Aloittelijan kiekko-osto-opas

Keskustelua Frisbeegolfista
Karhumies
Viestit: 80
Liittynyt: 03 Kesä 2012, 00:24

Aloittelijan kiekko-osto-opas

Viesti Kirjoittaja Karhumies »

Minulta on hyvin monta kertaa kiekkohyllyä plärätessäni tultu kysymään, mikä kiekko tai mitä kiekkoja suosittelisin vasta-alkajalle. Koska kysyjiä on monia, mutta minua on vain yksi, päätin perustaa aiheelle ketjun ja summata kiekkotietämykseni aloitusviestiin. Sisältöä saa kommentoida vapaasti, sekä omia vinkkejään esittää.

Osio I - Kiekkopakettisuositukset

Joensuun paikalliset liikkeet

1 kiekon aloittelijasetti - Rystyheittäjä, kaikki voimatasot
Neutral midrange, eli midari joka säilyttää annetun heittokulman koko lentonsa ajan
n. 172 grammaa Discraft Elite X Comet (Tokmanni) / Innova DX Shark (Intersport / Prisma)

Neutraali midrange - Kun pelataan yhdellä kiekolla, sitä tulee voida heittää sekä vasemmalle, suoraan että oikealle, ja sillä pitää voida myös välttävästi putata. Tähän tarkoitukseen suosittelen neutraalia midrange-kiekkoa. Sillä voi heittää rystyltäkin anhyzeria (oikeakätisellä rystyheittäjällä kiekko lähtökulmassa oikealle), joka lentää niin hyvin loppufeidiä vastakkaiseen suuntaan, ettei kämmenheittoa tarvitse vielä harrastuksen aluksi opetella eikä erillistä kämmenkiekkoa ostaa. Irrotuskulma paljastaa myös virheet armottomasti: pienikin kulma väärään suuntaan on pysyvä. Kun kiekko ei korjaile heittäjän virheitä, heittäjä kehittyy huimaa vauhtia. Elite X Comet on mainittu DiscGolfReview.comin parhaana aloittelijakiekkona, ja Elite Z Cometia on hehkutettu maasta taivaisiin PlastBustersissa. Molempien PlastBusters-arvostelijoiden toimesta, eikä vain toisen.

Kilpaileva yhden kiekon aloitusvaihtoehto on ostaa aluksi pelkkä putteri (esim. Innova DX Aviar, Intersport / Prisma). Etuna on, että putterista on helppo upgreidata ostamalla sille myöhemmin kaveriksi aloittelijadraiveri. Tässä on kuitenkin se probleema, että jos putteriaan toistuvasti ainoana kiekkona paukuttelee draivipaikalta täysillä Karsikon tai Utran männynrunkoihin, kuten aloittelijoilla usein on tapana, ei putteri enää jonkun ajan paukuttelun jälkeen olekaan puttikäytössä yhtä konsistentti kuin se oli bränikkänä.


2 kiekon setti - Voimakas heittäjä (hyväkuntoiset miespelaajat, naispelaajat joilla on kova lihaskunto)

Fairway driver + putt & approach, eli monikäyttöinen yleisdraiveri sekä putti- ja lähestymiskiekko, jolla ihan oikeasti sekä lähestytään että putataan koska erillistä midaria ei ole
n. 167 grammaa Discmania S-line FD Jackal (Intersport / Prisma)
+ n. 175 grammaa Discmania P-line P1 Maniac (Intersport / Prisma) tai Innova DX Aviar (Intersport / Prisma) tai Discraft mikävaanmuovi Banger GT (Tokmanni)

