Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Keskustelua Frisbeegolfista
villekono
Viestit: 65
Liittynyt: 27 Elo 2014, 20:25

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja villekono » 18 Marras 2015, 19:26

Niin tuli tuohon puu-jututsta mieleen, että mitä tehdään kun menee toisin päin eli kiekko nojaa puun "etupuolella" eli korin puolella. Periaatteessahan siihen saa markkerin eteen ja jää muutama sentti väliä, johon voi laittaa sormen ja heittää todella oudosta asennosta. Mutta viikkokisoissa ainakin sanottiin, että heitä puun takaa jos Huom Jalka ei mahdu siihen markkerin taa.

Ymmärrän kyllä, että viikkokisat on eri juttu, mutta jäi mietityttämään että kuka viittii jonkun sormen laittaa markkerin taakse ja polviltaan kiskaista. Pelaajallehan olisi useimmiten selkeä etu heittää puun takaa, jos puu vaan ei ole liian iso. :D
Ville Könönen

Andy
Viestit: 2281
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 18 Marras 2015, 22:13

villekono kirjoitti:Niin tuli tuohon puu-jututsta mieleen, että mitä tehdään kun menee toisin päin eli kiekko nojaa puun "etupuolella" eli korin puolella.
Puut on kiinteitä esteitä, joten tän mukaan mentäisiin:

802.03 Heittopaikan merkitseminen
E. Jos suuri kiinteä este estää pelaajaa ottamasta sääntöjen mukaista heittoasentoa merkkauskiekon takana, pelaajan tulee merkitä heittopaikka minillä pelialustalle välittömästi tuon esteen taakse pelilinjalla.


Lisäksi sekin on mahdollista, että kiekko on puun tai muun kiinteän esteen sisällä. Tähän löytyy sääntökirjan "kysymykset ja vastaukset" -osiosta seuraavaa:

17: Puussa olevan kiekon paikan merkitseminen
K: Vanhan sääntökirjan kohdassa 803.08 (ja kysymyksessä 6) kerrotaan miten jatketaan, jos heittopaikka on puun tai muun kiinteän esteen sisällä. Tarkoittaako tämä vain puun runkoa vai myös maanpinnan tasossa olevia oksia?
V: Tällä viitataan puun runkoon, tai mihin tahansa muuhun kiinteään osaan, jonka sisään minin asettaminen olisi mahdotonta. Jos minin pystyy asettamaan pelialustalle suoraan kiekon alapuolelle, pitää tehdä niin. Jos tämä on mahdotonta, merkitset heittopaikan ensimmäiseen mahdolliseen paikkaan pelilinjalla taaksepäin. Asiaan liittyvät säännöt 802.02 Kiekon paikka; 802.03 Heittopaikan (lie) merkitseminen.

Andy
Viestit: 2281
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 18 Marras 2015, 22:38

Itse asiassa näistä sääntökohdistahan löytyy tuoretta rautalankaa myös videolta - Dynamic Discs TV Episode 05 --> Sääntökoulu alkaa tästä kohdasta ja tuo "kiekko nojaa puuhun sen etupuolella" -juttukin on selitetty tässä kohdassa.

Mutta oli sitten kyseessä viikkokisat tai liiton kisat, niin nää on kyllä niitä kohtia jotka kannattaa opiskella... Ja jos ei itse jotain tiedä, niin sitten vaan ryhmässä pähkäilemään.

Moni varmaan muistaa vuoden takaisen USDGC:n ja surullisen kuuluisan "Chair Gate":n... Mielestäni siinä McBeth koki selvää vääryyttä, kun toimitsijat tuomitsivat monien mielestä täysin väärin eli "spotterin kangastuolin rataan kuuluvaksi", vaikka moiset kapistukset on luonnollisesti rataan kuulumattomia kapistuksia, jotka saa siirtää pois edestä... Tietääköhän kukaan vieläkään täysin, että mikä oikein oli perustelu ja jos/kun tuomarointivirhe tehtiin, niin onko sitä koskaan jälkikäteen myönnetty, jne.

villekono
Viestit: 65
Liittynyt: 27 Elo 2014, 20:25

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja villekono » 19 Marras 2015, 07:40

Viittasin tuolla omalla jutullani siihen legal stancen one supporting point kohtaan, kun olettaavat tuossa videossakin että kun jalka ei mahdu niin ei tarvitse muuta miettiä. Eli periaatteessahan tuossa voisi sen sormen laittaa markerin ja puunväliin ja heittää polvelta, jos jonkin edun siitä luulisi saavansa? Onko molemmat vaihtoehdot yhtä oikein? Vai voiko ollenkaan laittaa sormea?
Ville Könönen

Andy
Viestit: 2281
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 19 Marras 2015, 10:35

villekono kirjoitti:Viittasin tuolla omalla jutullani siihen legal stancen one supporting point kohtaan, kun olettaavat tuossa videossakin että kun jalka ei mahdu niin ei tarvitse muuta miettiä. Eli periaatteessahan tuossa voisi sen sormen laittaa markerin ja puunväliin ja heittää polvelta, jos jonkin edun siitä luulisi saavansa? Onko molemmat vaihtoehdot yhtä oikein? Vai voiko ollenkaan laittaa sormea?
Lähin tukipiste voi olla mikä vaan ruumiinosa, joten toki riittää sekin että sormi on kiekon takana...

