Hallitus esittäytyy

Alkuvuotisten kiivaiden hallitusneuvotteluiden jälkeen Joen Liitokiekko Ry:n hallitus saatiin muodostettua ajamaan rikkaiden ja hyväosaisten ultimate- ja kiekkogolf-harrastajien asiaa työläisten kustannuksella. Hallituksen muodostavat neljä miestä, Ville, Ismo, Markku ja Jyrki, suostuivat selittelemään vaalilupauksiaan ja kertoilemaan itsestään sekä harrastamistaan lajeista uteliaille.

Ville, puheenjohtaja

Ville. Kuva: Roni Ikonen

Ensimmäisenä haastatteluun napattiin seuraa jurakaudelta asti kipparoinut Ville. Ultimate-taustaa Villeltä löytyy jo lapsuusajoilta, ja golfkiekkoa mies on heitellyt parin kesän verran.

Risto                   Käydään ensin läpi vähän ultimate-hommia. Miksi kokeilla ultimatea?

Ville                    Laji on monipuolinen ja sopii kaikenlaisille pelaajille. Hyväkuntoinen voi juoksullaan kompensoida mahdollisesti pelinluvun puutteita ja toisinpäin. Itse esimerkiksi pärjään lähinnä hyvillä heitoilla ja pelinluvulla. Lisäksi porukkaan tuntuu päätyvän koko lailla samanhenkistä rennohkoa ja huonoja juttuja kertovaa kaveria, mikä auttaa jaksamaan pois sohvalta.

Risto                   Löytyykö mainitsemisen arvoisia muistoja lajista?

Ville                    Yksittäistä hyvää muistoa on vaikea nimetä, mutta vuosia jatkunut sitkeä pelaaminen ja hyvä meininki on syytä mainita. Huonoin muisto liittyy Iisalmen juniorivuosiin 90-luvulle: Sain kiekon metrin päästä naamavärkkiini ja silmälasien osa painui nenäruston sisälle murtaen samalla tuulenhalkojaa. Nenässä näkyy jälki edelleen, mutta kammoa lajiin tärsky ei saanut aikaan.

Risto                   Mikä on suosikkitekosyy epäonnistumisille pelikentällä?

Ville                    Tuulen piikkiin.

Risto                   Mitä aloittelija tarvitsee pelatakseen ultimatea?

Ville                    Iloista mieltä ja lenkkarit.

Risto                   Mitä aloittelijan pitää muistaa lajissa?

Ville                    Tilanteisiin meno kannattaa aloittaa varovasti, sillä kontaktivapaassakin lajissa sattuu vahinkoja ja nilkkojen muljahtamisia yms. Varovaisuutta alkuun.

Risto                   Terveisiä mahdollisille uusille harrastajille?

Ville                    Tervetuloa mukaan! Älä ota stressiä pelaamisesta ja osaamattomuudesta; me kyllä neuvotaan ja autetaan!

Risto                   Sitten siirrytään kiekkogolfin pariin: Mikä sai heittämään kiekkoa metallisiin koreihin?

Ville                    Ensimmäisen kerran kokeilin kaverin golf-kiekkoja jo vuonna 2007 kirkkopuiston vanhalla radalla. Heittämisestähän ei tullut mitään tietenkään, joten harrastus jäi tyystin. Pari vuotta myöhemmin kiekkoja rupesi olemaan yhdellä sun toisella ultimate-pelikaverilla, ja uudemman testaamisen jälkeen tuli ostettua itsellekin pari kiekkoa. Sillä tiellä ollaan.

Risto                   Mikä on parasta kiekkogolfissa?

Ville                    Tottahan holarit on aina kivoja, mutta kyllä se on tässäkin se yhteisöllisyys. Radalle voi mennä hengailemaan ja heittelemään, ja sieltä yhyttää samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa touhuta.

Risto                   Löytyykö tästä lajista mainitsemisen arvoisia muistoja?

Ville                    Paras on varmaankin kirkkopuiston henkilökohtainen ennätys, 22, koska sillä kierroksella jokainen heitto tuntui uppoavan. Kahdenkymmenen metrin putit upposivat heittämällä, ja jokaista heittoa ennen oli itsevarma olo.

Risto                   Miksi kokeilla kiekkogolfia?

