Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Keskustelua Frisbeegolfista
Andy
Viestit: 2299
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 02 Elo 2019, 11:14

AnttiM kirjoitti:
31 Heinä 2019, 15:50
Ja entä jos väärin perustein siirretty heittopaikka on ryhmäpäätöksen mukaan oikea heittopaikka, eikä kukaan ryhmän pelaajista ole välittömästi ilmoittanut valittavansa päätöksestä, onko tällöin ainoa keino virheellisen pelin toteamiseen se että virheen tehnyt pelaaja ottaa asian esille TD:n kanssa oma-aloitteisesti?
Hyvä kysymys ja kyllä tässä avainsana lienee pitkälti tuo "välittömästi" ryhmän reagoiminen (/ "pelaajan protestointi") - tuntuisi oudolta jos tilanteiden jo mentyä ohi ja kierroksen jälkeen alettaisiin vasta miettiä että mistä on pelattua ja menikö oikein vai ei... :) Täytyypä tähänkin perehtyä paremmalla ajalla lisää.

AnttiM
Viestit: 34
Liittynyt: 03 Heinä 2019, 01:30

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja AnttiM » 02 Elo 2019, 16:48

Andy kirjoitti:
02 Elo 2019, 11:04
Käytännössä: Aina kannattaa pelaajan varmistaa ryhmältä, että heittopaikka on varmasti oikea, kun on kyseessä "OB, tilapäinen vesi, muurahaiskeko, kiekko puussa, vapautusalue, jne." --> ...niin välttyy tällaisilta tilanteilta.
Niinhän se kyseisessäkin tilanteessa taisi mennä, että pelaaja kysyikin etukäteen, onko kenelläkään mitään sitä vastaan jos otan vapautuksen, eikä kenelläkään ollut vielä siinä vaiheessa vastaan sanomista, itsekin vain lähinnä kiinnitin huomiota siihen että siirretty heittopaikka varmasti tulee pelilinjalle. Vasta heiton jälkeen aloin miettiä että olisikohan tuosta saanut ottaa vapautusta laisinkaan. Tietysti vielä tässä vaiheessahan olisi kaiketi ollut mahdollista ilmoittaa tekevänsä valituksen ja ehdottaa varaheittojen sarjaa TD-käsittelyä varten (ja mikäli ojassa olevaa kiekkoa olisi jo ehditty siirtää, sen olisi varmaankin vielä voinut palauttaa ryhmän päätöksen mukaan siihen paikkaan, johon se pysähtyi — vai olisiko tällöin ollut jo liian myöhäistä?).
Antti Mikkonen
#124835

Andy
Viestit: 2299
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 02 Elo 2019, 19:11

Syystä tai toisesta siirretty kiekko voidaan toki palauttaa paikkaansa eli ryhmä pähkäilee, että missä se oli eli kyseessä on ns. "arvioitu heittopaikka". Yleisimmin näin tehdään kun väylällä heitetty kiekko katoaa ja joudutaan heittämään sitten seuraava heitto edelliseltä heittopaikalta.

AnttiM
Viestit: 34
Liittynyt: 03 Heinä 2019, 01:30

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja AnttiM » 02 Elo 2019, 21:03

Heitinpä taas kysymyksen PDGA:n sääntökomitealle:

Kysymys:
"803.02/C: "A player who takes relief other than as allowed above receives one penalty throw." Shall this kind of a situation be handled as a misplay? (I.e. if a player is deemed by the group to receive one penalty throw for taking a relief other than as allowed, shall the throw that was made from the incorrect lie be disregarded?)"

Vastaus:
"That's a good question. Let's say a player's disc in some poison ivy, and they mistakenly believe they can take relief as described in 803.02.A, back along the line of play. They then throw from behind the path of ivy, and someone in the group calls them for improper relief (never mind that that should have come up before, when they were marking their lie). What now?

The player clearly threw from an incorrect lie, so it qualifies as a misplay. But 801.01.A requires to apply the rule that most directly addresses the situation. In this case, that's 803.02.C. The player would play their throw and receive one penalty throw."


Jatkokysymys:
"So, although the situation would not be handled as a misplay during the round, you also said, 'it qualifies as a misplay'. What if the fault was discovered after the scorecard had been turned in, would 811/C apply?"

Jatkovastaus:
"That's how I would rule. While taking improper relief isn't mentioned specifically in 811.F.1 as a form of Incorrect Lie, that rule can be easily extended to apply to that situation."

