Joen Liitokiekon vuosikertomus 2020Yleistä

Joen Liitokiekko ry:n (JLK) jäsenmäärä oli vuoden 2020 lopussa 162 henkeä (lähde: SFL / SuomiSport / 31.12.2020). Aiemmasta vuodesta (2019: 134 jäsentä) jäsenmäärä kasvoi 28 jäsenellä. Jäsenmaksut pysyivät vuonna 2020 edellisen vuoden tasolla – normaali jäsenhinta oli 20 euroa ja opiskelijoille, eläkeläisille ja työttömille jäsenmaksu oli 15 euroa sekä juniorijäsenyys 10 euroa. Juniorien jäsenhintaa päätettiin vuoden 2020 vuosikokouksessa laskea viiteen euroon vuodelle 2021.

Frisbeegolf on ollut viime vuosina jo yksi Suomen harrastetuimmista urheilulajeista ja vuonna 2020 koronan vuoksi harrastajamäärät kasvoivat entisestään ja tämä todennäköisesti osaltaan vaikutti myös JLK:n jäsenmäärän kasvuun sen ohella, että viime vuosina JLK:ssa on tehty määrätietoista työtä frisbeegolfin harrastus- ja kilpailutoiminnan sekä ratojen kehittämiseksi. Tämä työ sai myös hienon tunnustuksen, kun JLK palkittiin Joensuun kaupungin vuoden 2020 liikuttajana. Kiitokset kaikille Joen Liitokiekkoa äänestäneille!

Seuran, koronarajoitusten vuoksi poikkeuksellisesti, vasta kesäkuussa pidetyssä vuosikokouksessa seuran hallitukseen valittiin puheenjohtajaksi Sammy Pylkki, sihteeriksi Tuukka Renkman, taloudenhoitajaksi Anssi Liimatta ja varapuheenjohtajaksi Ville Nivalainen. Sihteeri totesi kuitenkin heti alkukaudesta etteivät omat resurssit riitä muiden töiden ja menojen ohella hoitamaan tehtävää, joten hallitus jatkoi loppukauden kolmihenkisenä.


Ultimate

Ultimaten harrastajamäärää pyrittiin edelleen kasvattamaan kesällä 2020, mutta harrastajamäärät ovat edelleen hyvin pieniä. Pelejä järjestettiin 1-2 kertaa viikossa pelaajien ilmoittautumisen mukaisesti. Toteutuneet ulkopelit pelattiin pääasiassa Kirkkopuiston hiekkakentällä ja peleissä mukana oli vaihtelevasti 6-14 henkeä. Ultimateharrastuksen kehittämiseen tarvittaisiin muutamia innokkaita toimijoita sekä panostamista jäsenrekrytointiin. Sisävuorohakemuksia ultimatea varten ei jätetty talvelle.


Frisbeegolf

Viikkokisoja järjestettiin sunnuntaisin koko talvi-/kevätkauden ajan pääosin Utran radalla (jäätilanteen vuoksi poikkeuksellisesti välillä pelattiin myös muilla radoilla) aina 8.3.2020 asti, jonka jälkeen koronapandemian vuoksi taukoa kisoista oli toukokuun loppuun saakka. Kesäkuun alusta alkaen viikkokisat pyörivät erityisjärjestelyin (ei pelaajakokouksia, yms.) vuoroviikoin Utrassa, Lykynlammella ja Kontiorannassa ja ne olivatkin ennätyksellisen suosittuja, kun keskimäärin kisoissa oli lähes 75 pelaajaa eli käytännössä kaikki kisat olivat täynnä. Syksyllä viikkokisailua jatkettiin eri radoilla, mutta Utraan talvehtimaan siirryttiin marraskuun puolivälissä.

Vuosi 2020 jakaantui viikkojen osalta kolmeen pelattuun sarjaan seuraavasti:

 • Kevätsarja: kilpailuja 10 (6 kpl jäi pelaamatta koronan vuoksi), kilpailustartteja yht. 375 ja 95 eri pelaajaa (keskimäärin 37,5 osallistujaa/kisa)
 • Kesäsarja: kilpailuja 13 (6 kpl jäi pelaamatta koronan vuoksi), kilpailustartteja yht. 973 ja 214 eri pelaajaa (keskimäärin 74,85 osallistujaa/kisa)
 • Syksysarja: kilpailuja 18, kilpailustartteja yht. 790 ja 141 eri pelaajaa (keskimäärin 43,89 osallistujaa/kisa)

Luonnollisesti koronapandemia vähensi merkittävästi järjestettyjen kilpailujen määrää eli kun vuonna 2019 JLK järjesti kisoja 85 kpl (ja näissä oli ennätykselliset 3 470 osallistujaa), niin vuonna 2020 kilpailuja järjestettiin lopulta “vain” 66 kpl ja näihin osallistui 3 170 pelaajaa. Keskimäärin osallistujia kilpailua kohdin oli siis kuitenkin hienosti 48,03 pelaajaa, mikä on uusi ennätyslukema keskimääräisen osallistujamäärän osalta. 