Ville                    Se on halpa laji aloittaa, parilla kympillä pääsee hyvin alkuun. Lajia voi harrastaa yksin tai yhdessä kellonajasta riippumatta monella paikkakunnalla Suomessa. Vaikkapa työreissulle voi ottaa pari kiekkoa laukkuun ja käydä paikallisella kentällä kokeilemassa. Laji myös sopii kaikille, sukupuolesta riippumatta. Naisia ei radoilla paljon näy, mutta mielellään otamme heidät kanssamme heittelemään ja tuomaan väriä kentille.

Risto                   Kuinka paljon sinulla on rahaa kiinni varusteissa?

Ville                    Jaa-a. Parikymmentä kiekkoa ja laukku. Pakettina noin 350 euroa.

Risto                   Mitä ilman et suostu pelaamaan?

Ville                    Star-muovinen 171-grammainen valkoinen Wraith. Se on luottokiekko, mikä harmittaisi jättää pois kyydistä.

Risto                   Mikä on suosikkitekosyy epäonnistumisille tässä lajissa?

Ville                    Tuulen piikkiin tässäkin. Se on luettavissa, mutta helposti sitä tulee syytettyä, kun heittää rollerin tuuleen ja hakee sen väärästä paikasta.

Risto                   Mitä aloittelijan kannattaa ostaa?

Ville                    Pari draiveria ja yksi putteri. Pehmeämuovinen Aviar on hyvä ja halpa putteri, millä voi tehdä myös lähestymisiä. Draivereiksi suosittelisin kovamuovisia alivakaata ja vähän vakaampaa kiekkoa. Valkyrie ja Wraith on hyvä yhdistelmä alkuun, mutta Valkyriesta kasvaa äkkiä yli.

Risto                   Mitä aloittelijan pitää muistaa?

Ville                    Aina vastuu omasta heitosta! Pitää katsoa, että väylällä ei ole ketään, ja jos ei ole täysin varma, että kiekko pysyy haluamallaan suunnalla, niin pitää odottaa tai jättää heittämättä. Kiva olisi myös, jos pelaajilla säilyisi iloinen mieli epäonnistumisista huolimatta; monesti radalla raikaakin vähän karkeampi teksti. Ja ottakaa pelikaverit huomioon.

Risto                   Terveisiä lajinharrastajille?

Ville                    Kaikki mukaan heittelemään, kiertämään viikkokisoja ja tutustumaan muihin heittäjiin. Toisilta voi oppia paljon uutta. Kiertäkää myös useampia ratoja pitkin Suomea; kotirata voi tuntua helpolta, mutta vieraalla radalla homma muuttuu. Etäisyyksien arvioiminen ja väylien lukeminen vaikeutuvat heti.

Risto                   Terveisiä aloittelijalle?

Ville                    Kärsivällisyyttä alkuun!

Risto                   Terveisiä muille alueen käyttäjille?

Ville                    Kiitos paljon kärsivällisyydestä ja siitä, että valitsette paikkanne järkevästi! Puisto on kaikkien käyttöön tarkoitettu, joten sinne kyllä sovitaan yhtä aikaa. Ja uskokaa, kun heittäjä sanoo kiekon lentävän kovaa ja satuttavan osuessaan. Älkää kuvitelko väistävänne tai puskevanne kiekkoa, jos olette ringissä istumassa, koska ensimmäiseen ei ole aikaa ja toisesta lähtee taju.

 

Markku, rahastonhoitaja

Seuraavana tarinalle antautui toista hallituskauttaan istuva Markku, joka on viihtynyt ultimate-kentillä puolenkymmentä vuotta ja kilistellyt ketjuja parina kesänä.

Markku. Kuva: Roni Ikonen

Risto                   Käydään ensin ultimatea vähän läpi. Miksi kannattaa kokeilla ultimatea?

Markku             Se on joukkuepeli, eli jos on pelannut jotain joukkuepeliä ja tykännyt siitä, niin kyllä todennäköisesti tykkää tästäkin. Hyvää on myös se, että se on suht anteeksiantava osaamisen puolesta, eli melkein minkä tasoisella osaamisella hyvänsä pääsee hyvin peliin mukaan. Lisäksi se on kontaktivapaa laji, eli jos haluaa pelata ilman kähinöitä, niin tässä ei tule juuri rytisteltyä kaverin kanssa. Ja siinä tulee sitä liikuntaakin puolentoista tunnin pelivuoron aikana. Kyllä se tuntuu.

Risto                   Onko jotain mainitsemisen arvoista, hyvää tai huonoa, muistoa lajista?

