Junioritoiminnan tekniikkapankki

Keskustelua Frisbeegolfista
Ville
Viestit: 1879
Liittynyt: 23 Huhti 2012, 14:53

Junioritoiminnan tekniikkapankki

Viesti Kirjoittaja Ville »

Tervehdys,

Suomen frisbeegolfliiton jäsenseurojen junioritoiminnan tueksi tarkoitettu tekniikkapankki on pian valmis. Materiaali on tällä hetkellä taitto-vaiheessa, jonka jälkeen se ladataan verkkomateriaaliksi liiton nettisivuille. Tekniikkapankki on liiton jäsenseurojen vapaassa käytössä heti julkaisun jälkeen. Tekniikkapankin tavoitteena on toimia liiton jäsenseurojen junioritoiminnan tukena ja työkaluna.

Opinnäytetyön tuloksena syntyvää tekniikkapankkia lähdettiin toteuttamaan osana Suomen frisbeegolfliiton Visio 2030 mukaista strategiaa. Visiokausi 2030 koostuu neljästä strategisesta osa-alueesta ja yksi niistä ovat lapset ja nuoret.

Visiokauden tavoite lasten ja nuorten osalta on, että ” frisbeegolfiin tutustuminen on eri puolella Suomea mahdollista seurojen vakiintuneen junioritoiminnan sekä toimivan kouluyhteistyön avulla.”

Osana liiton jäsenseurojen junioritoiminnan selvitystyötä ja opinnäytetyön tiedonhakua varten keväällä 2020 toteutetun Juniorikyselyn tulokset antoivat myös viitteitä sekä vastauksia junioritoiminnan tilasta ja haasteista.

Sysäyksenä tekniikkapankin luomiselle toimivat mm. seuraavat kyselyssä esille nousseet asiat:
· Vain noin joka viidennes (20,6%) seuroista ilmoitti, että seuran juniorit osallistuvat aktiivisesti seuran toimintaan.
· Kyselyyn vastanneista seuroista vain hieman yli puolet (53,5%) oli järjestänyt junioritoimintaa viimeisen kahden vuoden aikana.
· Valtaosa kyselyyn vastanneista seuroista (61,8%) ilmoitti, että junioritoiminnan käynnistämisessä tai järjestämisessä on ollut haasteita.

Kyselyssä kartoitettiin myös seurojen toivomia tukitoimia junioritoiminnan järjestämisen helpottamiseksi. Toivotuimpia tukitoimia olivat erilaiset harjoitusten materiaalipankit, tekniikkaharjoitteet ja yleiset toimintaohjeet toiminnan järjestämiseen.

Materiaalin syntyyn ovat vaikuttaneet myös pitkän ja lyhyen aikavälin tapahtumat. Frisbeegolfin harrastajamäärät ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana hurjaa vauhtia. Suomen frisbeegolfiiton toimintakertomuksen mukaan liitolla oli vuoden 2009 lopussa 19 jäsenseuraa ja 881 henkilöjäsentä. Vastaavat luvut olivat vuoden 2019 lopussa monikertaistuneet, jäsenseurojen määrän ollessa 162 ja henkilöjäsenten määrän ollessa 5636. Vuonna 2018 puolet Euroopan lisenssipelaajista tuli Suomesta.

Lisäksi voidaan todeta, että vuonna 2020 puhjennut globaali Covid-19 pandemia on osaltaan vaikuttanut frisbeegolfia harrastavien lasten ja nuorten huimaan määrän kasvuun. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että seuroilla on käytössään erilaisia tukimateriaaleja, joiden avulla seurat pystyvät palvelemaan kasvaneita harrastajamääriä ja seuratoiminnasta kiinnostuneita lapsia ja nuoria.

Tekniikkapankin materiaali syntyi osana allekirjoittaneen (Leo Piirosen) opinnäytetyötä liikunnanohjaaja AMK koulutukseen. Työn tuloksena syntyi kymmenestä frisbeegolfin heittotekniikkaan liittyvästä aiheesta koostuva frisbeegolfin tekniikkapankki.

Tekniikkapankin aiheet 1-5 käsittelevät frisbeegolfin perusheittotekniikoita ja sopivat näin ollen vasta-alkajille ja aloittelijoille. Tekniikkapankin aiheet 1-5:
· Rystyheitto
· Kämmenheitto
· Puttaaminen
· Rystyheiton heittokulmat
· Kämmenheiton heittokulmat

Aiheet 6-10 puolestaan käsittelevät jo hieman haastavampia aiheita, joten ne sopivat parhaiten jo jonkin aikaa pelanneille. Tekniikkapankin aiheet 6-10:
· Vauhdinotto
· Vauhdinoton suuntaus
· Upsit
· Rollerit
· Hyzerflip-heitto

Heittotekniikan lisäksi materiaali sisältää muutamia vinkkejä liittyen harjoitteiden tavoitteisiin ja annettavaan palautteeseen. Materiaali on suunniteltu Suomen frisbeegolfkouluttajien Ohjaaja 1-kurssia tukevaksi, jotta lajin yleinen ohjaaminen ja opastaminen säilyisi valtakunnallisesti mahdollisimman yhtenäisenä.

Kaiken kaikkiaan tekniikkapankin on tarkoitus helpottaa ja madaltaa liiton jäsenseurojen kynnystä lähteä toteuttamaan junioritoiminnassaan heittotekniikkaan liittyvää lajivalmennusta. Syntynyt tekniikkapankki on loppujen lopuksi yksi monista tuotettavista junioritoiminnan tukitoimista, joka voidaan aikanaan liittää osaksi suurempaa konseptia, eli kokonaisvaltaista toimintaohjetta.

Kysymyksiä materiaalista ja harjoitteista voi lähettää suoraan minulle osoitteeseen leo.piironen@frisbeegolfliitto.fi
--
Leo Piironen

Nuoriso- ja koulutuskoordinaattori
Suomen Frisbeegolfliitto ry
Ville Nivalainen, JLK founder | Ultimate & Frisbeegolf | http://www.pdga.com/player/64496