Joen Liitokiekon vuosikertomus 2015Yleistä

Seuran jäsenmäärä kasvoi 2015 aikana 46 uudella jäsenellä ja seuran jäsenmäärä vuoden lopussa oli 134 henkeä. Suurimpana selittävänä syynä edelleen jatkuvaan seuran jäsenmäärän kasvuun on frisbeegolfin suosion lisääntyminen. Seuran helmikuussa pidetyssä vuosikokouksessa seuran hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi Ville Nivalainen, sihteeriksi Janne Heikkinen, taloudenhoitajaksi Markku Kuittinen ja varapuheenjohtajaksi Ismo Louhelainen.

Ultimate

Talvikaudella 2014-2015 ultimaten talvivuorot jätettiin suosiolla väliin peleistä kiinnostuneiden vähäisen määrän takia.

 Ulkopelit aloitettiin kuitenkin heti kelien salliessa toukokuussa. Ulkopelejä pelattiin Kirkkopuiston hiekkakentällä, koska se oli varmimmin vapaana. Pelejä jatkettiin myöhälle lokakuun alkuun asti. Kesän lopulla peleihin alettiin saamaan piristystä uusista pelaajista ja pelit pyörivätkin mukavasti loppukesän. Tulevalle kesälle ennustetaan ultimateen huomattavaa kasvua, ja toiveissa onkin jo jonkinlainen kisakokemuksen hakeminen mahdollisesti kahden seuran yhteisponnistuksena.

Sisävuorohakemukset oli kuitenkin jo aiemmin pitänyt toimittaa Areenalle, joten ultimatelle ei enää pystytty vakiovuoroa saamaan vaikka osallistujamäärät olisivat voineetkin tässä vaiheessa jo osoittaa tarvetta vuoroille.

Frisbeegolf

Aktiivisimmat frisbeegolffarit harrastavat lajia myös talvella ja niinpä viikkokisat järjestettiin joka sunnuntai koko talvikauden ajan Utran radalla. Lumien sulettua frisbeegolfkausi pääsi todella käyntiin ja innokkaita harrastajia riitti erityisesti Kirkkopuiston, mutta myös Karsikon ja Utran radoille ajoittain ihan ruuhkaksi asti. Lauhasta syksystä johtuen pelaajia riitti radoilla aina marraskuun puolelle saakka. Seuran porukat tekivät myös pelireissuja lähiseutujen radoille sekä vähän edemmäksikin, kuten Ouluun, Tampereen seudulle, Kuopioon, Siilinjärvelle (uusi megaväylillä varustettu Tarinalaakson rata), Jyväskylään, Peurunkaan ja Mikkeliin muutamia paikkoja mainitaksemme. Seuran järjestämät viikkokisat, jotka järjestettiin aina Utran radalla, keräsivät jatkuvasti hyvän osanoton ja myös master- ja juniorisarjoihin riitti osanottajia. Vuoden 2015 aikana saimme myös naisten pelaamiseen vähän lisää aktiivisuutta naisille suunnatun frisbeegolf-tapahtuman ansiosta. Haasteena on edelleen kuitenkin naispelaajien määrän lisääminen ja innostaminen kisatoimintaan myös viikkokilpailujen ulkopuolella. Naispelaajia on nähty kuitenkin aika mukavia määriä kiertämässä kaupungin ratoja, joten näkymät lupaavat hyvää.

Utran radan kunnostusta jatkettiin kaatamalla väyliltä edelleen puita (kaupungin luvalla), erityisesti väylät 1, 3 ja 17 saivat lisää väljyyttä. Lisäksi kaupunki yllätti syksyllä kaatamalla jostain syystä väylältä 2 muutaman puun; onneksi nämä suunnittelemattomat kaadot eivät kuitenkaan juurikaan muuttaneet väylän pelillistä haastetta. Kaupunki suhtautui edelleen myötämielisesti toimintaamme antamalla hiekoitushiekkaa heittoalustojen ympärysten kunnostamiseen. Heittoalustojen etuosien kunnostukseen saatiin lahjoituksena suurempi määrä betonilaattoja ja parin masterismiehen asennusurakan jälkeen heittäminen on ollut entistä turvallisempaa. Lisäksi keväällä 2015 Utran radalla järjestetyissä talkoissa lisäkorotettiin väylän 12 koria, rakennettiin 9 väylän rinteeseen koritasanne ja asetettiin väylän 13 heittopaikka viimein vaakatasoon – myös OB-tolpituksia täydennettiin ja tarkennettiin väylien 15 ja 18 osalta.