Fairway driver - Kontrollidraiveriksikin kutsuttu FD Jackal on aloittelijoiden fairway draivereitten eliittiä: kapea lentorata on Karsikossa ja Utrassa omiaan väylällä pysymiseksi, ja kiekon iso glide/liitolukema (6) auttaa aloittelijaa saamaan kiekosta kosolti lisämetrejä irti. Pikkuveljeni on todistanut, että FD Jackal lentää paitsi aloittelevalla rystyheittäjällä, myös aloittelevalla kämmenpelaajallakin tarkasti ja pitkälle. FD Jackalin suurin negativinen puoli on se, että jos aloittelijalla ei ole tarpeeksi "ruista ranteessa" tai tekniikka on vielä pahasti hakusessa, se ei lennä juurikaan pitemmälle tiiltä kuin putterikiekko. Tällaisille heittäjille suosittelen joko kevyempää (n. 150g) draiveria, jollaista Jackalista ei valmisteta (kts. alempana), tai draiveria, jossa on pienempi speed/nopeuslukema kuin Jackalin 7. Kiekon nopeuslukema viittaa myös siihen, kuinka lujaa kiekko tulee kädestä kiskaista, jotta se lentää normaalia lentoreittiään. Heikompikätisille heittäjille suosittelen n.170g painoluokassa lukemaa 4-5 ennemmin kuin Jackalin lukemaa 7 (kts. alempana). n. 167 grammaa pitäisi olla varsin sopiva kiekkopaino hyväkuntoiselle aloittelijalle.

Putteri - Innova Aviar P&A on kaikkien aikojen myydyin ja käytetyin putteri. Siitä on lukuisia eri versioita, joista on turinoitu mm. PlastBustersissa. Jotkut tykkäävät kätösessään pehmommasta muovista (Discmania P-line), jotkut kovemmasta. Champion-muovia en välttämättä suosittele, koska se muuttuu varsin liukkaaksi sateella ja lipsahdukset puttauksessa eivät ole toivottavia. Omaan käteeni eikä veljeni käteen Aviar ei ole koskaan istunut. Siksi ehdotan samaan hengenvetoon etenkin rapakon takana varsin suosittua hieman ylivakaata putteria, Discraft Banger GT:tä. Se kestää varsin hyvin tuulisiakin olosuhteita. Henkilökohtaisesti kaikkein eniten tykkään kuitenkin Gatewayn valmistamista puttereista (kts. alempana), mutta näitä ei Joensuun kivijalkaliikkeissä ole saatavilla. 175 grammainen putteri kestää tuulta hyvin. Lisäksi aloittelijakin kiskaisee painavampaa putteria pitemmälle lähestymisissä ja draiveissa kuin kevyttä, koska liikemäärä ja sen säilyvyys.


2 kiekon setti - Hento heittäjä (useimmat naispelaajat, useimmat seniorit, useimmat nuoret pelaajat, huonokuntoiset miespelaajat)

150 series driver + putt & approach, eli monikäyttöinen kevytpainoinen pitkä draiveri sekä putti- ja lähestymiskiekko, jolla ihan oikeasti sekä lähestytään että putataan koska erillistä midaria ei ole
n. 150 grammaa Innova DX Valkyrie (Intersport / Prisma)
+ n. 175 grammaa Discmania P-line P1 Maniac (Intersport / Prisma) tai Innova DX Aviar (Intersport / Prisma) tai Discraft mikävaanmuovi Banger GT (Tokmanni)

Joensuussa on varsin heikko valikoima heikkokätisen aloittelijan draiveriksi sopivia kiekkoja. n. 175g painoluokassa speed/nopeusluokassa 4-5 olevia fairway draivereita, kuten Innova DX Cobra tai Discraft Pro D Eclipse (jäänteitä aikakaudelta n. 15 vuotta sitten jolloin speed 4-5 olivat pelin pisimpiä kiekkoja), ei Joensuussa ole myyty koskaan. Niinpä suuntaamme katseemme wanhojen draivereitten sijaan 150g painoluokkaan. Näistä paras Joensuustakin saatava vaihtoehto lienee 150g DX Valkyrie, joka löytyy ainakin Innovan 150g painoluokan aloittelijasetistä (Intersport / Prisma, sisältää 150g DX Valkyrie, 150g DX Shark ja 150g DX Aviar). Valkyrie tunnetaan erityisesti pitkien matkojen kiekkona, mutta sitä ei ole kohtuuttoman vaikea aloittelijankaan heittää. Miinuksina ovat 150g luokan heikko vastatuulensietämys sekä DX Valkyrien yleisesti tunnustettu nopea kuluminen, etenkin jos sitä mäiskitään olan takaa puihin Utrassa tai Karsikossa. Näistä syistä harkitsisin yhtenä vaihtoehtona heikkokätisen aloittelijadraiverin tilaamista netistä erikoiskaupoista, jolloin saatavilla on sekä n.175g speed 4-5 draivereita, sekä 150g draivereita, jotka on tehty DX-muovia kestävämmästä muoviseoksesta (kts. alempana viestissä). Useimmille naispelaajille, nuorille pelaajille ja senioreille suositellaan 166 grammaista tai sitä kevyempää draiveria.