Markku             Hyviin voisi laskea järkyttävässä hellekelissä pelatut setit Kimmelin takana tai vähämiehiset tuplakiekkosessiot kalseissa syyssateissa. Huonoja ei oikeastaan ole, kun ei ole tullut edes telottua itseään.

Risto                   Suosikkitekosyy epäonnistumisille pelikentällä?

Markku             Vähän niitä tulee käytettyä, mutta joskus tuuli vie, tai käsi on kipeä.

Risto                   Mitä aloittelija tarvitsee pelatakseen ultimatea?

Markku             Ei mitään muuta kuin pitää rohkaistua kentälle. Uutta porukkaa otetaan tosi mielellään mukaan!

Risto                   Mitä aloittelijan pitää muistaa ensimmäisillä pelikerroilla?

Markku             Pitää varoa revittelemästä liikaa, koska yleensä jalat kipeytyvät aika paljon ensimmäisillä pelikerroilla. Ja juotavaa kannattaa ottaa mukaan.

Risto                   Sitten siirrytään kiekkogolfiin: Mikä ajoi kokeilemaan?

Markku             Aika moni työkaveri alkoi harrastaa lajia, ja sattuivat vielä kysymään mukaan. Minä yleensä lähden aina kun on jotain uutta tekemistä tarjolla.

Risto                   Mikä on tässä lajissa parasta?

Markku             Ehkä se on se, että se on keskittymistä vaativaa tekemistä ja vie sillä tavalla ajatukset pois kaikesta muusta. Lisäksi siinä on pieni fyysikkonäkökulma, koska välineet ovat monella tavoin käyttäytyviä, ja niistä voi miettiä monenlaista asiaa. Esimerkiksi, miksi kiekko lentää niin kuin lentää?

Risto                   Löytyykö tästä lajista mainitsemisen arvoisia muistoja?

Markku             Paras olisi varmaan holari, jos olisi tullut heitettyä, mutta en ole saanut vielä ajoiksi. Ehkä tuohon Karsikon radan tekemiseen liittyy hieno muisto, kun sai pitkästä aikaa raivaussahan käteensä, niin sahaamisesta ei meinannut tulla loppua.

Risto                   Kirkkopuiston paras tulos?

Markku             Varmaan +2. Tälläkin pärjää kun ei kisaile.

Risto                   Paljon sinulla on rahaa kiinni varusteissa?

Markku             Draivereita on 8, midareita on 5 ja puttereita on 3. Niissä on siis parisataa ja tolkuton satasen kassi. Ja kaksi uutta kiekkoa tilauksessa. Huhhuh.

Risto                   Mitä ilman et suostu pelaamaan?

Markku             Star-muovinen 171-grammainen keltainen Roc.

Risto                   Onko tässä lajissa muita tekosyitä kuin tuuli?

Markku             Ei sitä pitäisi syyttää tässä lajissa koskaan, koska sen voi lukea. Tekosyyt ovat huonoja syitä; huono heitto on oikea syy epäonnistumisille!

Risto                   Mitä aloittelijan kannattaa ostaa?

Markku             Puttereissa ei ole paljon eroja, joten voi valita vaikka jonkun suositun kiekon, mitä ihmiset tykkää heitellä. Draivereissa hyvä valinta voisi olla joku keskipitkän matkan kiekko kuten T-bird tai Banshee. Tai Valkyrie, Boss tai Wraith. Myös uudet kevyemmät kuplamuoviset versiot kiekoista saattavat olla hyviä, mutta kokemusta näistä ei ole.

Risto                   Mitä aloittelijan tulee muistaa lajissa?

Markku             Katso lajietiketistä kuinka huomioida muut pelaajat kentällä. Suurin virhe on varmaan se, että heitellään kiekkoja edellä menevien niskaan; edellä menijöillä on oikeus lopettaa väylä rauhassa. Samoin muut kulkijat pitää huomioida, leveällä sektorilla.

Risto                   Terveisiä harrastelijoille?

Markku             Paljon peliä, riemua onnistumisista ja muiden kannustusta!

Risto                   Terveisiä muille alueiden käyttäjille?

Markku             Lajinharrastajan näkökulmasta sen verran, että piknik- tai jumppapaikkaa valitessa ei mentäisi mielellään väylille. Ne ovat kuitenkin kaupungin hyväksymiä heittoalueita, joten se olisi hyvä huomioida. Ja tämä onkin mennyt hyvään suuntaan; kaikki me sovimme varmasti isoon puistoon. Meiltä voi tulla kysymään lisää, koska neuvomme mielellämme turvalliset paikat ja kertoilemme lajista muutenkin.