Heinäkuun 11. päivä järjestettiin Utran frisbeegolfradalla Pohjois-Karjalan avoimet (SFL-/PDGA-kilpailu), joissa oli mahtava osanotto: avoimessa sarjassa 57 heittäjää, masterseissa 19,  nuorissa 3 ja naisten sarjassakin 3 heittäjää. Yhteensä kisassa mukana oli siis 81 osallistujaa, mikä oli Joensuun kaukaisen sijainnin puolesta odotuksissa yläkanttiin. Osanottajia oli tullut kauempaakin, ainakin Kuopio, Siilinjärvi, Juankoski, Savonlinna, Raasepori, Tammisaari, Kouvola, Tampere, Rovaniemi ja Helsinki olivat edustettuina. Kisaratana pelattiin tällä kertaa 21-väyläinen rataversio, kun yhteensä kolme lisäväylää rakennettiin Ahdinpuiston nurmi- ja Utran pallokentälle. Avoimen luokan voitti Joen Liitokiekon Miika Voutilainen, mastereissa Toni Asikainen Helsingistä, nuorissa Pete Hytönen Jyväskylän seudulta ja naisissa Maija Laitinen Rovaniemeltä. Kisoista ja kisojen järjestelyistä saatiin erittäin positiivista palautetta kaikilta pelaajilta, suuri kiitos tästä kuuluu kisojen TD:ille, Ismo Louhelaiselle ja Antti Ylöselle. Pohjois-Karjalan avoimet tullaan edelleenkin järjestämään näillä näkymin jatkossa vuosittain. Oman erityismainintansa ansaitsee ennen Avoimia mitelty, perjantain parigolf, joka kaikille avoimena kilpailuna keräsi mukaan yhteensä peräti 56 paria eli 112 pelaajaa! Tämä on kaikista suurin pelaajamäärä Joen Liitokiekon järjestämissä kilpailuissa tähän mennessä.

Lisäksi vuonna 2015 järjestettiin Utrassa toinenkin SFL-/PDGA-kilpailu 21-väyläisellä rataversiolla, kun 30.8. pelattiin SFL:n Keskisen alueen AM2 Tourin Joensuun osakilpailu. Kilpailu keräsi yhteensä 57 osallistujaa pääosin Itä-Suomen alueelta. MA2-luokassa SD-ratkaisun jälkeen voiton vei Joen Liitokiekon Mika Laukkanen ja MA3-luokassa voittajaksi pelasi Mikkelin Frisbeegolfin Ville Kostin. Muut voittajat olivat: Julius Paakkinen (MJ2, Joen Liitokiekko), Henrik Kostin (MJ3, Mikkelin Frisbeegolf) ja Iitu Jääskeläinen (FA2, Deep In The Forest). AM2 Tourin myötä Joen Liitokiekon järjestämien SFL-kilpailuiden TD-osastolle saatiin myös uusia nimiä, kun Jesse Kempas ja Miika Voutilainen järjestivät kisat erittäin onnistuneesti.

Seuramestaruuksista kisattiin 3.10. heittämällä kaksi kierrosta Utran rataa. Yhteensä kilpailijoita oli 43 neljässä eri luokassa. Seuramestaruudet tällä kertaa veivät nimiinsä avoimessa sarjassa Tuomo Heiskanen, mastereissa Ismo Louhelainen, naisissa Laura Leppänen ja junioreissa Julius Paakkinen.

Syksyn pimentyessä järjestettiin myös neliosainen LED-kisasarja. 20.10. aloitettiin yhdellä kierroksella Utran rataa. Sarja jatkui 27.10. Liperissä kierroksen mittaisena, 3.11. Kontiolahden Vierevänniemellä kahdella kierroksella ja päättyi Outokummun kilpailuun 10.11. LEDicupin vei kaksi kilpailua voittanut Jesse Kempas saalistaen 280/300 pistettä.

Seuramme jäseniä nähtiin kauden 2015 lukuisissa muissa kisoissa. Osanottajien mainioita raportteja kisoista löytyy laajasti seuran nettisivujen Artikkelit -osiosta. Seuraavaan listaukseen on kuitenkin koottu Joen Liitokiekon jäsenten merkittävimmät kisasaavutukset vuoden 2015 aikana.