3 kiekon setti, ns. täysi paketti
fairway driver + neutral midrange + putt & approach
Kovakätisille: n. 167 grammaa Discmania S-line FD Jackal (Intersport / Prisma)
Hentokätisille: n. 150 grammaa Innova DX Valkyrie (Intersport / Prisma)
+ n. 172 grammaa Discraft Elite X Comet (Tokmanni) / Innova DX Shark (Intersport / Prisma)
+ n. 175 grammaa Discmania P-line P1 Maniac (Intersport / Prisma) tai Innova DX Aviar (Intersport / Prisma) tai Discraft mikävaanmuovi Banger GT (Tokmanni)

Yhdistämällä aiemmat 1 kiekon paketin ja 2 kiekon paketin yhteen saadaan täysi 3 kiekon startteripaketti. Tällä paketilla pääsee erinomaisesti alkuun.


Nettikaupan ihmeellinen maailma

Heikkokätisen aloittelijan draiverit:
Netissä on saatavilla 175-180g painoissa wanhoja draivereita ajalta, jolloin speed 4-5 oli vielä monta. Nämä kiekot soveltuvat aloittelijoille erinomaisesti vielä tänäkin päivänä.

175 grammaa Discraft Pro D Eclipse (Powergrip / Frisbeepoint) tai Innova DX Cobra (Frisbeepoint / Powergrip)

Jos taas haetaan 150 gramman draiveria, joka on tehty DX-muovia kestävämmästä muoviseoksesta, niin tässä on pari varteenotettavaa vaihtoehtoa erinomaisista aloittelijadraivereista:
150g Gateway Evolution HPP Sabre (Frisbeepoint) tai Latitude 64 Opto Diamond (Powergrip / Frisbeepoint)


3 kiekon täysi setti nettikaupasta, ts. millä itse pelaan

Nettikaupassa on laajempi valikoima kuin Joensuun kivijalkaliikkeissä. En ole ehdottanut ainoatakaan huonoa kiekkoa tässä ketjussa. Mutta jos koko nettikaupan superlaaja valikoima olisi käytettävissä, niin mikä olisi se 3 kiekon setti, jota suosittelen aloittelijoille?

Kovakätisille: 175g Gateway Sure Grip Sabre (Frisbeepoint)
Heikkokätisille: n. 175g Discraft Pro D Eclipse (Powergrip / Frisbeepoint) tai 150g Gateway HPP Evolution Sabre (Frisbeepoint)
+ n. 172g Discraft Elite X Comet (Frisbeepoint / Powergrip)
+ n. 175g Gateway Super Soft Voodoo (Frisbeepoint / Powergrip) / Super Stupid Soft Voodoo (Powergrip / Frisbeepoint)


Osio II - Muut esille nostettavat asiat

Mitä 3 kiekon jälkeen?