Kauden aikana osin koronan vuoksi järjestämättä lopulta jäi 12 viikkokisaa, PDGA-liiga(t), kuukausikisat ja Huviseurat ja toisaalta kilpailujen järjestämisintoon vaikutti suuresti myös seura-aktiivien superkiireinen alkukesä (kuukauden aikana pidettiin kolme kaksipäiväistä PDGA-kisaa kolmella eri kisaradalla 360 osallistujalle ja tehtiin satoja talkootyötunteja radoilla ja toimistossa). Tärkeää olisikin jatkossa saada toimintaan mukaan lukuisia uusia kilpailujärjestäjiä, jotta tulevilla kausilla JLK:n kilpailuja voidaan pyörittää ympäri vuoden laajasti ja monipuolisesti koko ajan kasvavalle harrastajajoukolle. Valmisteluja tulevien vuosien kisamäärän kasvattamisen (visio: 100 kilpailua vuodessa 5 000 pelaajalle) osalta aloitettiin toki jo mm. seuraavasti:

i.) Viikkokisojen (ja muiden pienempien kisojen) pitämiseen laadittiin havainnollinen ohje, jonka avulla yksittäisen kilpailun pito onnistuu keneltä vaan, mikäli vain lajin säännöt ja viikkokisatoiminta ovat edes jokseenkin tuttua ennestään.

ii.) Viikkokisa-TD-toimintaan eli ns. “TD-pooliin” tehdään jatkuvaa rekrytointia, mukaan kisajärjestelytoimintaan ovat kaikki tervetulleita ja alkuun opastetaan kyllä.

iii.) Lisäksi JLK:n uusi valmisteilla oleva seuratoiminnan johtamismalli (ns. toimikuntatoiminta) tuonee aikanaan helpotusta etenkin myös virallisten kisojen järjestämiseen siten, että enää TD-henkilöstön ei tarvitsisi koordinoida kaikkea ratatalkoista yhteistyökumppaneiden etsimiseen saakka.

Seuraavaan taulukkoon on listattu JLK:n järjestämät kisat vuoden 2020 aikana ja JLK:n www-sivuilla julkaistuista artikkeleista löytyy tarkemmat raportit kilpailuista.

Kilpailu Määrä Osallistujia Kommentit
Sekaparifrisbeegolfin SM 2020 (PDGA XC-tier, SM-kilpailu) 1 96 Artikkeli: https://www.joenliitokiekko.com/frisbeegolf/sekaparifrisbeegolfin-sm-2020-linkkikooste-raportit-valokuvat-videot/
Pohjois-Karjalan avoimet 2020 sponsored by InnovaStore (PDGA B-tier) 1 153 Artikkeli: https://www.joenliitokiekko.com/blogi/pohjois-karjalan-avoimet-2020-sponsored-by-innovastore-mainiossa-saassa-hienoa-kilpailua/
Am Series Joensuu (PDGA C-tier, amatöörien SM-karsintakilpailu) 1 111 Artikkeli: https://www.joenliitokiekko.com/frisbeegolf/amatoorien-sm-karsintakisa-kisattiin-utrassa-111-heittajan-voimin/
Viikkokisat 41 2138 Artikkeli (kesä): https://www.joenliitokiekko.com/blogi/viikkokisojen-kesa-sarjan-lopputulokset-ja-yhteenveto/ | Artikkeli (syksy): https://www.joenliitokiekko.com/blogi/viikkokisojen-syksy-sarjan-lopputulokset-ja-yhteenveto/ | Kevät-sarja julistettiin koronan vuoksi keskeytetyksi ilman lopputuloksia.
LED-kisat 4 71 Artikkeli: https://www.joenliitokiekko.com/blogi/led-cup-2020-makkonen-ja-rautiainen-voittoihin/
Parigolf-kisat (3 x Susirajan Paricup, PKA, AM Series) 5 277 Tulokset (Susiraja): https://discgolfmetrix.com/1133733 | Tulokset (PKA): https://discgolfmetrix.com/1298691 | Tulokset (Am Series): https://discgolfmetrix.com/1322144
JLK:n seuranmestaruus 2020 1 89 Artikkeli: https://www.joenliitokiekko.com/blogi/joen-liitokiekon-seuranmestaruuskisoissa-ennatysmaara-pelaajia/
JLK:n puttimestaruus 2020 (7 x karsinta, välierä, finaali) 9 99 Artikkeli: https://www.joenliitokiekko.com/frisbeegolf/joen-liitokiekon-vuoden-2020-puttimestarit-selvilla/
JLK:n reikäpelimestaruus 2020 1 50 Lopputulokset: https://challonge.com/jlk2020/standings
Muut kilpailut (Lieksa Open, Sirkkala Popup) 2 86 Tulokset (Lieksa): https://discgolfmetrix.com/1458785

| Tulokset (Sirkkala): https://discgolfmetrix.com/1501537

YHTEENSÄ 66 3170 Ka. 48,03 pelaajaa/kilpailu

Kaudella 2020 myös jatkettiin Disc Golf Metrixin käyttöä kilpailujen pääasiallisena ilmoittautumis- ja tulospalvelualustana. Käyttökokemukset Metrixistä olivat pääosin erittäin myönteiset niin järjestäjien kuin pelaajienkin mielestä. Havaituista ongelmista ja puutteista oltiin edelleen aktiivisesti yhteydessä Metrixin ylläpitoon, joten toiveissa on, että järjestelmä kehittyy vuosi vuodelta entistäkin paremmaksi. Lisäksi myös vuoden 2020 alusta JLK:n kilpailuissa siirryttiin käyttämään Metrixin maksullista ns. Premium -versiota. Suurena hyötynä tästä on se, että suosituimmat kilpailut eivät voi mennä “ylitäyteen”, vaan syntyy jonotuslista. Lisäksi myös sarjataulukot ovat aina automaattisesti oikein ja ajan tasalla ilman työlästä excelöintiä.

Vaikka korona-epidemian vuoksi kilpailukaudesta Suomessa muodostui normaalia lyhyempi, niin kilpailemaan onneksi päästiin erityisjärjestelyin kesäkuun alusta alkaen ja menestystä JLK:lle tuli ympäri Suomea. Alle on listattu raportit JLK-heittäjien isoimmista kilpailuista (SM-kisat ja Pro Tour) ja foorumilta voi käydä lukemassa yhteenvedot kauden 2020 muista kisoista.