Arttur
Viestit: 26
Liittynyt: 12 Heinä 2015, 22:56

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Arttur » 07 Huhti 2016, 17:00

Nyt kun utrassa alkaa olla isompaa ja pienempää lätäkköä ympäriinsä niin tuli mieleen kysymys tilapäisestä vedestä. Pitääkö kisoissa td:n määritellä jokin alue tilapäiseksi esteeksi jotta sen voi pelata heittopaikan takaa?
Arttu Ruusila

Andy
Viestit: 2281
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 07 Huhti 2016, 18:14

Lätäköt on tilapäinen este aina eli ei niitä erikseen määritellä. Sääntöjen mukaan pelilinjalla saa ottaa taaksepäin ensimmäiseen kuivaan kohtaan asti, mutta jos tämä eka kuiva kohta sijaitsee yli viiden metrin päässä, niin tällöin tulee myös rankku (+1). TD voi myös erikseen (ilmoitettava ennen kisakierrosta) sallia, että ekaa kuivaa kohtaa saa hakea tarvittaessa kauempaakin ilman rankkua ja käytännössä näin kisoissa yleensä tehtäneenkin, mikäli radalla olisi hurjan isoja lätäköitä.

Sääntölainaus:
803.01 Esteet ja helpotukset
B. Heittoasentoon vaikuttavat tilapäiset esteet: Pelaaja voi saada helpotuksen vain seuraavista heittopaikalla tai sen takana olevista tilapäisistä esteistä: tilapäinen vesi, irtolehdet tai roskat, puista irronneet oksat, moottoriajoneuvot, vahingolliset tai haitalliset hyönteiset tai eläimet, pelaajien varusteet, katsojat ja mikä tahansa muu kilpailunjohtajan ennen kierrosta määräämä esine tai alue. Pelaajan on ensin yritettävä siirtää estettä. Jos esteen siirtäminen on epäkäytännöllistä tai mahdotonta, pelaaja saa siirtää heittopaikkansa pelilinjalla taaksepäin lähimpään mahdolliseen paikkaan korkeintaan viiden metrin päähän alkuperäisestä paikasta. Kilpailunjohtaja voi sallia myös viittä metriä pidemmän siirtomatkan.


Ja lätäköihin liittyy myös pari knoppikohtaa:
--> Tilapäiseen veteen kadonnut kiekko ei ole kadonnut kiekko, jos ryhmä näin näki ja tuomitsi että tuohon lätäkköön se katosi... --> Jatkuu siis arvioidun kiekon paikan mukaan pelilinjalta lätäkön takaa (ei rankkua).
--> Ja jos suuri lätäkkö sattuu sijaitsemaan OB-rajan päällä (kuten usein Kirkon entisellä nelosella oli), niin tässä ei tietenkään voi mennä lätäkön taakse OB:n puolelta heittämään, mutta korillekaan päin lätäkön etureunasta ei saa ottaa... --> Eli tässä vaaditaan TD:n hereillä oloa eli on kerrottava eksaktisti ennen kisaa, että mitenkä ko. lätäkön kohdalla toimitaan... --> Voidaan esim. julistaa OB-raja kyseisen lätäkön mukaiseksi.

Janne H
Viestit: 674
Liittynyt: 21 Syys 2012, 20:03

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Janne H » 13 Helmi 2018, 17:08

Suomea puhuva sääntökirja vuosimallia 2018:

https://frisbeegolfliitto.fi/wp-content ... luopas.pdf
Janne Heikkinen
#70446
JLK:n Puheenjohtaja, Opastusvastaava

Andy
Viestit: 2281
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 03 Maalis 2019, 14:46

Viikkokisojen jälkeen tarinoidessa tämä aihe nousi keskusteluun... --> Eli jos naru irtoaa kiekosta, niin poimikaa se talteen! Ja poimikaa toki talteen myös kaikki irtonarut (ja muut roskat) mitä sattuu tulemaan radalla vastaan - kiitos!

Ja pikagallupissa parhaaksi teipiksi naruille sai kannatusta gorillateippi ja allekirjoittanut fanittaa edelleen Bilteman kangasteippiä - ja tietenkin kannattaa teippiä laittaa riittävästi jotta kestää - jos on kahden sentin pala pakkausteippiä, niin se ei kyllä mitään kestä... :)

vanutolkki
Viestit: 200
Liittynyt: 30 Syys 2014, 09:49

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja vanutolkki » 03 Maalis 2019, 19:56

Ite oon kyllä käyttänyt ohutta läpinäkyvää pakkausteippiä noin 2-4cm paloja x2 per kiekko. Ja kestää. ;)
Sammy P
Joen Liitokiekko Ry:n varapuheenjohtaja
PDGA #70947
Tavotteena pakkanen!

Vastaa Viestiin