Hyvä lähipeli on se, jolla kiekkogolftulokset paranevat kaikkein nopeiten. Jos et ole tyytyväinen omaan putteriisi, testaa kavereittesi puttereita, kunnes löydät sopivan. Jos et ole hajuilla siitä, millainen putteri olisi hyvä, suosittelen kokeilemaan Gatewayn puttereita (Wizard / Warlock / Voodoo / Magic), joista etenkin Voodoo on useille pelaajille mieleinen puttauskäytössä. Warlock ja Wizard ovat isomman feidinsä takia suositumpia puttidraivereina (kts. PlastBusters) sekä tuuliputtereina kuin puttiputtereina. Kun olet löytänyt mieleisesi putterin, osta 2 identtistä putteria, ja treenaa niillä puttausta usein. Tätä kohtaa en voi boldata ja korostaa tarpeeksi.

Jos tuntuu siltä, että olet "kasvanut ulos" draiveristasi, kokeile toista draiveria. Etenkin jos aloitit speed 4-5 kiekolla (esim. Innova DX Cobra tai Discraft Pro D Eclipse), kokeile nopeampaa kiekkoa (esim. Gateway Sabre, Discmania S-line FD Jackal tai Innova Valkyrie). Jos kevyt draiverisi alkaa tuulettomallakin kelillä "kääntää yli", eli vetää jokaisella kovalla rystyheitolla etuoikealle ilman merkittävää loppufeidiä, kokeile painavampaa draiveria. Jo 5 gramman hyppäys ylöspäin on merkittävä kiekon lentoradan ja käyttäytymisen kannalta. Painoluokan valintaan liittyviä vinkkejä DiscGolfReview.comissa.

Jos olet rystyheittäjä, jolla on umpisurkea kämmenheitto, mutta joskus on vaan pakko pystyä heittämään jyrkkiä heittoja "väärään suuntaan"…kokeile todella voimakasfeidistä draiveria. Etenkin Discraft Elite Z Predator (Frisbeepoint / Powergrip) on kuuluisa siitä, että se on nimenomaan huonoja kämmenheittäjiä pinteestä pelastava kämmenkiekko.

Jos haluat erillisen lähestymiskiekon, joka on muutoin varsin suora, mutta josta löytyy jonkun verran loppufeidiä, kannattaa tähän tarkoitukseen kokeilla esimerkiksi n. 172g Discmania MD2 Fiend (Intersport / Prisma), Discraft Elite Z / Elite X Buzzz (Tokmanni) tai Innova Pro / DX Roc (Intersport / Prisma).

Jos haluat hifistellä samasta kiekosta, jonka jo omistat, hieman erilaisen heittolinjan…kokeile samaa kiekkoa eri muoviseoksesta valmistettuna. Tässä on linkki oppaaseen, jolla pääsee alkuun. Muoviseoksesta riippuen vähintään loppufeidin määrä on eri. Myös saman kiekon saman muovilaadun kahden eri kiekon keskiosan senttimetreissä mitattava "kupumaisuus" / "flättimäisyys" vaikuttaa jossain määrin kiekon lentorataan. Joistakin kuvukkaista kiekoista on mahdollisuus kotikonstein tehdä flätimpi, mutta se ei ole minun erikoisalaani.

Viimeistään kun draivipituudet ovat parantuneet yli 100 metriin, ja aletaan siirtyä nopeusluokan 10+ draivereihin, alkaa olla syytä kasvattaa draiverivalikoimaa. 100 metrin pituiset väylät eivät ole kaikki keskenään samanlaisia, jolloin heittotavan vaihdon sijaan alkaa olla relevanttia vaihtaa heitettävää kiekkoa väylämuotojen ja esteiden mukaan.

Lyhyt opas kattavan kiekkobägin rakentamiseen, josta löytyvät kaikki pääkiekkotyypit, löytyy DiscGolfReview.comista (kiekkolista on vanhentunut, mutta sanallinen osio ja kategoriointi on edelleen ajankohtainen).


Mistä tiedän itse kokeilematta, miten mikäkin kiekko lentää?