Historiallisen hyvää menestystä SM-kisoista

Vuosi tarjosi seuralle makeaa mahan täydeltä, kun SM-kisoissa nähtiin ennätysmäärä JLK-heittäjiä ja kokonaisuuden kruunasi kolme SM-mitalia. Lisäksi JLK järjesti heinäkuussa Lykynlammen ja Kontiorannan radoilla Sekaparifrisbeegolfin SM-kisat.

Parifrisbeegolfin SM-kisat 2020 | Peurunka | 29.-30.8.2020

Parifrisbeegolfin SM-kisat Laukaan Peurungassa heitettiin 29.-30.8.2020. Kisa oli Joen Liitokiekon kannalta historiallinen, sillä kotiintuomisina oli seuran kautta aikain ensimmäinen SM-tason kultamitali. MP40-luokassa Ville Nivalainen ja Mikko Makkonen johtivat kisaa alusta loppuun asti ja ottivat Suomen mestaruuden kahden heiton erolla seuraaviin.

”Ollaan pelattu yhdessä monia parikisoja ja pystytään pelaamaan aina paremmalla tasolla kuin yksilökisassa. Viihdytään yhdessä kierroksella ja se näkyi tämän viikonlopun heittämisessä, joka oli iloista ja rentoa. Päätettiin jo ennen kilpailua, että heitetään niin hyvin kuin osataan ja se saa riittää. Viimeisiin väyliin asti ajatukset pysyivät vain seuraavassa heitossa ja kilpailun loputtua nostettiinkin sitten pokaalit ilmaan.” , tuoreet suomenmestarit summasivat kisaurakkansa.

Avoimessa luokassa koettiin myös jännittäviä hetkiä, kun kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa olivat Sammy Pylkki ja Samu Kesonen. Kärki oli kuitenkin erittäin tasainen ja kun viimeisellä kierroksella takaa tultiin erittäin kovilla tuloksilla ohi, niin sijoitus Suomen parhaiden joukossa oli lopulta kahdeksas. Yksi viimeisen kierroksen onnistujista olivat Tero Jaatinen ja Toni Jaatinen, jotka hienolla -9 tuloksella nousivat lopulta kuudenneksi. Matkaa mitaleille jäi lopulta vain kolme heittoa.

Naisten avoimessa luokassa saatiin koko kisan jännittää Henna Rummukaisen ja Jenni Karppisen (JLK-jäsen, mutta edustaa Disc Klupi Kuhmoista) otteita. He olivat koko kisan ajan taistelemassa SM-mitaleista, mutta viimeisellä kierroksella tasonnosto jäi tekemättä ja mitalit pääsivät karkaamaan. Tuloksena kuitenkin hieno SM-kisojen neljäs sija.

FP40-luokassa Heini Lindroos oli parinsa Heidi Könssin (Puskaputtaajat) kanssa ensimmäisellä kierroksella hyvin kärjen tuntumassa, mutta jäi terävimmästä kärjestä toisella kierrosella. Viimeinen kierros ei tuonut sijoitukseen muutosta, joten tuloksen SM-kisojen viides sija.

Tulokset: https://discgolfmetrix.com/1353125

MP40:

1/23 Ville Nivalainen & Mikko Makkonen -13

Avoin:

06/28 Tero Jaatinen & Toni Jaatinen -19

08/28 Sammy Pylkki & Samu Kesonen -15

18/28 Marko Pettersson & Miika Voutilainen -7

27/28 Teemu Pietarinen & Anssi Korhonen +4

FPO:

4/8 Henna Rummukainen & Jenni Karppinen +16

FP40:

5/6 Heini Lindroos & Heidi Könssi +34

 

Sekaparifrisbeegolfin SM-kisat 2020 | Joensuu & Kontiolahti | 4.-5.7.2020

Juniorit-18 -luokassa heittänyt JLK:n Samu Kesonen sai uuden sulan hattuunsa, kun hän parinsa Silva Saarisen (RFG) kanssa heitti SM-hopealle. Onnittelut! Finaalikierrokselle lähtiessä kultakin olisi ollut otettavissa, mutta lopulta eroa jäi selvät kahdeksan heittoa.

Pro Master 40+ -luokassa Heini Lindroos,Ville Nivalainen laittoivat viimeiselle kierrokselle isompaa vaihdetta silmään ja lähtivät tosissaan jahtamaan SM-mitalia. Hieman seuran perinteitä noudattaen, hyvästä viimeisestä kierroksesta (+5) huolimatta mitali jäi vain yhden heiton päähän. Neljäs sija ylitti kuitenkin varmasti odotukset. Toinen JLK-pari Minna Gröhn & Markku Penttonen eivät päässeet haastamaan kisan aikana kärkisijoja, mutta kisakokemuksen lisäksi tuli 12.sija.

Avoimessa luokassa Toni Jaatinen hetti parinsa Sinna Talvensolan (Jyväskylän Liitokiekkoilijat) kanssa viimeisen kierroksen toiseksi parhaan tuloksen (+2) ja nousi sen myötä hienosti viidenneksi. Hyvää kokonaisuutta kuvaa se, että mitalit jäivät vain viiden heiton päähän. Myös Henna Rummukainen & Sammy Pylkki tekivät viimeisellä kierroksella nousua ja +8 -kierrostuloksella he selvisivät top-10:iin, yhdeksänneksi.

