Utran talkoot 9.5. powered by Jokikone

Hieno auringonpaiste, Utran frisbeegolfrata, 23 talkoolaista ja konevoimaa talkoisiin. Näistä lähtökohdista aloitettiin talkoot Utran radalla lauantaina kymmenen aikaan. Tavoitteena oli saada kaadetuksi useilta väyliltä puita, vietyä rungot ja oksat pois väyliltä, tasoiteltua heittopaikkojen etu- ja takaosia kaupungin kuljettamalla talteen kerätyllä hiekoitushiekalla, rakentaa ysiväylälle tasanne, suoristaa väylän 13 heittopaikka, tukea siltoja, rakentaa penkkejä ja muuta pientä puuhaa. Paperilla homma kuulosti siltä että jos kolmannes saadaan tehtyä niin hyvin vedetään. Talkoisiin oli ilmoittautunut alun perin 16 tulijaa mutta yllätyksenä paikalla oli 23 innosta puhkuvaa seuran jäsentä valmiina antamaan hartiapankistaan talletusta radan parantamiseen.

2015-05-09-talkoot01

Metsurikaksikko Timo ja Markku olivat hiipineet metsiin jo vähän ennen muita, joka mahdollisti töiden monipuolista jakamista eri suuntiin aloituskokouksesta. Samoin Hannu ja Marko olivat käyneet jo rautakaupan kautta aiemmin hakemassa puutavaraa siltojen tukemista ja penkkien rakentamista varten ja öljyä siltojen käsittelyä varten ja suunnanneet radalle. Muutamaa minuuttia vaille kello 10 Juuso kurvasi Jokikoneen pakettiautolla peräkärryineen hiekkakentän katokselle ja päräytti kaksi komeaa mönkijää käyntiin. Toisen perään kiinnitettiin tukkitöihin sopiva kärry ja toiseen kippikärry hiekalle. Näillä vehkeillä talkoot tulisivat sujumaan todella paljon tehokkaammin kuin pelkillä lihaksilla. Työvälineitä oli saatu riittävästi myös konevoiman lisäksi: useita lapioita, kuokkaa, rautakankea, tukkisaksia, oksasahaa ja muuta tykötarvetta. Lisäksi Ville P:n vanhemmat olivat paikalla tiedustelemassa mihin aikaan he pääsisivät järjestämään grillimakkaran paistoa ja kahvituksia. Mahtavat lähtökohdat talkoille!

Suuri osa talkoolaisista ei ollut ensi kertaa hommissa, vaan selostaessa erilaiset kunnostustarpeet porukka jakautui luontevasti erilaisiin ryhmiin ja suuntasi kulkunsa itse sopivaksi katsomiinsa tehtäviin. Osa talkoolaisista jalkautui oksa- ja tukkipartioon siivoamaan kaadettujen puiden oksia nipuiksi ja tukkeja mönkijän kärryyn. Tukkikärryyn lastattiin puutavaraa alkuun väyliltä 1,2,9,17 ja 18 erilaisia tarpeita varten sekä noin muuten pois kuljetukseen väyliltä. Kolmosväylän kaadettavat koivut annettiin viedä pois talkoolaisen poltettavaksi, eli hyötykäyttöön nämäkin. Täytyy kyllä sanoa että melkoisen urakan verran tuo koneapu helpotti talkooporukan tekemistä kun tukit ja latvukset saatiin kerättyä kyytiin jo maastosta eikä niitä tarvinnut raahata erikseen tien varteen peräkärrykuljetusta varten.

tavara_liikkuu tukkityot

Väylä 17 sai samalla ihan uutta ilmettä kun vihdoin tuo ’rystyantsaväylä’ saatiin avattua siihen muotoonsa missä sen olisi tullut olla heti väylän pystyttämisen aikaan. Puuta lähti linjasta reilulla kädellä kun kaupungin puutarhurin kanssa näistäkin sovittiin hyvissä ajoin ja ränni saatiin pelattavaan malliin. Nyt väylä on siinä kunnossa että kisojen aikaan tuskin sanomista enää tulee tuuriväylästä vaan hallitut liidätykset pitäisi löytyä korille kohtuullisen usein. Aiemmin tuo vasen ränni oli olemassa ehkä vain villeimmissä kuvitelmissa ja käytännössä vasemman kautta kiersivät vain hurjimmat kämmenheittäjät muiden tyytyessä suoraan heittoon oikeanpuoleista väylää pitkin.

vayla-17

Jonkun verran talkoolaisia suunnisti heti alusta lähtien lapiot ojossa tasoittamaan heittopaikkojen etu- ja takaosia. Tavoitteena oli ettei enää jatkossa tarvitsisi pelätä nilkkojen ympäri menemistä tiipaikalta yliastuessa, ja että lyhemmiltä heittopaikoilta olisi mahdollista ottaa vauhtia jo tiimaton takaa. Hiekkatöihin avuksi valjastettiin toinen Jokikoneen mönkijöistä pienellä kippikärryllä hiekan ajamista varten. Osa väylistä sijaitsee sellaisissa paikoissa ettei normaalin peräkärryn kanssa ole mitään mahdollisuuksia päästä heittopaikan viereen hiekkalastissa, joten jälleen nämä pörisijät helpottivat rakentamista huomattavasti. Heittopaikkojen lisäksi myös kutosväylän droppari oikaistiin maastoon suoraksi maa-alustan osalta, jonka päälle aseteltiin jo siinä aiemmin majaillut tekonurmimatto. Kaikki kolme kaupungin ajamaa hiekkakuormaa hupenivat melkoista vauhtia lapioiden heiluessa ja mönkijän suhahdellessa kasoilta tiipaikoille.