Eri valmistajilla on eri speksit ja statsit omille kiekoilleen, mikä tekee vertailusta kotisohvalta käsin haastavaa. Paras löytämäni resurssi kiekon voimavaatimuksen, pituuden sekä yli- tai alivakauden määrittämiseen on GottaGoGottaThrow.com - Joe's Universal Flight Chart. Etenkin sarake PWR on erittäin relevantti aloittelijalle: älä valitse kiekkoa, johon voimasi eivät riitä! Jos haluat kiekosta muita tietoja, kuten keskimääräisen lentoradan, erilaisten lentoratojen määrän, kiekon oman lentoratansa korjaavuuden lennon aikana, onko kiekko neutraali (relevanttia etenkin midareissa: statsit eivät kerro neutraaliutta!)...joudut etsimään näitä tietoja muualta, kuten valmistajien omilta kotisivuilta, arvostelusivustoilta tai kansainvälisiltä nettifoorumeilta, joilla innokkaat harrastajat raportoivat suu vaahdoten omista testikokemuksistaan. Jos Google ei löydä jotakin, nopeimmin vastauksen saa yleensä kysymällä. Muista kuitenkin yrittää Googlea, ennen kuin kysyt, koska et välttämättä ole ensimmäinen etkä ainoa samaa asiaa pohtinut.


Mutta entäs kiekko nimeltä Leopard?

Innova Leopard on aloittelijoiden suosima ja aloittelijoille usein suositeltu kiekko, jolla on hyvin rajallinen määrä erilaisia lentoratoja. Tämän etuna on, että epäkonsistentisti kiekon irrottavan pelaajan draivit alkavat Leopardin oston jälkeen maagisesti pysyä väylällä, koska kiekko korjaa lennon aikana itsensä omaan vakiolentorataansa. Samaten kiekon nokan liian korkeassa lähtökulmassa matkaan lähettävät pelaajat huomaavat draiviensa maagisesti pitenevän, koska Leopard korjaa ilmassa nokkaansa alaspäin kohti optimaalista lentorataa voimakkaammin kuin useimmat muut kiekot. MUTTA jos kiekko toistuvasti korjaa heittäjän virheitä, ei heittäjä koskaan opi virheistään eroon. Jossakin vaiheessa pelaajan on kehittyäkseen pakko luopua Leopardista ja alkaa pelata "vaikeammilla", ts. vähemmän heittovirheitä anteeksi antavilla kiekoilla. Suosittelen Leopardista luopumista heti, kun kiekon nokka alkaa pysyä vaakatasossa heiton irrotessa, eli heti kun aloittelijoille tyypillinen liian yläviistoon heittäminen on saatu korjatuksi. Oma pelitekniikkani lähti paranemaan välittömästi (muttei todellakaan kivuttomasti), kun jätin Leopardin pois bägistä ja pakkasin sen tilalle neutraalin midarin, joka ei anna heittäjälle tämän virheitä anteeksi.


Lähteet:
Omat kokemukset
DiscGolfReview.com - Choosing the Right Golf Disc (kiekkolista on varsin vanha, mutta etenkin sanallinen sisältö on aina ajankohtainen)
DiscGolfReview.com - Beginner Tips
DiscGolfReview.com - Golf Disc Plastic Descriptions
Disc Golf Review.com - "Best of" -awards (varsin vanha lista)
GottaGoGottaThrow.com - Joe's Universal Flight Chart (etenkin sarake PWR on erittäin relevantti aloittelijalle!)
Viimeksi muokannut Karhumies, 24 Heinä 2012, 01:20. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
Karhumies
Viestit: 80
Liittynyt: 03 Kesä 2012, 00:24

Re: Aloittelijan kiekko-osto-opas

Viesti Kirjoittaja Karhumies »

Linkkejä lisätty ja korjattu.
Andy
Viestit: 2757
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Aloittelijan kiekko-osto-opas

Viesti Kirjoittaja Andy »

Todella kattavaa ja tarpeellista pohdintaa! Uutta porukkaahan varmaan eksyy täällä Joensuussakin lajin pariin joka päivä, joten kaikki vinkit ovat todella tarpeen.

Jos omaa, ja vielä varsin lyhyttä, lajihistoriaa miettii taaksepäin, niin olisipa ollut tarpeen perehtyä kokoneempien opastuksiin eri foorumeilla tarkemmin jo kauan sitten.