Riikka Rautiainen & Matti Rautiainen eivät enää viimeiselle kierroksella taistelleet kärkisijoista. Loppukierros oli sen verran vaikea, että nousua ei tapahtunut ja loppusijoitus oli 19. Miska Luoma pelasi parinsa Anna-Kaisa Savinaisen (DIF) kanssa hyvän Best shot -kierroksen, mutta Tough- ja Alternate -kierrokset olivat hankalat ja tiputtivat heitä tuloslistassa alaspäin. Lopullinen sijoitus oli 20. Marika Liimatta, Anssi Liimatta joutuivat keskeyttämään kisan jo lauantain toisella kierroksella.

Pro Master 50+ -luokassa Asta Iljo & Ilpo Iljo olivat ensimmäisen kierroksen jälkeen hyvässä vauhdissa, mutta vauhti hiipui kierros kierrokselta. Viimeisen kierroksen myötä lopullinen sijoitus oli kahdeksas. Marja Kontkanen & Kari Kontkanen heittivät koko kisan tasaisesti, mutta tällä kertaa se ei riittänyt kärkikahinoihin, joten loppusijoitukseksi merkittiin 10.

Tulokset:

A-lohko: https://discgolfmetrix.com/1345994
B-lohko: https://discgolfmetrix.com/1346021

JLK:n www-sivuilla kooste kilpailun kaikista raporteista, videoista, yms:

https://www.joenliitokiekko.com/frisbeegolf/sekaparifrisbeegolfin-sm-2020-linkkikooste-raportit-valokuvat-videot/

 

Amatöörien SM-kisat 2020 | Oulu | 14.-16.8.2020


Yhdeksän Joen Liitokiekon jäsentä matkasi taistelemaan SM-mitaleista ja kotiin tuomisina oli useita top-10 -sijoituksia ja kruununa Heini Lindroosin FA40-luokan SM-pronssimitali!

”Hienoa oli ylipäänsä päästä mukaan, puitteet ja järjestelyt hyvin toteutettu. Seura kierroksilla ihan huippua! 😍 Kaksi ensimmäistä kierrosta heitin omalla tasolla, Kolmannella sain sitten flown päälle ja se riitti kolmanteen sijaan. Tyytyväinen viikonloppuun kokonaisuudessaan!”, Heini kommentoi kisan jälkeen. Samassa luokassa heittänyt Minna Gröhn jäi hieman omasta ratingtasostaan, mutta loppusijoituksena kuitenkin kunnioitettava kahdeksas sija.

MA1-luokassa viidentenä finaalipäivään lähtenyt Pasi Harjula heitti yhden kisauransa parhaista kierroksista (-4) ja nousi sillä haastamaan pronssimitalia. Pasin lopetettua kierroksensa, ehti jo vähän aikaa näyttää siltä, että mitali voisi tulla. Ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä eroa mitaliin jäi lopulta kaksi heittoa. Kokonaistulos -7 takasi kuitenkin sen, että sijoitukseksi jäi hieno 4. sija.

Samu Kesonen lähti takaa-ajoasemasta viimeiseen kierrokseen ja hyvän -2 kierroksen myötä kokonaistulos -3 nosti häntä neljä sijaa jaetulle seitsemännelle sijalle. Pentti Kakkonen heitti tasaiset kierrokset (+1, -1, +1) ja sijoittui tasaisessa kisassa jaetulle 18. sijalle. Top-10 -sijoitukseen jäi matkaa ainoastaan neljä heittoa.

FA1-luokassa Maria Pääkkönen ei harmittavasti pystynyt kahdella viimeisellä kierroksella toistamaan ensimmäisen kierroksen hienoa tulostaan. Kovasta taistelusta huolimatta mitali jäi viiden heiton päähän ja lopullinen sijoitus oli kuudes. Riikka Rautiainen aloitti myös hyvin, mutta menetti hieman asemiaan kahdella viimeisellä kierroksella. Loppu kuitenkin sujui riittävän hyvin, jonka myötä tasaisessa kisassa sijoitukseksi merkittiin 10. sija. SM-kultaa otti lopulta JLK-seurajäsenyyden omaava, mutta Kuhmoisten Disc Klupia edustava Jenni Karppinen. Onnittelut Jennille!

MA40-luokassa Toni Moilanen ei oikein saanut kisan aikana itsestään kaikkea irti ja kärki pääsi karkaamaan tasaiseen tahtiin. Tuloslistan keskivaiheilla heittäjien erot olivat pienet, mutta Tonilla heittoja tuli muutamia ylimääräisiä, jonka myötä sijoitus oli lopulta 17.

MA50-luokassa Juhani Rautiainen teki hyvän nousun ja heitti kisan parhaimman kierroksensa (+4) finaalipäivänä. Hän nousi sillä tuloslistalla useita sijoja ja sijoittui yhdenneksitoista. Top-10 -sijoitus jäi lopulta vain heiton päähän.

Tulokset: https://discgolfmetrix.com/1318955&view=result

 

Junioreiden SM-kisat 2020 | Ähtäri | 1.-2.8.2020

Ähtärissä kaksi päivää ja kolme kierrosta kestäneessä Junioreiden SM-kisassa mukana oli viisi JLK-heittäjää. Kolmas kierros tarjosi jännitettävää juniorit-18 -luokassa, sillä JLK-heittäjillä oli hyvillä tuloksilla mahdollisuuksia hyvinkin korkealle tuloslistalla.

Samu Kesonen jatkoi varmaa heittämistä ja -4 tuloksella nousi hienosti kahdeksannelle sijalle. Ainoastaan birdien vähyys esti viimeistä vuotta junioreissa heittävän Samun jätti menestyksen, sillä matkaa mitaleille jäi vain viisi heittoa.

