Historiikki


Vuosikertomus 2022Vuosikertomus 2021Vuosikertomus 2020Vuosikertomus 2019Vuosikertomus 2018Vuosikertomus 2017Vuosikertomus 2016Vuosikertomus 2015Vuosikertomus 2014Vuosikertomus 2013Vuosikertomus 2012Vuosikertomus 2011Saavutukset, mestarit ja ennätykset


Joen Liitokiekkona (JLK) tunnetun urheiluseuran vaappuvat ensiaskeleet otettiin kuluvan vuosituhannen alkupuolella 2002, kun muovikiekon perässä juoksemista kaipaava kaveriporukka kokoontui kesäiltaisin ultimaten peluuseen. Markan frisbee olemattomilla lento-ominaisuuksilla jaksoi pitää porukan mielenkiinnon yllä kokonaisen kesän, vaikka pelin luonne olikin puutteellisen pelivälineen vuoksi hieman erilainen.

 

Kesän 2003 pelit aloitettiin uudella kultasävytteisellä pätevämmällä kiekolla, joka kuitenkin kohtasi karmean lopun pelaajan koiran pistäessä sen parempiin suihin. Kun koirasta oltiin tehty rukkaset, porukka otti asiakseen tilata rapakon toiselta puolelta virallisia pelikiekkoja, joiden ominaisuudet olivat koko lailla erilaisia mihin oltiin totuttu. Peli-ilo kasvoi samaa tahtia pelaajien innon ja taitojen kanssa, ja Joensuun suvi-illoissa nähtiin aiempaa liikkuvampaa ja nopeampaa peliä. Kesä 2003 kului pelien jatkuessa järjestäytymättöminä, mutta uusia juoni alettiin jo punoa.

Suomen tarjoama lyhyehkö ulkopelikausi ja alati kasvanut pelihimo sai väen miettimään mahdollisuutta talvipeleihin juuri valmistuneella Joensuu Areenalla. Asiaan perehtyessä paljastui, että virallisille urheiluseuroille vuorot tarjotaan edullisempaan hintaan, joten peliporukan ainoaksi vaihtoehdoksi jäi perustaa virallinen seura. Ultimateseura Flying Object (UFO) RY sai alkunsa maaliskuussa 2004 Villen, Veli-Pekan, Kimmon ja Henrin allekirjoitettua viralliset paperit. Perustamiskokous pidettiin saman vuoden marraskuulla, ja Ville nimitettiin ensimmäistä kertaa heiluttamaan nuijaa.

Seura jatkoi ultimaten peluuta kesäisin taivasalla ja Joensuu Areenan keinonurmilla talvisin pelaajamäärien kasvaessa verkkaisesti. Kesäpelejä leimasi punoittavat niskat ja talvipelejä kertyvät silmäpussit pelivuorojen ollessa koko lailla myöhäisiä. Myös umpihankiultimatea kokeiltiin, mutta tämä jäi hauskuudesta ja kukkopuheista huolimatta yhden iltapäivän jutuksi.

Kesällä 2007 seura otti varovaisen ensiaskeleen kohti frisbeegolfia ultimatepelaajan tuotua kokeiltavaksi pieniä ja oudonmallisia kiekkoja, joita pitäisi heittää kirkkopuiston metallisiin ketjuviritelmiin. Lyhyen kokeilun jälkeen frisbeegolf todettiin ykskantaan liian vaikeaksi ja turhaksi lajiksi, millä ei ole tulevaisuutta Joensuussa.

Kaksi vuotta myöhemmin seura-aktiivi Petri hommasi mystisen päähänpiston vuoksi itselleen pari golfkiekkoa, ja varovaiset kokeilut rupesivat tuottamaan ketjujen kilinää siinä määrin, että pian useampikin UFO:n jäsen rupesi viihtymään kirkkopuistossa herättämässä hämmästystä. Seuran hankittua itselleen pari aloittelusettiä jäsenet pääsivät kokeilemaan lajia ilman rahallista panostusta, ja frisbeegolf rupesi ottamaan jalansijaa seuran toiminnassa kuin varkain. Myös viikkokisat rupesivat pyörimään syksyllä 2009.

Keväällä 2010 golf-aktiivit päättivät uusia kirkkopuiston radan seuran ottaessa lajia toden teolla osaksi toimintaansa. Myöhemmin samana vuonna tehtiin myös Karsikon metsään frisbeegolf-rata, jonka myötä lajin luonteesta paljastui uusia piirteitä kiekkojen kolahdellessa puihin hyvinkin tiuhaan. Lajin muuttuessa ratauudistusten myötä selvästi haastavammaksi harrastajamäärä kasvoi kovaa vauhtia, ja myös uusia ultimate-pelaajia saatiin golfin puolelta. Syksyn 2010 ensimmäiset seuravetoiset kilpailut pelattiin kirkkopuistossa, ja voittopotin nappasi Ismo V.

Frisbeegolfin tultua jäädäkseen seuran oli reagoitava tilanteeseen ja muutettava seuran nimeä ja kuvausta vastaamaan paremmin nykytilaa. Äänestyksen jälkeen uudeksi nimeksi valittiin Joen Liitokiekko, ja tämä ehdotus saatiin pyörimään Patentti- ja rekisterihallituksen byrokraattisiin rattaisiin toukokuussa 2011.

2011 molemmat lajit pyörivät entiseen tapaan osan harrastajista vaihtaessa sujuvasti lajista toiseen. Viikkokisojen lisäksi lokakuussa 2011 järjestettiin 36-väyläiset Joen Avoimet Frisbeegolfkilpailut, joissa sujuvimmin ketjuja kilisytti JP. Frisbeegolfin kasvattaessa jatkuvasti suosiotaan kaupunki vastasi kutsuun tarjoamalla mahdollisuuden uuden radan rakentamiseen Utraan. Ratasuunnitelma saatiin valmiiksi syksyn 2011 aikana, mutta rakentaminen jouduttiin jättämään kevääseen 2012 talven käydessä päälle.

Tammikuussa 2012 Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi seuran uuden nimen ja säännöt, ja jo puoli vuotta käytössä ollut nimi muuttui viralliseksi. Vuosien 2012 ja 2013 aikana Utran radasta kasvoi Pohjois-Karjalan ensimmäinen 18-väyläinen frisbeegolfrata ja se on tullut tärkeässä asemassa lajin kehityksen kannalta Joensuun alueella. Haastavana kokonaisuutena se täydentää kirkkopuiston, Karsikon ja Hammaslahden ratoja. Viikkokisojen lisäksi frisbeegolfissa pidettiin myös kahdet avoimet kilpailut, joita Jesse hallitsi itsevaltiaan ottein voittaen sekä yksilökilpailun että parikilpailun Jyrkin kanssa.

Tulevaisuudessa seura pyrkii pitämään edelleen yllä kahden lajin harrastusta Joensuun seudulla unohtamatta kehitysmahdollisuuksia. Seuran jäseniä rohkaistaan kiertämään kilpailuja ja ratoja, minkä ehtivät. Ultimaten puolella toivotaan talvivuoroa ja pyritään rekrytoimaan uusia pelaajia.