Ensimmäisistä omista kiekoista (kesällä 2010) sentään DX Aviar ja DX Shark menivät hankintana ihan nappiin, mutta jostain käsittämättömästä syystä (en varmaan ole ainut virheen tehnyt :) ) sitten kesällä 2011 tuli harpattua suoraan aloittelijalle sopimattomiin, liian nopeisiin ja liian vakaisiin draivereihin (kuten PD, Wraith, Dessu :shock: ) ja kun vielä tekniikastakaan ei ollut mitään hajua, niin olihan se sitten pakka melkoisen totaalisesti sekaisin...

Nyt tänä vuonna pitikin sitten aloittaa kaikki aivan alusta seuraavasti:

- Kaikki yli 7 nopeuden kiekot käyttökieltoon ja tällä tiellä on jatkettu jo n. 4 kuukautta - draiveissa juurikin pääsi alkuun hienosti Leopardeilla ja sen jälkeen mukaan myös FD Jackalit, TL:t, Teebirdit,...
- Draivereihin kommenttina vielä myös, että täysipainoiset kiekot kannattanee aluksi jättää kaupan hyllylle - 165g ja 175g eroavat toisistaan kuin yö ja päivä - harmi vain, ettei Joensuun kaupoista taida oikein löytyä kunnon valikoimaa alle 170g:n lätysköitä?
- Putteri-/midariosastolla runsaasti toistoja on tullut kerättyä nyt Rhynoilla, Spikeillä ja Roceilla (välillä mukana treeneissä myös Dartit, Shark ja Panther) ja se täytyy kyllä myös itse todeta, että putterit, Rocit ja Sharkit eivät anna mitään tekniikkavirheitä anteeksi (eli Leot ovat todellakin aluksi aloittelijalle paljon helpompia heittää)...
- Ja vielä vinkkinä aloittelijoille lisäisin sen, että kannattaa radoilla kysellä rohkeasti tekniikkaopastusta pidempään heittäneiltä - syyhän ei loppujen lopuksi ole ikinä kiekossa, jos kiekko ei lennä - vaan ihan vain siinä että, miten sitä heitetään... ;) Suuret kiitokset siis kaikille meikäläistä opastaneille! Treenaaminen jatkuu!

p.s. Linkkivinkkinä tietenkin myös kaikille http://www.frisbeegolf-forum.fi/ , josta löytyy kaikenmoista kiinnostavaa pohdintaa laidasta laitaan...
Karhumies
Viestit: 80
Liittynyt: 03 Kesä 2012, 00:24

Re: Aloittelijan kiekko-osto-opas

Viesti Kirjoittaja Karhumies »

En ole käynyt paikan päällä tutustumassa Tokmannin Discraft-valikoimaan. Tein aloitusviestissä kuitenkin oletuksen, että sieltä löytyy jokin versio kiekoista Banger GT-putteri, Comet-midari sekä Buzzz-midari, mutta että sieltä ei löydy Eclipse-aloittelijadraiveria. Korjatkaa, jos asian laita on muuten kuin näin. Suosittelen muuten kaikkia Innova Rhynoa heitteleviä kokeilemaan Discraft Banger GT:tä kovempimuovisena versiona puttidraiverina/tuuliputterina.

