikö Joensuun radoille miettiä drop zoneja mandoväylille vai heitetäänkö vain uusi heitto edellisestä heittopaikasta?
The mandatory line is the line marked by the director or course designer to indicate when a disc has passed or missed the mandatory.
If no line has been marked, the mandatory line is defined as a straight line through the mandatory, perpendicular to the line connecting the mandatory to the previous mandatory, or if there is no previous mandatory, the tee.
Aikoinaan mietittiin mihin Kirkkopuiston 6.väylän mandoviiva sääntöjen mukaan osoittaa. Koska sille ei ole määritetty mitään erityistä viivaa, niin viiva on sääntöjen mukaan 90-asteen kulmassa tiitä kohti.
Miika Voutilainen
#58385

Andy
Viestit: 2615
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Andy » 04 Tammi 2013, 17:49

Varmaan drop zoneja ei muille Joensuun mandoille tarvita, mutta tuolla Kirkkopuiston kutosellahan sellainen voisi kai olla - harkinta-aikaa on ratamuutosten virallistamiseen (ts. karttojen tekoon) asti... :) Onhan siinä hurja ero että, jos joku heittää yli 100 m:n avauksen, mutta vahingossa mandon ohi, että lähteekö kolmosheitto sitten tiiltä vai sen n. 30-40m:n päästä korista. Ja sen mandolinjan voisi kyllä ainakin maastoon merkitä, niin ei tarvitse aina pähkäillä, että millä puolella ollaan menossa.

Joonas
Viestit: 118
Liittynyt: 23 Huhti 2012, 23:38

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Joonas » 04 Tammi 2013, 21:15

Olisi kyllä ihan sopivaa merkata se kirkon kutosen mandolinja jotenkin selkeästi ja nyt sääntömuutosten perusteella laittaa sille myös drop-zone.

Muuten ihan mielenkiintoisia pieniä säätöjä (parempaan suuntaan mielestäni) tehty noihin virallisiin sääntöihin.
Joonas Lehtolahti

Ismo.L
Viestit: 292
Liittynyt: 23 Huhti 2012, 16:42
Paikkakunta: Joensuu

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Ismo.L » 05 Tammi 2013, 14:10

Joonas kirjoitti:Olisi kyllä ihan sopivaa merkata se kirkon kutosen mandolinja jotenkin selkeästi ja nyt sääntömuutosten perusteella laittaa sille myös drop-zone.
Kannatetaan.
#54713

Karhumies
Viestit: 80
Liittynyt: 03 Kesä 2012, 00:24

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Karhumies » 08 Helmi 2013, 01:03

Ismo.L kirjoitti:
Joonas kirjoitti:Olisi kyllä ihan sopivaa merkata se kirkon kutosen mandolinja jotenkin selkeästi ja nyt sääntömuutosten perusteella laittaa sille myös drop-zone.
Kannatetaan.
Kuten myös.
Andy kirjoitti:... Näin pikaisesti luettuna "isoin muutos" (?) lienee tuo mandosääntö (pykälä 804.02 - kohdat C ja D) eli jos mitään erikseen määriteltyä ja merkattua dropparia ei ole, niin sakon kera jatketaan edellisestä paikasta (eli mitään "metri taakse max viisi sivulle" -menettelyä ei enää ole).
Vielä isompi, tai vähintäänkin toiseksi isoin, muutos onkin sitten markkereitten käytön muuttuminen vapaaehtoiseksi. Tämä on nimittäin johtanut siihen, että Excessive Time -sääntö 804.01 on rukattu uusiksi. Sääntömuutostiivistelmä summaa muutoksen näin: "The 30-second clock (excessive time) now starts when you reach your disc ... You can no longer stand over your disc holding your mini for an indefinite amount of time." Eli jos aikoo valita heitettävän kiekon vasta jatkopaikan nähtyään, niin kiekkovalinnassa pitää tästä eteenpäin olla melkoisen sukkela. Koska jatkoheiton pitää lähteä 30 sekunnin sisällä jatkopaikalle saapumisesta, olettaen että kyseinen pelaaja on seuraavana heittovuorossa.

Karhumies
Viestit: 80
Liittynyt: 03 Kesä 2012, 00:24

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Karhumies » 08 Helmi 2013, 01:49

Karhumies kirjoitti:Vielä isompi, tai vähintäänkin toiseksi isoin, muutos onkin sitten markkereitten käytön muuttuminen vapaaehtoiseksi.
Lisähuomio: markkeria joutuu käyttämään, jos haluaa heittää jatkoheiton maassa olevalla kiekolla.
Lähde: Q&A 5

Kuriositeetti 1: Tämä tekee markkereista pakollisia yhden kiekon kisoissa.