Eemi Pantsari on osoittanut olevansa tämän kesän Joensuun seudun parhaita heittäjiä ja sama taso nähtiin myös Ähtärissä, kun hän taisteli kynsin ja hampain SM-mitalista, aina viimeisen kierroksen loppuun asti. Vaikeilla viimeisillä väylillä tuli kuitenkin valitettavasti tripla ja kolme bogieta, jotka tiputtivat Eemin mitalitaistelusta yhdeksänneksi. Tästä huolimatta upea suoritus ensimmäistä kisakauttaan heittävälle nuorukaiselle.

Aku Kastinen sai hyvän lopetuksen kisalla, kun -1 tuloksen myötä sijoitukseksi merkittiin 16/41. Hieman heikommin menneestä kakkoskerroksesta huolimatta Aku heitti kisassa reilusti yli oman ratinginsa ja top10 -sijoitus jäi vain muutamien heittojen päähän.

Eemin tavoin ensimmäistä kisakauttaan heittävä Lassi Uusitalo teki tasaista jälkeä koko kisan ajan ja viimeisen kierroksen +2 tuloksen myötä loppusijoitus oli 24/41. Tilastojen valossa Lassi selvisi kierroksista ilman suurempia ongelmia ja top20 -sijoitus jäi vain kolmen heiton päähän.

Miika Martikainen pystyi nousemaan viimeiselle kierroksella kuusi sijaa, kun hän pääsi lopettamaan hyvään +1 -tulokseen. Loppusijoitus 25/41 ja ratingin valossakin mentiin toista kierrosta lukuunottamatta omalla ratingtasolla.

Tulokset: https://discgolfmetrix.com/1328868

Kuvia kisasta:
https://frisbeegolf.kuvat.fi/kuvat/Junioreiden+SM+2020+-+%C3%84ht%C3%A4ri/

 

Mastereiden SM-kisat 2020 | Turku | 20.-23.8.2020

Nelipäiväiset Mastereiden SM-kisat heitettiin Turun Lausteen haastavalla radalla.

Tulokset: https://discgolfmetrix.com/1175142

MP50-luokassa Ilmari Tapio heitti viimeisellä kierroksella erinomaisen +4 tuloksen ja nousi sillä tuloksissa jaetulle kymmenelle sijalle.

MP40-luokassa Mikko Makkonen heitti +9 ja jäi lopputuloksissa sijalle 31.

”Hieno viikonloppu upealla radalla pelattu ja huippuhauska reissu Virtasen Petrin kanssa takana. Hyvää peleissä oli puttaaminen ja henkinen kanttikin piti pahoissakin mörreissä. Pelaaminen tuntui koko ajan melko hyvälle, mutta joka kierroksella tuli virheitä joista näin vaikealla radalla saa maksaa paljon. Viimeinen rundi oli ehkä ehjintä peliä, mutta olin välillä hankaluuksissa kovan tuulen kanssa.”, Mikko summasi kisansa.

 

Joukkuefrisbeegolfin SM-kisat 2020 | Lohja | 12.-13.9.2020

Avoimen luokan joukkueemme (Tero Jaatinen (C), Toni Jaatinen, Teemu Pietarinen, Ville Vikström) lähtivät viimeiseen kisapäivään jahtaamaan kahden heiton päässä olevaa mitalia. Joukkueen molemmat parit heittivät 3.kierroksen -9:ään, mutta kovatasoisessa kärkitaistelussa se ei kuitenkaan riittänyt ja mitalit alkoivat karata käsistä. Viimeisellä kierroksella ei oikein pystynyt enää tekemään eroja kärkijoukkueisiin, joten finaalikierroksen -13 tuloksella Joen Liitokiekko sijoittui avoimessa luokassa sijalle 8.

”Kapteenina pitää sanoa että oon ylpee joukkueesta, kaikki onnistui kokonaisuudessaan ihan pirun hyvin ja ennen kaikkea pidettiin hauskaa 🔥”, joukkueen kapteeni Tero Jaatinen summasi viikonlopun tapahtumat.

1.kierros: https://discgolfmetrix.com/1472248

2.kierros: https://discgolfmetrix.com/1472792

3.kierros: https://discgolfmetrix.com/1473734

4.kierros: https://discgolfmetrix.com/1474908

Kokonaistulokset:
https://discgolfmetrix.com/?u=scorecard&view=news&ID=1352179&news_id=3890

Sekaluokan joukkue (Sammy Pylkki (C), Anssi Korhonen, Maria Pääkkönen, Samu Kesonen) jäi ensimmäisenä kisapäivänä sen verran kauas terävimmästä kärjestä, että finaalipäivä oli taistelua paremmista sijoituksista. Kolmas kierros sujui joukkueen pareilta hienosti ja tasaisessa keskikastissa hyvän finaalikierroksen myötä oli ollut mahdollista nousta top-10-sijoituksiin. Viimeisellä kierroksella muut joukkueet heittivät kuitenkin sen verran vahvasti, että nousua ei tullut ja loppusijoitukseksi tuli 12. sija.

”Pienet virheet ja heikko lähipeli johti siihen, että joukkue ei pelannut omalla tasollaan tasaisesti kisan läpi. Joukkueen yhteishenki oli kuitenkin loistava ja onnistumisiakin koettiin todella paljon. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.”, joukkueen yhteenveto kisasta.