Eli tuloskorttien palautuksen jälkeen olisi 'misplaysta' kyse, itse pelitilanteessa ei.


**EDIT**
Asiasta näyttäisi olevan komiteansisäisiä erimielisyyksiä.
**EDIT**
Antti Mikkonen
#124835

AnttiM
Viestit: 34
Liittynyt: 03 Heinä 2019, 01:30

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja AnttiM » 04 Elo 2019, 17:19

Palatakseni aiheeseen josta oli puhetta edellisen viikkokisan jälkeen, löysin FAQ-osiosta seuraavanlaisen kohdan:

QA-OB-1
Luottokiekkoni meni OB:lle. Voinko hakea
sen seuraavaa heittoa varten?

Kyllä, kunhan ehdit heittää sääntöjen
mukaisesti 30 sekunnin aikana omalla
vuorollasi.


Samaa sääntötulkintaa voinee soveltaa myös tilanteeseen, jossa kiekkoa lähdetään onkimaan pois tilapäiseltä haitta-alueelta. Ensimmäisestä kierroksen aikana tapahtuneesta ajan ylityksestähän tulee sitä paitsi vain varoitus, joten sääntörikkeestä huomauttaminen lienee tällaisessa tilanteessa kohtuullista, vaikka kyse ei olisikaan toistuvasta hidastelusta.
Antti Mikkonen
#124835

Andy
Viestit: 2299
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 05 Elo 2019, 17:56

AnttiM kirjoitti:
04 Elo 2019, 17:19
Ensimmäisestä kierroksen aikana tapahtuneesta ajan ylityksestähän tulee sitä paitsi vain varoitus, joten sääntörikkeestä huomauttaminen lienee tällaisessa tilanteessa kohtuullista, vaikka kyse ei olisikaan toistuvasta hidastelusta.
Noh, kuten mainitsinkin suullisessa keskustelussa, niin viikkokisatasolla täytyy mielestäni osata käyttää sopivasti pelisilmää - varsinkin jos kyseessä on aloitteleva pelaaja, juniori, tms., niin turha ruveta varoituksia/rankkuja jakamaan jos toinen noukkii yhden vähistä kiekoistaan outista/ojasta - toki asiasta kannattaa mainita ennen/jälkeen neuvovalla otteella, että jos kyseessä olisi viralliset PDGA-kisat, niin "kannattaa huomata että..." Näin ainakin olen itse viikkokisoissa pelaajia sääntöasioissa neuvonut aina huomatessani varmaan kymmeniä ellei satoja kertoja.

Edit: Lisättäköön tähän myös, että ei varoituksen antaminen toki väärinkään ole vaikka viikkokisasta olisi kyse - kyllähän näinkin niitä sääntöjä opitaan ja muistetaan sitten jatkossa... Ehkä tuo sopivan pelisilmän kehittäminen on myös semmoinen juttu, että se vaatii pohjille sen n. 500 viikkokisaa.. :)

Ja tottakai jokaiselle pelaajalle hyvä käytäntö/rutiini oppia on se, että sen lisäksi että "ensin heitetään ja sitten pelastetaan kiekko" on myös se, että jos vain mahdollista muiden pelaajien sijainnin puolesta, niin kannattaa myös tulevaa heittolinjaa/tuulta/kiekkovalintaa pähkäillä jo ennakolta kiekkoa lähestyessä - näin toimien pähkäilyaikaa onkin käytössä 30 sekunnin sijaan jopa pari minuuttia - ja koko ryhmän pelaaminen nopeutuu kummasti ja samalla suoritukset ja tulos paranevat.

p.s. Mielenkiinnolla odotetaan että mitä PDGA:n komitea sanoo tuosta aiemmin pohditusta "ojacasesta" - käytännössähän tuo väärinotettu helpotus (jos pelitilanteessa huomataan) vastaa siis seuraamuksiltaan (+1) vapaaehtoisesti otettua valinnaista helpotusta.