Suomen frisbeegolfliiton alaiset kilpailut

Kauden 2015 aikana JLK:n jäseniä nähtiin SFL:n kisoissa ympäri Suomea. Jäsenten aktiivisuudesta kertoo sekin, että usein kisareissuista sai lukea kisaajien kisaraportteja. Niitä voi käydä lukemasssa Joen Liitokiekon blogiarkistosta.

Alle on listattu ne kisat,  joissa nähtiin kauden aikana JLK:n heittäjiä (JLK:n osallistujien määrä suluissa, voi myös hyvinkin olla, että lista ei ole aivan 100 % kattava, mutta melkein kuitenkin). Myös top 5 -sijoitukset on mainittu.

    • Seniorit-40: Timo Tuovinen, sijoitus 4.

Muut frisbeegolf-kilpailut

 

https://www.youtube.com/watch?v=HeKAIxSuxlc

  • JLK:n Puttimestaruus 2015. Kesällä 2015 ratkottiin ensimmäistä kertaa myös Joen Liitokiekon puttimestaruus suurta suosiota Suomessa saavuttaneen JYLY-puttipelin avulla. 29.7. käydyssä finaalissa Utran Ahdinpuistossa puttimestaruuden nappasi Mikko Makkonen.

http://www.joenliitokiekko.com/frisbeegolf/makkosesta-joen-liitokiekon-puttimestari-2015/

Viikkokisat Joensuussa

  • Joensuussa pelattiin kaudella 2015 viikkokisoja yhteensä 52 kertaa. Kisat jaettiin kolmeen eri aikajaksoon ja sarjaan (kevät, kesä ja syksy).
  • Keväällä kisoissa kävi yhteensä 58 eri heittäjää. Avoimessa top 3 sijoitukset menivät Miika Voutilaiselle, Mikko Makkoselle ja Lukas Salliselle. Mastersissa voiton vei Olli Arola ja seuraavat sijat menivät Timo Tuoviselle ja Ismo Louhelaiselle. Junioreissa järjestys oli Miska, Joosep ja Jeremia.
  • Kesällä kisoissa kävi yhteensä 157 eri heittäjää. Avoimessa sarjassa järjestys oli Miika Voutilainen, Mika Laukkanen ja Jesse Kempas. Mastersissa voitto meni Ismo Louhelaiselle, kakkoseksi Olli Arola ja kolmas Timo Tuovinen. Junioreissa voittoon Miska Luoma, kakkoseksi Joosep Saks ja kolmanneksi Julius Paakkinen. Naisissa voiton vei Laura Leppänen, toiseksi Anu Varpiola ja kolmas Marika Liimatta.
  • Syksyn kisoissa kävi yhteensä 94 eri heittäjää. Avoimen järjestys oli Ville Nivalainen, Miika Voutilainen ja Sammy Pylkki. Mastersissä voittoon Olli Arola, toiseksi Ismo Louhelainen ja kolmas Eelis Eskelinen. Junioreissa voitto Joosep Saksille, toiseksi Miska Luoma ja kolmas Jeremia Sidoroff. Naisissa voiton vei Minna Gröhn, toiseksi tuli Laura Leppänen ja kolmanneksi Henna Rummukainen.

Yhteenvetotaulukko kaikista JLK:n järjestämistä kilpailuista vuonna 2015

Kilpailu Määrä [kpl] Kommentit
Viikkokisat 52 Kevät-, kesä- ja syksysarjat.
Kuukausikisat 5 Pelattiin Liperissä toukokuusta syyskuulle.
LED-kisat 4 Radat: Utra, Liperi, Vierevänniemi ja Outokumpu.
SFL-/PDGA-kisat 2 Pohjois-Karjalan avoimet ja Keskinen AM2 Tour Joensuu
Parigolfkilpailut 2 Molemmat edelsivät SFL-kisoja.
Keskiviikon erikoiset 3 Tero Tumanoffin kesällä pitämät “yhden kiekon”-, “150 class”- ja “old school plastics” -kisat.
PopUp Challenge 1 Vain jäsenille soramontulla Lehmossa.
Outokummun mestaruus 1 Järjestettiin yhteistyössä OFG:n kanssa.
JLK:n seuramestaruus 1 Vain jäsenille.
JLK:n reikäpeliturnaus 1 Vain jäsenille.
JLK:n puttimestaruus 1 Vain jäsenille.
YHTEENSÄ 73

Muu toiminta

Seuran kiekkojen vuokraus ja opastustoiminta hiipui aika paljon edellisen vuoden hullusta menosta, mutta silti tätä kautta saatiin seuran kassaan mukava potti rahaa eli yhteensä 1200 €. Samalla opastukset innoittivat toivottavasti useita uusia harrastajia aloittamaan frisbeegolfin. Kesäkaudella 2015 opastimme maksua vastaan yhteensä noin 200 frisbeegolfiin ja 20 ultimateen tutustujaa.