1.kierros: https://discgolfmetrix.com/1472254

2.kierros: https://discgolfmetrix.com/1472796

3.kierros: https://discgolfmetrix.com/1473736

4.kierros: https://discgolfmetrix.com/1474916

Kokonaistulokset:

https://discgolfmetrix.com/?u=scorecard&view=news&ID=1352179&news_id=3891

Kuvia kisasta: https://frisbeegolf.kuvat.fi/kuvat/Joukkuefrisbeegolfin+SM+2020+-+Lohja/

Avointen luokkien SM-kisat 2020 | Sipoo | 6.-9.8.2020

Joen Liitokiekon ainut edustaja, Tero Jaatinen, heitti ensimmäisen kierroksen par-tulokseen ja on sillä hyvissä asemissa tuloslistan keskivaiheilla.

”Tän vuoden teema jatkuu, putti….. Ringistä 60% sisään ja tosi monta 10-12 metristä ohi, tietää missä vika. OK, mahtui sinne pari sylkyä/keskeltä läpi puttiakin. Heittäminen iha kivaa paria tyhmää virhettä lukuunottamatta 👍 tästä on hyvä jatkaa tuuppailua 🔥”, Tero pohti tuoreeltaan suoritustaan.

2.kierrokseen mahtui onnistumisia ja ei-niin-hyviä-onnistumisia. Kahdelta viimeiseltä väylältä tuli sen verran paljon plussaa, että sijoituksissa tultiin nelisenkymmentä sijaa alaspäin (85/98).

”Putin kanssa taas isoja ongelmia, tuli myös kaksi keskeltä läpi puttia, jotka meni pään sisään ja keskittyminen herpaantui. 16 väylää iha ok peliä, kahdelle viimeiselle väylälle aivan hirveitä heittoja, joista tuloksena +7 (kierros +9)”, Tero kertasi toisen kierroksen tapahtumia.

Kolmannella kierroksella radan haastavat OB-alueet aiheuttivat ongelmia, kun Teron kiekko lensi yhteensä seitsemän kertaa yli OB-rajojen. Kierros +6 ja sijoitus 90/98.

”Heittäminen iha ok, mutta 7 niukkaa outtia ja törkeesti rolleja. Rinkiputti 54%, joten eihän siihen voi tyytyväinen olla”, harmitteli Tero helteisen kisakierroksen jälkeen.

Viimeisen kierroksen tulokseksi merkittiin +7 ja kokonaisheittomääräksi tuli 262 (+22). Sijoitukseksi jäi 93/98.

”Samat ongelmat jatkuu. Eilisen aikana kyynärpää kipeytyi aika paljon. Tänään ensimmäisen foren jälkeen kävi jo DNF mielessä, mutta arvelin tuuppailla kierroksen loppuun kun tänne asti tultukkin. Nyt useampi päivä lepoa ja parantelua”, Tero pohdiskeli kisan päätyttyä.

Tulokset: https://discgolfmetrix.com/1168369&view=result

 

Makkosella menestystä Pro Tourilla

Helsingin Talissa saatiin päätökseen kolmipäiväinen (26.-28.6.2020) Prodigy Disc Pro Tourin avauskilpailu. Kisa keräsi mukaan Suomen parhaimmiston ja kärkisijoja jahtaamaan lähti myös JLK:n Tero Jaatinen (MPO) ja Mikko Makkonen (MP40).

Haastava Talin rata osoitti, että pienetkin virheet näkyivät tuloksessa. Teron (+3, +7, +2) kierrokset tuottivat lopulta sijoituksen 58/82. Toista kierrosta lukuunottamatta mentiin omalla rating-tasolla.

”Joka kierroksella sama teema: pienikin virhe kostautui isosti ja tali iski kovasti jalkoväliin. Heittäminen tuntui ihan OK:lta vaikka tulos ei sitä näytäkkään. Putti oli viikonlopun paras osa-alue, silloin kun kori näky, putti meni sisään hyvällä prosentilla jopa ringin ulkopuolelta.”, Tero, pohti viimeisen kierroksen jälkeen.

Mikolla oli jo usean vuoden ajalta hyviä sijoituksia Pro-tourin MP40-luokassa, joten hyvää sijoitusta odoteltiin tarkkoja teknisiä heittoja vaativalta radalta. Kierrosten (+1, +4, +4) myötä Mikon sijoitus oli lopulta hyvä 10/31, vaikka nelossija jäi vain neljän heiton päähän.

”Kaikilla kolmella kierroksella peli oli ailahtelevaa. Mukaan mahtui hienoja suorituksia, mutta niitä seurasi hyvin usein isoja epäonnistumisia. Tähän saattaa olla syynä viime aikojen vähäinen/olematon harjoittelu. Toivotaan että kauden edetessä heittovarmuus taas löytyisi.”, Mikko, mietiskeli kokonaisuutta kotimatkalla.

Tulokset:

https://discgolfmetrix.com/1130606
https://www.pdga.com/tour/event/45969

Kuvia kisasta:

https://frisbeegolf.kuvat.fi/kuvat/Prodigy+Disc+Pro+Tour+2020/

Tampereen Disc Golf Centerillä on tänään heitetty Joen Liitokiekon heittäjien osalta Prodigy Disc Pro Tour -osakilpailun (24.-26.7.2020) kolmas ja samalla viimeinen kierros.