Kuriositeetti 2: nykyisin on laillista asettaa ensin mini kiekon eteen ja vasta sitten päättää, heittääkö minin takaa vaiko maassa olevan kiekon takaa. Tästä saattaa joskus olla yllättävää apua jontkassa tai puun takana.

Andy
Viestit: 2615
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Andy » 08 Helmi 2013, 08:55

Markkerin käyttö on kyllä edelleen tietyissä tilanteissa pakollista, kuten ennenkin - nämä on kerrottu pykälässä 802.03 Marking the lie (kohta C). Ilmeisestihän vain uusissa säännöissä jotenkin täsmennettiin, että ensijaisesti kiekko merkitsee paikan - mutta markkeriakin voi käyttää, jos haluaa. Nyt ei vain osu tuo täsmennys tuolta säännöistä silmiin.

Ja edellinen (markkerin käyttö toissijaista) taas vaikuttaa juuri tuohon 30-sekunnin aikarajaan (eli laskenta alkaa kiekolle saapumisesta, ei sen merkkaamisesta markkerilla). Ylipäätään en ole vielä niin isoissa kisoissa ollut, että koskaan olisi aikarajoista ollut edes puhetta, mutta hyvä toki tiedostaa sääntökirjan sisältö tältäkin osin. Ja sentään ekasta viivyttelystähän tulee vasta varoitus, eli ei sakkoja sentään... :)

Karhumies
Viestit: 80
Liittynyt: 03 Kesä 2012, 00:24

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Karhumies » 08 Helmi 2013, 15:03

Andy kirjoitti:Ilmeisestihän vain uusissa säännöissä jotenkin täsmennettiin, että ensijaisesti kiekko merkitsee paikan - mutta markkeriakin voi käyttää, jos haluaa. Nyt ei vain osu tuo täsmennys tuolta säännöistä silmiin.
Suurimmat muutokset tuossa olivat
1) position ja lie eivät ole enää synonyymeja
2) defaulttina kiekon position merkitsee lien (aiemmin mini-markkeri)

802.02 A: The thrown disc establishes a position where it first comes to rest.

802.03 A: The position of a thrown disc on the in-bounds playing surface marks its lie.
802.03 B: Alternatively, a mini marker disc may be used to mark the lie by placing it on the playing surface, touching the front of the thrown disc on the line of play.

http://www.pdga.com/rules/official-rule ... g-position

Kuriositeetti 1: Kiekon positio voi olla OB, mutta tämä ei voi olla kiekon lie, koska lie voi olla ainoastaan pelialueella (in-bounds). Joten lie on tällöin OB-ylityskohtasäännösten mukainen.

Kuriositeetti 2: mini-markeria käytetään edelleen merkitsemään lie mm. seuraavissa tilanteissa:
- kun kiekko on puussa (lie alapuolella)
- kun käytetään Casual Obstacle Relief-sääntöä esim. casual waterista tai Optional Relief-sääntöä
- kun lie määritetään OB:n jälkeen

Käytännön tasolla tästä seuraa se, ettei kisoissa tarvitse koko ajan muistaa kaivella sitä markkeria edestakaisin ja unohdella sitä milloin minnekin. Joka on ainakin minun mielestäni merkittävä positiivinen muutos.

Kuriositeetti 3: Epäsuorasti tästä seuraa se, että hutiputista rangaistaan jatkossa sillä, että joutuu asettamaan mini-markerin. Olettaen, ettei vaihda putteria lennosta. :D (Tälle häpeälliselle hutiputtimarkerin asettamiselle saadaan ehkä ajan myötä kehitettyä jokin "hauska" oma terminsä.)
Andy kirjoitti:... Ja edellinen (markkerin käyttö toissijaista) taas vaikuttaa juuri tuohon 30-sekunnin aikarajaan (eli laskenta alkaa kiekolle saapumisesta, ei sen merkkaamisesta markkerilla).
Poikkeuksia tästäkin toki on. Esim. parikisoissa ekan heittäjän 30 sekkaa alkaa vasta jatkoheittopaikan valinnasta. Eikä siitä, kun kiekolle ollaan saavuttu. Vaikkei käyttäisikään markkeria.

"A team may take a reasonable amount of time to pick which lie they want before the 30-second play clock starts."
http://www.pdga.com/rules/doubles

Andy
Viestit: 2615
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu

Viesti Kirjoittaja Andy » 14 Maalis 2013, 14:04

Laitetaanpas tämä tänne tiedoksi:

http://www.pdga.com/rules-school-mandatory-update-80402

Eli PDGA:n sääntökoulun tuossa osassa siis väännetty mandosääntö rautalangasta auki - nyt siis 2013-sääntöjen mukaisesti.

Vastaa Viestiin