AnttiM
Viestit: 34
Liittynyt: 03 Heinä 2019, 01:30

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja AnttiM » 08 Elo 2019, 17:53

Toisesta viestiketjusta lainattua (sääntö- + etikettiasioihinhan tämä kuitenkin lukeutuu):
Andy kirjoitti:
07 Elo 2019, 19:29
AnttiM kirjoitti:
07 Elo 2019, 15:23
Mikäli pelaaja keskeyttää kierroksensa, mikä on oikea tapa merkitä Metrixiin (tai tuloskorttiin) jäljellä olevien väylien tulokset? Itse tulkitsen näin että sääntö 811.F.5 pätee, eli väylän par + 4 rankkua, mutta jotkut näyttäisivät sen sijaan merkkaavan väylätulokseksi 9 riippumatta väylän par-lukemasta.
Jos DNF, niin se oli sitten siinä eli yhtä lailla voi vaan jättää pelaamattomat väylät merkkaamattakin - mikä ainakin paperikorttien tapauksessa on suositeltavinta ja kirjuri voi vaikka kirjoittaa tulossarakkeeseen lisäksi myös DNF:n. Lopultahan näillä väylätuloksilla ei ole tässä tapauksessa mitään väliä että lukeeko siellä par+4 tai 9 eli ko. kierroksen kohdalle ko. pelaajalle laitetaan Metrixissä DNF ja PDGA:n sivuille "tulokseksi" tulee joko koodi 999 tai 888.
Jos pelaajalta jää kierroksen lopusta yksi tai useampi väylä kokonaan tai osittain pelaamatta (esim. loukkaantumisen takia), katsotaanko hänen automaattisesti keskeyttäneen kilpailun (=DNF), vai onko tällöinkin mahdollista saada kierroksesta tilastokelpoinen tulos?
Antti Mikkonen
#124835

Andy
Viestit: 2299
Liittynyt: 12 Touko 2012, 08:02

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja Andy » 08 Elo 2019, 19:11

AnttiM kirjoitti:
08 Elo 2019, 17:53
Jos pelaajalta jää kierroksen lopusta yksi tai useampi väylä kokonaan tai osittain pelaamatta (esim. loukkaantumisen takia), katsotaanko hänen automaattisesti keskeyttäneen kilpailun (=DNF), vai onko tällöinkin mahdollista saada kierroksesta tilastokelpoinen tulos?
Pitäs tutkia sääntökirja/kilpailuopas läpi, mutta ulkomuistista heittäisin tähän, että _tarkoituksellisesti_ ei voi jättää pelaamatta (oli syy mikä vaan) eli tässä tullaan juuri vissiin niihin tahallaan väärinpelaamisjuttuihin eli niin se menee, että loukkaantumisesta DNF ja tahallaan väliin jättämisestä diskausta - täytyisi tämäkin kohta kaivaa kirjasta, kuten tuolta aiemmistakin kysymyksistä pari juttua... :)

Eli nämä par+4 -seuraamukset ovat käytössä käytännössä vain tilanteessa, jossa myöhästytään vahingossa tai jos epähuomiossa huonosti merkatulla radalla vaikkapa koko ryhmä unohtaisi pelata jonkin väylän.

Btw - ootko esittänyt sääntökyssäreitä koskaan tällä palstalla? --> https://www.dgcoursereview.com/forums/f ... y.php?f=43

Tuolta todennäköisesti saisi nopeampia ja parempia vastauksia, sillä käsittääkseni keskusteluun osallistuu myös PDGA:n säännöistä vastaavia toimihenkilöitä.

Suomessa toki varmasti SFL:n sääntöguruista löytynee vastaajia myös liiton palstalla (vaikkakin hiljaista on ollut viime aikoina tuolla foorumilla)... --> https://keskustelu.frisbeegolfliitto.fi ... um.php?f=9

AnttiM
Viestit: 34
Liittynyt: 03 Heinä 2019, 01:30

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja AnttiM » 08 Elo 2019, 21:00

Kiitos linkkivinkeistä. Vilkasta mielipiteenvaihtoa tuolla Disc Golf Course Review -foorumilla ainakin näyttäisi olevan.
Antti Mikkonen
#124835

AnttiM
Viestit: 34
Liittynyt: 03 Heinä 2019, 01:30

Re: Sääntökeskustelu (+etikettiasiat)

Viesti Kirjoittaja AnttiM » 20 Elo 2019, 02:01

CTP-kilpailujen säännöistä heräsi pari kysymystä:

1. Miten toimitaan jos heitetty kiekko on
a) pelialueen ulkopuolella,
b) rangaistusalueella,
c) pelialustan ylä- tai alapuolella,
d) kiertänyt mandon väärin?

2. Onko korin sisälle päätynyt kiekko erityisasemassa korin alle päätyneisiin kiekkoihin nähden?
Antti Mikkonen
#124835

Vastaa Viestiin