@Andy: Hyviä kommentteja ja lisäyksiä! Kantapään kautta oppii kipeimmin, mutta jokaisen aloittelijan ei ole pakko oppia kantapään kautta. Itse en sortunut alussa niinkään liian nopeisiin draivereihin, vaan liian painaviin ja kovamuovisiin versioihin "aloittelijadraivereista". Suosittelen aloittelijoille ennemmin DX-muovia kuin Champion-muovia, koska Champion feidaa niin maan pirusti aloittelijan kourassa, etenkin jos kiekkona on 171+g Champion eikä se aloittelijalle paremmin sopiva n.165g DX. Toinen mokani oli käyttää Leopardia liian pitkään mukavuuskiekkona, ts. heti kun tulokset huononivat vaihdoin takaisin Leopardiin, joka korjasi tekniikkavirheitä, jolloin tekniikan kehittyminen hidastui pahasti/tyssäsi seinään. Leopard auttaa vasta-alkajaa, mutta se on välivaihe eikä todellakaan lopullinen päämäärä. On melko kurjaa jumittua käyttämään speed 6-kiekkoa pysyvästi.
Andy kirjoitti:- Draivereihin kommenttina vielä myös, että täysipainoiset kiekot kannattanee aluksi jättää kaupan hyllylle - 165g ja 175g eroavat toisistaan kuin yö ja päivä
Tähän sääntöön poikkeuksena mainittakoon Discraft Pro D Eclipse, Innova DX Cobra sekä Gateway Sure Grip Sabre, joita aloittelijakin voi onnistuneesti heittää 175g painoluokassa heti alusta lähtien. DX Cobra lentää 30+ metrin heitolla koko matkan luotisuoraan (alle 30m heitossa todella leveä C-kurvi statsien mukaisesti), joten sitä voin suositella 175g painoluokassa heti, kun draivit lentävät konsistentisti 30+ metriä. Suoraksi lähestymiskiekoksi se on melko huono juuri tuon hitaan heiton C-kurvin mahdollisuuden takia kun ollaan lähellä koria. Joten vaikka Innova nykyään nimittää sitä paperilla midariksi, se on käytännössä lyhyt fairway driver, jossa on massiivisesti liitoa (glide 5 ja kuvukas muoto kaikissa kiekoissa). Sabre lentää suunnilleen samaa lentorataa pitkin, heittipä sitä 30 tai 100 metriä (joskin alle 50m draivit feidaavat rahtusen enemmän kuin pitemmät). Tätä ei voi sanoa suunnilleen mistään muusta draiverista pelissä. Kyseessä on erinomainen aloittelijadraiveri, jolla voi heittää sekä hysseä, flättisuoraa että annukkaa sekä myös upsia, ja jossa on paljon kasvunvaraa ilman että tarvitsee upgreidata heti kiekkoa nopeampaan, kun tekniikka kehittyy. Suosittelen Sabrea heti, kun draivit alkavat konsistentisti ylittää 50 metriä. Discraft Pro D Eclipse kuulemma toimii vielä Cobraakin helpommin aloittelijan draiverina.

Muissa kiekoissa suosittelen aloittelijalle yleisesti seuraavia painoluokkia:
Miehet, draiveri - 165-167g
Naiset, nuoret ja seniorit, draiveri - 150-165g
Midarit - 170-172g
Putterit - n.175g, ettei putteri ota tuulta

Midaria heitetään, kun on tilaa heittää korkeita heittoja. Myötätuuli tuo lisämetrejä; vastatuuli syö metrit koska kiekko lähtee keula pystyssä ylös ja "sakkaa" helposti. Midareita heitellessä aloittelija oppii kantapään kautta pitämään kiekon keulan alhaalla irrottaessa. Midarit eivät yleensä "skippaa", joten niillä on aloittelijan helpompaa lähestyä koria koska kiekon tarkka pysähtymispaikka on helpompi ennakoida.
Fairway driveria heitetään aina, kun on pakko heittää tarkka matala heitto esim. oksien takia. Vastatuuli ei juurikaan syö metrejä, vaan muuntaa loppufeidin lisämetreiksi suoraan eteenpäin. Myötätuuli painaa kiekkoa alaspäin, mikä voi joskus matalissa linjoissa johtaa tahattomaan nurmiporailuun. Fairway draiverit usein myös "skippaavat", eli pomppaavat nurmeen matalassa linjassa osuessaan feidin suuntaan. Taitavat pelaajat voivat hyödyntää tahallista skippiä tarkempiin korilähestymisiin, kun kori on jonkun pienen kierrettävän esteen kuten puun takana.
Vastaa Viestiin