MP40-luokassa Mikko Makkonen lähti viimeiselle kierrokselle viidenneltä sijalta, neljä heittoa kärjestä. Kierroksen aikana Mikko osoitti miksi kuuluu Suomen 40-vuotiaiden parhaimmistoon. Hän selvitti hienosti radan vaikeimmat väylät ja pääsi haastamaan loppukierroksen ajan kärkisijoja. Kierros sai pienen tahran, kun viimeisellä väylällä tuli tuplabogie ja kierrostulokseksi kirjattiin lopulta +3. Se kuitenkin riitti aina jaetulle toiselle sijalle asti, ainoastaan heiton päähän voittajasta. ”Vika kierros oli tosi varmaa avauspeliä koko kierroksen ja muutamia tärkeitä par-save putteja. Viimeisellä väylällä lähdin kovaan tuuleen pelaamaan pienellä riskillä birdietä ja kiekko kippasi outtiin. Lähäri jäi kahdeksaan metriin, josta laitoin alle. Jälkikäteen voi jossitella että olis pitänyt pelata varmaa paria, tai ainakin runata se bogey putti, mutta en arvellut sen riittävän voittoon.”, Mikko kertasi kierrostaan kisan jälkeen. Isot onnittelut Mikolle hienosta suorituksesta!

Avoimessa luokassa Tero Jaatinen lähti hakemaan tulosparannusta, mutta vaikka kierros tulosten valossa sujui mallikkaasti suurimman osan aikaa, niin kaksi triplabogieta rankaisivat sen verran paljon, että kakkoskierroksen tulostasoon ei aivan päästy. Viimeisen kierroksen tulos +6 ja lopullinen sijoitus 51/93. ”Peli oli ihan kivaa ja varmaa melkein koko kierroksen. Kaksi totaalisen epäonnistutta väylää joissa pari huonoa heittoa, joitten jälkeen oltiin sellaisessa mörrissä, josta oli pakko putata takaisin väylälle… Molempiin väyliin (1 ja 14) triplabogey.”, Tero summasi tapahtumat kisan jälkeen.

Sammy Pylkki kärsi kisan alussa selkävaivoista, mutta viimeisellä kierroksella heitto alkoi sujui totuttuun malliin ja hyvän +4 tuloksen myötä sijoitus nousi kaikkiaan kahdeksan sijan verran. Lopullinen sijoitus oli 66/93. ”Selkä tuntu huomattavasti paremmalta tai sit ei vaan ajatellut sitä. Heittäminen oli rentoo ja pelaamisesta oli kaikki paine pois. Yksittäisiä pieniä virheitä loppukierroksesta, jotka kerrytti viis plussaa neljään väylää. Kokonaisuutena ehjin ja varmin kierros.”, Sammy kertasi kierrostaan kisan päätyttyä.

Kokonaistulokset:

https://discgolfmetrix.com/1130607
https://www.pdga.com/tour/event/46173

 

Mikko Makkonen nousi upeasti Pro Tourin Puijon osakilpailussa (31.7.-2.8.2020) MP40-luokassa jaetulle kakkossijalle! Mikon viimeinen kierros oli komea -8.

”Kisaan valmistautuminen oli heikkoa vai onko se heikkoa kun mitään valmistautumista ei ollut. En ollut ehtinyt koskemaankaan kiekkoihin Tampereen kisan jälkeen ja ajoin perjantaiaamuna suoraan Kuopioon kisakierrokselle. Ekalla kierroksella outit löytyi liian usein, vaikka pelaaminen tuntui koko ajan ihan hyvältä. Toisen kierroksen alussa olin varma että pystyn parantamaan tulosta perjantaista ja peli oli itsevarmaa ja rohkeaa. Finaalikierros lähti mukavasti käyntiin enkä jaksanut edes suuremmin surkutella kakkosväylän outtia. Avaukset lähtivät oikeaan suuntaan ja putitkin upposivat silloin kun piti. Parasta viikonlopussa oli se että pääsin aina yli epäonnistumisista ja heitin rohkeasti seuraavan heiton. Olisihan se voittokin maistunut, mutta tässä lajissa ei voi vaikuttaa siihen miten muut heittävät ja Kalle pelasi paremmin kuin minä.”, summasi Mikko kisaurakkansa.

Myös MP50-luokassa oli top3 -sijoitus erittäin lähellä, kun Ilmari Tapio pääsi miltei yllättämään lajin legendan Kari Vesalan viimeisen väylän birdiellään. Eroa jäi lopulta yksi heitto ja +2 kierroksen myötä Ilmarille palkintona hieno nelossija.

Tulokset: https://discgolfmetrix.com/1130609

Ja kokonaisuudessaan mainiosti sujuneella Pro Tourilla Mikko sijoittui myös MP40-luokassa upeasti kokonaispisteissä kolmanneksi ja palkinnoille:

https://www.pdga.com/tour/event/47076#MP40

Pro Tourin Puijon osakilpailussa myös avoimen luokan JLK-heittäjät saivat kisaurakkansa päätöksen. Hyvistä asemista viimeiselle kierrokselle lähtenyt Tero Jaatinen oli sen verran pahoissa vaikeuksissa, että tuloskorttiin merkittiin +2 ja samalla sijoitus laski 18 -> 40. Sammy Pylkki aloitti viimeisen kierroksen vahvasti, mutta keskivaiheilla oli hieman hankaluuksia. Tästä huolimatta -3 ja sijoitus 52/73. Heikki Pippurin viimeinen kierros oli edellisen tapaan +4, jonka myötä sijoitus oli lopulta 69/73.

Tulokset: https://discgolfmetrix.com/1130609


Muu toiminta

Seuran kiekkojen vuokraus ja opastustoiminta jatkui edelleen vuonna 2020, mutta edelleen pieni lasku opastusten määrässä jatkui ja nyt toki myös koronatilanne vaikutti osaltaan tähän.

Koronan vuoksi Joensuun Prismassa ei ollut perinteistä harrastuspäivää ja myöskään koululaisille suunnattuun Matala Kynnys -toimintaan (http://www.matalakynnys.fi/) ei vuoden 2020 aikana osallistuttu.