hiekkatyot tasoitukset

Väylän 9 korin ympärille oli päätetty rakentaa tasanne, jotta rinteeseen seiftaaminen onnistuisi myös kisoissa järkevästi. Lisäksi talvipeleissä tasanne mahdollistaisi ylipäänsä kiekon pysymisen korin lähellä ja toissatalvesta tuttuja kahdenkymmenen metrin putteja ei tarvitsisi hieroa kovin kauaa kierroksen aikana. Maastossa ajatuksen konkretisointi alkoi tuntua hetkittäin melkoiselta voimanponnistukselta mutta tällä porukalla äkkiseltään älyttömältäkin tuntuvat ajatukset tuntuvat rullaavan helposti eteenpäin. Eipähän siinä muuta kun lapiot kouraan ja kaadettuja puita hyötykäyttöön. Neljä paksua pölliä pystyyn ja kolme tukkia korkea seinämä jonka taakse maata jotta saataisiin tasanne tehtyä. Parin tunnin ajan viiden ukon voimin kaivamista, ja tasanne muotoutui hiljalleen rinteeseen. Lopulta tuotos näyttikin jo ihan komealta rakennelmalta ja tulee antamaan oman säväyksensä väylän pelaamisenkin suhteen. Pari viikkokisaa ja sadetta tasanne toki vielä vaatii että se muotoutuu lopulliseen asuunsa.

9_alussa 9_lopussa

Pieniltä haavereilta ei vältytty kun monta tekijää oli mukana ja tilanteita paljon. Yhden puun kaato ei mennyt ns. kuin strömsössä vaan koivu kilahti ihan ykkösellä koppaan ilman ennakkovaroitusta. Kovalla tuulella oli toki vaikutusta asiaan vaikka kuinka tarkasti metsurimme pyörittivätkin palettia. Onneksi kaksi uutta koria oli tilattu jo aiemmin viikolla kerhokäyttöjä varten, joten ruttuun mennyt kori otettiin korjausta varten talteen ja uusi kori asennettiin uuteen paikkaan väylälle 3, hieman entistä koripaikkaa pidemmälle. Kori saadaan varmasti vielä oikaistua ja treenikäyttöön puttikorina. Pääasia ettei kukaan loukkaantunut.

syy_ja_seuraus

Kahvitauon koettaessa kello yhden aikaan talkoolaiset suuntasivat askeleensa kohti hiekkakentän katosta. Täytyy kyllä sanoa että ei ole makkara maistunut hetkeen näin hyvälle kuin mitä nyt kokoontuessa yhteisesti grillin ympärillä, jossa iloisin ilmein makkaroita paistelivat Ville P:n vanhemmat. Termarikahvit tuoreiden mokkapalojen kanssa oli vielä sellainen silaus päälle että suupielet nousivat väkisin korviin ja koko talkoolössi sai uutta puhtia toiseen rutistukseen.

kahvitus makkaraa

Evästyksen jälkeen suunnattiin takaisin radalle ja yksi vielä aloittamattomista, mutta tärkeimmistä rakentamisista oli väylä 13. Väylän osalta on keskusteltu jo pitkään että heittopaikka tulisi saada vaakasuoraan. Samaa menetelmää kuin yhdeksännellä väylällä käyttämällä rakennettiin pieni tasanne heittolaverin alle, joka asennettiin suoraan alustaa vasten. Jälleen tukki- ja hiekkakärryt saivat pyörähtää pari kertaa paikalla materiaaleja tuoden innokkaille rakentajille. Heittopaikka saatiin hyvään kuntoon ja jäämme odottamaan seuraavia sateita jotka mahdollisesti tasoittavat alustan alla olevaa hiekkamassaa.

13_tyosto

Ohjelmassa oli vielä lisää heittopaikkojen luiskien rakentamisia, oksien pinoamista ja runkojen ajamista metsästä ja ne saatiinkin pitkälle tehdyksi. Talkoille tuli mittaakin oikein mukavat reilu 6 tuntia, eli yhteensä voidaan puhua yli 120 työtunnin panoksesta mitä rataan käytettiin tällä kertaa.

Talkoiden aikana saatiin tehtyä siis aivan järkyttävä määrä hommia, ja tekijöillä naamat loistivat rupeaman jälkeen vaikka vähän paikat alkoivatkin tuntea että nyt on tehty jotain! Melko pitkälti kaikki suuremmat suunnitellut kuviot toteutuivat ja enää loppujenlopuksi ei ole paljoa tehtävää. Heittopaikkojen ympärykset ovat kunnossa, ysin tasanne valmis, kolmentoista heittopaikka kunnossa ja ykkösen sekä seitsemäntoista väylät sekä pari penkkiä rakennettu ja sillat tuettu ja öljytty. Maastoon jäi enää pois ajettavat oksat muutamille väylille, sekä väylän 12 korotetun korin lisäkorotus. Väylään on tarkoitus saada vielä puolisen metriä lisää korkeutta hirsikehikkona joka rakennetaan kaadetuista puista, täytetään hiekalla ja nostetaan nykyinen kaivonrengas rakennelman päälle täytettynä hiekalla koriasennuksineen. Lisäksi OB-tolpituksia ei keretty vielä aloittaakaan, mutta näitä pystytään tekemään vähitellen kohti kisoja.

Vielä kerran kiitoksia koko talkooporukalle, ruokahuollolle ja erityisesti Jokikone Oy:lle kalustolainasta! Tällä seuraväellä on huikaisevan hienoa tehdä yhteistä rataa entistä parempaan kuntoon!

Teksti: Ville Nivalainen
Kuvat: Mikko Makkonen & Ville Nivalainen

joenliitokiekko jokikone