 

Ismo, sihteeri

Jyrki, varapuheenjohtaja

Viikkokisojen jälkimainingeissa jaaritteluun yhytettiin hallituksen tuoreet jäsenet Ismo ja Jyrki, joita kiekkogolf-kärpänen pääsi puremaan ilmeisen onnistuneesti viime kesänä.

Risto                   Mikä on parasta kiekkogolfissa?

Jyrki. Kuva: Antti Nevonmaa

Jyrki                    Normaaligolfiin verrattavissa oleva herrasmiesmäisyys lajin sisällä. Ja muutenkin porukka tulee tosi hyvin toimeen radoilla ja pystyy juttelemaan satunnaisesti kenen kanssa tahansa. Ja toki liikunta siinä samassa.

Ismo                   Liikunta on varmasti ykköspointti tällä iällä, ja lisäksi uusia kavereita on tullut aika mukavasti lajin myötä.

Risto                   Onko jotain mainitsemisen arvoisia muistoja lajista?

Ismo                   Paras muisto on holari, mitä ei ole tullut. Huonoihin muistoihin minulla on yksi: Imatran parikisat, toiseksi viimeinen väylä, reilu 15 metrin putti suoraan ylärimaan. Viittä senttiä vaille hyvä heitto

Jyrki                    Kolin kisojen voitto viime kesältä jäi kyllä mieleen hyvässä.

Risto                   Paras tulos kirkkopuistossa?

Jyrki                    4 alle.

Ismo                   2 alle.

Risto                   Miksi kokeilla kiekkogolfia?

Jyrki                    Se on halpa ja erittäin hyvä liikuntaharrastus. Ja kun vain uskaltaa, niin kenelle vain voi mennä juttelemaan ja kyselemään neuvoja, eli sosiaalinen puoli on mukana.

Ismo                   Nimenomaan. Halpa harrastus ja kuka vaan junnusta vaariin voi pelata.

Ismo. Kuva: Antti Nevonmaa

Risto                   Kuinka paljon teillä on rahaa kiinni varusteissa?

Ismo                   Ohhoh. 150 euroa?

Jyrki                    Hah.

Ismo                   No 200 euroa.

Jyrki                    No, älä puhu palturia.

Ismo                   300 euroa.

Jyrki                    Johan sinulla oli vuosi sitten neljänsadan edestä kiekkoja.

Ismo                   Ai niin kun niitä on takakontissa toinen mokoma lisää.. Satasia. Mutta halpa harrastus tämä on kun kolmellakin kiekolla pärjää.

Jyrki                    Olisikohan noin 600 euroa, joista osa on jo heitetty menemään.

Risto                   Onko jotain, mitä ilman et suostu pelaamaan

Jyrki                    Saako sanoa kaksi? Champion-Boss, 175-grammaa ja 180-grammainen C-line-muovinen MD2.

Ismo                   Putteri, Maniac, P1, P-line-muovista.

Risto                   Mikä on paras tekosyy, kun peli ei kulje?

Jyrki                    Korvien väli, mutta se ei oikeastaan ole tekosyy. Huono tuuri ja putteri.

Ismo                   Kallellaan oleva maasto ja puu edessä.

Risto                   Mitä aloittelijan kannattaa ostaa?

Jyrki                    Alivakaa draiveri, eli kiekko joka heitettäessä rystyltä pyrkii menemään oikealle. Ja joku putteri.

Ismo                   Ei lisättävää.

Risto                   Mitä aloittelijan pitää muistaa kun lähtee heittämään?

Ismo                   Tärkeintä on, että ei heitä ihmisiä. Jos niitä on edessä, niin ei heitä ollenkaan.

Jyrki                    Muiden ihmisten huomioon ottaminen.

Ismo                   Se on kaikista tärkeintä. Kun tämä muistetaan, niin saadaan heitellä jatkossakin.

Risto                   Terveisiä aloittelijoille?

Jyrki                    Lähtekää kokeilemaan ja kysykää neuvoa! Ketään ei katsota alaspäin näissä piireissä.

Ismo                   Tervetuloa pelaamaan.

Risto                   Terveisiä muille alueiden käyttäjille?

Jyrki                   Kiitos kärsivällisyydestä.

Ismo                   Nimenomaan.

 

Sanat vääristeli ja irroitti asiayhteksistään Risto.