Uuden hienon Paiholan frisbeegolfradan avajaistilaisuudessa (13.7.2020) JLK oli mukana pitämällä heittoklinikkaa jokirannan nurmialueella.

Lokakuussa JLK oli kolmatta kertaa mukana Suomen Frisbeegolfliiton vuosittaisilla Liitopäivillä, jotka järjestettiin Pieksämäellä Partaharjulla – kokemukset tästä olivat jälleen erittäin hyvät.

JLK myös talkoili ratoja ahkerasti kuntoon kaudella 2020 mm. seuraavasti:

 • Siirtymien minimoimiseksi väylänumerointi muutettiin eli hiihtostadionilla sijaitsee väylä #1 (entinen #A) ja sen jälkeen pelataan väylä #2 (entinen #10), jne.
 • Vanhat väylät #11 ja #12 poistuivat käytöstä ja niiden tilalla pelataan seuraavat uudet väylät:
  • Väylä #3 (par 4 / 132 m): Entisen väylän #11 tiiltä ylös ja oikealle rinteeseen – tästä on helppo sitten siirtyä väylälle #4 (entinen #13). Väylän alussa on mando, joka kierretään vasemmalta.
  • Väylä #14 (par 3 / 88 m): Sijaitsee väylien #13 (entinen #4) ja #15 (entinen #5) välissä. Tii löytyy n. 30 metrin päästä väylän #13 korista metsän laidasta. Väylällä on OB koko matkan vasemmalla (tolpitus).
 • Lisäksi myös Joensuun kaupungin tuella tehty väylän #16 (entinen #6) kantojen poisto onnistui erinomaisesti ja nopeasti, joten kaudella 2021 päästäneen kokeilemaan tämän “monsteriväylän” niittoa traktorilla ja mahdollisuuksien mukaan kantoja tulisi myös poistattaa lisää väyliltä #13, #14 ja #18.
 • Lisätietoja: https://www.joenliitokiekko.com/frisbeegolf/radat/lykynlammen-frisbeegolfrata/
 • Kontioranta: Vaikka radan hoidosta vastaakin Kontiolahden kunta, niin poikkeuksellisesti vuonna 2020 järjestettiin helatorstaina suuret talkoot (ja osin tämän jälkeenkin tehtiin vielä viimeistelyä), jossa tehtiin kesän suurten kisojen (PKA, Sekapari-SM) alla seuraavia toimenpiteitä JLK:n toimesta:
 • Utra: Väyliä niitettiin ahkerasti ennen kesäkuun lopun Am Series -kilpailua ja lisäksi talveksi 2020-2021 asennettiin jälleen jokaiselle tiille pressut estämään tiipaikkojen lumeentumista/jäätymistä – talvella 2019-2020 pressut olivat käytössä ensimmäistä kertaa ja kokemukset tästä olivat hyvät. Utran osalta suurta päänvaivaa seuralle aiheuttaa lisääntynyt ilkivalta (OB-kepit ja väyläopasteet eivät pysy ehjinä viikkoa pidempään) ja roskaaminen – ja osin mm. ratatoimikunnan tehtävänä onkin sen miettiminen, että mitä näille asioille voitaisiin jatkossa tehdä.
 • Lisäksi myös erikseen mainittakoon, että Joensuun seudulla tiistaina 30.6.2020 riehunut raju Päivö-myrsky teki tuhojaan kaikilla kisaradoilla, mutta hurjan taistelun jälkeen kaatuneiden puiden raivaukset saatiin kuitenkin tehdyksi juuri ennen Sekaparifrisbeegolfin SM-kisaa – iso kiitos tästä Pasi Piiroselle, Saku Lindroosille ja Kontiolahden kunnalle!
 • Pilkonpuisto: Harjoittelualueen rakentamista Pilkonpuistoon jatkettiin vuoden 2020 aikana ja nyt alueella on heittokunnossa myös reilu 100-metrinen “driving range” kolmella tiiboxilla, mutta tekemistä alueella riittää vielä tulevillekin vuosille. Mm. lähipelialueen ja rangen raivaukset tulisi tehdä loppuun asti ja näiden alueiden säännöllisestä koneellisesta niitosta tulisi myös sopia Karelia Golfin kanssa. Lisäksi myös lähipelialueelle voitaisiin merkitä maahan useita eri “heittopisteitä” ja rakentaa pylväitä eri suunnista kierrettäviksi esteiksi, jne.
 • Suuri kiitos talkootöiden organisoinnista Sammy Pylkille sekä kaikille ratatalkoisiin osallistuneille.

Perinteeksi muodostunut JLK:n saunailta järjestettiin Tiedepuiston tiloissa lokakuussa ja saunojen lämpiämistä odotellessa järjestettiin myös epävirallinen syyskokous (tai paremminkin keskustelu-/ideointitilaisuus), jossa pääaiheena oli seuratoiminnan kehittäminen ja ns. toimikuntatoimintamalli, jonka sisäänajo ja työstäminen on jo talven 2020-2021 aikana aloitettu ja josta tullaan tarkemmin tiedottamaan jäsenille vuoden 2021 alkupuoliskolla.


Yhteistyökumppanit

JLK:n laajan ja monipuolisen frisbeegolftoiminnan vuoksi yhteistyökumppaneiden hankintaan panostettiin jälleen merkittävästi vuoden 2020 alussa ja onneksi yrityskumppaneita sitten löytyikin toimintaa tukemaan riittävästi, jotta kauden kilpailut ja ratojen ylläpito saatiin järjestettyä onnistuneesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Suuret kiitokset kaikille Joen Liitokiekko ry:n toimintaa tukeneille tahoille!