Seuran varainhankintaan jäsenmaksutuottojen ja lajiopastusten lisäksi on jo pidemmän aikaa kuuluneet Ilosaarirokin purkutalkoot. Rokkitalkoisiin saimme mukaan yksitoista jäsentä ensin nauttimaan rokin antimista ja kuntoilemaan purkupäivinä. Yhdessä Karelian Kiipeilijöiden kanssa osallistujamäärämme riitti kuin riittikin Popmuusikoille ja saimme osallistua tapahtumaan sekä kartuttaa tilipussiamme 510 € edestä.

Kesällä 2015 käynnistimme Joen Liitokiekon junioritoiminnan frisbeegolfkerhojen muodossa. Seura sai juniorikerhojen järjestämiseen seuratukea Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Kerhoa pidettiin kesä-, elo- ja syyskuussa. Kesäkuun kerho keräsi mukavasti lajista kiinnostuneita nuoria, mutta elo- ja syyskuun kerhoissa oli väljempää eli mahdollisten tulevien juniorikerhojen laajempi ja näkyvämpi mainostaminen on tarpeellista. Syyskuun kolmella viimeisellä vuorolla mukana oli myös Matala kynnys -projektin kautta kerhon löytäneitä nuoria.

OPM:n seuratuen ehtona ollut omarahoitusosuus osuus käytettiin Joensuun frisbeegolfin harjoittelu- ja kilpailuolosuhteiden parantamiseen siten, että Utran Ahdinpuistoon sijoitettiin puttiharjoittelua varten kaksi uutta DISCatcher-maalikoria. Koreista olikin suurta hyötyä juniorikerhojen lisäksi myös frisbeegolfharjoituksissa, joita pidettiin kerran viikossa kesäkuun alusta aina syyskuun loppuun asti. Usein harjoitukset keräsivät noin 10 osallistujaa ja kyseistä treenipaikkaa pidettiin harjoitteluun erittäin hyvin soveltuvana – harjoituksissa nähtiin usein myös vähemmän pelanneita kysylemässä vinkkejä heittämiseen. Lisäksi Ahdinpuiston puttigriini varusteltiin puttipaikkamerkein erilaisten puttiharjoitteiden pelaamista varten ja kyseisen griinin pusikoiden raivaaminen ja OB-tolpitus mahdollistivat myös tilapäisten kisaväylien pelaamisen Utrassa järjestetyissä SFL- ja seuramestaruuskilpailuissa.

Keskiviikkona 3.6. järjestettiin Naisten frisbeegolftapahtuma Utran Ahdinpuistossa ja siihen osallistui mahtavasti lähes noin 50 naista ja tyttöä, joista toivon mukaan useita nähdään myös jatkossa frisbeegolfin parissa. Suuret kiitokset tämän tapahtuman onnistumisesta kuuluvat tapahtuman organisoineelle Olli Arolalle.

Uusia ratoja Joensuun ympäristöön saatiin yksi Niittylahteen, jonne nousi kymmenväyläinen kokonaisuus Niittylahden opiston harjoitusväylien lisäksi. Kenttä täydentää eteläisen Joensuun tarvetta lajin harrastamiselle. Lisäksi paikallinen yritys laati suunnitelman Uimaharjun 9-väyläiselle radalle joka valmistuu vuoden 2016 aikana ja paikkaa puolestaan Joensuun koillisosan kenttävajetta.

Jäsenistölle lähetettiin myös Harri Pietiläisen kurssityönään laatima seurakysely syksyn 2015 aikana. Aineiston analyysin kautta nousi esiin paljon yleistä tietoa harrastusmääristä jäsenillä, jäsenistön huomioita uusien kenttien tarpeista, sekä tietoa kilpailutoiminnan kehittymisestä alueella. Seurakysely viitoittaneekin tulevia keskusteluita kaupungin henkilöstön kanssa ja ohjannee osaltaan seuran tulevaisuuden kuvioita eteenpäin.